Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48336 331
2020 發表於 2012-8-7 12:12:50 |顯示全部樓層
羅勒, 是否要摘頂? 都不知怎樣吃
==================
係,摘完勁爆則芽,主桱都會粗D!
仲要摘多d葉食左佢,越摘越大棵!
煮咖哩雞la! 蒸魚加幾片落去又得, 6個菇菇魚片烏冬又加幾片, 整肉碎生菜包既肉碎時,又加......
基本上.....我當菜食

係, candy比左盆我, 我已食過, 未死  發表於 2012-8-7 12:41
可否幫我看下, 我個棵是否羅勒? 食錯就煩  發表於 2012-8-7 12:17
回復

2020 發表於 2012-8-7 12:36:36 |顯示全部樓層

noel_tt  可否幫我看下, 我個棵是否羅勒? 食錯就煩  發表於 17 分鐘前
=================
一樣架, 放心
basil 07082012 A.JPG
basil 07082012b.JPG
basil 07082012 C.JPG
basil 07082012 D.JPG

thanks, 2020  發表於 2012-8-7 12:48
回復

candylpy 發表於 2012-8-7 12:42:03 |顯示全部樓層
唔駛擔心喎, 食得架
可以炒蟹, 又可炒蛋(切砰), 煲蕃茄湯都唔錯架, 再唔係太多葉可以曬乾放衣櫃防虫

Candy , dincat 是 誰?? 係我街方??  發表於 2012-8-7 12:51
其實我都唔知邊個街方比我, 有日放工返來就見到佢, Candy你比我架?? 多謝.  發表於 2012-8-7 12:48
姐姐話如果太多,可曬乾慢慢用^^  發表於 2012-8-7 12:43
回復

2020 發表於 2012-8-7 13:05:57 |顯示全部樓層

我反而想知,點解我D basil一直都好多紅蜘蛛,摘極, 新葉轉頭又有

noel_tt  有冇用苦煉油??  發表於 49 秒前
===============
有,噴極都仲有

noel_tt  問錯咗, 應該用綠柔柔, 試過未?? 我同事用過 ok 架.  發表於 10 分鐘前
=============
未!

問錯咗, 應該用綠柔柔, 試過未?? 我同事用過 ok 架.  發表於 2012-8-7 14:13
有冇用苦煉油??  發表於 2012-8-7 14:08
回復

candylpy 發表於 2012-8-7 19:28:18 |顯示全部樓層

dincat => 網友

乜我無講係我靜雞雞擺你門口咩

冇呀, 多謝  發表於 2012-8-8 09:35
回復

noel_tt 發表於 2012-8-9 10:53:19 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (9/8-玫塊花令我著迷)

3月分享回來的玫瑰枝條, 現在已經開超過式拾幾朵花 .................玫瑰花令我著迷

回復

noel_tt 發表於 2012-8-13 10:28:53 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (13/08 -今造最後7粒的無花果,長茄子開花

13/08 長茄子開花

相信是今造最後7粒的無花果, 唉, 遲咗收

最後1粒, 比雀仔......................

最後1粒,早知我去偷食完扮俾雀仔食左la~  發表於 2012-8-20 11:17
我都好想食呀! ><  發表於 2012-8-13 18:18
最後1粒, 比雀仔食都吾請我食~~  發表於 2012-8-13 10:54

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-8-20 10:33:49 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (19/08 - 新插支的無花果苗)

19/08 剛剛新插支的無花果苗,  希望它健康成長, 也希望公公婆婆收到高興, 挑戰不合時插枝, 是/否成功 ????

回復

candylpy 發表於 2012-8-20 12:24:10 |顯示全部樓層
唔係三月先插枝好咩

試下成功與否  發表於 2012-8-20 12:51
我自已等唔到, 欠好多朋友無花果枝, 插來比鄰居亞婆先  發表於 2012-8-20 12:51
回復

candylpy 發表於 2012-8-20 12:24:17 |顯示全部樓層
唔係三月先插枝好咩
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-8-31 13:48:52 |顯示全部樓層

Noel呀!甜瓜重係好BB呀!你果D呢???

