乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209985 19848
sammyzoe 發表於 2009-2-6 01:32:04 |顯示全部樓層
老師種野好似變魔術咁,
話咁快就食得......

我既冬季比賽&菜,
一半係最後一個冬風來臨時........涷死左喇~~add2icon
而家上面d菜菜就真係變左.....話咁快就死哂add5icon
唉....唯有再黎過啦~~~

係呀,老師,
我想問下呢點解我既娃娃菜唔包心既,
佢d葉反開哂出黎,
係咪位置太曬熱過頭呀?
洗唔洗放佢係陰涼d既地方種架?
回復

Minijack 發表於 2009-2-6 11:52:09 |顯示全部樓層
3890# 花園仔

我D 番茄有時會因為太重而斷左枝...D 未變紅既番茄就會玩完...
就算加左支撐都無用...好可憐呢
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 18:19:20 |顯示全部樓層
3901# sammyzoe

係呀,老師,
我想問下呢點解我既娃娃菜唔包心既,
佢d葉反開哂出黎,
係咪位置太曬熱過頭呀?
洗唔洗放佢係陰涼d既地方種架?

---------------------------------------------------------------------------------------

大家好!
娃娃菜係高地冷凉菜, 天氣熱佢唔鍾意架, 多曬太陽就得, 唔好放佢體有太陽照射嘅牆邊呀!
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 18:23:00 |顯示全部樓層
3902# Minijack

我D 番茄有時會因為太重而斷左枝...D 未變紅既番茄就會玩完...
就算加左支撐都無用...好可憐呢
-----------------------------------------------------------------

我喜歡棵蕃茄未大就插曬竹仔俾佢依傍囉!
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 18:25:33 |顯示全部樓層
講到蕃茄今日又摘咗D....
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 18:39:50 |顯示全部樓層
貓貓棵檸檬含苞待放問我點保果喎, 咁就體度講吓囉, 呢度多D人睇丫馬!

咁就由含苞待放講起啦:

檸檬開花後每星期施一次薄肥喇, 仲有要進行疏花疏果嘅動作架.
睇花未開時先疏去一部分花冧, 等花謝咗有果嘞再疏去一D位置不當嘅幼果,
目的係減少消耗養分, 使有限嘅養分集中供應俾保留下來嘅花同果, 使果實長得更大更好.
體果果成長期間如果肥水足夠棵嘢營養狀況就好, 咁部分枝條又會萌發新梢架,
新梢嘅成長必然會搶走部分營養啦, 咁咪影響果實的長大囉. 為保住果實, 要對長出嘅新梢及時清除架.
果實黃熟時就要停止施肥嘞, 並減少淋水, D泥土保持濕潤微微偏乾就得嘞.
如果若繼續俾佢過多嘅肥水, D果果會提前老熟或早落架, 想欣賞耐D都唔得喇!。

檸檬好食肥架, 平時咪多施薄肥囉!
棵嘢體萌芽前施一次腐熟液肥, 以後每隔7-10天施一次以氮肥為主的液肥, 令佢多長枝葉多發春梢.
每次摘心後要及時施肥, 令佢嘅枝條提早老熟.
檸檬生長期間, 可以體盆面放一D餅肥(我體衫兄度買嘅)使到每次淋水都有一D肥料滲入土內, 增強肥力.
入秋後就減少施肥罅, 原因係避免棵嘢營養過剩, 猛發秋梢黎與果果搶奪養分而造成落果.

我棵檸檬種咗落地囉!

我棵檸檬種咗落地囉!
回復

貓貓 發表於 2009-2-6 18:55:29 |顯示全部樓層

唔該晒老師,清楚晒。咁我先疏緊 d 花冧,保留返 d 養份。

唔好意思,另外又有野想問。
我第一次種西芹,巳經種了3個幾月,d 西芹只係體積大左,無嘜標高。
咁樣係咪正常呢?
我每個月都有追 d 氮肥,除此之外,仲駛唔駛加其他肥呢?

resize P2040006.JPG
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 18:57:31 |顯示全部樓層
講開施肥, 呢棑D士多啤梨熱門丫馬,
個個都想多花多果, 果大又甜咪向鉀肥落手囉!
我一向用草木灰泥炭土肥增鉀嘅, 咁梗係慢D啦.
為咗加强功力我落咗少少含硫嘅岩鉀鹼肥,
點解唔用海藻粉(液)? 岩鉀鹼又平又高鉀而且溶解慢D, 等佢慢慢吸收丫馬!

