Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48344 331
kkhope 發表於 2012-11-19 12:17:43 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-11-19 12:11
我昨天都食咗粒無花果,睇到妳張相,先醒起我無磅  ~

我想問我盤無花果可以換盤嗎? ...

因為我買咗12號盤,有諗要換盤嗎,等佢可以再生大啲
回復

Lingling64 發表於 2012-11-19 22:26:00 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-11-19 11:52
16/11/2012- bun bun 今年第3造的第1個無花果, 超甜, 53g , 其實今造無花果細咗少少, 可能是第3 造関係

無花果越來越大啦!係時候要好好保護佢地啦!唔保護就比雀仔食啦!

好高興, 你都種得好好, 好多BB. 有幾多個呀  發表於 2012-11-20 09:34

評分

查看全部評分

回復

Lingling64 發表於 2012-11-20 23:04:25 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2012-11-19 22:26
無花果越來越大啦!係時候要好好保護佢地啦!唔保護就比雀仔食啦! ...

大约有二十幾個啦!

咦!你搬到上水呀!我住係上水喎!
你睇,仲有兩個已轉红和開始脹大啦!

點可以咁多果架t_t  發表於 2012-11-23 10:46
超羡慕啊~ 個網做得好靚, 超超 Good ~ ~ ~  發表於 2012-11-22 10:16
update 多D啦.  發表於 2012-11-21 10:09
第1造 有 11 粒 + 第2造 有 2拾幾粒 = 你第1年買就有 3拾幾粒. 我估佢出年全年 1 定過百粒. 冬天把它放在温暖少少的地方.真係看見都高興   發表於 2012-11-21 10:08
好羡慕啊 ^o^  發表於 2012-11-20 23:07

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-11-22 10:09:55 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (22/11-EM廚餘液下的杞子樹開花 la

22/11-
9/11買回來時1粒花花都沒有的杞子樹苗換盆後, 出咗好多花花, 是否1花1杞子

22/11- 因過時種植, 法蜜D深層綱紋起得好慢, 它有 36日大.  

===============================================================================

土豆貓: 法蜜仲有四日就可以摘????  發表於 3 分鐘前
回       :  sorry, 打錯字法蜜 36日大, 還有 9 日才可摘, 不過我可能會 19日後才 摘, 因天氣冷生長慢

土豆貓:   廚餘水你係咪一星期淋一次呀?  發表於 7 分鐘前
回       :  菜就 3-4天l次, 瓜就 1 星期 1 次.

=============================================================================

適少少:   1花1杞子 = 正確 ^^  發表於 9 分鐘前
回       :     發達啦, 相信我有大約50粒.  

==========================================================================

D 紋越來越深啦 ^^  發表於 2012-11-22 10:34
法蜜仲有四日就可以摘????  發表於 2012-11-22 10:20
廚餘水你係咪一星期淋一次呀?  發表於 2012-11-22 10:16
1花1杞子 = 正確 ^^  發表於 2012-11-22 10:13
回復

2020 發表於 2012-11-22 11:22:47 |顯示全部樓層

我棵杞子開過好多花,但都未見有杞子既

花開....花落....花開....花落....花開....花落....花開....花落....

noel_tt  由發達--------变回窮人  發表於 10 分鐘前
llaus  找d靚仔/女站台至得呀  發表於 11 分鐘前
noel_tt  下, 不是自已受粉,  發表於 12 分鐘前
malike  我棵杞子開過好多花,但都未見有杞子既 x2  發表於 17 分鐘前
適少少  要有蜂幫手架  發表於 18 分鐘前
===================
我已經成田都係蜂/蟲la wor!

noel_tt  你棵D花好深色是 9 杞 or 杞子樹??  發表於 半小時前
==============
葉唔似9 杞, 應是杞子樹, 淘架^^
就係因為D花仔幾靚,攪到我以為觀賞架!

你棵D花好深色是 9 杞 or 杞子樹??  發表於 2012-11-22 12:04
食菜 9 杞都有杞子的, 不過, 唔係明艷照人的品種, 可能你棵 9 杞附近係有更吸引的花蜜  發表於 2012-11-22 11:51
由發達--------变回窮人  發表於 2012-11-22 11:31
找d靚仔/女站台至得呀  發表於 2012-11-22 11:30
下, 不是自已受粉,  發表於 2012-11-22 11:30
回復

noel_tt 發表於 2012-11-23 10:42:17 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (23/11-EM廚餘液下的無花果,翠玉瓜,番茄

23/11- 昨晚收的bun bun 第 3 造無花果第 2 粒 有 67g

1 球球的無花果

由種子芽苗計起47 日大的翠玉瓜有第2個 B 女

意大利Pomodoro番茄苗

美國Gaint 大番茄苗

美國supersweet 小番茄苗

美國黃中型番茄苗

23/11 -日本菜- 生到傻咗

紅菜頭

沒有做基肥的唐蒿

===========================================================================

2020 : 我又塞左一個街市美國爛番茄落盆,而家爆左廿幾30棵XDDDDDDD  發表於 18 分鐘前

回:到時你D美國番茄食都食唔曬, 發啦...........

