我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57187 467
cklife 發表於 2010-9-2 17:03:24 |顯示全部樓層
食自己種的苦瓜, 會不會無咁苦?
jeffiau 發表於 2010-9-2 15:18

我覺得係囉...少苦多甘...唔知係咪心理作用呢?
回復

klai 發表於 2010-9-2 18:43:45 |顯示全部樓層
回復 269# cklife

我第一次見識南瓜葉用來煮湯,咁你識唔識芋莢(葉)可以點吃呀?有人講好好吃。
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-2 18:53:16 |顯示全部樓層
 八卦係香港人既天性黎架嘛....而且奇怪咁早曬呢....仲有雨落架嘛....點知依頭影完無耐真係落雨... ...
cklife 發表於 2010-9-1 12:07

攪笑 samwoo (1).gif
回復

cklife 發表於 2010-9-2 19:49:11 |顯示全部樓層
回復  cklife

我第一次見識南瓜葉用來煮湯,咁你識唔識芋莢(葉)可以點吃呀?有人講好好吃。 ...
klai 發表於 2010-9-2 18:43

芋莢都OK架...我用黎煮葡汁
回復

cklife 發表於 2010-9-3 12:22:26 |顯示全部樓層
前幾日,送左盆馬齒莧既苗比農友,佢問我點食,其實我都只係食過一次。網上好似都係涼拌同滾湯,無乜變化咁,所以,我又攞黎玩下,今次整左雲吞。
馬齒莧本身利水消腫,上次飲湯唔知係咪落得多,覺得佢利水太勁,一晚起身疴左幾次噓噓,第二朝條腰痛(我本身有D腎虛),所以諗住整雲吞,咁可以整左分開幾次食,分量唔會太多,再加埋淮山粉健脾固腎。

健脾去濕元寶雲吞(素)

材料︰
梅菜葉適量、馬齒莧適量、浸軟腐竹適量、淮山粉適量、蛋一隻,雲吞皮適量。
做法︰
  • 浸軟腐竹和梅菜葉洗淨切碎備用。
  • 馬齒莧洗淨,將枝和葉分別洗淨,用沸水把枝滾軟,晾乾水,切碎,和葉一起備用。
  • 將梅菜葉、腐竹、馬齒莧混合均勻,此時混合物會有些黏液和水份,淮山粉分多次灑入,拌勻,至乾爽。
  • 雞蛋黃與蛋清分離,把蛋黃拌入餡料內,加鹽調味。
  • 放入雪櫃內略雪硬。
  • 從雪櫃取出餡料,在雲吞皮四邊塗上蛋白,加入餡料包成元寶狀。
  • 排放在盆中,放入冰格5分鐘,取出翻面,再雪5分鐘,取出檢查有沒有互相黏連及是否夠乾爽,若未夠乾硬,請繼續雪5分鐘,直至每一隻都獨立不會黏連,也沒有水份滲出,即可放入保鮮袋或保鮮盒中,放入冰格諸存。
註︰
依個係素食雲吞,要加肉既可以用一般白菜雲吞既做法,將白菜換左個馬齒莧,拌肉既生粉可以改做淮山粉。
煮急凍左既雲吞,只需要大火煮一鍋滾水,係冰格拎雲吞出黎直接放入水中,再將火調至最細,煲到雲吞浮面,雲吞皮透明就可以。
依個素雲吞係無乜調味既,所以需要沾醬油食,可以用蒸魚豉油,或蒸雞薑蓉,或者任何喜歡既沾醬拌食。

元寶雲吞包法︰http://v.youku.com/v_show/id_XMTk4ODA2MzU2.html

我用左臘八蒜、陳醋、糖、麻油做左個汁沾黎食。

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-9-3 12:29:00 |顯示全部樓層
回復 285# cklife

e個我好想食...
回復

cklife 發表於 2010-9-3 12:39:27 |顯示全部樓層
回復  cklife

e個我好想食...
小寶 發表於 2010-9-3 12:29

你都種左好多架喎...可以整黎食呀....
回復

muitau 發表於 2010-9-3 12:40:39 |顯示全部樓層
尋日個網唔知咩事入唔到黎,一入黎就有元寶食, 些些add7icon!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-3 12:53:13 |顯示全部樓層

