新手一問: 殺肉手記及解救方法(集思廣益版) + 殺菌+補光燈

作者: GW1225 發表于 2020-4-3 19:50:45
14744 564
freddywongdy 發表於 2020-4-22 18:44:55 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-22 09:28
現在都會用牙刷清潔D根 (會藏虫嗎? 之後浸係酒清之類OK?)
想問詳情少少, 酒精/洗潔清/漂白水分別稍釋幾多 ...

我就用慣漂白水,快靚正!
大約 5:95 浸5-10分鐘左右。
回復

GW1225 發表於 2020-4-23 08:48:01 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-22 18:44
我就用慣漂白水,快靚正!
大約 5:95 浸5-10分鐘左右。

好, 下次試試,
剛睇網上條片, 外國人就用酒清, 話貪佢無其他CHEMICALS 同快揮發
回復

GW1225 發表於 2020-4-23 08:51:20 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-22 16:10
好似話原生地大溫差,日頭熱夜晚凍,所以夜晚需降溫哦。

會否是早上太熱時, 開冷氣/風扇降溫及增加通風, 救命用?

早上無開, 晚上開便有溫差效果, 幫助上色?
回復

GW1225 發表於 2020-4-23 08:53:12 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-22 16:41
係啊,佢係天台露養。完全室內養真係唔知啦,好彩我都係露臺養。

買定把小風扇, 較時間制又是否可行, 又平D,
開足一日冷氣都好金
回復

chuyat10 發表於 2020-4-23 08:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-23 08:53
買定把小風扇, 較時間制又是否可行, 又平D,
開足一日冷氣都好金

你窗台西曬,夏天肯定單靠風扇唔得,可以搬到你另一個向南窗台,宜家南向陽光直曬時間已經好短了,夏天淨係散射光完全冇直曬。
回復

GW1225 發表於 2020-4-23 09:07:45 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-4-23 08:58
你窗台西曬,夏天肯定單靠風扇唔得,可以搬到你另一個向南窗台,宜家南向陽光直曬時間已經好短了,夏天淨 ...

矛盾爭扎中, 向南窗在房內, 會少D機會見到
向西係廳, 可日望夜望

不過玉露個D, 唔想佢死都似乎一定要搬
景天, 仙人掌頂得住西斜嗎?

另已買定4針遮陽網, 唔得可再雙層用
又是否頂得住呢?

回復

chuyat10 發表於 2020-4-23 09:19:54 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-23 09:07
矛盾爭扎中, 向南窗在房內, 會少D機會見到
向西係廳, 可日望夜望

西曬除了遮光問題仲有非常焗熱的問題,所以要解決直射光還要適當降溫,有D難度。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-23 09:24:58 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-23 08:51
會否是早上太熱時, 開冷氣/風扇降溫及增加通風, 救命用?

早上無開, 晚上開便有溫差效果, 幫助上色?  ...

應該全日通風最安全。
夏天唔好再唸上色喇,保住多肉嘅命仔先算啦。
回復

taxitang 發表於 2020-4-23 10:05:10 |顯示全部樓層
十二卷、景天夏天是休眠期,除了全日降溫外,但亦有礙生理週期性,無狀態可言,秋季自然出狀態。
回復

jiaxuan2020 發表於 2020-4-23 12:45:31 來自手機 |顯示全部樓層
題外話,個木架好靚呀,邊度買?
回復

waiting 發表於 2020-4-23 12:51:48 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-23 08:48
好, 下次試試,
剛睇網上條片, 外國人就用酒清, 話貪佢無其他CHEMICALS 同快揮發 ...

酒精對真菌的作用不大, 漂白水就對細菌真菌病毒都有效, 只要過水沖乾淨就可以.
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-23 18:47:31 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-23 08:48
好, 下次試試,
剛睇網上條片, 外國人就用酒清, 話貪佢無其他CHEMICALS 同快揮發 ...

酒精係好,但唔可以用浸嘅方法,
兩個方法都試下!
回復

GW1225 發表於 2020-4-24 06:19:30 |顯示全部樓層

#2 服盆唔成功
第一批肉肉既服盆係最差,特別係景天科一粒粒果D,主因:驚死!所以唔敢整走晒D舊泥、唔敢修根、即刻就落盆.....,
第一位陣亡者:蒂亞
懷疑死因:泥士多左,顆粒唔夠,水保得太好、過濕,土壤的透氣性也較差;
     無修根,舊根腐爛,新根又生唔到;
     手多淋水,又見之前好天就浸盆,無留意之後幾天陰天....
     還有其他可能原因嗎?

死前徵狀:葉轉紅,點知個排睇緊人地既POST講點幫肉肉上色,無為意,仲暗暗開心,以為上緊色!
     葉化水(=果凍化?)及更易脫落
        葉變軟縮,呢個最難判斷,點知佢係唔夠水而較縮,定係開始死呢?

一不離二,之後三日月美人、嬰兒手指、瑪利安水泡都相續出現類似的情況,現仍在急救中!!!
已脫盆、修根、浸藥、涼乾、換泥、放散光處
仲有無什麼要留意,可增加存活率呢?

