Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48341 331
sugarcane 發表於 2012-10-30 14:51:42 |顯示全部樓層
真羡慕,我種的蜜瓜無啦啦枯死,個瓜都有罐大什果咁大, 激死!!一

白粉病??  發表於 2012-10-31 10:01
回復

sugarcane 發表於 2012-10-31 10:14:09 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2012-10-30 14:51
真羡慕,我種的蜜瓜無啦啦枯死,個瓜都有罐大什果咁大, 激死!!一

no, not the first time!! but this plant had fruit.....

有bb 不難, 要蜜瓜全完樹上熟就好難. 我都在探索中  發表於 2012-10-31 10:29
回復

noel_tt 發表於 2012-11-1 10:14:08 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (01/11 -雨後的法蜜)

01/11 - 因下雨的関係, pat pat 個朵乾花, 爛咗.
            两星期大的法蜜 pat pat 還未有綱紋, 但有很多毛毛

======================================================================

happyjoyjoy:  都好好樣喎!我的Noel甜瓜已㴬了,得雞蛋大小小。好似每次種瓜條滕好快㴬好難維持!^><  發表於 4 天前

回:                  盆有多大?  肥料足夠嗎?

happyjoyjoy:   用3呎x1呎的長盤種3棵,有落基肥可能不夠!你呢!是1棵1盤嗎???  發表於 前天 16:19

回:                   甜瓜1棵1大發泡膠箱, 1棵可有4個, 4葉摘心, 留2橫枝, 你有做嗎?

=======================================================================

週日農夫  可以食未?  發表於 4 天前
candylpy  好大個喎, 我隻好似雞蛋咁大咋, 應該幾多日收得?  發表於 5 天前

回:            12月 1 日可摘

======================================================================

lammanfung  還可繼續大嗎?今天終於見到陽光。  發表於 5 天前

回:                 可以

=======================================================================   

可能太多棵,下次会跟你的方法,請問西瓜是否一樣??  發表於 2012-11-8 16:43
好靚仔啊 ~  發表於 2012-11-6 23:26
用3呎x1呎的長盤種3棵,有落基肥可能不夠!你呢!是1棵1盤嗎???  發表於 2012-11-6 16:19
好靚呀^^  發表於 2012-11-6 16:13
都好好樣喎!我的Noel甜瓜已㴬了,得雞蛋大小小。好似每次種瓜條滕好快㴬好難維持!^><  發表於 2012-11-2 22:38

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-11-6 15:37:18 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (06/11 -少少爆的法蜜, 南瓜bb)

06/11, 早晚 各1次灑 水, 太多啦.   爆 咗少少. 要改 早上1次

昨天, 幫咗中國南瓜受粉

改用廚餘水後的 rose

未用廚餘水的 rose

===================================================================

karenclc1 :  好大分別 ><  發表於 昨天 22:37

回:              現在我所有花果菜都有用 EM廚餘水

==================================================================

C.G.Chow  哇~ 我依加好很定 我種左中國南瓜  發表於 昨天 17:46
回:             你個是中國南瓜

=================================================================

週日農夫  真係好靚啊﹐廚餘水點整,臭唔臭?  發表於 昨天 07:47
回:            用EM廚餘粉 + 廚餘桶, D廚餘水臭架, 不過用 1 : 300 或 1: 500 開稀後用, 就冇味. 少了蚊蟲. 請留意出售版.

=================================================================

xx_Luca  你覺得廚餘水好用嗎 ?? 我覺得好似冇咩威力 ... 係咪我開得太稀呢 ? ><  發表於 前天 23:28
回:           比其他有機肥肥好多, 當然好用. 用 1 : 300 或 1: 500 開稀後用.   現在我所有花果菜都有用 EM廚餘水
=====================================================================
kkhope  玫瑰開得好大好靚啊   發表於 前天 18:07
回:          用EM廚餘水