我又食~~ 多謝CK ~~ 
回復

bobi 發表於 2010-9-3 13:00:05 |顯示全部樓層

好好味喎~流口水添
回復

cklife 發表於 2010-9-3 14:40:55 |顯示全部樓層
下次試下另一種食法...
回復

klai 發表於 2010-9-3 19:00:39 |顯示全部樓層
回復 284# cklife

但係要唔要特別處理過先可以吃?
回復

cklife 發表於 2010-9-3 23:12:36 |顯示全部樓層
回復  cklife

但係要唔要特別處理過先可以吃?
klai 發表於 2010-9-3 19:00

佢無毛呀...所以我無處理呀....就咁煮咋...
回復

cklife 發表於 2010-9-10 10:36:18 |顯示全部樓層

送比同我一樣唔夠光線種菜,或者屋企無位種菜既人。綠豆用點點綠既有機綠豆,比係街市買既綠豆,發出黎會壯D,發芽率高D,壞豆少D。因為無泥,佢地全靠豆子本身供給營養。

清炒綠豆芽

清炒綠豆苗

===================================
豆芽三日有得食

50綠豆,發出225g豆芽(可食用部份),配肉炒可二人食用。

第一日,晚上用水浸住綠豆,浸一晚。

第二日綠豆發脹破開種皮,倒走D水放黑暗處等生根。其間每日淋水三至四次。

生得好快中午根長左,換個左個煲魚網繼續發,原來個篩因為要種綠豆苗。

放入煲裡面遮光,唔左地方。

第三日食得囉,係咪好快呢...(長至4-5CM就可以收獲)

第四日長出岔根,應該係長岔根前收獲,唔係會太老囉,而且長左岔根,要摘走佢會食少左D囉。

===================

(50g種子,收獲175綠豆苗)

豆苗視乎喜愛幼嫰程度而收獲日數有所改動。我依次係六日收獲,仲好嫰,下次再種耐D。

第一日,晚上用水浸住綠豆,浸一晚。(依個分量係太多架,因為會拎一部份去發豆芽,應該一半度OK)

第二日綠豆發脹破開種皮,倒走D水放黑暗處等生根。其間每日淋水三至四次。

放到中午己經扎根喇,即係根己經同篩底扎實左。

放入透明膠盒,放係厠所受光。

第三日受光後葉開始變綠喇

第四日,根長得幾長...

其實依個狀態可以開始唔加蓋,不過要留意會唔會乾水。

第五日

第六日 因為容器太淺,豆芽開始軟倒,所以收獲左先,其實可以種到大塊葉D先食,因為粒豆仲係好大。

經過幾次種植終於掌握到採收綠豆苗既時間喇,就係種植其間,綠豆苗忽然倒向一邊,依個時候雍下粒豆,應該發覺佢無之前咁包滿喇,咁就要收架喇,如果見到有D直情係有收縮既感覺,唔洗諗拎把交剪剪左佢落黎放住係雪櫃先,今晚做餸喇。

評分

查看全部評分

回復

KOOKOO 發表於 2010-9-10 10:58:12 |顯示全部樓層
回復 294# cklife

絕, 自己發綠豆芽食好過去買, 好介紹.
回復

吉祥 發表於 2010-9-10 11:01:40 |顯示全部樓層

回復 294# cklife
送比同我一樣唔夠光線種菜,或者屋企無位種菜既人。
----------------------------------------------------
ck早~~好介紹啊...謝謝分享, 等我又試下發綠豆苖先...
回復

cklife 發表於 2010-9-10 11:32:34 |顯示全部樓層
回復  cklife

絕, 自己發綠豆芽食好過去買, 好介紹.
KOOKOO 發表於 2010-9-10 10:58

係呀...好過食d有激素、有除草劑既綠豆芽架。要番工既朋友唔可以係屋企淋水,可以番工時放佢入雪櫃蔬果格,晚黑先拎番出黎澆水,不過會生得慢d囉..而且左住個雪櫃。

再唔係...係公司發囉....反正收埋無人睇到。
回復

muitau 發表於 2010-9-10 11:42:19 |顯示全部樓層
早呀ck,
好有用呀, 多謝你呀(雖然我可能n年前已經係係blog到睇過,好明顯已經唔記得),豆苗我好鍾意食架,想起都口水流!!!
回復

cklife 發表於 2010-9-10 18:16:37 |顯示全部樓層
早呀ck,
好有用呀, 多謝你呀(雖然我可能n年前已經係係blog到睇過,好明顯已經唔記得),豆苗我好鍾意食架, ...
muitau 發表於 2010-9-10 11:42

以前係blog係寫用煲發豆芽,今次改左容器,覺得會靈活d
回復

cklife 發表於 2010-9-10 18:21:04 |顯示全部樓層
苦瓜又有花囡啦...但未有仔仔...

依棵攪gay既日本南瓜....仲唔出花囡...星期一剪左佢...

蕃薯葉唔知做乜野,皺晒皮。
回復