Noel 的自家種植編 (21/5-EM廚餘水下-杭菊杞子開花, 秋葵

作者: noel_tt 發表于 2011-7-2 11:06:05
48338 331
noel_tt 發表於 2012-6-12 10:42:43 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (12/6, 紅肉網紋蜜瓜 &無花果 近況)

12/06 -紅肉網紋蜜瓜近況
           還有5 天就45日大啦, D紋深咗, 綠色又深咗, 我會等它長到55天, 便是我的收成日

潺菜成長中

因不想花錢, 自已做咗一個不美丽的架, 比金銀花爬上生長

又有早熟無花果, 今年第2 造無花果共有33bb. 真的要快D想辨法幫下佢

又收紅,青莧菜和四季豆

回happjoyjoy: 多謝欣賞, 網紋蜜瓜和大蜜瓜受粉收成大約45-55天, 香瓜就30天.

回ericyueh:   全相照片你可以在 #145 看到, 1棵用1個發泡膠箱, 沒有棚比佢爬, 只用1-2竹比佢爬, 現在種是ok 架

好豐收呵:)  發表於 2012-6-21 12:50
好羡慕......  發表於 2012-6-17 22:28
你好! 你種得好成功呀! 請問綱紋密瓜你用幾大個棚比佢爬及用幾大個盆種?可否post全相照片? 謝謝! 我想種, 而家是否來得及呢?  發表於 2012-6-13 10:38
noel你種瓜咁叻!係咪全部55天收? 好想食你的網紋果同無花果!!  發表於 2012-6-12 18:54

評分

查看全部評分

回復

candylpy 發表於 2012-6-12 11:19:04 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 10:00
岩岩行左後起, 你兩棵秋葵真係好大棵呀, 係咪因為一盆一棵關係呢? 葉都好大塊. ...

其實你地成日話Y牌, 我都唔知係邊隻  我買開係FREEY~MORSE多

聽人地講 **************F 牌-長矮瓜係好好食架.  發表於 2012-6-12 11:36
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-6-12 11:28:20 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 11:19
其實你地成日話Y牌, 我都唔知係邊隻  我買開係FREEY~MORSE多

this is Y牌

咁我個隻就叫F牌啦.  發表於 2012-6-12 11:33
回復

candylpy 發表於 2012-6-12 11:33:01 |顯示全部樓層
大致上每日都有幾條收下

我都有問楊太種唔種架, 佢話無位喎... 家下兩個天台都叫無位

抄蛋1流  發表於 2012-6-12 11:41
都幾好呀, 日日都有幾條. 秋葵好有益  發表於 2012-6-12 11:39
佢係冇泥  發表於 2012-6-12 11:37
回復

candylpy 發表於 2012-6-12 11:44:52 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 11:33
大致上每日都有幾條收下

我都有問楊太種唔種架, 佢話無位喎... 家下兩個天台都叫無位  ...

佢女婿有車, 得閒都出花墟買泥架

你幾時開始種食得D野? 你地門口個棵忙果樹, 你地架?? 楊太年年都贊  發表於 2012-6-12 11:50
回復

candylpy 發表於 2012-6-12 11:48:48 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 11:19

我無買長茄子, 買左圓圓茄子咋, 個樣得意丫嘛, 家下種緊.

好 Q 呀, 不過我剛剛發咗長茄子苗, 就比D蟲食咗D葉, 得枝主枝. 唉  發表於 2012-6-12 11:52
回復

candylpy 發表於 2012-6-12 11:55:17 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 11:44
佢女婿有車, 得閒都出花墟買泥架

幾時種...你囉, 上年就因為你地棵無花果, 搞到我中左毒囉
所以我係上年年尾先開始種菜咋, 絕對新手一名, 不過我無做野, 所以多時間搞搞震
棵芒果樹同荔枝樹今年收左工啦, 本來睇兩棵野都好多花架, 點知連場大雨, 搞掂左啦, 今年就變左小左好多金龜子/臭虫係到飛黎飛去嘞, 等佢出年再打果嘞
不過樓下荔枝幾鬼甜就真, 得閒入去就摘荔枝食.
下面都有個位可以種菜架, 但太多蚊嘞, 次次一入去實咬幾啖, 所以我放棄左係天台種

我棵無花果原來吸引力禁大, 都係佢唔好, 我幫你食返佢多D仔仔. 不過, 你老公就有口福, 日日有新鮮自家種食物. 係唔係好好玩呢?  發表於 2012-6-12 12:06
回復

candylpy 發表於 2012-6-12 12:41:43 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-6-12 11:55
幾時種...你囉, 上年就因為你地棵無花果, 搞到我中左毒囉
所以我係上年年尾先開始種菜咋, 絕對新手一 ...

