無業閒人之作 : 16-07-2014

作者: csw_sylvia 發表于 2011-10-9 17:17:47
14957 116
csw_sylvia 發表於 2011-10-15 21:49:44 |顯示全部樓層
太陽伯伯今天終於出來啦 !

植物都醒神 d !!

回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-17 10:28:42 |顯示全部樓層

青瓜囡1 & 囡2 分別在 9/10 & 11/10 成功授粉, 現在已長到有4 吋多了.

囡1 :
20111017-01 (Small).JPG

囡2 :
20111017-03 (Small).JPG

嘩!又直又靚呀!!  發表於 2011-10-19 12:58
勁呀!  發表於 2011-10-17 11:47
叻叻叻!  發表於 2011-10-17 10:35
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-19 10:50:09 |顯示全部樓層
壞消息 !!!

前日下午發現松柳溶豆, 而且還好似有一條小虫.  , 洗淨所有,收了再看它的情況.
20111017-06 (Small).JPG
20111017-07 (Small).JPG

我棵青瓜種了紅gg, 連隔鄰的另一棵瓜瓜也種招. 今早和它們來一個全身的 "洗粉水" spray.
另除了囡1&2 外, 其他的都好像沒有成長的跡像, 真失敗.
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-19 10:56:04 |顯示全部樓層
有壞消息之餘也有少少好的.

幾棵椒椒都結了一些果 :

長青椒 & small bell pepper
20111019-02 (Small).JPG
20111019-03 (Small).JPG

13/10 播的 "Dill" 種子都出苗了.
20111019-04 (Small).JPG
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-21 14:08:01 |顯示全部樓層
青瓜囡1 : 亞媽年代的正身材 - 上下圍豐滿, 但腰枝細細
20111021-1 (Small).JPG

青瓜囡2 : 明明早兩天係直 ga, 點解今朝變成.........?
20111021-3 (Small).JPG
20111021-5 (Small).JPG

自製麵包 + 新鮮採摘的青瓜 = 今朝的早餐
20111021-2 (Small).JPG

其餘的做了”拍青瓜”= 午餐
20111021-8 (Small).JPG

好靚仔呀~係咪好好食呢~~  發表於 2011-10-21 14:59
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-29 14:16:35 |顯示全部樓層

今天 lunch 打算食 pizza, 老公話 filling 想加隻辣椒, 唯有上去收椒.

來將收前和收後的靚仔相
20111029-1 (Small).JPG
20111029-11 (Small).JPG

準備材料 :
20111029-14 (Small).JPG

出爐 - 開餐

20111029-16 (Small).JPG

"purplelove  好想食呀~! "
好易做 ga jar ! o你昨天和老公撐檯腳重正啦

"isababy8888  種嘢叻,連整嘢食都咁叻喎 "
整嘢食一啲都唔叻, 只是喜歡煮同埋我兩個都好惠食. 加上現在外邊買的食物都貴了很多和很多添加劑,
所以比較喜歡自己煮多些, 慳錢又健康. 種瓜菜更加是今年才開始, 還在學習階段.

呀雞老豆  嗶...兩條友食咁大個pizza既^^  
10 吋 x 11吋薄批, 要來做 lunxh, 剛剛好食得晒 ga, 仲要每人加一碗湯. 你地打完邊邊仲要加兩個包包, 仲勁啦 ~~

嗶...兩條友食咁大個pizza既^^  發表於 2011-11-5 16:38
種嘢叻,連整嘢食都咁叻喎  發表於 2011-10-29 21:50
好想食呀~!  發表於 2011-10-29 15:12
勁@@""  發表於 2011-10-29 14:36
回復

csw_sylvia 發表於 2011-10-29 14:33:22 |顯示全部樓層

順便 update 吓 現在的狀況 :

生到亂七八糟的櫻桃蘿蔔
20111029-10 (Small).JPG

唔錯的 Dill (蒔蘿)
20111029-9 (Small).JPG

另一棵長青椒, 過兩天就收.
20111029-8 (Small).JPG

其中一棵 small bell pepper
20111029-7 (Small).JPG

高過我的不知什麼瓜
20111029-6 (Small).JPG

生得非常組壯的長南瓜(後)和 zOE 的甜瓜 (前)
20111029-5 (Small).JPG

mirry 分享的北海道蜜瓜
20111029-4 (Small).JPG

來來去去都是得幾條仔的唐生菜
20111029-3 (Small).JPG

小棠菜的情況不錯.
20111029-2 (Small).JPG

另外還下了一些其他種子 :
mirry 的 giant cabbage - 還沒有出芽
cherry tomato, 蕃石榴 & 西瓜都已發芽
salad spinage & majoram 只有一棵出了很小的葉

