無業閒人之作 : 16-07-2014

作者: csw_sylvia 發表于 2011-10-9 17:17:47
14959 116
csw_sylvia 發表於 2011-12-22 17:22:13 |顯示全部樓層

RE: 無業閒人之作 : 20111221 - 聖誕節 cookie 試作

Christmas Eve 會到親友家中 BBQ , 之前做過幾次不同的 cookie, 她們都很喜歡;
今次都準備做些 cookie 帶去 party, 昨天先試做了兩款給我家中的為食貓.
當日會再做些新鮮的.

綠茶 cookie & 薑餅 (加有 cinamon & 丁香)
20111221-02 (Small).JPG

"coco846 :  好好味!難唔難整架? "
唔難整.

好好味!難唔難整架?  發表於 2011-12-22 22:35

評分

查看全部評分

回復

babycherry 發表於 2011-12-23 01:24:23 |顯示全部樓層
棷棗係咪上次我係北非帶返黎果盒呀?
百五年先有收成果隻?

係嗰盒啦....我有講百五年架wakakaka....留返俾個孫個孫....haha...  發表於 2011-12-23 18:55
我不知是你帶回來的. 是 9 月茶聚時 Zoe 分給大家食, 食完後我隨手將核放詮泥中, 現在有 6 個小苗.  發表於 2011-12-23 09:57
回復

babycherry 發表於 2011-12-23 10:31:06 |顯示全部樓層
哈哈, 係呀, 我三月去完北非帶左一盒返黎嘛~
暫時當盆景睇住先囉~
回復

csw_sylvia 發表於 2011-12-23 10:42:36 |顯示全部樓層
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-23 11:02:37 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2011-12-23 10:42

街市豆角~好長啵,唔錯,唔錯~

點解街市d豆角可以直不甩既//////  發表於 2011-12-24 09:12
回復

csw_sylvia 發表於 2011-12-28 10:11:10 |顯示全部樓層

疑似冬瓜肥咗又長咗
20111228-01 (Small).JPG
20111228-02 (Small).JPG

mirry 的北海渡蜜瓜都大個咗, 仲開始有紋漆.
20111228-03 (Small).JPG
20111228-04 (Small).JPG

這兩個西瓜好可愛呀 ~~
20111228-06 (Small).JPG
20111228-07 (Small).JPG

Zoe 甜瓜有唔同的形態.
20111228-09 (Small).JPG
20111228-08 (Small).JPG
20111228-05 (Small).JPG
這個變咗形
20111228-10 (Small).JPG

7/12 下種的合掌瓜出葉啦
20111228-20 (Small).JPG

成功分枝的龍利葉 :
mother 20111228-17 (Small).JPG
son 20111228-16 (Small).JPG

廚餘堆中的椒椒已有兩隻長長的椒. 仲有很多跟著出呢
20111228-19 (Small).JPG

其中一棵 small bell 剪了後又出新葉仔
20111228-18 (Small).JPG

mirry 黑茄 & 雞爸巨茄都有好多花啦
20111228-11 (Small).JPG
20111228-12 (Small).JPG

mirry 四季豆得 7 條 , 唔多夠食 bor !
20111228-14 (Small).JPG

兩棵生得好慢的 Zoe 百里香之前成盤趺了落地, 好似無事
20111228-13 (Small).JPG

唔多理的棷棗竟然出咗 6 棵小苗
20111228-15 (Small).JPG

其他的菜菜
mirry 巨棷生得好慢 20111228-23 (Small).JPG
個幾月的 Lingling 羅生 20111228-21 (Small).JPG
Lingling 棷菜花 20111228-22 (Small).JPG

"ckathy29  你的番茄好多花呀.. 我得幾朵 >"<"
要多謝雞爸的小苗 & mirry 的黑茄種子.

"Kinawong  我D瓜全軍覆沒><   
                  蜜瓜.....西瓜.....甜瓜.....犀利啊^^ "

唔緊要, 再種過囉.  你 d 香草仲靚啦, 我都唔知幾想要呀.

"2020  樣樣都好可愛呀^^ "
"Joe0101  BB瓜瓜好可愛呀!"