所以咪曬到好黑囉, 一次去街市比人以為我係賓妹, 笑到我老公收唔到口
回復

小白 發表於 2012-6-12 23:51:12 |顯示全部樓層
樓主你好

我都買了你 #56 樓的無花果, 由 2 月份種到家下都未見有果仔, 看了你的帖, 前幾天落了羊c肥, 好似有些少起色, 但未能確定, 請問你幾耐追一次肥及份量如何?  呢款甜不甜, 你的第1棵定係第2棵較好食呢? 謝謝

心急人上
回復

Lingling64 發表於 2012-6-13 09:28:25 |顯示全部樓層
我都買左木木木記無花果呀!都想知這品種的果甜唔甜呢?見你次次都好似祇是講ben Ben 那品種的果果!

其實我種無花果不是特別好, 是因為品種問題. lingling 請看#171.  發表於 2012-6-13 10:16
回復

noel_tt 發表於 2012-6-13 10:03:11 |顯示全部樓層
樓主你好

我都買了你 #56 樓的無花果, 由 2 月份種到家下都未見有果仔, 看了你的帖, 前幾天落了羊c肥, 好 ...

1)樓主你好

我都買了你 #56 樓的無花果, 由 2 月份種到家下都未見有果仔, 看了你的帖, 前幾天落了羊c肥, 好似有些少起色, 但未能確定, 請問你幾耐追一次肥及份量如何?  呢款甜不甜, 你的第1棵定係第2棵較好食呢?

2) 我都買左木木木記無花果呀!都想知這品種的果甜唔甜呢?見你次次都好似祇是講ben Ben 那品種的果果!
============================================================================
小白, Lingling:

你們好,
#56 的無花果和 bun bun 比較, 當然是bun bun 好好多. bun bun 果D老樹支,主幹勁粗. 多果好甜.
#56 的無花果苗主幹勁幼, 好似BB. 好嫩. 現在它已經5呎高啦. 但只結過6個果. 全部都趺曬.  現在又有两個. 未食過未知味道和何   

其實, bun bun 無花果和木木木無花果我自已種法有D不同.

bun bun - 每星期加1次肥(其中1樣, 1 湯匙) - 羊C, 雞C, 米水, 碎蛋殼, 牛紅鉀 --盆大, 多陽光
木木木-每2-3星期加1次肥( 其中1樣, 1 湯匙)- 羊C, 碎蛋殼,牛紅鉀 ---吉吉12號盆. 中陽光

#56 的無花果苗, 我用較大的盆, 主幹已粗了3 倍有多  發表於 2012-6-13 11:38
原來追肥要咁密.... thanks  發表於 2012-6-13 11:37
回復

KATY 發表於 2012-6-13 10:23:12 |顯示全部樓層
期待10日後, 收瓜的日子

我都期待着  發表於 2012-6-13 10:29
回復

Lingling64 發表於 2012-6-15 01:58:59 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-6-13 10:03
1)樓主你好

我都買了你 #56 樓的無花果, 由 2 月份種到家下都未見有果仔, 看了你的帖, 前幾天落了羊c肥, ...

明白!睇俐都要買番盆ben Ben 先得啦!
回復

noel_tt 發表於 2012-6-17 21:48:01 |顯示全部樓層

RE: Noel 的自家種植編 (16/6 收成紅肉網紋蜜瓜)

16-06, 謝謝Chanpyhilda上年的分享,  紅肉網紋蜜瓜收成, 因天雨関係,早D收比較好D

因曬太陽不完整,瓜色不均衡.

17曰大蜜瓜生長得好快, PAT PAT開始黃

好犀利呀!Noel  發表於 2012-6-17 22:31
wow, 睇到口水流!!!  發表於 2012-6-17 22:26
嘩好想食呀,一定好好味.  發表於 2012-6-17 21:57

評分

查看全部評分

回復

ericyueh 發表於 2012-6-17 22:12:54 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-6-17 21:48
16-06 紅肉網紋蜜瓜收成, 因天雨関係,早D收比較好D

嘩...個瓜好靚呀, 恭喜!
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-17 22:20:44 |顯示全部樓層
D瓜好靚,就打風的確早D收穩陣D
回復

sugarcane 發表於 2012-6-17 22:27:33 |顯示全部樓層
想請問甜嗎?? and 點令到佢甜些???

摘下來, 還要等3-7日才可吃, 因這樣會甜D. 我落了牛紅鉀增加甜度.  發表於 2012-6-18 09:53
回復

noel_tt 發表於 2012-6-18 12:17:29 |顯示全部樓層
18/06 -- 放在地上差不多3個星期, 即是23/05收成的日本蕃薯, 紅皮白肉, 蒸後, 紅皮黃肉. 超香普通甜.

流口水添 ~"~  發表於 2012-6-18 12:20

評分

查看全部評分

回復

ChowChow 發表於 2012-6-18 14:09:59 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-6-17 21:48
16-06 紅肉網紋蜜瓜收成, 因天雨関係,早D收比較好D

吾係卦 D瓜你種架 買返嚟架 咁大嘅

係我自已種, 但我自已都唔相信.  發表於 2012-6-18 14:14
回復

ChowChow 發表於 2012-6-18 14:11:11 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2012-6-18 12:17
18/06 -- 放在地上差不多3個星期, 即是23/05收成的日本蕃薯, 紅皮白肉, 蒸後, 紅皮黃肉. 超香普通甜.

...

好綿好香咁 你好叻呀
回復