Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48337 331
newbie 發表於 2012-6-28 10:47:37 |顯示全部樓層
一個字, 勁 !!

謝謝欣賞  發表於 2012-6-28 11:38
回復

DORA 發表於 2012-6-28 10:48:13 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-6-28 10:35
28/06 - 28日大的蜜瓜, 還要等27日才收成

雪雪白白,好似大個上次網紋, 今次我用洗衣粉膠桶種, 如果用發泡 ...

Noel 越黎越好成績喇!自家種梗係好味!加油!

謝謝欣賞, 一起加油  發表於 2012-6-28 11:38
回復

maggiekamping 發表於 2012-6-28 12:53:01 |顯示全部樓層
你地種瓜計曰子是指下種日至收成?還是長出瓜後開始計呢?

受粉長出瓜後開始計  發表於 2012-6-28 12:58
回復

maggiekamping 發表於 2012-6-29 13:25:30 |顯示全部樓層
即見長出瓜為第一日,明白了
回復

iceiceice 發表於 2012-7-4 18:36:54 |顯示全部樓層
日本紅肉網紋蜜瓜真係好厲害呀, 羨慕
我終於前日去買無花果種, 但冇賓賓嗰種, 我買左木木木土耳其啡果, 你嗰棵試過果未呢? 味道如何?

請問買咗幾多錢啊 :) ?  發表於 2012-7-19 12:00
回復

noel_tt 發表於 2012-7-5 06:26:06 來自手機 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2012-7-4 18:36
日本紅肉網紋蜜瓜真係好厲害呀, 羨慕
我終於前日去買無花果種, 但冇賓賓嗰種, 我買左木木木土 ...

在上年買回來木木木土以其紫花果,不久已經送咗比朋友,近來朋友回履它已經有5呎高多果,遲些我朋友因要常常返大陸,沒時間打理,遲些可能會在出售版出售。
回復

noel_tt 發表於 2012-7-7 11:10:37 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (7/7蜜瓜pat pat 起黃油)

7月6日蜜瓜pat pat 起黃油, 開始有香味. 還要等14日才能收成.

原本緣色的地方開始轉黃

回 : 謝謝各位花友欣賞

睇見都想食 ~~  發表於 2012-7-8 10:37
點解咁正架!^^好想食呀!  發表於 2012-7-7 19:34
Noel豬豬,你真係好叻呀♪(´ε` )  發表於 2012-7-7 17:25
嘩, 好想食.  發表於 2012-7-7 12:22
正呀! :)  發表於 2012-7-7 12:04

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-7-9 10:41:51 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (8/7 蕃薯比我另一個驚喜)

7月8日食葉蕃薯, 只係落咗自已吽肥水,  食葉食咗差不多10個月, 想kill 佢時,  挖咗有D蕃薯. 有D人講食葉就冇蕃薯, 只係種的時間比較長. 蕃薯比較小

又有收成!noel好叻呀!  發表於 2012-7-10 13:23
我同你一樣食左幾個月葉,一樣挖咗有D蕃薯,但唔甜.....可能今年雨水多???  發表於 2012-7-10 11:07
一定好味  發表於 2012-7-9 18:50
回復

noel_tt 發表於 2012-7-11 11:53:22 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (11/7-蜜瓜收成)

7月10日白粉病大勁, 只有41日未足日數蜜瓜摘下來, 有香味起黃油, 要吽返 1-2 星期. 才决定做湯或生吃.  

體形有点奇怪

D黃油開始走上全個瓜身

常試用1個洗粉桶, 種出來的蜜瓜, 個瓜真是細好多, 想瓜大D, 比大D地方佢.

種蜜瓜要用幾大個盆先啱?  發表於 2012-7-12 16:00
沙田柚型蜜瓜^^  發表於 2012-7-11 12:49
期待開餐  發表於 2012-7-11 12:39

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-7-18 10:21:55 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (18/7-金銀花有花)

18-07 金銀花有花啦.