================================================================

好大分別 ><  發表於 2012-11-7 22:37
哇~ 我依加好很定 我種左中國南瓜  發表於 2012-11-7 17:46
真係好靚啊﹐廚餘水點整,臭唔臭?  發表於 2012-11-7 07:47
你覺得廚餘水好用嗎 ?? 我覺得好似冇咩威力 ... 係咪我開得太稀呢 ? ><  發表於 2012-11-6 23:28
玫瑰開得好大好靚啊 :D  發表於 2012-11-6 18:07

評分

查看全部評分

回復

C.G.Chow 發表於 2012-11-7 17:55:54 |顯示全部樓層
早兩日我都受粉了‌~ 有一條冇包 比風吹到巢皮

嘩, 朵花大到錦既......勁  發表於 2012-11-8 15:32
快D包, 受粉是 11 月5 日, 你呢??  發表於 2012-11-8 09:55
咪係, 你仲話翠玉瓜...  發表於 2012-11-7 18:20
回復

noel_tt 發表於 2012-11-8 11:04:02 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (11月 20日翠玉瓜 & EM廚餘液)

8/11 -種咗唔夠 1 個月的 翠玉瓜 有花蕊啦

花友從日本買回來的花心福泉菜( 有冇人知是什麼菜??? ) .

在10月 20日出苗, 沒有做基肥, 每星期只用EM廚餘液 1: 300. 到今天 11月 8日, 爸爸聲大

你比我果D種子, 我都仲未種TIM ><  發表於 2012-11-9 11:48
回復

candylpy 發表於 2012-11-8 15:01:30 |顯示全部樓層
31-10.jpg 31-10

8-11.jpg 8-11

落左肥仔水真係快大好多

只係D水效果都甘好, 真係SAVE返唔少錢  發表於 2012-11-8 22:04
回復

土豆貓 發表於 2012-11-8 15:32:55 |顯示全部樓層
em廚餘水去邊樹買到呀請問???

EM廚餘粉 + 廚餘 +EM廚餘桶 吽出來. 如果你又唔想自已吽太大工程, 又想試下先, 你去出售版, 看看  發表於 2012-11-9 10:37
我都想知?幾錢?  發表於 2012-11-8 20:47
回復

C.G.Chow 發表於 2012-11-8 19:52:59 |顯示全部樓層
土豆貓  嘩, 朵花大到錦既......勁  發表於 4 小時前

HEHE~~都真係幾大嫁~

noel_tt  快D包, 受粉是 11 月5 日, 你呢??  發表於 9 小時前

我好似11月6日 同8日 一棵有兩條

candylpy  咪係, 你仲話翠玉瓜...  發表於 昨天 18:20

-3- 我知點解呀~ 買果陣老闆寫錯

一棵有 5 條- 1 條 已成 bb, 4 條 花女 等長大後受粉  發表於 2012-11-9 10:32
回復

noel_tt 發表於 2012-11-9 10:51:39 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (9/11波姬紅無花果, 子樹苗, 起紋的法瓜

9/11 - BBQ 分享來的波姬紅無花果枝條

BBQ分享來的大 rose 枝條

法蜜, 由瓜身開始起網紋. pat pat 未見網紋, 佢好鬼重手.

中國南瓜花乾左, 留下南瓜bb, 佢個南瓜椗好粗大 , 即係南瓜將會好大大個

我的新朋友子樹, 睇下幾時有杞子食

=====================================================================

Karenclc1 : 插枝果時唔好比佢曬到哦 ^^  發表於 1 分鐘前

回 :             謝謝, 我為它落了防曬網. 過 1-2 個月後, 靜用 EM廚水比佢 , 唔落其他肥. 看看是否好多果.

kkhope:    杞子樹新買o架 ?  發表於 3 天前
回 :            係呀, 新買回來

kkhope  靜用 EM廚水比佢 , 唔落其他肥. 看看是否好多果. =》等妳嘅報告 !  發表於 3 天前
回 :        好呀, 不過我 做跟EM廚水新配方, 是特別比瓜果用

杞子樹新買o架 ?  發表於 2012-11-9 22:15
靜用 EM廚水比佢 , 唔落其他肥. 看看是否好多果. =》等妳嘅報告 :D !  發表於 2012-11-9 22:14
插枝果時唔好比佢曬到哦 ^^  發表於 2012-11-9 11:49
回復

