當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50798 635
Ling_Lin 發表於 2009-4-10 00:53:56 |顯示全部樓層
139# alilovebyj
其實我都唔知架!有d咩種子我就種咩架喇!乜都種下架!有左經驗之後咪識得要點種囉!我都係學野當中咋!
唔好見怪
donaldyh 發表於 2009-3-29 23:49

入咁多靚土丫??
我都想買番一包擺屋企以備不時之需!

唔知你係邊度買ge 呢??
幾$$??
回復

donaldyh 發表於 2009-4-10 01:10:58 |顯示全部樓層
181# Ling_Lin
我對上果次都係在大埔寶湖街市入面既園藝店買的,價錢方面係$120(3包25升),已經計平左比我喎!我試過係花墟買都係貴左少少呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-4-10 02:13:23 |顯示全部樓層
...好心痛地將兩大支分支cut,移到第二盆種睇下得唔得啦!d相我或者明早抽時間整理吧!謝謝~
donaldyh 發表於 2009-4-10 00:49

老師話蕃茄唔太適合插種架, 插得生都未必識大呢!
回復

fae 發表於 2009-4-10 12:01:25 |顯示全部樓層
我尋晚終於將通菜移植了,今次用番花園仔老師教我既方法去將佢移植,緊係要加埋混合肥(基肥)啦!嘩,當我羅番盆混合肥出黎既時間,我眼見既景象完全係無法想像的,點解就因為我見到個佰隻既烏蠅係度行黎行去呀!我完 ...
donaldyh 發表於 2009-3-28 12:18

我上星期有朋友俾左兩小盆呢d 小羅白既苗...我見佢有成四塊葉..所以拿拿臨都係掘個孔放左佢地落田度ja
原來要直播嫁^^?
回復

donaldyh 發表於 2009-4-10 15:50:32 |顯示全部樓層
183# farfeifar
原來係咁架!我都係唔捨得掉左佢,佢呢兩支都仲有花開緊架!唉...
回復

donaldyh 發表於 2009-4-10 15:52:56 |顯示全部樓層
唔知有冇人知道點解我d蕃茄d葉會dum晒落黎既,有冇人可以話我聽呀!

回復

donaldyh 發表於 2009-4-10 15:59:18 |顯示全部樓層
通常都係花生麩先會用水牛的~
骨粉發酵得冇花生麩咁勁, 可以就咁追都ok,
花生麩同水用1:5開o左佢用膠樽牛,
唔怕爆蓋or個樽變型就寧實個蓋, 聽聞會牛得好d
要牛起碼2-3個月先用得架~好似釀酒咁, 越耐越好~
用得個屎麩 ...
farfeifar 發表於 2009-3-25 16:51

我尋晚終於整左兩大支花生麩水出黎了。
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-10 23:12:00 |顯示全部樓層
donaldyh 發表於 2009-4-10 15:59

你用1:5比例?

等我都整一樽先.....!
回復

fae 發表於 2009-4-10 23:32:22 |顯示全部樓層
噢NOOO~點解d 蕃茄咁樣既?!?? 我睇見都覺得好陰公呀
回復

farfeifar 發表於 2009-4-11 01:33:43 |顯示全部樓層
蕃茄唔夠水唔夠水唔夠水唔夠水唔夠水呢!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-11 01:39:52 |顯示全部樓層
蕃茄唔夠水唔夠水唔夠水唔夠水唔夠水呢!
farfeifar 發表於 2009-4-11 01:33

對對對 ~~ D 泥乾到呢 ...
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 04:31:11 |顯示全部樓層
真係唔該晒farfeifar & JicJicmom。我已經加了米水喇!希望明早出太陽時可以gut番起身啦!
頭先我羅番花生麩水出黎睇下,個樽都已經澎漲左了。另想問一下幾時先要開蓋比佢抖氣呢?
仲有我d迷你茄子終於可以發芽了,係3月25日落種既依家先見到有芽出咋!佢真係生長得好緩慢架!各位晚安喇!我要訓喇!
回復

kwanyeehui 發表於 2009-4-11 09:40:09 |顯示全部樓層
191# JicJicmom

肥料落重手左都會出現脫水跡象.
淋d清水睇下.
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 10:21:30 |顯示全部樓層
193# kwanyeehui
我今早返工前上左天台睇左了都仲有少少係咁dum左落黎,之後我再加水比佢地啦!依家個area 都好有太陽就不過好大風囉!您睇睇相就知喇!
其中三盆出左蕃茄架!
回復

小寶 發表於 2009-4-11 10:26:50 |顯示全部樓層
donaldyh 發表於 2009-4-10 03:59 PM

花生麩水太滿喇, 搵多兩個樽倒開佢, 當佢發酵果時會漲起,產生大量氣體, 如果壓力過大, 又做唔到發酵過程, 開蓋又會好似谷爆咁爆開架喇
回復

小寶 發表於 2009-4-11 10:30:14 |顯示全部樓層
193# kwanyeehui
我今早返工前上左天台睇左了都仲有少少係咁dum左落黎,之後我再加水比佢地啦!依家個area 都好有太陽就不過好大風囉!您睇睇相就知喇!
其中三盆出左蕃茄架!
112400 ...
donaldyh 發表於 2009-4-11 10:21 AM

試下淋多d水至底盆畜水, 希望只水不足的問題啦~
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 10:42:04 |顯示全部樓層

各位早晨,比d開心野您地睇下啦!我都好開心架大家一齊分享嘛!
我有兩盆白菜仔生得好好,但就係日日晚晚都要係捉虫囉!今朝早又比我捉左一條白蝴蝶既幼虫喇!我就緊係消滅左佢啦!
已經等左好耐既迷你茄子終於發了芽喇!係3月27日落種子的。
青瓜6兄弟已經生得好正,依家係度日照中。
另外加插了一盆開心果,我都唔知種唔種到架!係上個月中BBQ時去左街市買野時,生果舖個老闆話就咁將粒開心果連殼插入泥種就得喎!點知過左成半個月有多了,都仲未發芽喎!上個星期我將個殼掉左去將粒開心果肉成粒再次插入泥種,就係咁樣前幾日就已經發芽了。到左尋晚睇睇已經又大左少少,今朝早再睇一睇先出門口啦又大左少少都見到少少葉了。各位睇睇相先。
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 10:43:52 |顯示全部樓層
花生麩水太滿喇, 搵多兩個樽倒開佢, 當佢發酵果時會漲起,產生大量氣體, 如果壓力過大, 又做唔到發酵過程, 開蓋又會好似谷爆咁爆開架喇
小寶 發表於 2009-4-11 10:26

咁要倒開果支幾多份量架?
咁幾時先要開個蓋比佢抖抖氣架?
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 10:44:37 |顯示全部樓層
196# 小寶
多謝小寶提點,等我返去試下先。
回復

donaldyh 發表於 2009-4-11 10:48:46 |顯示全部樓層
我呢盆扦插既蕃茄已經比我尋晚拔掉了,傷心地。
算啦!還掂我都有咁多棵蕃茄,或者咁樣會好過D啦!
回復