我想知有咩方法可以「增」肥?

作者: 技術之達人 發表于 2012-5-19 00:20:38
6882 61
   係,你冇睇錯,係增肥,可能你地會覺得好奇怪,E+好多D人都話要減肥,而我就相反...   好簡單就可以說明到,我中二,47KG  170CM (算係OK高啦= =) 。 BMI 岩岩好擲界,不過體型就真係好差(姐係遠睇好似一枝竹係到行咁)。體能我唔差架(只限跑步),係得push-up做唔到。我平時都食好多野,比正常同年紀的食量還要多,多到可能係要2個人先可以食得晒的食物。  我本身冇乜病痛,所以唔關身體健康問題事。
    想問大家,有咩方法可以增肥?  (可包括食物,運動,心理 <--作出黎  ... 等等)  麻煩咁多位花友~  (我遲D會開D花帖架啦,唔會成日係到開「問長問短」帖~)
jellyfishy 發表於 2012-5-19 00:33:37 |顯示全部樓層
要配合運動架, 最好係好似幹粗活個種運動,e.g. 在沒冷氣的公園健身,或一些付重運動. 你見街邊修路的工人, 有邊個係瘦猛猛? 因為佢地平時夠晒運動(非帶氧運動),跟住食幾多飯都會自然吸收晒,用來幹粗活麻~
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 08:36:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-19 00:33
要配合運動架, 最好係好似幹粗活個種運動,e.g. 在沒冷氣的公園健身,或一些付重運動. 你見街邊修路的工人, ...

唔怪得,我做的運動都是帶氧的,何解做非帶氧運動能強身健體呢?

帶氧係燒脂,非帶氧會增肌肉。  發表於 2012-5-19 12:07
帶氧係燒脂,非帶氧會增肌肉。  發表於 2012-5-19 12:07
回復

dick168 發表於 2012-5-19 10:11:10 |顯示全部樓層
我覺得首先要杜蟲。

笑左o(^_^)o  發表於 2012-5-23 00:38
回復

八王爺 發表於 2012-5-19 13:08:22 |顯示全部樓層
每餐要吃蕃茄

蓄茄唔係減肥先食咩....死啦!我減肥嗎變增肥  發表於 2012-5-19 21:53
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 17:53:44 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-5-19 08:36
唔怪得,我做的運動都是帶氧的,何解做非帶氧運動能強身健體呢?

唔該晒~
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 17:54:03 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-19 10:11
我覺得首先要杜蟲。

唔洗咁嚴重掛= =
回復

Springonions 發表於 2012-5-19 18:07:59 |顯示全部樓層
竟然你身體瘦得嚟健康,點解要增肥呢?不如順其自然罷啦
回復

chingyi724 發表於 2012-5-19 20:15:54 |顯示全部樓層

um....根據我嘅經驗,只要過1個月hea到爆嘅生活就會肥
by the way,我想知點先可以減肥??@v@
回復

cklife 發表於 2012-5-19 20:39:51 |顯示全部樓層
我以前都好瘦...要增肥...
試過人地肥人最怕既野...雪糕...朱古力...等等..完全無用...
我食量都好大,每餐要兩碗飯....有時三碗...,但唔中意食零食..尤其甜味野(一個人食幾個人野...我屋企人大部份都係咁)

不過我唔係瘦得黎健康果隻...我容易傷風感冒...而且血糖低...

後來,去搵中醫調理...
佢話我脾胃差,食幾多都吸收唔到...
佢要我少食多餐之後...我發覺...餐數越食得多...我就越長肉...
而且..唔洗食好多....
不過又唔會肥到好似人地話要減肥果D咁...
肥到某一個磅數就會定左落黎...

另外...我以前好瘦時..都好中意做有氧運動...
每日都有兩個鐘...

你想肥...試下少食多餐...食野D慢慢咬爛D先吞...
仲有好緊要既...就係早D訓..飲多D水..
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 20:58:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-19 20:39
我以前都好瘦...要增肥...
試過人地肥人最怕既野...雪糕...朱古力...等等..完全無用...
我食量都好大,每餐 ...

我冇乜點病,一年一次到~  我食野係好慢架,會慢慢咬~   我同你一樣,不喜好甜食。少食多餐係冇可能的,我啊婆實嘈我:「乜你食咁多餐呀,你食幾都唔飽GE?  ...」  (因為我都試過少食多餐)  
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 20:59:00 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-19 18:07
竟然你身體瘦得嚟健康,點解要增肥呢?不如順其自然罷啦

唔好講笑,我做唔到push-up(懶打中文)  上肢肌肉力量不大,可能D女仔仲大力過我 ==

呃...我好瘦果時好大力架....專做粗重功夫.....@_@....你係咪想有番D肌肉?或者可以食番D蛋白粉..再練下舉重..不過適可而止,太多肌肉唔好睇..  發表於 2012-5-19 21:22
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 20:59:49 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2012-5-19 20:15
um....根據我嘅經驗,只要過1個月hea到爆嘅生活就會肥
by the way,我想知點先可以減肥??@v@ ...

