無業閒人之作 : 16-07-2014

作者: csw_sylvia 發表于 2011-10-9 17:17:47
14958 116
csw_sylvia 發表於 2012-3-20 12:01:27 |顯示全部樓層

又 update 吓我的種植情況 :

韶關椒開始轉色 - 橙色
20120320-09 (Small).JPG

自留種子的羅漢果原來有 5 ~ 6 棵小苗, 這是其中 3 棵, 或者會分給有興趣的朋友.
20120320-07 (Small).JPG

兩棵牛油果小苗
20120320-06 (Small).JPG

多謝 Zoe 分享的橡子南瓜有花啦, 囝囡都有
20120320-11 (Small).JPG

長秋葵都出緊啦
20120320-08 (Small).JPG

泰國小苦瓜都出咗小苗, 是之前買來食之後自收種子試種的
20120223-11 (Small).JPG
20120320-05 (Small).JPG

我都有用膠叉同匙勺寫名丫  發表於 2012-3-24 22:55
回復

purplestar 發表於 2012-3-24 21:10:39 |顯示全部樓層
好利害丫,种左咁多口吾同品種!

我這些只是很小小.............兒科, 你看多幾個貼就知什麼才是真正的利害~~  發表於 2012-3-24 21:16
回復

purplestar 發表於 2012-3-24 22:53:06 |顯示全部樓層
purplestar 發表於 2012-3-24 21:10
好利害丫,种左咁多口吾同品種!

我仍覺得很利害,因你在家种,不是种地!我家無陽光,無窗台,無得种,要去朋友處种
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-29 09:41:07 |顯示全部樓層

這兩天一直整理它們, 做得腰骨有點痛 (不竟己一把件紀), update 吓先 :

第一次種生菜, 食了多次後, 開了好多小花仔.
20120329-03 (Small).JPG

Herbs corner
20120329-06 (Small).JPG

香草拼盤 (Mint + Basil + 九層塔)
20120329-05 (Small).JPG

另一盤好靚仔的 mint
20120329-09 (Small).JPG

今早開了一大個花囡的橡子南瓜, 好彩同時有花囝, 馬上授粉.
20120329-02 (Small).JPG

有好多條豆豆的迷你四季豆, 今次夠一碟啦
20120329-08 (Small).JPG

少數唔食得的品種.
20120329-07 (Small).JPG

回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-29 09:58:14 |顯示全部樓層
老公的新攪作試驗 (屋頂種植) - 綠化之餘同時在大熱天時幫頂層室內降溫
20120329-11 (Small).JPG
20120326-02 (Small).JPG
20120329-10 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-29 10:29:48 |顯示全部樓層
兩棵唔係好靚仔的合掌瓜
20120329-15 (Small).JPG

百香果 & 洋蔥
20120329-16 (Small).JPG

紅提子 + 番石榴 + 牛油果
20120329-17 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-30 14:35:33 |顯示全部樓層

20120330 -  意外發現

老公之前隨意在屋後種了一些植物, 但他並沒有怎麼理它們竟然開花什致結果 !!

同時有花囝 & 花囡的街市長南瓜 (之前我種在露台的兩大盤完全無花囡 - 最後殺了)
20120330-02 (Small).JPG
20120330-03 (Small).JPG

開花並結果的番茄
20120330-01 (Small).JPG

木瓜都開花啦, 唔知結唔結到果呢 ?
20120330-04 (Small).JPG

就要妳老公隨意多d啦 hehe  發表於 2012-3-30 14:58

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-4-15 22:49:02 |顯示全部樓層

昨天有班朋友來家中玩, 準備了些食物招待客人 (全部都是 home made) :

下午茶 :
Salad
cookies
紅茶 cheese cake
咖哩牛腩 + home made bread (其中一個朋友帶來的)

Dinner :
燻蹄
醉雞翼
梅子鴨
涼泮青瓜素雞
滷水拼盤
炒自發綠豆芽+紅蘿蔔絲+豆干兩大盤 (大家都讚好食過在外買的芽菜, 好快清晒. 還不停問發的程序)
咖哩牛腩

(因忙著招呼朋友, 無閒影相, 相片都是來自朋友在 fb 發放的)

臨走時送了些碰碰香枝條給幾個朋友, 她們在下午參觀時已嚷著想種.

