乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2210045 19822
花園仔 發表於 2009-2-10 00:38:11 |顯示全部樓層
4035# hunhun

係yates嘅tomato -- grosse lisse. 預算一盆種二棵, 等佢地互搶囉!

就黎成熟嘅台東糯米粟米
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 00:49:04 |顯示全部樓層
4037# mandm2007

老師我有個問題一直都想問,我見你D泥上面好多時都會有好大粒既石,係你專登放上去架?有咩用架?

-------------------------------------------------------------------------------------------

採泥時已存在嘅, 因為呢D沙石對種嘅嘢冇害處所以由得佢存在啫!

如果用黎培苗梗係要幼細D啦!

落咗二十幾粒台東糯米粟種籽
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 00:58:18 |顯示全部樓層
4040# farfeifar

老師想問你何來咁多呢d筒呢?唔通真係要買一筒洗衣粉回來??
有冇人知呢d筒可以係邊樹買呢??????????

----------------------------------------------------------------
係Salon老板娘提供嘅, 佢生意好用得多丫馬.
個盖冚得好密唔會有蟲蟲架!

好大囉!
回復

fae 發表於 2009-2-10 01:02:28 |顯示全部樓層
老師,唔知道你有無種過魚翅瓜呢?
我而家有五棵小苗,有兩塊真葉的,待田中的菜一個月之後收成後
便拿出其位置來種。佢地需要大量位置嗎?我在網上查看過,它們的葉都很大
而且很易有病菌的侵襲...
請指教
PS : d 菠菜同d 羅馬生菜都好生性呀,不過都係還是半苗中..希望快高長大
謝謝老師之前的教導^^
現在種的番茄..還是小苗...我也不曉得趕不趕得切在六月收成
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 01:11:44 |顯示全部樓層
4035# hunhun

係yates嘅tomato -- grosse lisse. 預算一盆種二棵, 等佢地互搶囉!

就黎成熟嘅台東糯米粟米
花園仔 發表於 2009-2-10 00:38

我又係wor~!
我仲買左Yate 嘅BeefSteak!!見佢幅圖好似好夠肉咁!!
如果食落都似steak就好lu
但係點解係"grosse"呢 種左出尼就知lo!! wakakakakaka
另外我妹幫我去TW買左隻有黃色斑紋嘅蕃茄番尼,如果種到比D你吖
回復

maymay靚 發表於 2009-2-10 09:48:36 |顯示全部樓層
唔該你呀,,,老師, 真係-椰菜花, (我會喂肥比佢啦) thx.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-10 10:51:04 |顯示全部樓層

<吽基肥泥>係將所需要嘅肥料混和D泥土,
溝勻咗就淋濕佢, 然後用盖或厚膠紙密封,
約十日八日後有陽光咪打開曬吓, 又封翻埋佢,
如是者過得一個月到咪用得啦!

老師講到好似人家曬麵豉咁. 好專業喎!

泥炭土(peat moss)+花生麩+骨粉+草木灰+水, 都得呀, 前幾日開始用,好正呀!
小寶, 咁仲臭唔臭呀? 好驚落左會比鄰居投訴.
回復

kwanyeehui 發表於 2009-2-10 11:11:29 |顯示全部樓層
4001# kwanyeehui

花園仔老師,
我依家種緊荳,
見您用網比荳爬. 很好! 唔駛用咁多竹仔.与
點做架? 用尼龍草好似織魚網/織布咁呀?

-----------------------------------------------------------------

你好!
荷 ...
花園仔 發表於 2009-2-9 22:07

謝謝老師指點, 睇清楚勒, 要去五金舖買大格仔既鐵絲網.
回復

farfeifar 發表於 2009-2-10 12:00:21 |顯示全部樓層
老師請問草木灰有得買嗎?
如果冇可以用咩代替呢?因為屋企不而放火燒草木,
咁bbq用淨個d炭灰算唔算草木灰呢?
請老師指點迷津, hehe~
另外米可以堆肥嘛?我有袋紅米發o左毛, 我將佢倒埋入堆肥箱了~
回復

farfeifar 發表於 2009-2-10 12:01:45 |顯示全部樓層
4043# 花園仔
如果有人知邊度有呢d筒記得單聲啊!
thank you!
回復

小寶 發表於 2009-2-10 12:02:47 |顯示全部樓層
係將所需要嘅肥料混和D泥土,
溝勻咗就淋濕佢, 然後用盖或厚膠紙密封,
約十日八日後有陽光咪打開曬吓, 又封翻埋佢,
如是者過得一個月到咪用得啦!

