乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210007 19822
花園仔 發表於 2009-2-8 00:14:27 |顯示全部樓層
3959# carman_mama

唔該老師,
咁對付識飛的昆蟲仔(我唔知咩品種)
有用咩方法好呢?

-----------------------------------------------------------------------

要詳細D去滅蟲版請教吓啦!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 00:18:12 |顯示全部樓層
3958# 軒軒

是不是車厘茄?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

實物原大嘅車厘茄呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 00:22:37 |顯示全部樓層
講開蕃茄仔, 呢棵雀仔担黎嘅茄茄生到亂曬, 一於修剪吓佢....
回復

carman_mama 發表於 2009-2-8 00:23:46 |顯示全部樓層
d 蟲蟲真係令人好苦惱!

3959# carman_mama

唔該老師,
咁對付識飛的昆蟲仔(我唔知咩品種)
有用咩方法好呢?

-----------------------------------------------------------------------

要詳細D去滅蟲版請教吓啦! ...
花園仔 發表於 2009-2-8 00:14
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 00:33:38 |顯示全部樓層
3964# carman_mama

d 蟲蟲真係令人好苦惱!

--------------------------------------------------------

試吓防蟲網丫!

我呢個紫紅椰菜都俾蚜蚜搞啦!
回復

小寶 發表於 2009-2-8 00:38:34 |顯示全部樓層
哎也, 蚜蟲都會咬咬椰菜架咩
回復

hunhun 發表於 2009-2-8 00:48:14 |顯示全部樓層
蚜蟲好乞人憎ar!!
我之前D芥菜比佢地.....add2icon
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 00:54:03 |顯示全部樓層
3966# 小寶

哎也, 蚜蟲都會咬咬椰菜架咩

-------------------------------------------------------------------

蚜蟲最中意體冇陽光照射又唔通風嘅地方活動嘞,
椰菜D底葉又大又多咪最啱佢地生長囉!

係牙, 幾乎唔記得話俾你知我點整<生菜包>嘅:

最好係包炒飯喇,至於配料則可以隨意(即打開個雪櫃睇吓有乜嘢順手攞黎做囉)
我通常會加鮮百合﹑紐西蘭青口﹑蛋﹑菜﹑香草類囉.
如果食得牛肉嘅咪加D碎牛喇, 好味D格!
煮飯前摘定D生菜洗乾淨, 再用凍滾水加冰浸住,埋位時再將D菜用脫水機Fing乾.

種定D沙律生菜真係樂趣無窮架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 01:12:14 |顯示全部樓層
晚安+早晨!  

冇地方都種到格.
你睇幾細個花盆仔都種到咁大棵呀!

左邊嗰棵仲剝過一圈葉食添!
回復

hunhun 發表於 2009-2-8 02:51:22 |顯示全部樓層
想問下花老師呢..d縐葉紫/綠萵苣seed seed係邊度可以買到呢??
重有...奶油萵苣  seed seed香港有冇得賣呢???
回復

faithyeung 發表於 2009-2-8 11:14:06 |顯示全部樓層
花園仔老師
一個莖有6個草莓。請提出寶貴的意見多少草莓我應該保持以取得更好的結果

回復

shirleyt 發表於 2009-2-8 16:57:55 |顯示全部樓層
老師你好, 我想問問 "豐收一號" 成份是什麼?
有無骨肉或動物成份??
氮 磷 鉀 比例大約幾多呢???
可否取代肉骨粉呢????
回復

kelvinkou 發表於 2009-2-8 18:43:58 |顯示全部樓層
花園仔老師
一個莖有6個草莓。請提出寶貴的意見多少草莓我應該保持以取得更好的結果

faithyeung 發表於 2009-2-8 11:14 AM

唔只6朵花囉! 好多, 好勁, 我暫時得2-3 朵~
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 19:13:31 |顯示全部樓層
3970# hunhun

想問下花老師呢..d縐葉紫/綠萵苣seed seed係邊度可以買到呢??
重有...奶油萵苣  seed seed香港有冇得賣呢???

----------------------------------------------------------------

你好! #3967所有菜菜嘅種籽都係體賓賓買嘅!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 19:36:18 |顯示全部樓層
3971# faithyeung

花園仔老師
----------------------------------------------------------------------------

你好!
草莓開花授粉後到莓莓成熟約需要一個多月嘅時間架,
其中時間長短會因氣溫及品種唔同而有快有慢,
體生長期間棵草莓可以一直開花結果架,
但係因為養分有限而且跟住黎嘅氣溫會越黎越高,
越後結的莓莓就越來越細粒嘞.
如果要莓莓大大粒咪要進行疏果嘅行動將過多嘅小莓莓摘除囉!
你如果只追求數量大可由得佢亂生, 否則你睇莓莓嘅主莖咁奀, 掛住咁多莓莓點掂亞!

致於點樣處理都係由你自己黎判斷嘅啫!

我呢盆而家開咗四朶花(每莖一朶), 因為棵嘢粗壯我會俾佢開多D花架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 19:44:33 |顯示全部樓層
3972# shirleyt

老師你好, 我想問問 "豐收一號" 成份是什麼?
有無骨肉或動物成份??
氮 磷 鉀 比例大約幾多呢???
可否取代肉骨粉呢????

----------------------------------------------------------------

你好! "豐收一號"體呢度好多朋友都在用, 效果應該唔錯嘅,
詳細成份因我冇用所以請向其他朋友請教就得啦!
可唔可以取代肉骨粉? 梗係得喇, 睇你點樣調配啫!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 19:49:19 |顯示全部樓層
3973# kelvinkou

唔只6朵花囉! 好多, 好勁, 我暫時得2-3 朵~

-------------------------------------------------------------------

你好!
慢慢就會多架喇, 最緊要棵嘢夠健康!

有花開嘞, 而家我唔心急囉!
回復

alilovebyj 發表於 2009-2-8 20:08:09 |顯示全部樓層
乎唔記得話俾你知我點整<生菜包>嘅

花園仔 發表於 2009-2-8 00:54

講起生菜包,今日遇到一件好好笑0既事!
係超巿,有個女士可能想整生菜包,便問店員,對話如下﹕
女士﹕呢d係咪生菜?
店員﹕唔係,呢d係青椰菜?
女士﹕咁邊d係生菜?
店員﹕呢d咪係囉!
女士﹕咁唐生菜呢?
店員﹕唐生菜係個邊!

天啊!真係估唔到有人分唔到唐生菜、西生菜同埋椰菜!
回復

花園仔 發表於 2009-2-8 20:16:38 |顯示全部樓層
3978# alilovebyj

alison好!
我講樣更好笑嘅俾你知喇! -- 呢D人體世界上係好多好多好多好多多多多......
回復

yannes 發表於 2009-2-8 20:25:55 |顯示全部樓層
老師...點解的的茄子變成咁??有冇得救??
http://www.hkplants.com/viewthre ... page%3D1&page=4

早上仲好好的.....

早上仲好好的.....

晚上就........

晚上就........
回復