乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209549 19848
花園仔 發表於 2010-9-10 15:03:58 |顯示全部樓層

回復 12980# 小寶
花老師好!
請問這木瓜樹是不是女兒身呢? 開了花好像沒有果果~

===============================

小寶及大家好!

你嗰棵木瓜樹係<異花同株>
大朵係乸花
細朵係公花
佢地好似苦瓜噉要授粉成功至有果果架! 嘻嘻!

同我嗰棵一樣之馬, 俾啲養份佢啦, 遲啲實有果果架!

小寶嘅木瓜樹

回復

mono 發表於 2010-9-10 16:21:07 |顯示全部樓層
老師好!唔知老師今年收咗芋頭仔未呢?
回復

muitau 發表於 2010-9-10 16:22:44 |顯示全部樓層

回復 12981# 花園仔
大朵係乸花, 細朵係公花
=======================
老師呀,
又公花又乸花, 今回真係睇到眼花花, 睇怕小寶要去買字花呀  

我專登摷番 http://www.hkplants.com/thread-11235-628-1.html (#12541), 果時因為你搵左張易睇既咁我以為識辨認(乸花個花苞底部比較深長); 而家再對比番小寶果張, 原來要識分都唔係易事啊, 因為雖然你幫小寶畫公仔畫出腸, 不過, 我覺得佢地都係差唔多, 剩係分辨到你啲中文字咋... add9icon
回復

花園仔 發表於 2010-9-10 18:01:31 |顯示全部樓層
回復 12982# mono
老師好!唔知老師今年收咗芋頭仔未呢?
=======================

Mill好!
呢棑雨水多都唔知有冇吽爛添架, 好翻天先挖開黎睇吓啦!
回復

花園仔 發表於 2010-9-10 18:08:34 |顯示全部樓層
回復 12983# muitau
老師呀,
又公花又乸花, 今回真係睇到眼花花, 睇怕小寶要去買字花呀  
我專登摷番 http://www.hkplants.com/thread-11235-628-1.html (#12541),
果時因為你搵左張易睇既咁我以為識辨認(乸花個花苞底部比較深長);
而家再對比番小寶果張, 原來要識分都唔係易事啊, 因為雖然你幫小寶畫公仔畫出腸,
不過, 我覺得佢地都係差唔多, 剩係分辨到你啲中文字咋...
===============================

妹頭,
其實文字版都解析到啦!
大朵係乸花
細朵係公花
靚女多人追囉!

龍缸種及牆邊種嘅木瓜樹就快有花冧囉!

2010-09-10-13.jpg 2010-09-10-14.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-10 18:11:52 |顯示全部樓層

琴日仲移種咗棵<洛神花>添!

今日

回復

花園仔 發表於 2010-9-10 18:32:40 |顯示全部樓層
睇見<司琪>體香草園講種<羅勒>,
體呢度多口UP幾句囉:

<羅勒>好易種, 逢插枝都生嘅梗係唔怕水多最怕制水啫,
淋幾多水? 睇吓棵嘢枝葉多少囉,
竹高精冇乜枝葉咪水少啲啦,
肥肥矮矮枝葉茂盛咪淋多啲水囉!
磷氮肥為主, 陽光超過50%就好靚架罅.
間中摘吓葉黎食至靚架, 即由下摘上囉,
正常係越摘佢越靚 -- 越多新枝葉生!

插枝及種籽發苗嘅好味<羅勒>

2010-09-09-2.jpg 2010-09-09-5.jpg 2010-09-09-1K.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-10 18:37:34 |顯示全部樓層
無懼風雨嘅<夜香花>

回復

下午茶 發表於 2010-9-10 20:04:07 |顯示全部樓層
睇見體香草園講種,
體呢度多口UP幾句囉:

好易種, 逢插枝都生嘅梗係唔怕水多最怕制水啫,
淋幾多水? 睇吓棵 ...
花園仔 發表於 2010-9-10 18:32

老師講得對啦,金不換的話好易種, 逢插枝都生嘅,
先前不知道.仲買來了 3 盆,點知.....現時好似小型森林.多到頭都痛,想法子移出位置,

今日發現指天椒很多芽虫,收了約 500 隻小型指天椒,要噴殺芽虫啦,
回復

小寶 發表於 2010-9-11 00:04:37 |顯示全部樓層
回復 12981# 花園仔

小寶及大家好!

大朵係乸花
細朵係公花

同我嗰棵一樣之馬, 俾啲養份佢啦, 遲啲實有果果架!

=================================

花老師好!