2020 發表於 2012-11-9 14:32:07 |顯示全部樓層

剛剛食完飯俾錢時,錢包跌左包紅菜頭出嚟, 個收錢姐姐捉住我問我係嘜,係咪好易種,我將星期日你俾我呢包俾左佢,導佢種毒

noel_tt  紅菜頭生食好有益, 叫佢快d種快Dl齊玩  發表於 3 天前
=============
ok

candylpy  你比左佢, 咁你自已咪無囉, 駛唔駛比過你.  發表於 前天 20:42
=========
唔洗驚,我會失驚無神唔知响邊度跌包出嚟

m36252  如果係我, 我會撚化個姐姐@@" 話係"大麻種子" CCC  發表於 2 小時前
========

如果係我, 我會撚化個姐姐@@" 話係"大麻種子" CCC  發表於 2012-11-12 21:43
你比左佢, 咁你自已咪無囉, 駛唔駛比過你.  發表於 2012-11-10 20:42
紅菜頭生食好有益, 叫佢快d種快Dl齊玩  發表於 2012-11-9 14:47
回復

noel_tt 發表於 2012-11-12 10:49:20 |顯示全部樓層
candylpy:  你比左佢, 咁你自已咪無囉, 駛唔駛比過你.

回:            唔駛啦, 剛剛BBq 前1晚, 我的家人買咗1包紅菜頭種子, 你比我果D, 我種咗啦. 謝謝.
回復

noel_tt 發表於 2012-11-12 11:13:02 |顯示全部樓層

EM廚餘液下的法瓜 & 無花果.

自10月搬家後, 我的用肥習慣改變了, 要多謝貓魚種菜花友, 比我用第1枝EM廚餘液. 現在, 我的 所有種植的植物, 全部都改用這肥水, 如果種瓜就會加少少其他肥.

歡迎各花友, 在此說出用EM廚餘液的感受.

EM廚餘液下的法瓜 &  無花果.

12/11- 現在種跟開始生長網紋的法瓜 (左邊), 右邊是昨天買回來的網紋法瓜. 我的法瓜還有 21日便足夠 45 天. 可摘. 遲D網紋法瓜有種子分享, 想要花友, 留意分享版.

今年插了好幾棵bun bun 無花果, 當改變用EM廚餘肥時, 它也轉得茂盛起來.
現在, 我研究1種新的配方, 希望能對它的果實更多更大.

kkhope : 上次唔見依棵嘅?or佢果時太細,睇唔到佢 :p ?  發表於 3 分鐘前

回:          當時它太少, 只有1塊葉子. 妳看了它l眼, 就沒有看.

kkhope  如果work嘅,到時可以公開新的配方嗎 ?  發表於 4 分鐘前

回:         要多常試 & 時間.      ok

===================================================================

加油!有嘗試才會有機會。  發表於 2012-11-14 12:29
好期待看你的成果!  發表於 2012-11-12 19:22
嘩,依家仲茂盛過我果棵 ,啲EM廚餘肥真係好掂 :D !  發表於 2012-11-12 11:46
上次唔見依棵嘅?or佢果時太細,睇唔到佢 :p ?  發表於 2012-11-12 11:24
如果work嘅,到時可以公開新的配方嗎 :D ?  發表於 2012-11-12 11:23
回復

noel_tt 發表於 2012-11-14 11:04:42 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (14/11-EM廚餘液下 Update)

14/11-第3造無花果開始轉紅. 即是話, 好快有得食.

因搬家, 大部無花果, 傷曬

廚餘水下的日本菜
8/11

14/11- 4日後

紅菜頭bb

茼蒿苗- 1 包 花仙子的 茼蒿種子, 只出 1 棵

玻璃生菜

昨晚吃了 2 隻 - 團購的 陽x湖  ----- 好邪惡, 但好好味 , 你地邪惡咗未??

============================================================================+
csw_sylvia  :   我仲茼蒿種子, 要唔要 ?  發表於 昨天 13:56
回:                   謝謝呀,  茼蒿種子不要, 我家人之前買咗  

csw_sylvia  :    興趣不大.  發表於 昨天 13:55
回:                   12月1 日, 你有冇興趣行山, 你地睇下行程去邊??

