Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48342 331
湃祁丽景 發表於 2012-12-19 16:48:32 |顯示全部樓層
好靓啊。。。

THANKS  發表於 2012-12-19 17:08
回復

noel_tt 發表於 2012-12-24 10:34:54 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (24/12-EM廚餘水下 Merry Christmas)

23/12/2012-意大利無花果有bb la,

成中的甜豆

一個個花的生菜

回復

noel_tt 發表於 2012-12-27 16:29:58 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (27/12-EM廚餘水下 謝謝分享的 無花果苗

27/12--

謝謝花友的分享, 無花果苗

今早收咗第二輪生菜, 瘦生後的樣子

紅菜頭開始出頭

SUPERSWEET'S  BB

POMODORO 生長中

GAINT 開花 LA

回復

noel_tt 發表於 2012-12-31 10:44:44 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (31/12-EM廚餘水下-收成南瓜孖寶

30/12收成两個南瓜孖寶.  我個人感覺, 南瓜種在盆是非常難種. 改变用廚餘水後.

今次用洗衣粉桶, 基肥用骨粉,到想開花時用少少雞C, 每星期用 1-2 次廚餘水. 看看,  

=========================================================================

週日農夫:       種得又靚又大﹐又冇蟲咬,俾三個叻你…另叻叻叻 ^O^  發表於 2 小時前

謝謝欣賞, 南瓜好少蟲咬. 不過, 用 洗衣粉桶種, 有两個又有這個size, 都 ok

hugopoodle  好大隻南瓜呀~種咗幾耐呀?  發表於 前天 20:28

14/11- 受粉. 31/12- 收成

============================================================================

種得又靚又大﹐又冇蟲咬,俾三個叻你…另叻叻叻 ^O^  發表於 2013-1-2 07:04
好大隻南瓜呀~種咗幾耐呀?  發表於 2012-12-31 20:28
回復

elevala 發表於 2013-1-4 15:09:42 |顯示全部樓層
嘩! 好羨慕你啊!! 種咁多嘢都咁正咁靚又肥美
回復

Michael× 發表於 2013-1-4 16:15:35 |顯示全部樓層
種南瓜~5知點解靜是識開男仔花,點算

多數南瓜開花仔先, 跟着就開花女.  發表於 2013-1-14 10:57
回復

asuka 發表於 2013-1-4 17:56:33 |顯示全部樓層
我都想試下種無花果啊~

留意出售版  發表於 2013-1-14 10:58
回復

noel_tt 發表於 2013-1-14 11:24:52 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (31/12-EM廚餘水下-大蕃茄有BB

supersweet 已經結咗好多果, 還1路開花 ,

GAINT 大蕃茄有幾個BB

其實蕃茄要收葉嗎??

沒有做基肥, 淨落EM厨號餘水修葉食第3輪生菜.

27-12-2012

14-01-2013

两盆唐蒿

太迫的唐蒿

紅菜頭D葉開始大, 要停em厨餘水, 加多D熟骨粉比佢

=======================================================================

faylo:    多葉多營養...keke,除有虫害外我從來不修葉,但近地的兩枝橫枝,側芽就要剪走,方便養份谷上去  發表於 7 天前

回:        謝謝分享
kkhope  其實蕃茄要收葉嗎?? 我都想知 :p ~ 每次見到啲蕃茄好多葉,我都忍不住去剪,剪得多又會驚驚哋 :p !  發表於 7 天前

回:        其實你好多蕃茄, 少D葉都ok, 唔使驚

=========================================================================

多葉多營養...keke,除有虫害外我從來不修葉,但近地的兩枝橫枝,側芽就要剪走,方便養份谷上去  發表於 2013-1-14 14:03
其實蕃茄要收葉嗎?? 我都想知 :p ~ 每次見到啲蕃茄好多葉,我都忍不住去剪,剪得多又會驚驚哋 :p !  發表於 2013-1-14 12:52
回復

noel_tt 發表於 2013-1-21 15:40:31 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (21/01-EM廚餘水下-update

21/01/2013- GAIN 大蕃茄成長中

supersweet 小蕃茄成長中

用EM廚渣種的蜜糖豆出花啦.  

