新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 發表于 2020-4-3 19:50:45
15063 564
GW1225 發表於 2020-4-22 09:34:48 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 09:02
樓主問第一批…
當然我仲有第二三四五六…批啦!

要去你D POST參觀參觀了
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 09:40:21 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 09:31
嗰粒係鸞鳳玉, 佢係冇刺座㗎. 般若有拮拮刺, 唔係我杯茶.
你見到花墟邊間有蟲?等我唔好去 ...

鸞鳳玉我以為只有3,4,5角, 原來世界仲有咁大, 你粒好四正, 好靚
唔記得左, 行左好多間, 不過好明顯, 你地一定會見到,
又或者, 可能又係我誤會左D 毛毛係虫
回復

BenLau 發表於 2020-4-22 09:41:55 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:32
第一批無, 第二批開始有
不過涼既時間, 似乎都有好大分別
由兩天至1星期都有

正常情況下,賣家是晾了根再寄出來的。如果回來再消毒的話,應該起碼吹乾再上盆,一般一到兩天左右估計差不多,具體看植物實際情況。上盆後3到5日再比水。
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 09:46:26 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-22 09:41
正常情況下,賣家是晾了根再寄出來的。如果回來再消毒的話,應該起碼吹乾再上盆,一般一到兩天左右估計差 ...

收到, 謝謝
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 09:51:09 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 00:01
我想問呢, 如果日月美人, 水泡個D 摸到有D葉林林地, 係唔係唔夠水?
仲有呢棟D葉紅得好緊要, 好似想水化, ...

呢棵化咗水啦....好難救得返!
回復

waiting 發表於 2020-4-22 10:01:26 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:34
要去你D POST參觀參觀了

我係細戶嚟㗎咋… 睇其他大大嘅post比我的會得益更多. 你睇樓上孖T大的post啦!推介!
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 10:06:36 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 09:51
呢棵化咗水啦....好難救得返!

如果想早D知道係唔係化水, 之前仲可留意什麼嗎?

變色? 或是? 摸落去仲係硬, 又無經驗, 初時以為是太晒, 變色

開左"棺" 應該係未服盆, 我又淋多左多, 所以.............化了
回復

taxitang 發表於 2020-4-22 10:08:42 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:30
死火!!!
剛入了一批 !!!!
有什麼可留意, 死少D????

我就是看見樓主有入景天,所以順便一提,景天夏天是休眠期,都是慣例唔曬,通風、少水,當然有啲品種易度夏,有些不易,蓮花形的通常較易。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 10:12:22 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 10:06
如果想早D知道係唔係化水, 之前仲可留意什麼嗎?

變色? 或是? 摸落去仲係硬, 又無經驗, 初時以為是太晒, ...

有時呢,佢變咗色,可能係化水,一定要仔細觀察!
變色,摸落去呢個係硬;化水,摸落去係軟。
剛剛上盆唔好淋水呀!等多幾日,等佢適應左環境先再考慮淋水啦!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 10:16:56 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 01:48
Hi~ 我都係新手…
第一批仙人球

係囉,你點止咁少呀?仲有粒開花兜呢!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 10:19:07 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 01:09
#0 新肉入伙

第一批新肉入伙時未爬夠文,唔太知收到新肉要點處理,怕佢經過咁遠路程,應該好口渴,又怕 ...

養pat pat,你又想參加化水比賽呀?
景天科,雖然在香港比較難對付,不過都幾易養㗎!
回復

waiting 發表於 2020-4-22 10:21:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-22 10:08
我就是看見樓主有入景天,所以順便一提,景天夏天是休眠期,都是慣例唔曬,通風、少水,當然有啲品種易度 ...

係呀!嗰d一粒粒的, 熱少少就甩俾你睇…
十幾年前種過, 到而家都有陰影… 嗰時都未識上嚟園藝館…
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:26:06 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 10:01
我係細戶嚟㗎咋… 睇其他大大嘅post比我的會得益更多. 你睇樓上孖T大的post啦!推介!{:emo ...

孖T大既係長期目標, 當然有睇
你個D係中長期目標
回復

taxitang 發表於 2020-4-22 11:28:24 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 10:21
十幾年前種過, 到而家都有陰影… 嗰時都未識上嚟園 ...

十幾年前種過,那時應是初入坑,是新紮師妹 ,經過時間的洗禮,現在已是師姐級,對栽種上的問題理解頗深。
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:34:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-22 10:08
我就是看見樓主有入景天,所以順便一提,景天夏天是休眠期,都是慣例唔曬,通風、少水,當然有啲品種易度 ...

唔晒的意思係?

但我向西...要走鬼?

近日下午已好晒, 可能係咁, D未服盆的景天就開始出狀況 !!!

waiting師姐已回  發表於 2020-4-22 12:29
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:36:11 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-22 10:21
十幾年前種過, 到而家都有陰影… 嗰時都未識上嚟園 ...

所以我個孤兒葉收容所, 已經不斷擴張中

唉, 不過只出根, 未見芽, 放洗手間無陽光OK嗎? 還是要散光晒晒佢地?
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 11:36:41 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 23:45
買定遮陽網,
不過真係最怕太熱同唔通風, 死晒,
在想緊PLAN B, 書房的窗台, 向南, 早上晒, 似乎好D  ...

窗台種多肉梗係唔夠光啦,我嗰d咪變唒長頸鹿!
回復

GW1225 發表於 2020-4-22 11:40:54 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 11:36
窗台種多肉梗係唔夠光啦,我嗰d咪變唒長頸鹿!

燈返緊,
不過都唔知照邊D先 !!
照燈, 又係另一大課題了
有無舊POST 參考下呢?
回復

waiting 發表於 2020-4-22 11:48:36 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 11:36
所以我個孤兒葉收容所, 已經不斷擴張中

唉, 不過只出根, 未見芽, 放洗手間無陽光OK嗎? 還是要散光晒晒佢 ...

其實唔好曬係指唔好有直射陽光, 服盆期間都係要有足夠嘅光線. 我當年用極端方法對景天科, 新買番嚟直接砍頭風乾再上盆, 秋冬生長得唔錯, 只係未能渡夏, 能渡夏的就生到超肉酸…
回復

MasterTT 發表於 2020-4-22 12:30:45 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 11:40
燈返緊,
不過都唔知照邊D先 !!
照燈, 又係另一大課題了

你睇吓根爺的 尋燈記
https://hkplants.com/forum.php?m ... 1&fromuid=97688
回復