我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57189 467
cklife 發表於 2010-8-23 12:36:42 |顯示全部樓層
又係採收日,試種幾種菜,所以數量好少,雜七雜八咁,就拎去做雜菜粥啦。

日本南瓜開始跌花,翻睇資料,嘩...原來我唔記得左摘芯,仲由得側芽亂咁生,應該係癢份唔夠分。唉....應該生唔到瓜囉...
太長既主蔓稍一缺水就垂葉,將佢剪左落黎,反正都亂種,就亂剪啦。
等苦瓜唔要時,就順手鏟走埋佢。
回復

Nancy 發表於 2010-8-23 12:42:59 |顯示全部樓層
見到農友個沙田柚種到大大個,比虫蛀左真係激心呀,有益又好食既生果黎架嘛.....佢仲話塊柚皮都掉埋囉...柚 ...
cklife 發表於 2010-8-19 17:57

嘩, 油皮可以食ga....唉!我依家先知呀....
回復

cklife 發表於 2010-8-23 12:56:09 |顯示全部樓層
依家知唔遲,下次可以整黎食嘛..
回復

cklife 發表於 2010-8-23 18:15:26 |顯示全部樓層
見人地下種,我又跟住下,第二日就有三粒芽出左黎,第三日就出左一堆囉...
係沙律菜...

回復

chutou 發表於 2010-8-23 22:21:29 |顯示全部樓層
你都算有d收獲吖~~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-24 07:33:32 |顯示全部樓層
第一次,都算係咁..不過以後會少D種菜,尤其係用種子種.....原來太陽唔夠d菜會唔多識大。

同埋一次種太多新野, 我性格係顧唔黎,都係一樣還一樣種熟左先換新野種,唔係衰左都唔知乜原因。
回復

cklife 發表於 2010-8-29 22:28:26 |顯示全部樓層

苦瓜BB唔再長大喇,收左佢。食自己種既第一個瓜瓜。

甘苦與共(苦瓜煮南瓜)

材料︰
苦瓜、南瓜、甜麵豉醬
做法︰
  • 苦瓜去籽切件、南瓜切件備用。
  • 起油獲下南瓜略炒,下甜麵豉醬和水,將南瓜稍煮一下,下苦瓜,把南瓜煮軟,苦瓜煮熟即可。

=======================

哈!哈! 昨日偷睇到隣居開始晒咸魚呀.....點知...過左兩個鐘就傾盆大雨喇.....佢又收得幾快,我衝上去睇佢己經數埋左盆咸魚喇....之後仲落左成日雨添...

依家應該仲未係時間攪依家野,等佢十月之後先喇....

評分

查看全部評分

回復

小寶 發表於 2010-8-31 10:25:19 |顯示全部樓層
騎樓都種到瓜喇...yeah~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-31 10:26:22 |顯示全部樓層
反正南瓜亂咁種,無摘頂無摘蔓又亂咁生,都唔期望佢結果囉.....咁就摘D葉食下啦...
第一次試食南瓜葉...為左試真D口感...無乜落味用滾水淥下就算,整左個蛋花湯...又OK喎....
嫰芽同葉柄完全無渣幾好食,D葉有少少毛,但可以接受,除左有少少毛外,D葉都幾嫰口,有少少似滾韮杞湯。

南瓜葉蛋花湯

南瓜葉脈、葉柄、蔓、芽都有毛毛,要撕走面層皮先可以除去毛毛,有處理過西芹既人應該無問題。

-------------

【性味】 味甘;微苦;性凉

【功能主治】 清热;解暑;止血。主暑热口渴;热痢;外伤出血

【摘录】 《中华本草》http://www.zysj.com.cn/zhongyaocai/yaocai_n/nanguaye.html

回復

吉祥 發表於 2010-8-31 10:36:13 |顯示全部樓層
回復 267# cklife

ck~~
恭喜恭喜~~你終於食左第一隻自己種既苦瓜啦., 係咪特別好味呢...
我露台都有兩隻苦瓜B, 希望佢地長得大啦, 好期望食到第一隻苦瓜呀...
回復

cklife 發表於 2010-8-31 14:09:27 |顯示全部樓層
回復  cklife

ck~~
恭喜恭喜~~你終於食左第一隻自己種既苦瓜啦., 係咪特別好味呢...
我露台都有兩隻苦瓜B ...
吉祥 發表於 2010-8-31 10:36

係呀..自己種既食落真係唔同感覺架...
比D我既資料你參考...瓜B授粉第十四日差唔多可以收成....我第三個星期採收時..佢比十四日只係大左1CM.....
裡面核己經有一半紅色。

估計佢大到15,16 日度開始唔再膨大.....唔再膨大就可以收瓜架喇....不過我三星期大收左佢都唔老,OK架...

