乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210013 19822
花園仔 發表於 2009-2-7 12:58:52 |顯示全部樓層
X2http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(82).gif
BanbieChan 發表於 2009-2-7 12:49

斑比, 小寶好!

係亞, 我真係好多好食嘅嘢架!

請問你地種緊嘅紅菜心係大陸定係台灣架?

台灣紅菜心
回復

小寶 發表於 2009-2-7 13:02:11 |顯示全部樓層
斑比, 小寶好!

係亞, 我真係好多好食嘅嘢架!

請問你地種緊嘅紅菜心係大陸定係台灣架?

台灣紅菜心
花園仔 發表於 2009-2-7 12:58 PM

老師: 係來自台灣的~
請問點幫金桔整果醬呀?
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 14:07:14 |顯示全部樓層
3942# 小寶

請問點幫金桔整果醬呀?

-------------------------------------------------------------------

金桔整果醬其實就好簡單, 首先將金桔除蒂洗淨,
用橙汁加上沙糖, 煮至杰身便可OK啦!

啱啱影嘅!
回復

新仔 發表於 2009-2-7 14:27:51 |顯示全部樓層
老師D蕃茄好靚好立體呀!
回復

小寶 發表於 2009-2-7 14:44:06 |顯示全部樓層
3942# 小寶

請問點幫金桔整果醬呀?

-------------------------------------------------------------------

金桔整果醬其實就好簡單, 首先將金桔除蒂洗淨,
用橙汁加上沙糖, 煮至杰身便可O ...
花園仔 發表於 2009-2-7 02:07 PM

即係唔先幫佢除去入面的核, 原粒煮嗎??
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 14:52:17 |顯示全部樓層
3945# 小寶

-----------------------------------------------------

啱丫!

食先整出黎囉! 你買嘅凉果都係咁架啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 14:58:59 |顯示全部樓層
3944# 新仔

老師D蕃茄好靚好立體呀!

--------------------------------------------

新仔好!

摘咗落黎食仲立體呀!
回復

llaus 發表於 2009-2-7 15:01:46 |顯示全部樓層
老師呀!
四季桔做果醬又得唔得呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 15:19:25 |顯示全部樓層
3948# llaus

老師呀!
四季桔做果醬又得唔得呢?
----------------------------------------------------------------

你好! 冇話唔得嘅! 不過....
四季桔D皮係微苦帶澀架, D肉酸喼喼鬆泡泡, 落幾多糖都係咁話洛!
唔信咪揾個四季桔試吓囉!   

用金桔(甘橘)整就唔同洛, 佢皮係甜嘅, D肉厚實甘甜整涼果咪呢D啦!
回復

小寶 發表於 2009-2-7 15:30:15 |顯示全部樓層
3945# 小寶

-----------------------------------------------------

啱丫!

食先整出黎囉! 你買嘅凉果都係咁架啦! ...
花園仔 發表於 2009-2-7 02:52 PM

明白喇! 唔該哂!
回復

貓貓 發表於 2009-2-7 15:57:38 |顯示全部樓層
老師:

今日去衫兄睇過,佢話唔再出餅肥喇,叫我用豐收一號。
我話巳經用緊,佢話好過餅肥,無咁大陣味喎!
回復

carman_mama 發表於 2009-2-7 16:22:51 |顯示全部樓層
花園仔老師,
請問茶籽粉點樣防蟲?
我剛剛買了,
但不知怎用。
回復

軒軒 發表於 2009-2-7 19:31:46 |顯示全部樓層
花園仔老師,我在在陳x記也買了茶籽粉,是不是灑上泥面便行?另外我想問你知唔知西蘭花怎樣收種子呢?
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 21:42:46 |顯示全部樓層
3951# 貓貓

老師:

今日去衫兄睇過,佢話唔再出餅肥喇,叫我用豐收一號。
我話巳經用緊,佢話好過餅肥,無咁大陣味喎!

------------------------------------------------------------------------

大家好!
因為香港果園林場少銷量唔大卦, 佢咪唔攞貨賣喇!
其他代肥一樣啫, 冇咁清楚方便之馬!
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 21:49:34 |顯示全部樓層
3952# carman_mama
花園仔老師,
請問茶籽粉點樣防蟲?
我剛剛買了,
但不知怎用。
-------------------------------------------------------------

茶仔粉可以灑體泥面度或開水淋落泥面度都得架!
佢主要消滅泥土嘅蟲卵及幼蟲, 殺滅軟體蟲蟲比較有效.
回復

花園仔 發表於 2009-2-7 22:07:24 |顯示全部樓層
3953# 軒軒

花園仔老師,我在在陳x記也買了茶籽粉,是不是灑上泥面便行?另外我想問你知唔知西蘭花怎樣收種子呢?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
你好!

佢主要消滅泥土嘅蟲卵及幼蟲, 殺滅軟體蟲蟲比較有效.

西蘭花如要留種首先揀一棵夠壯健嘅,
有花後唔好割食由得佢花開結種籽莢,
種籽莢桔黄熟咗就摘落黎曬乾,
剝開莢殼咪取出種籽.

你好似話要種蕃茄仔啵, 而家有種籽嘞, 要就PM地址啦!

西蘭花種籽莢就黎成熟嗱!
回復

JOKEVIN 發表於 2009-2-7 23:22:20 |顯示全部樓層
好辛苦... 由第一頁開始睇, 睇左三個鐘先睇左30頁, 仲睇到唔記得左煮飯, 比老公話tim好彩佢掛住煲緊韓劇唔知時間, 如果唔係炳死我....
回復

軒軒 發表於 2009-2-7 23:40:19 |顯示全部樓層
是不是車厘茄?
回復

carman_mama 發表於 2009-2-8 00:07:15 |顯示全部樓層
唔該老師,
咁對付識飛的昆蟲仔(我唔知咩品種)
有用咩方法好呢?

3952# carman_mama
花園仔老師,
請問茶籽粉點樣防蟲?
我剛剛買了,
但不知怎用。
-------------------------------------------------------------

佢主要消滅泥 ...
花園仔 發表於 2009-2-7 21:49
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 00:10:25 |顯示全部樓層
3957# JOKEVIN

好辛苦... 由第一頁開始睇, 睇左三個鐘先睇左30頁, 仲睇到唔記得左煮飯, 比老公話tim好彩佢掛住煲緊韓劇唔知時間, 如果唔係炳死我....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

你好! 慢慢睇啦!
種嘢好易嘅啫, 起碼易過跳拉丁舞.
如果話唔啱都差唔多架罅 -- 跳舞個<架>要好正, 咁種嘢搭個<架>都要好正嫁!
回復