"Springonions  睇到相片,先明昨晚你話櫻桃蘿白亂糟糟。我以前都種過,d葉莖粗好多,可能你係陽光唔夠。"
我那處是除了下雨天,要幾晒有幾晒 ga !!

睇到相片,先明昨晚你話櫻桃蘿白亂糟糟。我以前都種過,d葉莖粗好多,可能你係陽光唔夠。  發表於 2011-10-30 11:41
小棠菜要加泥追肥了  發表於 2011-10-29 16:12
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-5 15:09:20 |顯示全部樓層

打算今天落肥, 所以昨天收了四隻椒椒做餸
20111104-12 (Small).JPG
20111104-13 (Small).JPG

煎饟三寶的其中一寶
20111104-14 (Small).JPG

回鍋肉
20111104-16 (Small).JPG

煎饟一寶!!佩服佩服!  發表於 2011-11-5 18:29

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-5 15:19:12 |顯示全部樓層

繼續更新現在的狀況 :

多謝 mirry 分享的種子 -
20111104-10 (Small).JPG
20111104-5 (Small).JPG
20111105-2 (Small).JPG

種了三星期的白菜, 連我自己都未食, 就給可惡的虫虫先食了
20111105-1 (Small).JPG

櫻桃蘿蔔好似差唔多啦
20111104-6 (Small).JPG

無 la la 發了兩棵不明物體出來 :
20111104-2 (Small).JPG 20111104-1 (Small).JPG

之前的一棵不明瓜瓜竟然有瓜囡
會唔會好似 20 咁種冬瓜呢

20111104-9 (Small).JPG

雞爸的小棠菜兩星期大啦, 幾靚仔 ~~
20111104-7 (Small).JPG

大 Bell Pepper 都出果啦.
20111104-8 (Small).JPG

老公的傑作 - 蕃石榴
20111104-3 (Small).JPG

椒椒家族的新成員 - 地獄辣椒 & 鬼椒
20111105-3 (Small).JPG

"mirry : 果2棵不明野都似係瓜類呀~~"
我都估係, 但就不知是什麼瓜了.

果2棵不明野都似係瓜類呀~~  發表於 2011-11-6 11:28

評分

查看全部評分

回復

purplelove 發表於 2011-11-5 18:24:26 |顯示全部樓層
Sylvia~

我paul青椒去左園圃啦, 好多蟻呀!!!!
你果paul有冇咁既問題呀?

要殺左d蟻, 因為佢地會搬d蚜虫上棵椒!!! d葉有蚜虫用奶噴, d泥有蟻開茶籽水倒落去  發表於 2011-11-6 11:30
touch wood, 到現在為止我種 indoor 的植物都沒有蟻蟻的問題. 紅 gg & 粉介都試過.  發表於 2011-11-6 10:19
回復

babycherry 發表於 2011-11-5 18:31:09 |顯示全部樓層
我想問呢,如果不明瓜瓜同不明瓜瓜人工授粉,其實有無機會出左不知名瓜出黎架?

我都唔知呀, 之前那棵不知名瓜今早開了一朵很大的囝花呢 ~~  發表於 2011-11-6 10:22
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-6 10:26:12 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2011-11-5 15:09
打算今天落肥, 所以昨天收了四隻椒椒做餸

多謝 BanbieChan 評分
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-6 16:36:53 |顯示全部樓層

咁大朵, 咩花嚟 ga ??

20111106-1 (Small).JPG

"zoeyuhk  : 有無花囡相睇下??? "
有花囡, 不過未開花.
睇番 20 棵冬瓜相, 似乎我無意中種了棵冬瓜出來呀 !!