============================================================
csw_sylvia  我的Pomodoro 番茄本來落了兩粒出了兩棵小苗的, 但一棵特然 c 了  發表於 23 分鐘前
回:             苗太小好易C

==========================================================================

嘩, 你一定好鍾意食蕃茄^^  發表於 2012-11-29 22:26
好多蕃茄啊 ~ ^^  發表於 2012-11-23 12:45
我又塞左一個街市美國爛番茄落盆,而家爆左廿幾30棵XDDDDDDD  發表於 2012-11-23 10:51
我的Pomodoro 番茄本來落了兩粒出了兩棵小苗的, 但一棵特然 c 了:(  發表於 2012-11-23 10:46

評分

查看全部評分

回復

2020 發表於 2012-11-23 10:49:44 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-11-23 10:42
23/11- 昨晚收的bun bun 第 3 造無花果第 2 粒 有 67g

noel豬豬,睇得出你發大左嚟攪......種多D種多D好羨慕~

其實我都好羨慕你架, 你都好多收成  發表於 2012-11-23 11:17
其實我的種植條件差咗好多, 由有太陽轉咗小太陽, 由冇風轉咗超大風. 原本好想種魚翅瓜, 現在只好睇人種. 不過, 肥料就進步咗. 希望都多收成啦.  發表於 2012-11-23 11:16
回復

kkhope 發表於 2012-11-23 12:10:04 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-11-23 10:42

妳啲無花果真係超飽滿啊   ~
都種咗好多蕃茄喎,遲點大把蕃茄食 !!!

係呀, 遲點大把蕃茄,  發表於 2012-11-23 12:15
將來你的無花果也是. 每粒最少都有 5拾幾 g. 昨晚的是 67g.  發表於 2012-11-23 12:13
回復

kkhope 發表於 2012-11-23 12:16:17 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2012-11-23 12:10
妳啲無花果真係超飽滿啊   ~
都種咗好多蕃茄喎,遲點大把蕃茄食 !!! ...

哈哈,食落口果下真係超幸福啊

昨天, 都是1粒與家人分享  發表於 2012-11-23 12:51
回復

noel_tt 發表於 2012-11-26 11:18:16 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (26/11-EM廚餘液下的無花果 & 豆苗)

25/11- BBQ 這天分享回來的豆苗種子, 又開始泥種. 大的 9-10天可食第1輪

25/11-BUN BUN 土以其無花果是荷蘭入口, 種個佢的花友, 就知佢有幾好, 幾甜, 令你有幾開心.
因天雨関係, 又有爆果, 又要早收, 两個都有122G.

個個都差不多樣子

因天雨関係, 又有爆果

因搬家, 又花咗, 又有少少凹

這個無花果真是超豐產!真有興趣想知道它的真正品種名  發表於 2012-12-20 22:08
豆苗種子排得好整齊喎, 真係有心機  發表於 2012-11-29 22:27
我果D都爆果, 實在無眼睇  發表於 2012-11-27 23:49
又希無花果食, 羡慕死 ~~  發表於 2012-11-27 14:55
睇見都流口水 ^^  發表於 2012-11-26 16:44
回復

noel_tt 發表於 2012-11-27 14:39:07 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (27/11-EM廚餘液下- 收法蜜)

27/11- 好幾日下雨, 包法蜜的防蟲袋面, 有過百隻蟻( 可能法蜜的香味吸引咗D蟻) , 佢個 pat pat 又有水印. 好彩都硬. 終於收咗 40日大的 法蜜. 雖然未熟, 但超香, 全屋都嗅到佢D香味

因過時種植---------- 我估法蜜到某1個冷少少的温 度, 就不生長. 今次都算好彩

明年努力  發表於 2012-11-27 23:50
我排第二個  發表於 2012-11-27 22:57
等我排定隊先!! ^^  發表於 2012-11-27 15:25
回復

noel_tt 發表於 2012-11-29 10:32:29 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (29/11-EM廚餘液下- 孖寶中國南瓜)

29/11- 15 日大的孖寶中國南瓜, 在風雨中成長.....................

孖寶分別在身材

回復

hugopoodle 發表於 2012-11-29 22:28:09 |顯示全部樓層
Noel, 點解種植條件差咗好多?有咩唔同?
回復

noel_tt 發表於 2012-11-30 12:33:46 來自手機 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-11-29 22:28
Noel, 點解種植條件差咗好多?有咩唔同?

