我想知有咩方法可以「增」肥?

作者: 技術之達人 發表于 2012-5-19 00:20:38
6887 61
技術之達人 發表於 2012-5-24 23:59:32 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-5-24 23:24
你開 post 就預左有人踩場架啦 ~ 如果你知我做邊行就知我踩硬你 ~  

我唔係肥仔, 由一日2-3 餐加到 ...

你唔會係做debating team teacher果D嘛= =,不過一早預左(哈)  
冇咁多時間可以有空閒去做gym(  <----遲D先算)
回復

技術之達人 發表於 2012-5-24 23:59:52 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-5-24 23:52
樓主,你真係唔知定

本人是新手,請見諒~

樓主,你都無得罪我,無需要"諒"^^  發表於 2012-5-25 00:05
回復

技術之達人 發表於 2012-5-25 00:13:01 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-5-24 23:59
本人是新手,請見諒~

捉字蚤,笑~
回復

avery 發表於 2012-5-25 08:11:28 |顯示全部樓層
natsuki 發表於 2012-5-24 23:58
骨男

未至於卦 ...

好耐冇見,你而家仲係要搭船呀?

9年無見. 係呀.  發表於 2012-5-27 04:47
回復

avery 發表於 2012-5-25 08:14:24 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-5-25 00:13
捉字蚤,笑~

你簽名果句其實你係咪真係做到架?定係因為做唔到所以要提住自己呢?

"所有事都要用大腦先思考才發言,以免犯下無謂的錯誤"

樓主好後生架~ 好多野自己肯提自己, 已經好叻喇, 行行你轉數咁快的人, 當然唔洗用提點呢個方法啦~ 你咪下下食到人咁應啦, 嚇親人呀~  發表於 2012-5-25 09:10
回復

八王爺 發表於 2012-5-25 09:59:26 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-5-25 01:14
你簽名果句其實你係咪真係做到架?定係因為做唔到所以要提住自己呢?

"所有事都要用大腦先思考才發言, ...

樓主後生到做你個仔都得丫!

痕痕就當湊仔,唔好踩人喇!
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-5-25 10:37:36 |顯示全部樓層
痕痕呢2日咁風騷

有值得風騷嘅事發生  發表於 2012-5-25 11:04
回復

技術之達人 發表於 2012-5-25 22:18:06 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-5-25 08:14

"所有事都要用大腦先思考才發言, ...

第一,我自己細個做事有太多careless mis.,所以做野做到有頭無尾咁,我時常警惕自己,「用個腦黎做野」  (明唔明?)  
第二,我自己份人個腦係轉得好快GE,係短時間之內作出應對係我專長的項目 (暗諷刺你) , 對自己作出提醒,未常不是好事。 (對嗎?)
第三,我經歷的事件/東西/場面,可能仲多個你/豐富過你,冇咩野係可以整到我用好長時間都搞唔店(除了未知領域)。
第四(哈哈,我未講完,慢慢睇), 我係做得到我的格言。會唔會做唔到? 有時會,不過最後用我自己個人力曜solve到咪得囉!
第五,你食得咁應我,真係有D多謝你先- -,好耐未試過E+咁有人可以挑戰我GE極限,我打咁多野為乜? 唔係為左同你拗,而你表明我自己的立場!~  (其實離左題- -)
第六,我後生唔代表我諗GE野唔廣,我自小就「段練」出咁GE性格,我識到咁樣提醒我自己,係天生軀來+後天環境而成。  (你又明唔明)
   講左咁多個point,係想回應你姐,如果唔小心踩到你條尾,對唔住先~  (其實你做盛行呀? 下下都好似judgement咁= =)
回復

avery 發表於 2012-5-26 01:28:49 |顯示全部樓層
唔同人教仔, 冇咁得閒
回復

cklife 發表於 2012-8-11 11:35:23 |顯示全部樓層
今日睇到一個增肥食療,放上黎睇下你有無用...

牛奶白粥
(增肥、補虛、通便)

糖二兩、腐竹一大片、鮮奶一瓶、葡萄糖粉三兩或大良牛乳片六、七片
(如欲簡便,甜的鮮奶和葡萄糖可改用煉奶代替,鹹的牛乳片可用食鹽代替。功效雖略遜,但較方便)

做法︰
一般煲白粥方法。
如求簡便,可隔晚將洗淨白米,連同捏碎腐竹片放入適量水,加熱滾開數分鐘,放入暖壼,第二天早上吃。

必須有恒心每天常吃不可間斷,三個月可見效。

取自︰食療精選....江一葦

我比較鍾意熱白粥加芝士片/ 熱白飯加芝士片  發表於 2012-8-11 14:45
回復

cklife 發表於 2012-8-11 21:28:05 |顯示全部樓層
適少少  我比較鍾意熱白粥加芝士片/ 熱白飯加芝士片

芝士片未試過喎...不過我消化唔好,芝士好似難消化過牛奶...我唔敢食咁多。
回復

技術之達人 發表於 2012-8-11 23:00:32 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-8-11 11:35
今日睇到一個增肥食療,放上黎睇下你有無用...