老師講到好似人家曬麵豉咁. 好專業喎!

泥炭土(peat moss)+花生 ...
kwanyeehui 發表於 2009-2-10 10:51 AM

因為宜家d泥中係濕濕地, 所以會有d味, 但係唔叫臭
回復

yannes 發表於 2009-2-10 12:29:41 |顯示全部樓層
我家中的堆肥....只放了食完了好幾次的小麥草+泥+水......現在十分多蚊仔....我是用一個密實位的了.....點解會咁的??請指點一下(我現在唔敢再打開佢了...好怕怕....)
回復

may.sun 發表於 2009-2-10 13:40:28 |顯示全部樓層
4043# 花園仔
如果有人知邊度有呢d筒記得單聲啊!
thank you!
farfeifar 發表於 2009-2-10 12:01

黎我屋企呀~~
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 17:26:39 |顯示全部樓層
4044# fae

老師,唔知道你有無種過魚翅瓜呢?
我而家有五棵小苗,有兩塊真葉的,待田中的菜一個月之後收成後
便拿出其位置來種。佢地需要大量位置嗎?我在網上查看過,它們的葉都很大
而且很易有病菌的侵襲...
請指教
PS : d 菠菜同d 羅馬生菜都好生性呀,不過都係還是半苗中..希望快高長大
謝謝老師之前的教導^^
現在種的番茄..還是小苗...我也不曉得趕不趕得切在六月收成
---------------------------------------------------------------------------------------------

你好!
好多年前因為好奇種過, 可能唔識種啦唔係咁大棵,
出咗兩個瓜一大一細, 仲教人魚翅瓜當粉絲添!

蕃茄仲有四個月先到六月我睇OK嘅!

N年前嘅魚翅瓜
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 17:33:03 |顯示全部樓層
4045# hunhun

多謝! 唔使客氣嘞, 有多咪同其他網友分享吓囉!

呢隻蕃茜切碎加落海鮮意粉度幾清新架!
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 17:38:54 |顯示全部樓層
4046# maymay靚

唔該你呀,,,老師, 真係-椰菜花, (我會喂肥比佢啦) thx.

--------------------------------------------------------

椰菜花一有花結就爸爸聲大架罅!
日日睇見都唔同樣呢!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-10 17:42:54 |顯示全部樓層
4053# may.sun
你屋企開洗衫舖架? haha~
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 17:54:15 |顯示全部樓層
4050# farfeifar

老師請問草木灰有得買嗎?
如果冇可以用咩代替呢?因為屋企不而放火燒草木,
咁bbq用淨個d炭灰算唔算草木灰呢?
請老師指點迷津, hehe~
另外米可以堆肥嘛?我有袋紅米發o左毛, 我將佢倒埋入堆肥箱了~

-----------------------------------------------------------------------

我就唔知草木灰有冇得賣嘞.
咁燒草木灰嘅目的都係攞佢嘅肥份(主要係鉀肥), 或利用佢改良一吓泥土酸鹼度啫.
其他代替品都好多格, 随呢個方向找尋咪OK啦!
炭(木)灰都算卦但唔知有幾多數值乍 .

將發霉嘅紅米佢倒埋入堆肥箱吽, 梗係得喇仲好正添!
回復

花園仔 發表於 2009-2-10 17:58:51 |顯示全部樓層
4051# 小寶

因為宜家d泥中係濕濕地, 所以會有d味, 但係唔叫臭

-----------------------------------------------------------------

小寶好!

遲D, D肥發酵完成後D泥乾爽曬就冇乜味架罅!
回復

farfeifar 發表於 2009-2-10 18:01:11 |顯示全部樓層
4058# 花園仔
謝謝老師...
仲有,堆肥水太多係咪要晒下佢呀?
我之前因為掉o左好多生果(人家唔要的揚桃)落去, 而家pap堆肥好濕law,
咁會唔會影響效果呢又?係咪一定要牛乾o左先用得呢?
開蓋晒我怕臭親d鄰居bor!& then會超野蚊蟲呢~
回復