係呀, 唔記得話俾你知樹餅肥係點嘅:
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 19:07:26 |顯示全部樓層
3907# 貓貓

唔該晒老師,清楚晒。咁我先疏緊 d 花冧,保留返 d 養份。

我第一次種西芹,巳經種了3個幾月,d 西芹只係體積大左,無嘜標高。
咁樣係咪正常呢?
我每個月都有追 d 氮肥,除此之外,仲駛唔駛加其他肥呢?

--------------------------------------------------------------------------------------

西芹係咁架, 而家佢躂體地度枝葉向外伸展, 吸足養份後就脫胎換骨指向天上架罅.
我嗰D都係咁啦 睇吓#3897就知嘞.
我有落草木灰泥炭土肥架!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-6 19:54:54 |顯示全部樓層
3908# 花園仔
老師~
黃衫兄度有冇得買岩鉀鹼呀?
回復

小寶 發表於 2009-2-6 21:41:02 |顯示全部樓層
講開施肥, 呢棑D士多啤梨熱門丫馬,
個個都想多花多果, 果大又甜咪向鉀肥落手囉!
我一向用草木灰泥炭土肥增鉀嘅, 咁梗係慢D啦.
為咗加强功力我落咗少少含硫嘅岩鉀鹼肥,
點解唔用海藻粉(液)? 岩鉀鹼又平又高鉀而且溶解 ...
花園仔 發表於 2009-2-6 06:57 PM

老師,如果我用果隻0-0-50的礦物鉀OK嗎??
回復

貓貓 發表於 2009-2-6 21:49:35 |顯示全部樓層
3907# 貓貓

咁樣係咪正常呢?
我每個月都有追 d 氮肥 ...
花園仔 發表於 2009-2-6 19:07

原來好正常,咁我都放心 d。因為早排無嘜太陽,我擔心係唔夠光。
咁我都加返 d 鉀肥俾佢先。
唔該老師!!
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 22:20:33 |顯示全部樓層
3911# 小寶

--------------------------------------------------------------------------

小寶好!

當然可以喇, 礦物鉀即係岩鉀鹼啫!
有機架, 佢係來自礦物沉積嘅!

舉例: 氮      磷     鉀   %
海藻粉2.8-0.2-2.3
海藻液1.0-1.0-1.5
岩鉀鹼0.0-0.0-15.0
草木灰隨焚燒材料而同

岩鉀鹼係利用價值好高嘅鉀源.

我寄咗蕃茄仔嘅種籽俾斑比,
你同佢分享或寄俾你丫?
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 22:27:48 |顯示全部樓層
3912# 貓貓
原來好正常,咁我都放心 d。因為早排無嘜太陽,我擔心係唔夠光。
咁我都加返 d 鉀肥俾佢先。
唔該老師!!

-------------------------------------------------------------------

西芹主要食葉莖所以氮磷鉀都重要架, 平均D囉!
回復

小寶 發表於 2009-2-6 22:34:44 |顯示全部樓層
3911# 小寶

--------------------------------------------------------------------------

小寶好!

當然可以喇, 礦物鉀即係岩鉀鹼啫!
有機架, 佢係來自礦物沉積嘅!

...
花園仔 發表於 2009-2-6 10:20 PM

我同斑比攞就得喇,多謝老師!
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 22:42:41 |顯示全部樓層
3910# ChrisTsui
老師~
黃衫兄度有冇得買岩鉀鹼呀?

--------------------------------------------------------

睇#3851喇!

包緊心嘅紫紅椰菜
回復

小寶 發表於 2009-2-6 22:44:42 |顯示全部樓層
呀CHRIS,又入元朗喇喂
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 23:15:13 |顯示全部樓層
紫芥蘭頭大得好快呢!
回復

may.sun 發表於 2009-2-6 23:28:49 |顯示全部樓層
老師紫芥蘭頭你好鐘意食ga,你成日種我重未試過食芥蘭頭這種,因我奶奶食5到硬野
回復

花園仔 發表於 2009-2-6 23:35:01 |顯示全部樓層
沙律生菜種得過, 生熟食都咁正!

好細個盆仔都種得到, 仲可以剝葉食添!

剝葉食咗一層仲係咁大棵!

剝葉食咗一層仲係咁大棵!

菊苣同萵苣

菊苣同萵苣

割咗黎食仲標二丫啵!

割咗黎食仲標二丫啵!
回復