我唔多鐘意hea= =,我唔識減肥,因為我從來都唔洗= =

以前我都唔識hea..依家學適左囉....  發表於 2012-5-19 21:23
回復

Juna 發表於 2012-5-19 21:26:35 |顯示全部樓層
你讀中二即係十四歲左右。我唔建議你增肥減肥,順其自然吧。男孩子這個年紀係咁架,先長骨後長肉,你現在增肥到長肉時你想瘦就好難。想有肌肉就要食多點高蛋白的食物(唔係單指係雞蛋)。

喔...原來樓主14歲呀...咁樓主唔好諗肥瘦住...依個時候先攪惦個高度..肥瘦第日大把時間攪..長高既機會就唔係時時有喇...  發表於 2012-5-20 09:06
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 21:43:47 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2012-5-19 21:26
你讀中二即係十四歲左右。我唔建議你增肥減肥,順其自然吧。男孩子這個年紀係咁架,先長骨後長肉,你現在增 ...

個身形同我對腿有好大對比,隻腳好長,個身好瘦。  高蛋白仲有D咩食物?  多謝你的建議

你依個年紀係拉長緊呀...唔合比例其實自然喎....蛋白質可以食多D豆類丫...豆奶、豆腐、腐竹之類....牛奶難消化呀...無豆漿咁好吸收。  發表於 2012-5-20 09:08
但唔好食雞皮同雞油,因為雞油會直接入血。  發表於 2012-5-19 22:12
魚,雞都係高蛋白質的食物  發表於 2012-5-19 21:48
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 22:07:37 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2012-5-19 21:43
個身形同我對腿有好大對比,隻腳好長,個身好瘦。  高蛋白仲有D咩食物?  多謝你的建議 ...

唔該晒~
回復

maplejoe 發表於 2012-5-19 22:31:42 |顯示全部樓層
14歲仲未會好大隻同長肉,男仔中一、二多數都係高高瘦瘦咁,有d仲好似寒背添,到左18歲先開始肥番d,二十歲左右就肥左同大隻左,我想應該係高定同發育完成就會長肉掛。
回復

技術之達人 發表於 2012-5-19 23:04:05 |顯示全部樓層
maplejoe 發表於 2012-5-19 22:31
14歲仲未會好大隻同長肉,男仔中一、二多數都係高高瘦瘦咁,有d仲好似寒背添,到左18歲先開始肥番d,二十歲 ...

我就係瘦到唔正常先開帖呀= =,我D同學睇落去唔係體質好弱果批人,我最可悲的一點是:上肢肌肉唔夠力!(其他同學都大力過我好多)

咁用運動搭夠,你食左蛋白質野,都要話佢知你想佢邊度長肉嘛...做下掌上壓、引體上升等等上肢要用力既運動囉...  發表於 2012-5-20 09:10
回復

八王爺 發表於 2012-5-20 09:31:38 |顯示全部樓層
每餐要食蕃茄。唔使擔心幾多歲。

我想問,食蕃茄會影響關節嗎? 因我媽咪近呢兩年,一食蕃茄就愛頭關節痛!  發表於 2012-5-23 00:43
嗯,對此食物不抗拒。  發表於 2012-5-20 09:46
回復

cklife 發表於 2012-5-20 10:52:00 |顯示全部樓層

八王爺......我都中意食蕃茄...
但有人同我講蕃茄濕,話濕疹唔好食喎...

網上搵到一篇野咁寫....

和一位患有風疹的病人提起,除要戒吃蝦蟹外,還須包括番茄(西紅柿),立時惹來譁然反應及質疑目光:「番茄這麼有益也要戒吃?」

番茄健康有益的形象確實深入民心,醫書也有云:「番茄味甘性涼,能生津止渴,健胃消食」。不過,遍尋醫書也不見記載的,是番茄性質濕而帶毒,不適合痛風、風濕骨痛、濕疹及其他類型皮膚病患者。

想當年,番茄在西方曾被列為禁果,直至某日有人斗膽當眾吞下一整個番茄而竟然無恙,這色紅味酸的果實才開始為人接受,以後再沒有人說過番茄半句壞話,所有論點都一面倒向好。例如:番茄含豐富維生素C,一克重的番茄約有25毫克維生素C,這維生素C由於得有機酸保護,煮時不易被破壞,故容易被人體吸收。此外,番茄能降壓,可作為高血壓患者的輔助食療;番茄能開胃,尤其是夏天,可刺激小孩子食慾。

雖須緊記,腸胃虛寒(易泄瀉)者、正患寒咳(喉癢痰白)者不宜多吃生番茄,最好煮熟才吃。

至於風濕及皮膚病患者,即使煮熟了的番茄也是少吃為妙。我在臨床上親眼見過一個良性腫瘤患者,本已用中藥治癒,但某次吃下大量番茄後,腫瘤翌日竟有復發的跡象。雖然這僅是個別病例,暫時亦只限於民間觀察,但只要這問題有可能發生,就不宜拿身體來冒險。

http://www.elderly-ministry.org/health/fruit.htm
回復

1234下一頁