週日農夫    :   想問吓,若我用廚餘液來淋田,咁要用幾多公升先夠淋呢?  發表於 昨天 13:06
回:                  你塊田多大? l次你要淋幾多公升水?  1 : 300 or 1 : 500

2020          :  好邪 惡~_~ll  發表於 昨天 13:00
回:               係呀 , I like it very much and you??

我可食3隻都覺得唔係幾夠喉^^  發表於 2012-11-15 14:57
我仲茼蒿種子, 要唔要 ?  發表於 2012-11-14 13:56
興趣不大.  發表於 2012-11-14 13:55
想問吓,若我用廚餘液來淋田,咁要用幾多公升先夠淋呢?  發表於 2012-11-14 13:06
好邪惡~_~ll  發表於 2012-11-14 13:00
回復

土豆貓 發表於 2012-11-14 11:30:09 |顯示全部樓層
EM 廚餘水錦掂, 有少少想開俾我個仔飲丫.....哈哈哈 (講笑乍)

x 2  發表於 2012-11-14 13:00
kekeke  發表於 2012-11-14 11:43
回復

KChong 發表於 2012-11-14 12:56:40 |顯示全部樓層
請問你d南瓜用幾多吋盆種架? 我都想用盆種南瓜.

12 吋洗衣桶  發表於 2012-11-14 14:24
回復

noel_tt 發表於 2012-11-15 10:44:50 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (15/11-EM廚餘液下的南瓜, 法蜜

南瓜----   我感覺是非常難種的. 不過, 我好好彩, 第1次種植就有 3 個成功長大.
               其後, 再次種植南瓜, 差不多 5-6 次都失敗.
               今次真是好神奇, 好容易就有双包 BB, 今次只用1個洗衣粉桶種, 不是發泡箱, 地方細咗, 肥料方面,
               減少咗用雞C好多, 經常用EM廚餘水, 現在還有許多南瓜女女出現.

15/11- 5 日大的双包 BB 中國南瓜在10/11 成功受粉.

昨天晚上吃了自已買來的法蜜, 嘩超甜, 超好味. 爽口.  遲D有種子分享.

法蜜, 好明顯在爆深網紋中

==================================================================

週日農夫  : 想問下,若用廚餘水的話﹐一行田要用多少廚餘水才夠? 廚餘水又要怎樣才有呢?

回:            我用1個大桶, 落幾滴. 你一行田用幾多桶水?  要用EM廚餘粉 + 廚餘桶+廚餘 + 時間=廚餘液 + 廚餘,
                  廚餘液 + 水=  廚餘水

想問下,若用廚餘水的話﹐一行田要用多少廚餘水才夠? 廚餘水又要怎樣才有呢?  發表於 2012-11-15 22:51
回復

鄉下妹 發表於 2012-11-15 22:39:34 來自手機 |顯示全部樓層
呢個係乜嘢南瓜嚟㗎?好靓喎,我好想种阿!

中國南瓜  發表於 2012-11-15 22:43
回復

noel_tt 發表於 2012-11-19 11:52:18 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (16/11-EM廚餘液下的update)

16/11/2012- bun bun 今年第3造的第1個無花果, 超甜, 53g , 其實今造無花果細咗少少, 可能是第3 造関係

早幾個月的插枝無花果 D 根生到盆底外出, 昨天, 換了1個 吉吉 12號 盆

法蜜網紋1日比 1 日深咗好多

1 子蔓有两南瓜bb, 真係生長慢D

回復

kkhope 發表於 2012-11-19 12:11:59 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-11-19 11:52
16/11/2012- bun bun 今年第3造的第1個無花果, 超甜, 53g , 其實今造無花果細咗少少, 可能是第3 造関係

我昨天都食咗粒無花果,睇到妳張相,先醒起我無磅 ~

我想問我盤無花果可以換盤嗎?

可以啦, 你換要換個比個洗衣桶還大的盆. 其實, 你可等有食咗第1造果才換.  發表於 2012-11-19 12:15
回復