乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210051 19822
花園仔 發表於 2009-2-10 18:05:33 |顯示全部樓層
4052# yannes

我家中的堆肥....只放了食完了好幾次的小麥草+泥+水......現在十分多蚊仔....我是用一個密實位的了.....點解會咁的??請指點一下(我現在唔敢再打開佢了...好怕怕....)

-------------------------------------------------------------------

你好!

有蚊仔即係唔夠密實啦!
-- 你幾時見未開嘅罐頭有味走出黎, 或開咗入邊有蟲丫!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-10 18:20:53 |顯示全部樓層
"你幾時見未開嘅罐頭有味走出黎, 或開咗入邊有蟲丫!"
呵! 咁試下用洗衣粉膠桶裝, 放響灶底半年吽肥.
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 18:50:42 |顯示全部樓層
4060# farfeifar

謝謝老師...
仲有,堆肥水太多係咪要晒下佢呀?
我之前因為掉o左好多生果(人家唔要的揚桃)落去, 而家pap堆肥好濕law,
咁會唔會影響效果呢又?係咪一定要牛乾o左先用得呢?
開蓋晒我怕臭親d鄰居bor!& then會超野蚊蟲呢~

---------------------------------------------------------------------------

唔使客氣!

堆肥可以分兩pap嘅! -- 乾, 濕!

你想堆乾嘅咪唔好落咁多水及加入泥呀, 麩粉呀黎吽囉!
你想堆濕肥即堆肥桶下邊開窿加個水龍頭,
等入邊D野發酵後變水就扭開水龍頭流出肥料水黎用啦!

講開你放入去嘅<楊桃>其實係<酸棯>, 一般跌曬落地都係受果蠅入侵架,
果蠅體入邊產咗卵, 到第年就飛曬出黎, 以後唔好再用罅!

嗱, 我嘅堆肥桶, 入邊放咗各種植物嘅殘果葉, 連同花生麩骨粉及泥土撈勻,
再體面上加上泥土, 然後密封, 到咁上下又打開盖面曬吓佢, 俾佢呼吸吓,
唔係好辛苦或那渣啫, 過得幾個月後就有一桶乾乾淨淨嘅肥料泥用洛!
回復

fianfumy 發表於 2009-2-10 19:04:38 |顯示全部樓層
4060# farfeifar

謝謝老師...
仲有,堆肥水太多係咪要晒下佢呀?
我之前因為掉o左好多生果(人家唔要的揚桃)落去, 而家pap堆肥好濕law,
咁會唔會影響效果呢又?係咪一定要牛乾o左先用得呢?
開蓋晒我怕臭親d鄰居bor!&  ...
花園仔 發表於 2009-2-10 18:50

老師 : 你桶埋肥好補喎 ....真係好嘢來喎 !
回復

yannes 發表於 2009-2-10 21:03:47 |顯示全部樓層
4061# 花園仔

謝謝老師...咁我的堆肥仲要唔要得??
請問茄子出花蕾之後要追肥嗎??定唔好落肥??好要落,要落多一點什麼肥??
回復

fae 發表於 2009-2-10 21:21:23 |顯示全部樓層
4044# fae

老師,唔知道你有無種過魚翅瓜呢?
我而家有五棵小苗,有兩塊真葉的,待田中的菜一個月之後收成後
便拿出其位置來種。佢地需要大量位置嗎?我在網上查看過,它們的葉都很大
而且很易有病菌的侵襲...
請指 ...
花園仔 發表於 2009-2-10 17:26

哈~聽日真係要拍張相貼係度俾老師過吓目先得
我都唔昐望有d咩大收成...事關棵棵都係苗仔,塊田六月就要清走
屋企又無位置擺放..所以盡量都想佢地快高長大
D 人話魚翅瓜其實都好有益...
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 21:35:12 |顯示全部樓層
4062# kwanyeehui
"你幾時見未開嘅罐頭有味走出黎, 或開咗入邊有蟲丫!"
呵! 咁試下用洗衣粉膠桶裝, 放響灶底半年吽肥.
-------------------------------------------------------------

真係夠密實至好呀!