有無花囡相睇下???  發表於 2011-11-7 00:41
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-6 16:49:42 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2011-11-6 16:36
咁大朵, 咩花嚟 ga ??

sylvia ~

應該係節瓜的囝囝花,我都種過~

我種過的節瓜~

我種過的節瓜~

個花心佢綠你白,有無分別架?  發表於 2011-11-6 17:04
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-6 17:12:05 |顯示全部樓層
babycherry  個花心佢綠你白,有無分別架?  發表於 5 分鐘前

哎吔~頭先冇留意添,唔通唔一樣嘅~~

有囡 la, 不過仲未開花.  發表於 2011-11-6 21:27
真係 R 哂頭喇! 等佢有仔仔女女先開估,都幾好玩丫~  發表於 2011-11-6 17:13
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-8 14:17:43 |顯示全部樓層

試收兩粒櫻桃蘿蔔和最後一個青瓜
20111108-1 (Small).JPG

做了今天午餐的前菜 :
櫻桃蘿蔔+青瓜沙律配柑味油醋汁, 另外有蒜片意粉和湯
20111108-3 (Small).JPG

同場加影今朝的早餐, 似唔似麥記嗰 D, 不過大個好多, 因為我懶, 大個 D 可以做少幾個.

20111108-5 (Small).JPG

Thanks Zoe

好多嘢食呀......  發表於 2011-11-8 23:41
你真係有一手!!!! ^o^~~  發表於 2011-11-8 14:43

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-8 16:29:19 |顯示全部樓層

加多個新鮮出爐包包做下午茶
20111108-6 (Small).JPG

"gender  : You made it yourself? ^^ "
Yes, actually I seldom buy bread from outside bakery now.

"Kinawong : 呢個係咩包呀 ? 好味咁喎~ "
用了部分全麥麵粉, 蜜糖和加了紅栴乾在內

"呀雞老豆  : 好好味咁喎^^ "
"Springonions  : 口水......長流.....  "
"hempseed  : 正呀~ "
"zoeyuhk  : 嘩。。。嘩。。。嘩。。。"

大家都整啦 ! 幾好味 ga

呢個係咩包呀 ? 好味咁喎~  發表於 2011-11-8 23:43
好好味咁喎^^  發表於 2011-11-8 23:05
口水......長流.....  發表於 2011-11-8 17:54
正呀~  發表於 2011-11-8 16:49
嘩。。。嘩。。。嘩。。。  發表於 2011-11-8 16:35
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-10 10:36:41 |顯示全部樓層

收咗 D 一個月大白菜和 20 日小棠菜在家十吓十吓 :
剪菜時那些 "脆脆" 的聲音好好聽

20111109-2 (Small).JPG

肯定又滑又甜啦^^  發表於 2011-11-10 10:49
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-13 14:52:55 |顯示全部樓層

望穿秋水, 早兩日, 椒椒終於轉色啦 !!
20111113-1 (Small).JPG

又係老公嘅傑作 - 下了種子, 無 label.  什麼種子, 那個日期 ??? 所以補 label 只好用 may be.
仲要同一個盤有幾樣種子, 真是給他激死

20111113-2 (Small).JPG

"llaus  : 似檸檬/橙....CITRUS 類來,不過要大D才知呀  發表於 13 秒前
llaus  : 唔系無花果來呀  "

無法啦, 佢話落過無花果喎, 所以寫住 may be 無花果囉. 死未

似檸檬/橙....CITRUS 類來,不過要大D才知呀  發表於 2011-11-23 10:07
唔系無花果來呀  發表於 2011-11-23 10:06
啲男人都係鐘意攪事跟住搵人執手尾wakakaka 好彩我老師淨係鐘意出口=•=  發表於 2011-11-13 16:05
回復

csw_sylvia 發表於 2011-11-20 16:14:18 |顯示全部樓層

又 update 吓先 :

Zoe 的甜瓜有花囡啦, 總供有 3 個 - 其中一個己授粉.
仲要係今早淋花時沒發現, 是老公先發現還話我有無攪錯

20111120-3 (Small).JPG

早兩天摘的小 bell bell - 現在做了醋漬
20111118-4 (Small).JPG

magichand 的 roasemary 全部水種中 - 已有根.
20111120-10 (Small).JPG

Zoe :  剛剛再數過, 原來是 5 個囡才真 (兩棵).

嘩...勁呀!!! 你係咁多個第一個甜瓜出囡呀~~~ 十個叻!!!! 我都話好快架啦hehe...  發表於 2011-11-20 16:36

評分

查看全部評分

回復