2020 : "俾杯紅酒我得la,唔該(^_−)−☆ "
唔止 ga, 除了紅酒, 昨天仲開咗白酒和啤酒 tim.

cheese cake 我鐘意! 我又要食!  發表於 2012-11-19 15:32
俾杯紅酒我得la,唔該(^_−)−☆  發表於 2012-4-15 22:59
回復

csw_sylvia 發表於 2012-4-16 15:08:07 |顯示全部樓層

最近好多植物唔係有病就係有蟲蟲, 真係激死
有些唯有見差唔多就馬上收.

最神奇是那些蕃茄, 不知為何會在屋後的地上生了一棵出來, 沒有理會它, 竟然結了一堆果,
老公話摘了回來吽熟好過給雀仔食了.
20120416-03 (Small).JPG

我的鄰居, 週時都出來晒太陽 ga ~

20120416-05 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-10 14:52:19 |顯示全部樓層

回應今早 "小 Con 子" 的問題 :

之前很多時都會手腕痛, 用機幫手打麵團舒服啲.
現在用緊這款, 價錢好平, 但時間太長 motor 會有點熱, 而且因機身輕, 有時打緊時, 機身會在檯上輕輕移位, 自己要控制;
用咗一年左右. 另外一對攪棒用來打蛋, cream, cream-cheese 等做蛋糕 ...... etc.
其實好多品牌都有類似的出品, 唔同大細和 Watt 數的 motor, 有平有貴.
20120710-04 (Small).JPG

最近行街見到這款, 就算時間長啲 motor 都唔會覺得熱, 金屬機身較重, 攪拌時不會移位, 而且還可加同系的一些配件用來做意粉, 碎肉, 果汁攪拌等. 覺得好正, 都幾喜歡, 老公叫買, 但我覺得都幾貴, 只是攪拌機 $5,xxx, 配件另計. 等現在那個不能再用時才想吧.
20120710-09 (Small).JPG

小Con子 : "我又心思思想買個包麵機 =.= 如果我有地方,我都想買下面嗰座 @@
                   講漏咗....仲要有$ , 買埋配件唔知要幾$ ?"

我自己覺得分開買打蛋器加焗爐較買一部麵包機用途廣啲.
下面嗰座機, 唔同配件唔同價錢, 我都是想吧, 多數唔會買 ~~

講漏咗....仲要有$ , 買埋配件唔知要幾$ ?  發表於 2012-7-10 16:15
我又心思思想買個包麵機 =.= 如果我有地方,我都想買下面嗰座 @@  發表於 2012-7-10 16:12
回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-10 15:23:39 |顯示全部樓層

好耐無 UPDATE 了, 順便都 UPDATE 吓 :

3/7  其中一隻苦瓜熟到開始變色, 收了用自己浸的銀稔豉油做涼拌, 唔錯.
20120703-02 (Small).JPG

上年從親友處接收回來只有兩三吋的兩棵 "卷葉毬蘭", 現在都長得長長的垂了下來.
20120706-01 (Small).JPG

我的秋葵已很高了, 不知何固還沒有果
20120706-03 (Small).JPG

農曆年後拾回來的現在都好靚仔吓
20120710-07 (Small).JPG

種在屋前的合掌瓜還未夠時候結瓜瓜.
20120710-06 (Small).JPG

7/7 Join 了一個海盜團去農友 Dick 哥處打劫了些秋葵和椒椒回來做了這兩個餸.
20120708-05 (Small).JPG 20120708-04 (Small).JPG

8/7 老公到屋後除草時發現了牠, 試過用硫磺趕唔走牠, 唯有做殺手啦.
20120708-01 (Small).JPG

屋後的木瓜都就快可以摘啦; 而另外一棵 Hawaii  木瓜都生得唔錯.
PIC_0381 (Small).JPG

街市拾回來的波羅頭, 插落泥就生.
PIC_0383 (Small).JPG

食完的兩款芒果, 用核種出來.
PIC_0384 (Small).JPG

用膠樽自製花盤, 生長了後垂下來的效果應該唔錯.
20120710-01 (Small).JPG

小Con子 : "秋葵,戶外種嗎? 唔夠太陽咁喎"
秋葵是種在露臺, 但是好晒的.