-------------------------------------------------------------------------------------------
績: updated on 2nd May 2020

藉5月四天的連假, 一口氣將所有用白瓷盆的植物退盆檢查,結果如下:
[3月尾上盆]                [約4天前淋水]
已服盆             : 8/17                     盆內植土濕度乾燥        : 2/17 (顆粒較多)   
有少量新根        : 3/17                     盆內植土濕度適中        : 5/17
未服盆                : 3/17                      盆內植土濕度太高        : 10/17
出狀況                : 3/17  
死亡                : 1/17

# 未服盆的多數係仙人掌類同一棵千代田之松,翻看相片,入伙時它們的根都較短/少
# 出狀況及死亡既多數係景天科一粒粒果D,大部分唔係化水,便係吸唔到水,生唔到新根
# 未服盆/出狀況/死亡既植物盆內的植土絕大部分濕度很高,且發現部分白瓷盆底原來
 可積水

[師兄姐忠告]

植物新入伙,

# 一定要修根,令佢分秘激素促進新根生長。
 唔修根:差不多需一個月時間服盆。修咗根:差唔多一個星期就穩根了。

# 除舊土:啲人為咗令多肉生得快d,佢啲配土係高泥炭比例,令多肉促進生長。
  你用返果d土俾多肉,保水太好,好易腐爛㗎!你想佢快啲服盆,就要修根,

# 用牙刷清潔根部,再用稀釋洗潔清/漂白水或花寶殺菌劑浸植物

第二批已經開始全部用陶盆,有修根, 換泥, 泥炭一般唔會多過 30%, 仙人掌會仲少D
不過唔知係唔係盆細 (紅陶) , 所以一晒就乾得好快
仙人掌可以點先快d幫佢生根?

第一位死者:蒂亞

第一位死者:蒂亞
回復

GW1225 發表於 2020-4-24 06:32:13 |顯示全部樓層
jiaxuan2020 發表於 2020-4-23 12:45
題外話,個木架好靚呀,邊度買?

你指大合照個D架?
都係淘返黎, 連3個盆仔, 36-38人仔
三層那個打直放D影會令到第2,3層西斜時, 晒唔到, 要打橫放
回復

GW1225 發表於 2020-4-24 06:36:26 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-23 18:47
酒精係好,但唔可以用浸嘅方法,
兩個方法都試下!

好, 我都鍾意做實驗, 下次試試

不過好奇又想問, 爬文見有人解釋, 酒清因可分解虫的脂質外殼, 而可殺死D虫

咁植物的細胞膜/面層防水蠟又會唔會比酒清分解左, 而影響防水及生長呢?
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-24 06:57:47 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-24 06:36
好, 我都鍾意做實驗, 下次試試

不過好奇又想問, 爬文見有人解釋, 酒清因可分解虫的脂質外殼, 而可殺死D ...

我其實唔推介酒精,
因為好難預稀釋度,
同埋每種植物外層同根部幼嫩度唔同,
我試過重手得滯,
乸到植物外層出透明斑然後發黑,
同埋d植物如果d窿窿罅罅多就好難照顧到,
所以漂水同洗潔精水會比較安全。
回復

GW1225 發表於 2020-4-24 07:12:58 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-23 09:24
應該全日通風最安全。
夏天唔好再唸上色喇,保住多肉嘅命仔先算啦。  ...

咁又係, 保命最緊要
回復

MasterTT 發表於 2020-4-24 09:10:14 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-24 07:12
咁又係, 保命最緊要

夏天上色困難,而且係休眠期,佢會停止生長。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-24 09:18:05 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-24 06:19
#2 服盆唔成功
第一批肉肉既服盆係最差,特別係景天科一粒粒果D,主因:驚死!所以唔敢整走晒D舊泥、唔敢 ...

你唔好唔修根,除舊土呀!
啲人為咗令多肉生得快d,佢啲配土係高泥炭比例,令多肉促進生長。你用返果d土俾多肉,好易腐爛㗎!
唔好驚C,多肉生命力好頑強㗎!
你想佢快啲服盆,就要修根,令佢分秘激素促進新根分發。
我以前都唔修根(<—懶到無得救),差不多每棵都需一個月時間服盆。
如果修咗根,我而家差唔多一個星期就穩根了。
如何判斷是水化定上色,葉子軟硬元之分。
你係咪種係窗台?隔住玻璃?如係,咁就唔駛唸上色了。
回復

waiting 發表於 2020-4-24 11:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-24 06:19
#2 服盆唔成功
第一批肉肉既服盆係最差,特別係景天科一粒粒果D,主因:驚死!所以唔敢整走晒D舊泥、唔敢 ...

我有盆野玫瑰之精係放窗外養, 由天氣開始熱, 日照時間減少, 佢d爪已經唔紅, 而家直情係全綠, 每次淋水我都驗屍咁驗佢地. 這是我現時唯一的景天, 她是我的實驗之一.
回復