Thanks, 不寄望它們會長得很大, 只是看到它們可愛的樣子已經開心 ga la   

我D瓜全軍覆沒><  發表於 2011-12-29 22:17
蜜瓜.....西瓜.....甜瓜.....犀利啊^^  發表於 2011-12-29 22:14
樣樣都好可愛呀^^  發表於 2011-12-29 16:58
你的番茄好多花呀.. 我得幾朵 >"<  發表於 2011-12-29 16:30
BB瓜瓜好可愛呀!  發表於 2011-12-28 10:22
回復

babycherry 發表於 2011-12-29 16:17:42 |顯示全部樓層
棷棗咁多棵... 嘩哈哈哈~~

"zoeyuhk 係嗰盒啦....我有講百五年架wakakaka....留返俾個孫個孫....haha... " <==無所謂啦, 貪得意玩吓啫. 佢個形態都幾特別呀 ~~  發表於 2011-12-30 09:19
回復

csw_sylvia 發表於 2012-1-28 17:20:05 |顯示全部樓層

好耐無 update, update 吓先 :

首先係甜瓜, 由於幾棵瓜瓜都陸續枯黃, 所以分段收了並殺晒.
2/1/2012 20120102-01 (Small).JPG
11/1/2012 20120111-02 (Small).JPG
                  20120111-03 (Small).JPG
13/1/2012 20120113-01 (Small).JPG
d r m f :
r, m & f - 因為不夠熟, 做了 salad; d - 昨天才食, 好清甜
20120113-02 (Small).JPG
20120113-03 (Small).JPG

11/1/2012 : 去農友個田度收了些靚仔芹菜, 一些茄和椒, 晚餐做了酸辣魚窩
20120111-04 (Small).JPG

17/1/2012 : 椒椒有這種不知名蟲蟲
20120117-01 (Small).JPG

20/1/2012 : 有白粉病, 收了疑冬瓜 - 應該真係冬瓜來 ga.
20120120-03 (Small).JPG
20120120-02 (Small).JPG
20120120-01 (Small).JPG

整咗蘿蔔糕, 蒸好已忍唔住, 食了大半底 (兩個人)
20120120-04 (Small).JPG

27/1/2012 : 西瓜都好似有病, 收了殺埋
20120127-02 (Small).JPG

北海渡蜜瓜枯晒, 收了, 殺埋
20120127-03 (Small).JPG

同日收了少少荷蘭豆和椒椒
20120127-01 (Small).JPG
20120127-05 (Small).JPG
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-1-29 00:59:27 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2012-1-28 17:20
好耐無 update, update 吓先 :

首先係甜瓜, 由於幾棵瓜瓜都陸續枯黃, 所以分段收了並殺晒.

嘩!你好好好叻呀!做到無業閒人重種到咁多野,好羡慕!可以講下用咩肥嗎?幾耐用一次?
回復

csw_sylvia 發表於 2012-2-7 10:05:22 |顯示全部樓層

06/02 早上趁老公忙緊做其他事情, 偷偷在廚房快速地做了這個咖啡芝士涷餅, 想晚上給他一個 surprise 的, 誰不知外出 lunch  後經過餅店他既然說要買蛋糕, 唯有爆煲.
(雖然無 Rainbow 那些咁靚仔, 但"心"意搭夠.)

20120206-2 (Small).JPG

後果 : 大家都睡得唔好, 今早未天光就起床, 可能是太晚食用 coffee 吧 ! ha ha .....

"rainbow2011  我果D係張相夠光先影得靚咋, 假架, 你果個應該真係好味道同真係靚呀. "
多謝你的讚賞, chocolate, coffee & cheese cake 都是他 like 的. 味道還可以吧 !

多謝 Zoe & 蛙哥加分

牛一快樂^o^ sylvia 老公~~  發表於 2012-2-7 13:36
我果D係張相夠光先影得靚咋, 假架, 你果個應該真係好味道同真係靚呀. :)  發表於 2012-2-7 10:33

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-2-26 10:34:31 |顯示全部樓層

一月時收了兩個西瓜和一個北海渡蜜瓜, 一直都放著沒有食, 今天見它們還是好好的, 切開來試食了,

西瓜竟意外的甜, 不算超甜, 但 ok bor, 有時街外買的還較它淡.
20120224-01 (Small).JPG

北海渡蜜瓜沒什麼甜味,  這個可能真係要夠大才會甜.
20120224-04 (Small).JPG

西瓜仔好似多水多汁喎^^  發表於 2012-2-26 11:12

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-2-26 10:41:21 |顯示全部樓層

上年飯聚時分享的黑茄小苗, 番茄仔終於轉色啦! 係咪真係咁細個 ga ??
(多謝 mirry & 雞爸)
20120225-01 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-2 15:09:25 |顯示全部樓層

趁今日好太陽, 影吓相 update 吓 :

其中一棵合掌瓜, 要轉大盤啦 !
20120302-04 (Small).JPG

早兩星期, 朋友來我家聚會食盤菜, 見到自種菜菜都說好想食, 最後給其中一個朋友剪清光, 還說耍限量發售, 食盤菜時大家都食得好開心.  最緊要開心
20120302-01 (Small).JPG

下了種子兩個月的紅提子和夏威夷木瓜竟在我放棄改用這個盤種分枝龍利葉時標芽
20120302-05 (Small).JPG

韶關椒椒竟然有雙胞胎和三胞胎
雙胞胎 20120302-07 (Small).JPG
三胞胎 20120302-06 (Small).JPG

哈哈, 相機無電, to be continued .......
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-2 15:57:27 |顯示全部樓層

Continued ..