我嘅肥料寶寶們
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 21:35:48 |顯示全部樓層
4065# yannes

可唔可以加d茶仔粉or'
用發酵嘅熱力殺死佢地??
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 21:46:53 |顯示全部樓層
4064# fianfumy

老師 : 你桶埋肥好補喎 ....真係好嘢來喎 !

--------------------------------------------------

花生麩浸水嘅肥料, 夠密實邊有蟲蛹丫, 除咗初初發酵嘅氣味好濃外,
越浸越耐D氣味就越淡, 怕那渣咪帶手套口罩囉!
夠日子嘅花生麩水肥淋蔬果後冲冲水好快氣味就消失囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 22:12:33 |顯示全部樓層

請問茄子出花蕾之後要追肥嗎??定唔好落肥??好要落,要落多一點什麼肥??

---------------------------------------------------------------------------

<我家中的堆肥....只放了食完了好幾次的小麥草+泥+水 >

我覺得你D堆肥冇乜份量啵! 要唔要都冇乜損失.

棵嘢開花結果啵即係等于人類懷孕生育啫, 你話需唔需要增加管養嘞!
氮肥 -- 令枝葉更健康地進行光合作用.
磷肥 -- 令根莖發展得更好提供養份俾成棵嘢.
鉀肥 -- 令花果多D靚D.

今早摘嘅唐生菜 --
因為係食葉所以氮肥最重要, 但D根唔靚又點樣好好提供養份俾葉葉丫, 所以磷肥都重要架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 22:20:17 |顯示全部樓層
好搞笑! 盆櫻桃蘿蔔又到收穫嘅日子嘞, 買種籽時話係紅皮紅肉嘅,

點知....
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 22:35:04 |顯示全部樓層
趕得切同斑比一齊整桑椹子果醬嘞!
回復

BanbieChan 發表於 2009-2-10 22:40:10 |顯示全部樓層
老師

你有幾多桑樹呀~
回復

may.sun 發表於 2009-2-10 22:46:42 |顯示全部樓層

我覺 ...
花園仔 發表於 2009-2-10 22:12

老師你好近wor~~棵生菜咁重,街市都5係成日見咋
回復

yannes 發表於 2009-2-10 22:50:12 |顯示全部樓層
4068# hunhun

謝謝你~不過老師說...唔夠份量...可以不要......咁我都係唔要了...再整過一盒吧....
回復

yannes 發表於 2009-2-10 22:54:46 |顯示全部樓層
4070# 花園仔

謝謝老師~咁我都係唔要我的不夠份量的堆肥了......!!!
咁我會KEEP住給肥的!!如果是古早肥,同肉骨粉,有足夠的氮磷鉀嗎???
不好意思...我太多事問了...
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 22:54:54 |顯示全部樓層

斑比好!

都有幾棵(種)咁啦!

想像吓佢似乜嘢丫?
回復

may.sun 發表於 2009-2-10 22:57:40 |顯示全部樓層
斑比好!

都有幾棵(種)咁啦!

想像吓佢似乜嘢丫?
花園仔 發表於 2009-2-10 22:54

珊瑚
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 22:59:56 |顯示全部樓層
4074# may.sun

老師你好近wor~~棵生菜咁重,街市都5係成日見咋
--------------------------------------------------------------------

街市嗰D係濕ï溼淋淋架, 都冇咁重及咁有機啦!

最好食嘅縐紋豬乸菜!
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 23:16:14 |顯示全部樓層
4076# yannes

謝謝老師~咁我都係唔要我的不夠份量的堆肥了......!!!
咁我會KEEP住給肥的!!如果是古早肥,同肉骨粉,有足夠的氮磷鉀嗎???
不好意思...我太多事問了...
---------------------------------------------------------------------
再睇吓:
棵嘢開花結果啵即係等于人類懷孕生育啫, 你話需唔需要增加管養嘞!
氮肥 -- 令枝葉更健康地進行光合作用.
磷肥 -- 令根莖發展得更好提供養份俾成棵嘢.
鉀肥 -- 令花果多D靚D.

咪照上述條件平均D, 將想用嘅肥料按所含嘅養份作分配施放就OK囉!
回復