回: happyjoyjoy, 係呀

係咪用黎煲涼荼?  發表於 2012-7-19 21:18

評分

查看全部評分

回復

LHS1 發表於 2012-7-19 01:36:44 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-7-18 10:21
18-07 金銀花有花啦.

金銀花有沒有香味? 要是有,便能同時享受花香而又有得食! 我也有興趣種呢!

這两晚都有下雨, 金銀花只有輕微香味, 不過在星期五我會把花剪下來, 曬乾再沖金銀花茶, 到時再分享自家種的金銀花茶是什麼味道  發表於 2012-7-19 10:36
回復

noel_tt 發表於 2012-7-23 10:58:35 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (22/7-自家種金銀花茶)

由插種金銀花枝......................至做1杯自家種金銀花茶是需4個多月的時間

21-07 金銀花開花, 味道濃蜜香甜

未開花金銀花花, 藥材店買的大部份是未開花的金銀花

今次打算吹乾1天, 再沖1杯自家種的金銀花茶

吹乾1天後, 味道比昨天更香更濃, 還有蜜味

自家種的金銀花茶. 因想試原味, 所以沒有去青. 味道是 香濃有蜜花香帶點青味, 和外出買回來的, 真是好飲好多. 美中不足的是有青味, 下次我一定會去青味.

金銀花的藥效在開花後就大加減了(可說是沒有了), 所以藥材店買的應該都是未開花的金銀花!  發表於 2012-7-26 16:06
回復

noel_tt 發表於 2012-7-24 14:14:38 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (24/7-10號風球過後的無花果)

24/07-10號風球過後, 無花果跌咗 5 粒在雨水中

未熟, 少甜少香. 其實可以有得食, 是好好彩

打完風都有得食!超讚!!!!  發表於 2012-7-24 15:39

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-7-26 12:57:22 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (26/7-插枝的第1棵無花果苗)

25-07 差不多 6 呎高的Y牌秋葵食咗3個月, 佢現在生橫枝,

第2棵Y牌秋葵 3-4日就有1-2條收. 佢現在生橫枝.

在今年2012年3月幫朋友仔插枝的第1棵無花果苗, 有10幾個bb啦, 但朋友仔還未來取

回: 謝謝各花友對無花果厚愛, 我的朋友仔去了外国公幹, 遲些他就會回來

好正呀  發表於 2012-8-1 17:14
我要呀!!!  發表於 2012-7-26 16:17
你 d 咁好生養....  發表於 2012-7-26 15:46
我留個位俾你! ^^  發表於 2012-7-26 15:01
我可以收留佢喎  發表於 2012-7-26 14:41

評分

查看全部評分

回復

ABANGEL 發表於 2012-7-26 15:32:15 |顯示全部樓層
我都可以收留GA!:)
回復

noel_tt 發表於 2012-7-28 10:07:49 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (28/7-雨後的無花果)

28-07 下了幾日雨, 又有爆咗 和 爛心的無花果

太多雨好煩!攪到d花花草草梅晒!  發表於 2012-7-28 12:12
唔駛咁嬲喎, 最多下次我行過見熟就幫你摘左先啦, 唔駛等佢爆果kaka  發表於 2012-7-28 11:32
回復

noel_tt 發表於 2012-7-30 10:31:16 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (29/7-BB皮膚的蜜瓜& update)

29/07, 又有3個想壞未熟無花果, 今次打風和下雨, 前後吃咗拾多個, 想壞未熟無花果

吽咗2 星期蜜瓜, 好似bb 仔的皮膚白白滑滑. 因白粉病未足月, 就剪下來. 估佢唔好食, 連煮湯螺頭都買咗, 真係估佢唔到. 吃完後 個口還有濃烈香味, 甜度ok(它在風雨中成長). 所以, 沒有做湯, 全部新鮮吃完. 比上次日本綱瓜還好吃得多. 如果冇風冇雨足月出生. 一定指甲留香

又開始努力.................................  