係呀!唔知点解?有落基肥!可能近排忙D!

上次打風下雨, 甜瓜死咗, 韓國甜瓜就未死, 但種得唔靚  發表於 2012-9-3 10:25
為何那麼瘦? 你有冇比肥佢, 我近來比較忙, 沒有留意, 今晚留意下.  發表於 2012-8-31 14:57
回復

noel_tt 發表於 2012-9-3 10:49:06 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (3/09 脆香瓜,節瓜,秋葵,韓國香瓜,金銀花

脆香瓜- 鄰居分享種子給我, 昨天, 又分1格 香脆瓜成果給我試食, 好甜呀.
脆香瓜經過打風, 下雨, 白粉病, 終於有3個BB啦

真係好粗生, 脆香瓜因白粉病, 比我剪葉, 自已又生多另1邊, 還有出咗花仔和花女.

尾水節瓜只種咗1個月, 就有好多花仔

又有好多節瓜花女

不是好高的節瓜 , 期望多產收成

韓國香瓜, 有花啦. 但見佢又想死下, 死下

個個星期有收成秋葵.

蒜蓉清抄都好好味

今早又開花啦

時時都有自家製的金銀花茶飲的 金銀花, 聽說如果身體皮膚生粒粒, 取金銀花葉沖涼是好快好返.

秋葵好多產瓜瓜又有收成,正!  發表於 2012-9-3 21:16
秋葵個個星期都收咁多架? 幾好生養bor  發表於 2012-9-3 14:47
恭喜你咁好收成.  發表於 2012-9-3 14:11
請問香瓜 / 甜瓜一般結瓜後幾耐收得呀 ?  發表於 2012-9-3 12:05
金銀花好抵種喎, 又食得又用得, 係種子種定插枝架 ? 易種嗎 ?  發表於 2012-9-3 12:04
回復

noel_tt 發表於 2012-9-3 12:13:12 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-9-3 10:49
脆香瓜- 鄰居分享種子給我, 昨天, 又分1格 香脆瓜成果給我試食, 好甜呀.
脆香瓜經過打風, 下雨, 白 ...

xx_Luca :請問香瓜 / 甜瓜一般結瓜後幾耐收得呀 ?  發表於 3 分鐘前
============================================================

受粉後30日.

.....................................................................................................................................................
xx_Luca : 金銀花好抵種喎, 又食得又用得, 係種子種定插枝架 ? 易種嗎 ?  發表於 5 分鐘前

==============================================================

插枝架, 非常易種

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VIWET: 請問你在那里可買到金銀花

自己插枝, 我都不知道

===========================================================

請問你在那里可買到金銀花  發表於 2012-9-6 16:53
回復

Lingling64 發表於 2012-9-6 15:09:14 |顯示全部樓層
Noel!食得啦!食得啦!我D無花果有5個轉色啦!真中一個今早已食左啦!味道 ok和甜度都ok呀!

太高興啦, 想甜到高就要深黑紅色才摘, PAT PAT 少少爆, 是最好. 請問1粒有重量? 想多D果, 收曬果後, 就換個大盆比佢.  發表於 2012-9-6 15:23

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-9-10 10:52:37 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (10/09- update)

10/09 分享回來的桑樹苗有好多葉芽.

10/09 bun bun 無花果今年第3 造有bb 啦

我家的第1茄子, 好cute

受粉節瓜女女, 有冇人知節瓜要摘頂嗎?

香脆瓜 no. 2 有少少花皮, 已經摘咗啦, 又係早產, 相信要做湯

香脆瓜 no. 1 健康成長中

今早和香脆瓜女女受粉

好美麗的羅勒花花

薏米苗------ 粗咗好多
回復

noel_tt 發表於 2012-9-12 10:09:08 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (12/09- 法國蜜瓜苗)

12-09  謝謝花友的分享-----------法國蜜瓜苗

============================================================

Candyly:  種得切咩?