牛奶白粥

首先,多謝你咁熱心咁幫我,冇諗過果帖沉晒底都仲有人記得-,-  
牛奶白粥    :  成份 :糖二兩、腐竹一大片、鮮奶一瓶、葡萄糖粉三兩或大良牛乳片六、七片
重點係紅字,牛奶好貴,我唔係有恆心地買3個月奶,所以我唔願意用呢個方法。

我最近食多左魚,豆一般都食好多,應該有肥到GE...  高左0.5~1.2 CM  ,但係重左1KG咋  T.T     (170.Xcm  ,  51 KG)
回復

radio 發表於 2012-8-14 17:27:30 |顯示全部樓層
唔奇怪,我也想增肥,做d運動好似有用,但我鍾意yoga果種多d
回復

神農侍 發表於 2012-8-15 20:23:45 |顯示全部樓層

基因、生活/飲食習、健康狀況、心境等因素都會影響人體肥、瘦。如果身體冇特別毛病 0既話﹐只要保持均衡飲食、適量運動、心境開朗、充分休息等健康 0既生活已經可以﹐0吾駛太介懷肥、瘦!

以我個人 0黎講﹐飲食好隨意﹐得閒 0既時候會 0係屋企做 0下自己編制 0既運動(從來未去過健身院)﹐不煙、不酒﹐體型一直都係差 0吾多﹐而我從來冇介懷自己 0既體型.....

....兩年前自拍–––– 背影

....兩年前自拍–––– 背影
回復

神農侍 發表於 2012-8-15 20:31:59 |顯示全部樓層
avery 發表於 2012-5-25 08:11
未至於卦 ...

好耐冇見,你而家仲係要搭船呀?

題外話:請問相中呢個係 0吾係你呢(我未見過你﹐亦未見過你 0既相)?張相係我今年2月份影 0既﹐我一直都覺得相中人係你!我只係想證實 0下自己推測得 0岩 0吾 0岩!
回復

技術之達人 發表於 2012-8-15 22:14:34 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-8-15 20:23
基因、生活/飲食習、健康狀況、心境等因素都會影響人體肥、瘦。如果身體冇特別毛病 0既話﹐只要保持均衡飲 ...

你GE第一段所講GE野,我大部份都做到,不過得心境開朗係做唔到GE...

你GE體形嚇親我=_=,咁大隻(你仲要話差唔多),想問神農你今年貴庚?

年齡對於男人 0黎講雖然 0吾係 0羊天大 0既秘密﹐但係我只可以答你:「我係一個尚未娶妻 0既成年人!」:)  發表於 2012-8-16 14:44
回復

avery 發表於 2012-8-16 12:28:59 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-8-15 20:31
題外話:請問相中呢個係 0吾係你呢(我未見過你﹐亦未見過你 0既相)?張相係我今年2月份影 0既﹐我一直都 ...

Haha ~ Definitely not me ~

I don't use red bag, I didn't put on a ring ( yet ), I never put on a scarf ~~ and .. I think I am much taller than this boy ~ haha ~~

By the way, I think you do push-up in various forms and use dumbells for workout, didn't you ??

Do exercise your shoulder ( deltoid ) as it make your shape more balance ~

原來我攪錯 0左!-_-" 另外﹐你推斷得 0吾錯!(0係屋企通常都只可以做到掌上壓同啞鈴)最後﹐多謝提點!  發表於 2012-8-16 14:53
行行再型仔d  發表於 2012-8-16 12:46
回復

avery 發表於 2012-8-16 22:02:50 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-8-15 20:31
題外話:請問相中呢個係 0吾係你呢(我未見過你﹐亦未見過你 0既相)?張相係我今年2月份影 0既﹐我一直都 ...

If you only do workout at home, you really have the potential to compete in body building competition ~

How do you exercise your back muscle at home ?? Dumbell row ?? ( then you need a heavy weight ... ) pull up with a fixed bar ??

I am thinking what your occupation is ?? Probably your work already serve as a work out in gym ~

嗯!我真係只係屋企做運動!背肌方面我多數用鋪 0左瓷磚 0既牆 0黎練。(日常生活例如抹枱都練到)我讀得書少﹐只可以做體力勞動 0既工作。  發表於 2012-8-17 18:06
回復

技術之達人 發表於 2012-8-16 23:42:07 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2012-8-15 20:23
基因、生活/飲食習、健康狀況、心境等因素都會影響人體肥、瘦。如果身體冇特別毛病 0既話﹐只要保持均衡飲 ...

你個D有「口」字邊GE字好難睇,恕我直言。
你真係好鬼大隻=_=,我正面睇到肋骨,背部睇到肩膀果兩舊骨,我就係瘦成咁,如果比你呢D大隻佬打一野就入得廠= =
你兩肩相距幾多inch?(我估你有23-25INCHES) 小弟好少見人大隻成咁-,-  (鬼叫你瘦咩)
回復

神農侍 發表於 2012-8-17 18:26:48 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-8-16 23:42
你個D有「口」字邊GE字好難睇,恕我直言。
你真係好鬼大隻=_=,我正面睇到肋骨,背部睇到肩膀果兩舊骨, ...

原來有「口」字邊GE字會令人覺得難睇 但係我慣 0左口語﹐所以我 0吾會就你!
0甘講你真係好瘦 0咼! 如果試過乜方法都冇改變 0既話﹐或者可以試 0下「多量少餐」 我本身都係習慣「多量少餐」﹐行山或者多  0野做 0既時候﹐我會只飲水 0吾食 0野﹐完成 0左就會食到超飽。
我肩距同你估計差 0吾多﹐都算係個正常男人!

回復