27/12- 生菜

21/01-生菜

回復

noel_tt 發表於 2013-1-22 11:29:40 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (22/1-EM廚餘水下-桔仔-44g - 1 粒)

21/01- 比雀仔食咗 3x粒的桔仔, 太熟太大粒, 未到新年就要浸鹹桔. 1粒桔有44g, 肥料只是EM肥水(平時) +雞C(有花時) + 熟骨粉(開花時), 桔仔葉有4吋大

上年自插的bun bun無花果苗. 好似1個小樹森, 還有好多橫枝

換咗盆, 用EM廚餘渣+骨粉的無花果BB苗(花友分享來)

大肉蕃茄只愛開花不結果

插枝两個月的龍利葉出咗葉呀

22/01-天氣回暖, 金銀花發力生長,只用EM厨餘水種植的金銀花葉子有 3 吋多

回復

八王爺 發表於 2013-1-22 12:47:16 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-1-22 04:29
21/01- 比雀仔食咗 3x粒的桔仔, 太熟太大粒, 未到新年就要浸鹹桔. 1粒桔有44g, 肥料只是EM肥水(平時) +雞 ...

嘩..... 我鍾意柑橘吖!

生食至好味!

今年會種柑橘. 希望有人唔要. 這桔都是上年人棄我取  發表於 2013-1-22 14:13
回復

noel_tt 發表於 2013-2-5 16:14:50 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (05/2-EM廚餘水下-蕃茄編 )

EM廚餘水下之蕃茄編

05/02

Supersweet 超甜蕃茄仔

第1串

第2 串

包下佢先

supersweet 的花花

佢有好多花花, 又好多串串    

大玉蕃茄
終於有BB.

Gaint 巨蕃茄 有 5-6 粒BB

意大利 Pomodoro - D花好靚, 好大朵

美国黃蕃茄 好似l個 小樹林

遲啲蕃茄會多到食唔曬,記住搵我喎,哈哈!  發表於 2013-2-6 18:07
回復

noel_tt 發表於 2013-3-5 15:00:09 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (05/3-EM廚餘水下-之蕃茄編 )

EM廚餘水下之蕃茄編 -  ( 用肥方面我通常用 EM廚水 + 雞c +熟骨)
05/03-

美國Gaint 蕃茄, 原來是1抽抽, 每抽都有 2-3 個. 嘩, 佢都有 20-30幾個. 太多茄, 怕它長不大, 所以只好3個留2個, 不要1個.
第l, 2粒轉紅啦

美國Jubilee 黃蕃茄, 又是1抽抽, 每抽我都留两個, 点解佢個 pat pat ...............

意大利 Pomodoro蕃茄, D 茄 好 cute, 花多難結果, 有果生長慢, 好彩我都有 5-6粒BB

Supersweet 超甜蕃茄仔, 1串串, 平均 1串 12-13粒, 茄味濃甜 (樹上熟時)有

紅菜頭

靚靚rose, 又開花,  

=============================================================

Kariek: 係咪因為突然淋水太多? 想問樓主你係咪每日淋水?  發表於 11 分鐘前
             係, 每日淋水.

kariek :  樓主你種D 番茄好多果呀! 因我都種緊大番茄(for burger 個種),有十多個茄但全部都爆pat pat, 我見你Gaint 番茄第二幅  
             相都有一個係咁,想問下咩原因?  發表於 13 分鐘前
回:       可能品種和受粉的問題

係咪因為突然淋水太多? 想問樓主你係咪每日淋水?  發表於 2013-3-12 15:59
樓主你種D 番茄好多果呀! 因我都種緊大番茄(for burger 個種),有十多個茄但全部都爆pat pat, 我見你Gaint 番茄第二幅相都有一個係咁,想問下咩原因?  發表於 2013-3-12 15:57
回復

happyjoyjoy 發表於 2013-3-5 20:11:08 來自手機 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-3-5 15:00
EM廚餘水下之蕃茄編 -  ( 用肥方面我通常用 EM廚水 + 雞c +熟骨)
05/03-

好大個蕃茄,好開心呀!