多謝 mirry 的種子, 14/11/11 下種的 Basil, 分枝後的其中兩棵, 都幾靚仔.
20120302-08 (Small).JPG

廚餘椒還不斷結椒, 其中一棵辣到不得了.
20120302-09 (Small).JPG

之前試種的羅漢果, 只有一棵成功跑出.
20120302-10 (Small).JPG

Cherry 茄在轉色中, 早兩星期己摘了幾粒做沙律.
20120302-12 (Small).JPG

之前剪了枝的 small bell pepper, 現只得 8" 高, 爆花啦 ~
20120302-11 (Small).JPG

一心想採完最後一條荷蘭豆留種就殺了它的白花荷蘭豆, 竟然繼續開花結豆.

20120302-13 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-6 10:30:17 |顯示全部樓層

2/3 老公做了垃圾佬 -

他出完街後匆忙回家拿了車仔再出去, 奇怪......
原來落車時在垃圾站發現了兩棵連盤的東西, 有 3 呎高呢 ~

20120304-01 (Small).JPG

"2020  剪剪剪~~~~~"
會 ga 啦, 只是還未做

"jeffreyngcm  我今年本來都打算做垃圾佬,不過吾夠d婆仔快手搶吾到^^"
婆仔唔係剩係要紙皮和金屬類嗎 ?

""xx_Luca  太幸福喇, 我果個只會投訴我係垃圾婆 >< "~
他受我感染吧

我鄰居幫我做咗垃圾婆. 又是两盆桔  發表於 2012-3-6 11:29
我今年本來都打算做垃圾佬,不過吾夠d婆仔快手搶吾到^^  發表於 2012-3-6 10:45
太幸福喇, 我果個只會投訴我係垃圾婆 ><  發表於 2012-3-6 10:45
剪剪剪~~~~~  發表於 2012-3-6 10:40
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-6 10:45:03 |顯示全部樓層
4/3 黑茄試食 - 收了兩款茄仔 + 生菜 + basil 做沙律, 黑茄好甜, 老公叫種多幾棵

20120304-03 (Small).JPG
20120304-07 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2012-3-6 10:48:18 |顯示全部樓層
浸浸浸

另剪就越狼越好呀

果果已經唔靚仔啦, 所以唔浸了, 之前已買了些來浸; 將會幫它們做大手術 :>  發表於 2012-3-6 10:57
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-6 11:13:18 |顯示全部樓層
6/3 - 巨節瓜開始發啦
         (多謝蛙哥的種子, 20 & rainbow 幫忙 delivery)

4/3 下午開始浸種子的巨節瓜 & 自收白花荷蘭豆都開始發芽了

20120306-02 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-17 10:35:08 |顯示全部樓層

一些辣到飛起的辣椒 ==> 晒乾辣椒
20120317-01 (Small).JPG

這是什麼花 ? ==> 番薯花是也
20120317-02 (Small).JPG

生菜都準備開花 ?
20120317-03 (Small).JPG

椒架? like)^o^( 可以做耳環嗎?hehe!  發表於 2012-3-17 17:34
番薯都有花??都幾大朵...  發表於 2012-3-17 13:28

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-3-20 11:26:26 |顯示全部樓層

3 月 19 日 - 參觀花展 :

朋友給了我們一張展商証, 昨天去了一轉花展.

如果我可以種到咁多瓜同菜就好啦 ~
20120319-06 (Small).JPG
20120319-24 (Small).JPG

這棵菜種到好高呢
20120319-23 (Small).JPG

這個很有趣, 是從盤底出來的
20120319-70 (Small).JPG

很多廢物利用的 idea, 以下只是小部分 -
20120319-57 (Small).JPG
20120319-35 (Small).JPG
20120319-58 (Small).JPG

Plant wall 我們都想整, 不過這些成本會好貴.
20120319-27 (Small).JPG

當然, 都會買少少嘢啦
20120320-01 (Small).JPG
20120320-03 (Small).JPG

sorry, 打錯位  發表於 2012-7-27 11:03
這個表好好架  發表於 2012-7-27 11:03
回復