新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 发表于 2020-4-3 19:50:45
14292 564
GW1225 發表於 2020-4-26 05:39:08 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-24 09:18
你唔好唔修根,除舊土呀!
啲人為咗令多肉生得快d,佢啲配土係高泥炭比例,令多肉促進生長。你用返果d土 ...

第二批已經開始有修根, 換泥, 泥炭一般唔會多過 30%, 仙人掌會仲少D
不過唔知係唔係盆細 (紅陶) , 所以一晒就乾得好快

有幾棵都有服左盆的徵兆, 不過之前打返左盆般若, 兩個星期都無生過根
仙人掌可以點先快d幫佢生根?
GW1225 發表於 2020-4-26 05:41:50 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-24 09:18
你唔好唔修根,除舊土呀!
啲人為咗令多肉生得快d,佢啲配土係高泥炭比例,令多肉促進生長。你用返果d土 ...

之前棵三日月美人水化前, 係硬架,
所以先好混淆, 唔知係唔夠水, 定化水
不過再過多兩日就軟左了

窗台唔上色係因為晒唔夠?
加燈又有無機會?
GW1225 發表於 2020-4-26 05:44:56 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-24 11:46
我有盆野玫瑰之精係放窗外養, 由天氣開始熱, 日照時間減少, 佢d爪已經唔紅, 而家直情係全綠, 每次淋水我 ...

WAIT大,咁你現在多數養什麼呢? 有無透明盆的作品欣賞下呢?

我棵熊童子D指甲仲紅紅地, 都好滿足了

可能未見過佢地最靚既樣, 所以唔知上左色係點

殺手仲係留於保命, 保命階段
MasterTT 發表於 2020-4-26 10:59:35 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 05:39
第二批已經開始有修根, 換泥, 泥炭一般唔會多過 30%, 仙人掌會仲少D
不過唔知係唔係盆細 (紅陶) , 所以一 ...

俾啲耐性啦,再觀察住先,過多一兩個禮拜再唔服盆先算。
waiting 發表於 2020-4-26 11:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 05:44
WAIT大,咁你現在多數養什麼呢? 有無透明盆的作品欣賞下呢?

我棵熊童子D指甲仲紅紅地, 都好滿足了

咪就在「亂亂種一堆」個post入面有我的植物, 另在「跌入空鳳坑」都有d空鳳咁囉… 我只係納米戶, 真係唔多㗎!
其實我d透明盆係有用白盆套住嚟種, 係為咗方便我睇吓d植料乾晒未.
BenLau 發表於 2020-4-26 11:02:18 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 10:59

同意,花友請比d耐性。
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:04:44 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 05:41
之前棵三日月美人水化前, 係硬架,
所以先好混淆, 唔知係唔夠水, 成人化
不過再過多兩日就軟左了

咁真係唔知你點解會化水!
濕度過高?通風不良?還是換盆後澆水?

加燈可能都會上色。我都試過裝紅藍Led燈,但睇過篇文章,植物燈啲藍光好傷眼睛,最後放棄。
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:05:32 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-26 11:01
咪就在「亂亂種一堆」個post入面有我的植物, 另在「跌入空鳳坑」都有d空鳳咁囉… 我只係納米戶, 真係唔多 ...

放心,你好快變大戶!
waiting 發表於 2020-4-26 11:18:21 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:05
放心,你好快變大戶!

只係餘下一個位咋…
都變唔到大戶啦!
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:21:53 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-26 11:18
只係餘下一個位咋…
都變唔到大戶啦!

咪再擴建囉!
waiting 發表於 2020-4-26 11:25:39 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:21
咪再擴建囉!

再擴建就負荷唔到喇… 好危險…
GW1225 發表於 2020-4-26 14:38:52 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 10:59

#2.1  服盆 (二) ~ 成功例子

好, 日日都望到實, HAHA

其他景天可以望下有無新葉出, 或者睇下D葉有無大到, 就知有無服到盆
棵新玉綴好似吹氣球, 漲大左幾個碼, 但我鍾意佢細細粒, 細細棵 多d !!!

但D仙人掌同生石花, 就只有日日摸下, 睇下係唔係仲係硬身 !!

希望佢地儲備夠, 唔好咁快比我玩死

updated on 3rd May 2020

熊童子同狗尾巴也有生長的徵像了

新玉綴

新玉綴

熊童子長出新葉了

熊童子長出新葉了

狗尾巴也長高了一段新綠

狗尾巴也長高了一段新綠
GW1225 發表於 2020-4-26 14:45:43 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-26 11:04
咁真係唔知你點解會化水!
濕度過高?通風不良?還是換盆後澆水?

我自己懷疑 濕度高, D 泥太保水, 個盆又唔係好透氣

比人毒左, 買左個燈盆,

第一階段實驗: 想試下只開粉紅燈, 睇下對D景天有無什麼影響, 客服話助上色
MasterTT 發表於 2020-4-26 14:48:59 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 14:45

瓦盆好透氣喎!
MasterTT 發表於 2020-4-26 14:50:40 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 14:38
#2.1  服盆 (二)

好, 日日都望到實, HAHA

想知道景天係水化定上色,其實要用經驗判斷!
你種種下就識㗎啦,加油呀!
GW1225 發表於 2020-4-26 14:50:46 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-26 11:01
咪就在「亂亂種一堆」個post入面有我的植物, 另在「跌入空鳳坑」都有d空鳳咁囉… 我只係納米戶, 真係唔多 ...

好努力爬緊你地幾位的POSTS, 不過好多, 要爬快D ,

OK WOR, 透明盆再加白色外套, 全透明, 反而會擔心生藻之類

係邊有得買架? 我都想知盆下的世界係點

同條外套是一套兩個, 定要自己配?

唔該晒
chuyat10 發表於 2020-4-26 14:51:15 來自手機 |顯示全部樓層
架,燈,空間感一流。花花住豪宅。
GW1225 發表於 2020-4-26 14:52:26 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-26 11:25
再擴建就負荷唔到喇… 好危險…

買左, 就會有位

加架, 向高空發展 再加燈, 就邊個角落都種到

香港繁榮安定靠你啦
waiting 發表於 2020-4-26 14:53:33 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-26 14:45

瓷盆d確透氣差, 如果用素燒陶就比較透氣, 而又容易知道泥乾透未.
GW1225 發表於 2020-4-26 14:54:39 |顯示全部樓層

之前死個D 都係白瓷盆, 係唔係無咁透氣架?