乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210024 19822
花園仔 發表於 2009-2-8 21:11:39 |顯示全部樓層
3980# yannes

老師...點解的的茄子變成咁??有冇得救??
---------------------------------------------------

你好! 我去你個帖睇過嘞.

有两個可能

一係肥傷 -- 燒壞咗根, 淋水保濕等佢慢慢生翻好D根, D根好翻咪可以恢復供水及養份俾D葉囉, 棵嘢咪生翻囉!

二係青枯病 -- 茄子發病初期白天熱翻先有部份葉片軟荏荏甚至萎凋, 到咗夜晚或淋水後又好似好翻D,
經過幾天後下位嘅葉開始脫落, 而上位葉與新葉根住萎謝, 最後成棵呈青色枯死, 所以叫青枯病.

如果係青枯病, 咪試吓體泥面噴灑石灰或三益試吓殺唔殺到泥土內嘅細菌, 睇吓救唔救得翻棵嘢啦!
回復

yannes 發表於 2009-2-8 21:16:25 |顯示全部樓層
謝謝老師!!!
我上個月在佢泥面放左2匙仔肉骨粉...唔知會唔會因為咁??
如果是...是不是現在不用給咁多水,只要保持唔好乾就OK了??
十萬個謝謝老師的幫忙!!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:28:07 |顯示全部樓層
3982# yannes

謝謝老師!!!
我上個月在佢泥面放左2匙仔肉骨粉...唔知會唔會因為咁??
如果是...是不是現在不用給咁多水,只要保持唔好乾就OK了??
十萬個謝謝老師的幫忙!!!!!

------------------------------------------------------------------------------

唔使客氣!
加肥要注意呀! 加骨粉,肉骨粉或麩粉時要離開主莖遠D --
最好係體盆邊揾两點或四點, 將D乜粉物粉用泥輕輕撈勻後再體上面冚翻薄泥咪OK囉!
回復

小寶 發表於 2009-2-8 21:32:51 |顯示全部樓層
3966# 小寶

哎也, 蚜蟲都會咬咬椰菜架咩

-------------------------------------------------------------------

蚜蟲最中意體冇陽光照射又唔通風嘅地方活動嘞,
椰菜D底葉又大又多咪最啱佢地生長囉!

...
花園仔 發表於 2009-2-8 12:54 AM

炒飯我鐘意呀! 謝謝老師俾個咁好的idea我呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:50:19 |顯示全部樓層
繼續種甜豆!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:53:48 |顯示全部樓層
粗菜心尾聲囉但仍不斷供應呢!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 21:58:37 |顯示全部樓層
地上嘅紫芥蘭頭都生生性性, 係青蟲多D啫, 勤力D捉囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 22:08:16 |顯示全部樓層
今日掹走咗盆老迷迭香, 重新移種過一棵囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 22:17:41 |顯示全部樓層
種嘢好易啫!

最緊要預備好溝咗肥料並發酵完成嘅泥.
為咗好去水我用個吉吉島防蟲袋入住D石仔做底隔層.
回復

yannes 發表於 2009-2-8 22:21:17 |顯示全部樓層
老師好快又可以食菜菜了~太好喇~
請問...我的茄子是第一次出花花,有冇需要摘左佢??
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-8 22:24:38 |顯示全部樓層
種嘢好易啫!

花園仔 發表於 2009-2-8 22:17

噫…呢個方法幾好。唔駛等d根生到纏住d石仔!

老師,你d芥蘭頭生得好好!我個d 又受芽蟲侵襲啊!真係傷腦根,噴咗肥皂水都係唔得!

之前看到好像說煙絲可行,唔知老師有沒有試過呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 22:34:01 |顯示全部樓層
老師好快又可以食菜菜了~太好喇~
請問...我的茄子是第一次出花花,有冇需要摘左佢??
yannes 發表於 2009-2-8 22:21

我就唔會摘嘞, 寧願整好D泥俾多D養份棵嘢洛 !

自由奔放嘅迷你蕃茄仔, 我唔會摘佢D花架!
回復

小寶 發表於 2009-2-8 22:50:16 |顯示全部樓層
種嘢好易啫!

花園仔 發表於 2009-2-8 10:17 PM

的確係"骨" ID呀~值得模仿
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 22:53:40 |顯示全部樓層
3991# alilovebyj

噫…呢個方法幾好。唔駛等d根生到纏住d石仔!

老師,你d芥蘭頭生得好好!我個d 又受芽蟲侵襲啊!真係傷腦根,噴咗肥皂水都係唔得!

之前看到好像說煙絲可行,唔知老師有沒有試過呢?
--------------------------------------------------------------------------------------

冇試過啵! 我先用肥皂淋佢然後用猛水噴射冲走佢囉, 效果唔係好好架點都冲剩D嘅!

不而試吓茶籽粉開水淋佢丫, 茶籽粉開水可以對付軟體害蟲架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 23:02:01 |顯示全部樓層
3993# 小寶

-------------------------------------------------------
如果唔得都唔會特登影相傳上喇!

第日換泥(盆)時, 就唔使D石仔溝埋D泥D根亂曬龍嘞!
記得袋口揾野紥住佢啵!
回復

KandT 發表於 2009-2-8 23:33:14 |顯示全部樓層
花園仔老師, 你好, 有事請教!

12月的白菜割剩一棵留籽, 但係佢沒有收乾的跡象, 還散射式向八方伸展壯大, 已經伸到鄰田去了. 阻住隔離鄰舍, 非常不好意思!
我想問係咪一定要等d種莢轉黃/收乾先收得架?
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 23:45:09 |顯示全部樓層
3996# KandT

花園仔老師, 你好, 有事請教!

12月的白菜割剩一棵留籽, 但係佢沒有收乾的跡象, 還散射式向八方伸展壯大, 已經伸到鄰田去了. 阻住隔離鄰舍, 非常不好意思!
我想問係咪一定要等d種莢轉黃/收乾先收得架?
----------------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
唔使好耐棵菜D葉枯黄, 種籽莢膨大且顏色轉淡變黄,
就可以掹咗棵菜曬乾, 將種籽莢剝開就有好多種籽跌出黎罅!

我嗰D都差唔多嘞!
回復

小寶 發表於 2009-2-9 00:05:10 |顯示全部樓層
3993# 小寶

-------------------------------------------------------
如果唔得都唔會特登影相傳上喇!

第日換泥(盆)時, 就唔使D石仔溝埋D泥D根亂曬龍嘞!
記得袋口揾野紥住佢 ...
花園仔 發表於 2009-2-8 11:02 PM

我就係喜歡呢一點,以前試過亂哂龍, 搞到宜家又石又泥囉
回復

maymay靚 發表於 2009-2-9 10:10:24 |顯示全部樓層
老師 - 教用個吉吉島防蟲袋入住D石仔做底隔層, 真係好正, 唔駛換泥分到暈
另問問老師 lee 棵 係咪 - 椰菜花 呢, 因係花友分享既種子, 但種到好大大棵都唔見有花, d葉好巨型ga...
如果唔係椰菜花又係乜呢????
250109 002X.JPG
回復

ioksw 發表於 2009-2-9 11:18:16 |顯示全部樓層
老師, 想問下我棵辣椒d葉黃左, 係咪唔夠肥呢?
回復