新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 发表于 2020-4-3 19:50:45
14415 564

# 更新 (22 APR 2020)

入坑一個多月,中毒愈來愈深,但種得多,就開始交學費,肉肉相繼出現各種問題
 我估都係大家經歷過既階段,雖然努力爬文,但現實的變數似乎比書本上的多,所以希望在此請教各位,集思廣益,撞少D板,死少D!!

#1 介殼虫及懷疑介殼虫事件  (P.2 #24)  updated on 2nd May 2020
#2 服盆唔成功 (P.5 #93)                           updated on 2nd May 2020
#2.1 服盆成功例子 (P.6 #112)               updated on 3rd May 2020
#3 葉化水/ JELLY 化/ 果凍葉 + #4黑腐 (P.20 #382) updated on 17th May 2020
#5照燈效果 updated on 19th July 2020 (P.27 #525)
#6葉變黃
#7徒長
#8to be continued

@ 原貼

剛入坑, 網上讀了一堆文章, 但仍有些不明, 想請教:

1) 內地網購回來的多肉, 不少人建議用多菌靈泡浸, 以防萬一
    但亦有說多菌靈致癌及需成年先分解到
    想問若只是種賞用,是否唔緊要?
    唔用多菌靈, 大家又會用什麼代替?

2) 有些人建議要用補光燈去令多肉上色?
     向西全日照的窗台, 是否有需要加呢? 最近常陰天會否是一原因?
     什麼類的多肉才需用補燈上色? 還是各樣條件 (大溫差/秋季/控水...) 呼合, 就什麼品種也會出"上色" 轉紅呢?
     大家都在用什麼種類及品牌的補光燈呢?

謝謝

第一批全家幅

第一批全家幅
IMG_20200402_075435 (2).jpg
IMG_20200402_075536 (2).jpg
IMG_20200402_075519 (2).jpg

評分

查看全部評分

Forumdata 發表於 2020-4-3 20:29:42 來自手機 |顯示全部樓層
1. 通常網購的土帶有蟲卵,所以最好脫土或換土。你可以用清水浸走啲蟲,在泥加入農藥。

2.看你主要種什麼,有天台就不用燈。我窗台向東南也是要燈輔助。燈最出名是柏譽,我知有方法額外有折。
Forumdata 發表於 2020-4-3 20:33:12 來自手機 |顯示全部樓層
如果是景天曬燈就出狀態
十二卷需要不高,但仍要照
GW1225 發表於 2020-4-3 21:59:22 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-3 20:29
1. 通常網購的土帶有蟲卵,所以最好脫土或換土。你可以用清水浸走啲蟲,在泥加入農藥。

2.看你主要種什麼 ...

有呀, D泥會換晒, 暫時未見有虫, 同埋之後都會買祼根的, 安全D吧,
你會用邊隻殺虫呢? 只浸根OR 全棵浸佢幾分鐘?

GW1225 發表於 2020-4-3 22:01:54 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-3 20:33
如果是景天曬燈就出狀態
十二卷需要不高,但仍要照

晒就出狀況, 即係? 好定唔好?
所以跟屬睇照唔照燈?

唔好意思, 問題火星人

Forumdata 發表於 2020-4-3 22:16:06 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-3 21:59
有呀, D泥會換晒, 暫時未見有虫, 同埋之後都會買祼根的, 安全D吧,
你會用邊隻殺虫呢? 只浸根OR 全棵浸佢 ...

你買的主要是什麼植物?
MasterTT 發表於 2020-4-3 23:23:30 |顯示全部樓層
我未用過多菌靈,未知效果如何,唔好意思!
你西向陽台全日照,梗係唔使加植物燈啦!
想多肉上色,只得三種方法!
1.光照充足 2.溫差要大 3.適當時候控水
最主要係1同2啦,啲多肉就會好靚好仙!
絕大部份多肉都會上色,所以唔使擔心!
taxitang 發表於 2020-4-4 07:02:32 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-3 20:29

2.看你主要種什麼 ...

早晨,請問有什麼方法有折扣?有沒有合香港的三腳插頭,謝謝!
Forumdata 發表於 2020-4-4 07:30:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-4 07:02
早晨,請問有什麼方法有折扣?有沒有合香港的三腳插頭,謝謝!

Pm了
電壓適合香港
是否改裝三腳視乎你會否用時間制
taxitang 發表於 2020-4-4 08:39:12 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-4 07:30
Pm了
電壓適合香港

謝謝,麻煩你,呢個品牌在國內有很多花友選用,有需要時都要諗諗。
GW1225 發表於 2020-4-21 08:04:46 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-3 22:16
你買的主要是什麼植物?

剛入坑, 什麼也有
仙人球, 次多是景天, 有少量十二卷
GW1225 發表於 2020-4-21 08:06:10 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-3 23:23
我未用過多菌靈,未知效果如何,唔好意思!
你西向陽台全日照,梗係唔使加植物燈啦!
想多肉上色,只得三種方法! ...

唔該晒, 原來早上只有散光, 不是正照, 下午開始才西斜, 都好熱, 有點擔心渡夏會死晒 !!!!!!!!!!!!!!
GW1225 發表於 2020-4-21 08:06:51 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-4 07:30
Pm了
電壓適合香港

可否也PM我, 謝謝
MasterTT 發表於 2020-4-21 08:48:45 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 08:06
唔該晒, 原來早上只有散光, 不是正照, 下午開始才西斜, 都好熱, 有點擔心渡夏會死晒 !!!!!!!!!!!!!! ...

加個風扇仔吹下d肉通風可以幫助渡夏㗎!
GW1225 發表於 2020-4-21 09:19:02 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-21 08:48
加個風扇仔吹下d肉通風可以幫助渡夏㗎!

如果係咁就易辦事, 現在晚上都有同佢一齊吹住睇電視
MasterTT 發表於 2020-4-21 09:30:28 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 09:19
如果係咁就易辦事, 現在晚上都有同佢一齊吹住睇電視

夏天記住唔好淋太多水,斷水最好。
chuyat10 發表於 2020-4-21 09:35:13 來自手機 |顯示全部樓層
西曬好考功夫,渡夏真係唔易架,要有心理準備。
Forumdata 發表於 2020-4-21 09:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-21 08:06
可否也PM我, 謝謝

幾天前發了短訊息
GW1225 發表於 2020-4-21 23:43:29 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-21 09:48
幾天前發了短訊息

剛註冊不久, 有D功能都未找到, 再找找短訊息係邊先, 唔該晒
GW1225 發表於 2020-4-21 23:45:45 |顯示全部樓層
買定遮陽網,
不過真係最怕太熱同唔通風, 死晒,
在想緊PLAN B, 書房的窗台, 向南, 早上晒, 似乎好D