乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210031 19822
kwanyeehui 發表於 2009-2-9 11:31:58 |顯示全部樓層
繼續種甜豆!
花園仔 發表於 2009-2-8 21:50

花園仔老師,
我依家種緊荳,
見您用網比荳爬. 很好! 唔駛用咁多竹仔.
點做架? 用尼龍草好似織魚網/織布咁呀?
回復

farfeifar 發表於 2009-2-9 11:48:08 |顯示全部樓層
老師, 大芥菜超多芽蟲, 又有椰絲蟲, 噴o左三益,
又蓋多o左層泥上面...
想問下如果收成時有芽蟲仲係棵菜度仲食得冇?
回復

sandylam 發表於 2009-2-9 13:30:15 |顯示全部樓層
老師,救命呀~
前幾日我將泥混左肉骨粉,再响面放一層薄泥,等佢吽吓.
點知出事啦!
呢幾日都有隻烏蠅趴响泥唔走.
我噴左辣椒水,但第二日又見到佢.
朋友話要加一層好厚泥先得,否則會好多蟲被吸引過黎.
我怕佢會响泥樹生蛋,到時一堆蛆蟲响菜菜度,我實嚇死都似.
點様先可以防止蛆蟲出現呀?
我都整左成二大盤泥,係咪要掉左再吽過?
好苦惱
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 14:21:26 |顯示全部樓層
我就唔會摘嘞, 寧願整好D泥俾多D養份棵嘢洛 !

自由奔放嘅迷你蕃茄仔, 我唔會摘佢D花架!
花園仔 發表於 2009-2-8 22:34

我想問下蕃茄可唔可以種响d陰少少嘅地方呢??
因為我想種落地...但係..嗰個位陽光就...........少左D咁la
回復

sammyzoe 發表於 2009-2-9 18:30:02 |顯示全部樓層
老師,我都要叫救命呀~
我種左娃娃菜約一個月,
葉片就大大片仲好深色tim,
但生食時陣味好"甘"呀,
係咪種既過程中出左d乜野差錯呀?
定係娃娃菜生食時係咁既味架?
點解唔甜既?
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 18:53:17 |顯示全部樓層
4005# sammyzoe

老師,我都要叫救命呀~
我種左娃娃菜約一個月,
葉片就大大片仲好深色tim,
但生食時陣味好"甘"呀,
係咪種既過程中出左d乜野差錯呀?
定係娃娃菜生食時係咁既味架?
點解唔甜既?

-------------------------------------------------------------------------

大家好!

嘩! 娃娃菜咪黄芽白嘅一種啫,

生食牙? 聽都未聽過亞!

我呢D羅馬生菜就可以生食嘞, 又脆又甜!
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 19:06:59 |顯示全部樓層
4004# hunhun

因為我想種落地...但係..嗰個位陽光就...........少左D咁la

-------------------------------------------------------------------------

蕃茄係喜歡日照嘅植物, 唔夠陽光佢就猛咁長高, 葉多花果少囉.
陽光少DD就冇所謂, 如果太陰就唔好罅!

新鮮摘架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 19:15:06 |顯示全部樓層
4002# farfeifar

老師, 大芥菜超多芽蟲, 又有椰絲蟲, 噴o左三益,
又蓋多o左層泥上面...
想問下如果收成時有芽蟲仲係棵菜度仲食得冇?

---------------------------------------------------------

你好!
梗係食得喇! 冲冲水整走佢咪OK囉!
况且食芽蟲唔會食壞人, 點都好過食農藥1000倍呀!

呢排又試多翻D蟲蟲洛!
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 21:00:59 |顯示全部樓層
4004# hunhun

蕃茄係喜歡 ...
花園仔 發表於 2009-2-9 19:06

老師......
見到你D蕃茄就不其然咁想像到佢地喺個口入面爆炸嘅暢快感覺喇!!!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 21:34:53 |顯示全部樓層
4003# sandylam

老師,救命呀~
點知出事啦!
我怕佢會响泥樹生蛋,到時一堆蛆蟲响菜菜度,我實嚇死都似.呢
點様先可以防止蛆蟲出現呀?
我都整左成二大盤泥,係咪要掉左再吽過?

----------------------------------------------------------------------

你好! <吽基肥泥>係將所需要嘅肥料混和D泥土,
溝勻咗就淋濕佢, 然後用盖或厚膠紙密封,
約十日八日後有陽光咪打開曬吓, 又封翻埋佢,
如是者過得一個月到咪用得啦!
平時得閒整定D, 到有需要時就垂手可得囉!

烏蠅使乜驚丫, 體澳洲旅行D有時D烏蠅嬲口嬲面架, 咁點牙?
幸福唔係必然嘅, 有時對惡劣環境容忍或抗爭都要具備能力架.
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 21:41:32 |顯示全部樓層
3999# maymay靚

老師 - 教用個吉吉島防蟲袋入住D石仔做底隔層, 真係好正, 唔駛換泥分到暈  
另問問老師 lee 棵 係咪 - 椰菜花 呢, 因係花友分享既種子, 但種到好大大棵都唔見有花, d葉好巨型ga...
如果唔係椰菜花又係乜呢????

----------------------------------------------------------------------------------------------------

靚靚好!

我睇呢棵嘢係椰菜花, 奀咗D啫, 肥翻D好快就有花架罅!