我搬咗屋,原本每日有太陽6至7小時,現只有2至3小時。原本冇風,現在日日都好大風。所以種植條件差咗好多

========================================================================

hugopoodle : 向北?  發表於 4 天前

我都唔知

有得食啵  發表於 2012-11-30 12:48
向北?  發表於 2012-11-30 12:43
回復

noel_tt 發表於 2012-12-4 17:41:26 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (2/12-EM廚餘液下-update)

01/12- 過時種植的法國網紋蜜瓜----D紋唔夠多唔深但粗. 味道 超香 , 可能 因下雨関係唔甜.  下年要努力

亞翠第l粒女女將開花, 希望下雨對它沒有影嚮

發下好好食的豆苗--我比咗D厨餘液佢飲, 真係快大D

修葉食的生菜, 好甜好好味.

===============================================================

candylpy: 我個隻生菜?  發表於 昨天 19:33

回: 係呀, 之前你話苦個種

================================================================

放幾日可能會甜d.  發表於 2012-12-11 20:11
我個隻生菜?  發表於 2012-12-4 19:33
回復

noel_tt 發表於 2012-12-8 10:56:12 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (8/12-EM廚餘液下-豆苗, 生菜, 翠玉瓜)

沒有做基肥的豆苗, 室外種植.
2/12 的樣子

在 5/12 - 用咗1次 EM廚餘液

8/12早上的樣子- 今晚吃的豆苗

豆苗是1樣好快大的植物, 下了廚餘液後. 更快大.

2/12-完成修葉食的生菜樣子

在 5/12 - 用咗1次 EM廚餘液

8/12早上的樣子. (有D花友講整日下雨佢地D菜唔識大, 你睇我D)

紅菜頭漸漸長大

用咗拾幾粒甜豆種子, 只出咗 3 棵

經過两個的星期下雨的翠玉瓜, 好彩沒有白粉病

第1條翠玉瓜bb 未開花c 咗, 第2 條翠玉瓜bb ... 等待中

種到爆盆的薏米, 今午要送比花友

紅菜頭可以分苗, 多一棵  發表於 2012-12-11 20:12
生菜好快又可以食第二餐 :D  發表於 2012-12-8 12:11
回復

noel_tt 發表於 2012-12-11 11:05:20 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (11/12-EM廚餘液下-意大利金果- 豐產黃)

08/12- 謝謝朋友送贈的意大利金果- 豐產黃

第1轉豆苗

收4 個無花果

11/12- 今早翠玉瓜女女授了粉. 希望成功

kkhope:  最近咁好陽光,無花果應該好甜 ?  發表於 6 天前

會好之前好d.  

tt28  又大又紅既無花果正.....  發表於 6 天前

謝謝欣賞

===============================================================================

最近咁好陽光,無花果應該好甜 ?  發表於 2012-12-11 17:32
又大又紅既無花果正.....  發表於 2012-12-11 12:43
回復

noel_tt 發表於 2012-12-14 12:07:00 |顯示全部樓層

14/12- 翠玉瓜 & 生菜

成功受粉2 天的翠玉瓜 bb, 還有 9 天便可收成

還有3條未受粉的女女

又來EM廚餘水的比較

2/12-修葉食的生菜, 好甜好好味

5/12-落EM廚餘水
8/12-生菜

13/12-落EM廚餘水

14/12

====================================================================

happjoyjoy:  看見你的收成見到em菌的威力,真羡慕!但我吽的em菌沒有太多水流出,不知為何!及豆苗的主枝很硬,是否豆苗不適合食用!謝謝回答!  發表於 3 天前

回:                 豆苗的主枝很硬是太老生, 6 至 7 吋就要摘. 你有冇比足夠em粉???

看見你的收成見到em菌的威力,真羡慕!但我吽的em菌沒有太多水流出,不知為何!及豆苗的主枝很硬,是否豆苗不適合食用!謝謝回答!  發表於 2012-12-14 22:47
回復

noel_tt 發表於 2012-12-17 10:56:02 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (17/12-EM廚餘水下的意大利Pomodoro番茄)

14/12- 意大利Pomodoro番茄

11月頭發芽的美国 supersweet, gaint , 大肉番茄, 棵棵都有花蕊, 最早開花有美国 SUPERSWEET.  

美国 SUPERSWEET唔係好高 2-3 呎, 細細棵就開花.

双宝南瓜 no. 1 & no. 2  開始老生和有白粉,  1枝有两個真係大得好慢.

生菜大得好快, 3 日落一次 EM廚餘水
14/12

16/12

回復

noel_tt 發表於 2012-12-19 10:55:34 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (19/12-EM廚餘水下桔仔 &豬奶菜)

19/12- EM廚餘肥 + 蛋殼碎 = 好多大 大粒桔仔, 又開始轉紅.

豬奶菜

=================================================================

candylpy:  唔知係咪種得多, 我個D好細棵, 唔夠田個d大棵.  發表於 半小時前

豬奶菜要 比深D泥, 多D空間, 才大.

==================================================================

翠肉瓜我全軍c晒.  發表於 2012-12-19 17:45
唔知係咪種得多, 我個D好細棵, 唔夠田個d大棵.  發表於 2012-12-19 11:45
回復