我隻係雷公苦瓜。
回復

吉祥 發表於 2010-8-31 14:17:28 |顯示全部樓層
回復 271# cklife

多謝資料呀, 我隻苦瓜都係雷公啊, 己經授粉10日啦, 咁我要留意下先, 唔好比佢地老老呀....
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-31 14:32:54 |顯示全部樓層
回復 250# cklife

CK ~~
好多謝你分享呢個方法出來呀~~ 我以前只係識批左D皮佢, 真係SIDE野.....
回復

cklife 發表於 2010-8-31 19:59:22 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK ~~
好多謝你分享呢個方法出來呀~~ 我以前只係識批左D皮佢, 真係SIDE野..... ...
JicJicmom 發表於 2010-8-31 14:32

有其他農友介紹另外一種方法處理,有時間我再做實驗,不過依個方法方便D...一日攪惦..唔洗浸幾日水。
回復

hellokitty_971 發表於 2010-8-31 20:01:31 |顯示全部樓層
苦瓜BB唔再長大喇,收左佢。食自己種既第一個瓜瓜。

(苦瓜煮南瓜)

材料︰
苦瓜、南瓜、甜麵豉醬
...
cklife 發表於 2010-8-29 22:28

你咁得閑睇人收咸魚add4icon
回復

cklife 發表於 2010-9-1 12:07:43 |顯示全部樓層
你咁得閑睇人收咸魚
hellokitty_971 發表於 2010-8-31 20:01

八卦係香港人既天性黎架嘛....而且奇怪咁早曬呢....仲有雨落架嘛....點知依頭影完無耐真係落雨...好彩佢收得快...
村屋就有咁既溫情喇....忽然變天,一定有人開大喉嚨係村度喊:[落雨啦...收衫呀.....]

叫大家一齊去收衫,全部人跑出黎屋前空地收衫...都幾好睇架....我好中意睇...
回復

cklife 發表於 2010-9-2 12:16:08 |顯示全部樓層

瓜子菜幾好玩喎....開完花自己播種,仲出埋苗添....真係野草黎架...只要淋D水就會生。

實驗証明,我處真係唔夠光種菜呀....白菜仔偷偷丟係瓦頂暴曬....家下開始有白菜苗既樣喇....

韮菜真係比佢吹脹....出苗係一支出完好耐再出第二支...夠膽第一支苗同第二支差十幾日....一個盆只有一支線咁幼既苗...睇到都眼冤....好彩...今日一次出番兩支...

不過仲有有排等,我唔只播左咁少種架...其他D幾時出呀...遲D去旅行.睇怕都會死晒...

本來想鏟走苦瓜同日本南瓜....但苦瓜又開始出子蔓喎...南瓜D花仔多到咩咁.....D葉又生得靚..都係唔太捨得...睇多陣先啦...

九月八日白露喇....會係全年溫差最大既日子,睇下白露之後有無花囡啦....睇資料話要溫差大先容易有喔。
回復

月光光 發表於 2010-9-2 15:14:07 |顯示全部樓層
瓜子菜幾好玩喎....開完花自己播種,仲出埋苗添....真係野草黎架...只要淋D水就會生。

實驗証明, ...
cklife 發表於 2010-9-2 12:16

我之前都試過成包韮菜種子倒晒落盆,居然一粒都唔出呀,攪到我依家冇心機種韮菜
回復

jeffiau 發表於 2010-9-2 15:18:39 |顯示全部樓層
食自己種的苦瓜, 會不會無咁苦?
回復

cklife 發表於 2010-9-2 17:02:54 |顯示全部樓層
我之前都試過成包韮菜種子倒晒落盆,居然一粒都唔出呀,攪到我依家冇心機種韮菜 ...
月光光 發表於 2010-9-2 15:14

我諗...下次要試用濕紙巾催芽...有芽見到先落泥...但無咁灰...
回復