椰菜花

椰菜花

出花花罅!

出花花罅!
回復

小寶 發表於 2009-2-9 21:43:22 |顯示全部樓層
4010# 花園仔

花老師好! 小寶都學整左吽肥呀! 小寶用左泥炭土(peat moss)+花生麩+骨粉+草木灰+水, 都得呀, 前幾日開始用,好正呀!
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 21:47:13 |顯示全部樓層

你好! <吽基肥泥>係將所需要嘅肥料混和D泥土,
溝勻咗就淋濕佢, 然後用盖或厚膠紙密封,
約十日八日後有陽光咪打開曬吓, 又封翻埋佢,
如是者過得一個月到咪用得啦!
平時得閒整定D, 到有需要時就垂手可得囉!  

烏蠅使乜驚丫, 體澳洲旅行D有時D烏蠅嬲口嬲面架, 咁點牙?
幸福唔係必然嘅, 有時對惡劣環境容忍或抗爭都要具備能力架.

老師老師!!!
我想講好耐喇!!!
我真係極度鐘意你尼種爽直同不拘小節嘅態度呀!!!
做得種野就唔可以話驚三怕四家麻!!add13icon 係咪先!!add4icon
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 21:51:36 |顯示全部樓層
4000# ioksw

老師, 想問下我棵辣椒d葉黃左, 係咪唔夠肥呢?

----------------------------------------------------------

你好! 有可能唔夠肥, 亦有可能係感染到病菌架!

呢段係網上流傳嘅種椒真言, 參考吓啦!
---------------------------------------------------------------------
葉子捲捲的.....剪
葉子黃黃的.....剪
葉子看的不爽....剪
保證您日後再長出來的葉子一定會美美的.
千萬別捨不得.
小心一棵得病,沒多久就全部都中獎.
建議先剪了再說.
剪下來的葉子,記得丟遠一點,別想拿來作肥料.
-----------------------------------------------------------------------
回復

ioksw 發表於 2009-2-9 22:01:02 |顯示全部樓層
咁我聽日剪左先, 然後加肥
唔該晒老師
回復

花園仔 發表於 2009-2-9 22:07:03 |顯示全部樓層
4001# kwanyeehui

花園仔老師,
我依家種緊荳,
見您用網比荳爬. 很好! 唔駛用咁多竹仔.与
點做架? 用尼龍草好似織魚網/織布咁呀?

-----------------------------------------------------------------

你好!
荷蘭豆甜豆類D蔓絲好幼乍, 喜歡互相纏繞或攀附枝架, 幼細嘅鐵絲網就最合適嘞!
好簡單啫, 體五金舖買幾呎鐵絲網, 豎幾條竹仔, 有竹籬笆就更好啦, 紮實佢咪得囉!

甜豆喜歡互相纏繞或攀附枝架

甜豆喜歡互相纏繞或攀附枝架

甜豆D蔓絲好幼乍

甜豆D蔓絲好幼乍
回復

mandm2007 發表於 2009-2-9 22:13:46 |顯示全部樓層
老師,救命呀~
點知出事啦!
我怕佢會响泥樹生 ...
sandylam 發表於 2009-2-9 13:30

哈~等我又分享我既小小經驗先,我上排都係度大叫救命,因為我D泥牛出虫呀,仲要係蛆虫!!
係無辦法同唔捨得既情況下我開始亂來了,最先我係用水係咁洗佢,之後打開左蓋後又曬又吹,一星期後見到佢地仲係度喎!!
好!!再想方法!!今次我噴左D辣椒水同蒜頭水之後鋪一層乾乾淨淨既乾泥係面,然後再關上蓋,我係用發泡膠箱和發泡膠箱對,再用粗膠紙封晒全部開口,將佢放埋一邊唔理佢,大約兩至三星期(我都唔太記得幾耐)打開唔見晒啦!!正確黎講佢地應該係死晒,D泥我現在用黎種緊菜,暫時都無乜事,仲好肥好好用添!!
可能因為我D泥唔係太嚴重所以我可以救番佢地,希望我呢個經驗可以幫到大家啦!!
回復

mandm2007 發表於 2009-2-9 22:21:52 |顯示全部樓層
老師我想問呢種菜需唔需要全日照既陽光架??
我將D菜菜放係天台全日晒日光浴,點知D菜葉好似燶燶地咁!!
但唔比佢地晒太多太陽,佢地又生得好慢好細棵,我D菜心種左兩個月,但比街市買到既都細,顏色又淺色!!
生菜都係呀!晒得多陽光又會死喎,唔晒又唔識大........
回復

hunhun 發表於 2009-2-9 22:22:02 |顯示全部樓層
哈~等我又分享我既小小經驗先,我上排都係度大叫救命,因為我D泥牛出虫呀,仲要係蛆虫!!
係無辦法同唔捨得既情況下我開始亂來了,最先我係用水係咁洗佢,之後打開左蓋後又曬又吹,一星期後見到佢地仲係度喎!!
好!!再想方 ...
mandm2007 發表於 2009-2-9 22:13

如果係花盆我試過放入..................

微波爐
回復

mandm2007 發表於 2009-2-9 22:25:03 |顯示全部樓層
如果係花盆我試過放入..................

微波爐
hunhun 發表於 2009-2-9 22:22

微波爐!? 唔係掛!? 咁多點叮呀? 叮完仲用唔用得呀?
回復