係呀, 都好高興  發表於 2013-3-11 11:08
回復

noel_tt 發表於 2013-3-11 11:12:12 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (11/3-EM廚餘水下-之蕃茄收成)

11/03-美國 Gaint 第1茄, 收咗 2 粒 -355g

還有好多

super sweet 小蕃茄, 好似提子 1 串串

======================================================================

神仙魚 :  好靓好靓,好羡慕  發表於 17 分鐘前

回﹔     謝謝欣賞

好靓好靓,好羡慕  發表於 2013-3-11 12:35
回復

noel_tt 發表於 2013-3-25 11:25:27 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (24/3-EM廚餘水下-之1棵蕃茄48個)

24/03- 上年尾第1次種茄

美國 Gaint 蕃茄----- 之前吃咗 3 個-------- 1棵合共 48 個......... 希望快D轉紅

Super sweet ----------- 甜度不是 Super sweet, 已經收咗 3 小盒

大胸雞花友分享的意大利蕃茄, 真係多到包唔曬.

唔包就好蟲蟲吃

=================================================

happyjoyjoy:  Noel真羨慕你的茄茄可以咁大咁多! 用左EM水及堆肥植物真的健康地長大和多花! thx! ~~~  發表於 22 分鐘前

回:                  你都得架.  

2020  Noel, 大胸火雞先生的意大利Pomodoro番茄,你種到有幾大隻呀?我果D全部好細粒,好似個$5咁大咋~_~  發表於 1 小時前
回:     大胸火雞先生的意大利Pomodoro番茄每個size 好似有2-3吋潤. 過两日比張相你看下,  我用中型發泡箱種, 都有好多果, 我想佢大隻D,所以把弱果清除

好厲害呢,我的蕃茄最近俾紅蜘蛛搞到差不多C 曬喇!  發表於 2013-3-26 23:03
3-4吋直徑都吾難  發表於 2013-3-26 21:50
佢一糸吾結茄,一結多到你頭暈,我林完全是天氣,夠暖就大量結果,我那裏今年沒有針蜂仔黎搞d茄,所以都吾糸個個茄都包  發表於 2013-3-26 21:34
Noel真羨慕你的茄茄可以咁大咁多! 用左EM水及堆肥植物真的健康地長大和多花! thx! ~~~  發表於 2013-3-25 17:04
Noel, 大胸火雞先生的意大利Pomodoro番茄,你種到有幾大隻呀?我果D全部好細粒,好似個$5咁大咋~_~  發表於 2013-3-25 16:15
回復

happyjoyjoy 發表於 2013-3-25 17:10:30 |顯示全部樓層
em水的金銀花 2.jpg
回復

noel_tt 發表於 2013-3-25 17:26:44 |顯示全部樓層
happyjoyjoy 發表於 2013-3-25 17:10
em水的金銀花

我的金銀花已經開咗花和好多花蕾, 你的都好靚

我只係用em水冇落肥呀! 加乜好?  發表於 2013-3-25 18:31
回復

noel_tt 發表於 2013-3-25 18:38:15 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-3-25 17:26
我的金銀花已經開咗花和好多花蕾, 你的都好靚

我都淨落em 肥水,沒有加什麼其他肥。你用什麼廚餘做你的EM 水?

happyjoyjoy : 菜頭菜尾有焦或蛋殼  發表於 昨天 19:14

回:                     加D碎骨和海鮮殼, 我自已吽果d 有大量茶葉,  碎骨,海鮮殼, 魚腸, 肥好多.

現在加雞C肥啦

菜頭菜尾有焦或蛋殼  發表於 2013-3-25 19:14
回復

happyjoyjoy 發表於 2013-3-26 20:28:12 來自手機 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-3-25 18:38
我都淨落em 肥水,沒有加什麼其他肥。你用什麼廚餘做你的EM 水?

多謝你!等我試下先
回復