happyjoyjoy : "請問木瓜落咩肥會學你咁多花?種左幾耐!"
相片中的Hawaii  木瓜種了幾個月, 只是好間中落混合肥, 還沒有花 bor, 你怎會看到有花呢 ?
屋後的普通木瓜種了一年左右, 沒有理它, 自已結果. 現在有6 ~ 7 個吧 !

請問木瓜落咩肥會學你咁多花?種左幾耐!  發表於 2012-7-10 22:07
秋葵,戶外種嗎? 唔夠太陽咁喎  發表於 2012-7-10 16:06

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-27 10:12:57 |顯示全部樓層

testing page

https://docs.google.com/spreadsh ... FqWmZ5amhWTUE#gid=0

這個表好好架  發表於 2012-7-27 11:04
更新咗, 系統會自動更新和save的, 對嗎?  發表於 2012-7-27 10:57
睇到呀!  發表於 2012-7-27 10:38

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-9-6 11:10:43 |顯示全部樓層
第一次種洛神花, 第一朵花開啦
20120906-01 (Small).JPG

好快有收成啦!加油!  發表於 2012-9-6 13:06
好快有收成啦!加油!  發表於 2012-9-6 13:06
回復

csw_sylvia 發表於 2012-11-19 15:29:14 |顯示全部樓層

04/11 到花友處 BBQ 時分享回來的部份植物 :
李生的咖啡 - 已換了大盤
20121119-10 (Small).JPG

Karen 的無花果 - 回來後再一分為二, 小枝的已出了小葉, 大枝的還沒有跡象.
20121119-05 (Small).JPG 20121119-04 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-11-19 15:40:43 |顯示全部樓層

9 月中開始身體出現了些問題, 一波未平另一波又起, 都沒有花時間在那些植物上, 到這個月開 整理它們, 有些有蟲蟲要處理, 跟著就要趕快播種和將有需要的分盤.
播了不同的菜菜
20121119-15 (Small).JPG 20121119-13 (Small).JPG 20121119-07 (Small).JPG 20121119-08 (Small).JPG 20121119-09 (Small).JPG

之前試過發唔到芽的茴香, 今次落多 d, 發到咁多喎.
20121119-06 (Small).JPG

faylo 分享的Pomodoro番茄種子, 只落了兩粒種子.
20121119-12 (Small).JPG

將很久之前種落的士多分盤
20121119-14 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-11-19 15:55:24 |顯示全部樓層

沒有田地, 廢物利用試種白蘿蔔
20121119-11 (Small).JPG

另一個廢物利用 - 水 種九層塔
20121119-03 (Small).JPG

同場加影 - 從親友處拿回來時只得兩片葉的雙飛蝴蝶
20121119-02 (Small).JPG 20121119-01 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2012-11-19 16:39:24 |顯示全部樓層
好鍾意你的"廢物利用 - 水種九層塔", 正呀!

多謝讚賞.  發表於 2012-11-20 14:24
回復

csw_sylvia 發表於 2012-12-16 11:29:38 |顯示全部樓層
將之前分枝沒反應的無花果枝條再一分為二, 兩棵都出了小葉 :
2 號仔
20121216-04 (Small).JPG

3 號仔
20121216-02 (Small).JPG

好勁, 我枝都係死死下  發表於 2012-12-17 09:38
好厲害啊,一分二之後仲可以再一分二 :D  發表於 2012-12-16 13:27
回復

faylo 發表於 2012-12-16 12:31:27 |顯示全部樓層
How's your pomodoro now?
回復

csw_sylvia 發表於 2012-12-16 14:31:17 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-12-16 12:31
How's your pomodoro now?

It's quite healthy
20121216-07 (Small).JPG

super................nice to know that, thanks  發表於 2012-12-16 20:44

評分

查看全部評分

回復