種唔切架, 試下

種得切咩?  發表於 2012-9-17 12:50
回復

N-Blythe 發表於 2012-9-12 10:17:55 |顯示全部樓層
你的果園大精采了

謝謝欣賞  發表於 2012-9-12 10:20
回復

noel_tt 發表於 2012-9-17 11:20:13 |顯示全部樓層

Noel 的自家種植編 (17/9-節瓜bb,紅莧菜)

17/09 尾水節瓜有3個受粉成功bb

節瓜旁邊有l棵馬屎莧, 可留種

下星期準備收的紅莧菜

========================================================

happyjoyjoy: 好正呀有瓜食!我D節瓜種左好耐都未有成功長大><  發表於 昨天 19:14

今次是我自已吽肥, 我估可能唔夠肥, 今天又有新節瓜成功咗. 和要摘心.

==============================================================

xx_Luca : 節瓜添丁, 恭喜恭喜 ~ ^^  

謝謝,

=============================================================

好正呀有瓜食!我D節瓜種左好耐都未有成功長大><  發表於 2012-9-17 19:14
節瓜添丁, 恭喜恭喜 ~ ^^  發表於 2012-9-17 11:28
回復

noel_tt 發表於 2012-9-22 10:02:51 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (22/9- 1 串 節瓜bb)

22/09 1串節瓜

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

XX_Luca: 哈, 三個乖寶寶 ~ 我最多果陣都試過一棵掛3隻( 最多架喇^^" ), 不過東一隻西一隻, 冇呢三兄弟咁有秩序 XDDDDDD  發表於 昨天 00:17

回: 其實我l棵有 2 串 節瓜bb, 合共 6 個. , 不過, 我只懶, 攝咗1張相.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

happyjoyjoy  哎喲我冇摘心,重以為唔夠光添,之前有1個花女俾我太大力授粉整爛左花蕊真失敗!  發表於 前天 14:27

回: 原來摘心是好重要.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1棵生3瓜, 好勁呀!! 我只可以1棵1瓜咋 ~~  發表於 2012-9-27 16:57
哈, 三個乖寶寶 ~ 我最多果陣都試過一棵掛3隻( 最多架喇^^" ), 不過東一隻西一隻, 冇呢三兄弟咁有秩序 XDDDDDD  發表於 2012-9-23 00:17
哎喲我冇摘心,重以為唔夠光添,之前有1個花女俾我太大力授粉整爛左花蕊真失敗!  發表於 2012-9-22 14:27

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-9-26 10:07:04 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (26/9- 厨餘的6個 節瓜)

26/09 - 用自已吽出來的厨餘做基肥, 1 棵有 2 串節瓜 = 6 個節瓜

昨天買的新玩具, 厨餘桶加粉

1棵第二造两個的脆香瓜. 亞 1

亞 2

=====================================================================

2020 :                Noel 豬好叻呀^^ 3兄弟超得意^^  發表於 半小時前
ChowChow        你種乜都咁惦架  發表於 1 小時前
適少少               真係好鬼叻 !  發表於 1 小時前
jeffreyngcm       正呀^^  發表於 1 小時前

回:                     謝謝各位欣賞,  只係用厨餘做基肥 的成果

=======================================================================

廚餘堆肥真係正架, 只係往往供不應求呀 XD  發表於 2012-9-26 23:32
好叻呀!Noel  發表於 2012-9-26 20:20
勁!  發表於 2012-9-26 13:04
廚餘肥真係好好用架, 唔洗理燒唔燒根,唔洗分氮鏻鉀,又多益菌^^  發表於 2012-9-26 12:50
Noel 豬好叻呀^^ 3兄弟超得意^^  發表於 2012-9-26 11:23

評分

查看全部評分

回復