小寶明白了, 原來是異花同株, 係呀, 仲未開花公, 兩棵都只開乸花, 點開開整都係乸花?! 好心急想食靚靚木瓜add14icon
回復

小寶 發表於 2010-9-11 00:12:16 |顯示全部樓層
回復 12989# 下午茶

多到頭都痛,想法子移出位置
==================================
太多的話可以剪去枝條, 好似花老師在本帖提過剪桑樹咁, 無耐又生到好靚架喇~
回復

花園仔 發表於 2010-9-11 08:37:50 |顯示全部樓層
回復 12990# 小寶

花老師好!

小寶明白了, 原來是異花同株, 係呀, 仲未開花公, 兩棵都只開乸花, 點開開整都係乸花?! 好心急想食靚靚木瓜
=======================================

小寶及大家早安!

俾定啲混合肥佢嘆吓啦! 遲啲陽光普照啲公花自然開架罅!

(其實好多人將木瓜種體地上由得佢自生自滅都結好多果架!)
回復

cklife 發表於 2010-9-11 08:49:31 |顯示全部樓層
無懼風雨嘅
花園仔 發表於 2010-9-10 18:37

好靚,連食既花都咁靚....最近同網友傾計,佢話佢媽咪好中意食夜香花D葉,佢老豆種左好多,摘黎炒比佢媽咪食。

老師,夜香花葉係咪真係食得架?
回復

花園仔 發表於 2010-9-11 08:52:35 |顯示全部樓層

回復 12991# 小寶
回復 12989# 下午茶
多到頭都痛,想法子移出位置
==================================
太多的話可以剪去枝條, 好似花老師在本帖提過剪桑樹咁, 無耐又生到好靚架喇~
===========================================

小寶,
我睇<下午茶>嘅意思係最初買咗三棵<金不換>, 種吓插吓, 啲種籽又曝出....而家勁多盤呢!
好簡單啫, 每個品種留一~二盤就夠嘞, 通通分享出去咪OK啦!

我都好鍾意種<羅勒>嘅, 幾種濃淡味道都有以配合烹調需要啫!

講開桑樹, 嗱先棑剪到光禿禿嘅樹身而家朝氣蓬勃仲有果果添呀!

2010-09-10-22.jpg 2010-09-10-23.jpg 2010-09-10-24.jpg 2010-09-10-25.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-11 23:49:39 |顯示全部樓層
回復 12993# cklife
老師,夜香花葉係咪真係食得架?
=====================

哈哈! 真係未試過啵!
如果得又有益好食嘅話就好囉,
因為夜香花啲葉又多又密架! 嘻嘻!
請你詳細搜集提供資料仲好啦?

又: 大家以後回帖晤好再 <引用 > 罅! -- 大部份朋友都做啱洛!
回復

花園仔 發表於 2010-9-12 00:06:16 |顯示全部樓層
呢棑食咗好多青瓜呀!
種幾棵青瓜就真係食唔切嘞,
雖然天氣反差大, 但畢竟進入秋天啦,
氣溫早晚總係會低少少嘅, 所以種嘅嘢都唔會好差呢!
青瓜為例雖然比正常情況產量少咗啲, 樣子冇咁靚仔啫,
都有翻咁上下大架, 最差情況係體高溫狀態下授粉嘅瓜瓜有鼠尾情況囉!

2010-09-10-9.jpg 2010-09-10-1.jpg 2010-09-10-18.jpg 2010-09-11-3.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-12 00:35:34 |顯示全部樓層
<下午茶>因為椒椒有蚜蟲, 啲指天椒未紅就收咗幾百隻嘞....

一般辣椒好少蚜蟲嘅, 最多係捲葉病啫!

網室入邊嘅幾種椒椒可能陽光差少少所以咪搏命長高囉!
成六呎高架, 枝條好脆, 好易折斷, 不過結果情況都好正常嘅!
佢啲椒葉好好食架, 最正係用黎滚湯啲葉要滚耐少少時間先至好食嘅,
湯有益, 葉滑滑....唔錯架! 啲椒椒熟咗摘落黎浸酸甜醋辣椒或辣椒豉油都一流架!

2010-09-04-13.jpg 2010-09-06-17.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-9-12 00:48:19 |顯示全部樓層
本地<中型指天椒>两呎幾高傘型, 長咗好多椒椒呢....

回復

花園仔 發表於 2010-9-12 00:55:48 |顯示全部樓層
晚安!

最心急係想知道<泰國橙色中型尖椒>種出黎結果係點呢?

2010-09-10-4.jpg 2010-09-10-6.jpg 2010-09-08-9.jpg
回復

tommysze8 發表於 2010-9-12 23:19:51 |顯示全部樓層
唔好意思,有D離題。
我搵左D缸養金魚好耐,瓷缸太貴。 請問D德國 / 泰國陶缸 大約幾多錢 同 係邊度買,請賜教。
回復