香瓜 - 用吽咗半年茶葉做肥料

脆香瓜

打風後的另1棵脆香瓜

唔再想食佢的潺菜, 因好大味

happyjoyjoy: 又有蜜瓜食!!!好羨慕!!!你給我的香瓜種子現在2個小苗!!!希望能順利生長!!!  發表於 29 分鐘前

=================================================================

努力呀, 受粉至收成 只需30日. 好快有得食
__________________________________________________________________________________

xx_Luca  都話你種蜜瓜勁勁勁架啦 ~ ^^  發表於 2 小時前

====================================

謝謝欣賞, 你種南瓜的確好勁.  

________________________________________________________________________________________

2020  想壞未熟無花果,可以用嚟煲湯嗎?  發表於 3 小時前

====================================================

無花果可以做湯, 但好似有點浪費.  生食有益有營養好多

又有蜜瓜食!!!好羨慕!!!你給我的香瓜種子現在2個小苗!!!希望能順利生長!!!  發表於 2012-7-30 14:19
都話你種蜜瓜勁勁勁架啦 ~ ^^  發表於 2012-7-30 12:48
想壞未熟無花果,可以用嚟煲湯嗎?  發表於 2012-7-30 11:13

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-8-3 10:56:29 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (3/8-南瓜開花, 点解朵花有4塊小葉子)

經過上次打風, 原本棵南瓜好靚, 一夜間所有葉都爛, 其後又再生葉, 現在還靚過打風之前, 今天 南瓜開花啦, 点解朵花有4塊小葉子? 好 cute 呀

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

xx_Luca: 後面兩個大南瓜係你既收成 ? 強呀 !!!!!!!!!  發表於 5 小時前

=======================================================

不是我種, 是其他人種.

咁大朵花花好靚呀!  發表於 2012-8-3 17:47
後面兩個大南瓜係你既收成 ? 強呀 !!!!!!!!!  發表於 2012-8-3 11:05
回復

noel_tt 發表於 2012-8-4 10:03:05 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (4/8-收8個無花果)

3/08 晚上收8個無花果.  

==========================================================================

magichand :妳種咗幾多棵"無花果"呀? 收噤多?  

===========================================================================

種咗2棵. 收來收去都是同1棵,今次是收8個。另1棵苗-從未收過果,但現有拾多個BB,

=========================================================================

magichand: 用幾大個盆呀?

=====================================================================

請看#220, 就是無花果個盆, 大約17吋盆口

======================================================================

用幾大個盆呀?  發表於 2012-8-7 11:12
妳種咗幾多棵"無花果"呀? 收噤多?  發表於 2012-8-4 23:09
好正  發表於 2012-8-4 22:26
正呀  發表於 2012-8-4 10:19
讚呀^^  發表於 2012-8-4 10:16

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-8-7 10:45:24 |顯示全部樓層

7/08 開始轉紅的無花果, 又有新芽

長茄子有花花

紫 so, 点解只有小小紫色

羅勒, 是否要摘頂? 都不知怎樣吃?

1粒1粒黃黃地係什麼? Wow, 個盆有好多....

今星期又有潺菜,馬屎莧, 龍利葉湯

金銀花, 又銀多花蕊, 遲D又有金銀花茶

韓國香瓜苗

節瓜苗

==============================================================

happyjoyjoy:  想問下点解我棵無花果同提子D葉成日(燶)晒?有冇試過? Noel牌無花果,正!又流口水添! ^^  

謝謝欣賞, 我估落雨太多, 又出勁太陽, 我個棵都是這樣

===============================================================

想問下点解我棵無花果同提子D葉成日(燶)晒?有冇試過? Noel牌無花果,正!又流口水添! ^^  發表於 2012-8-7 12:27
無花果紅卜卜, 顏色好誘人啊  發表於 2012-8-7 11:06
回復