呈呈家的小天地

作者: jessicayip31 發表于 2011-7-2 00:13:59
41870 535
jessicayip31 發表於 2011-10-10 19:33:59 |顯示全部樓層
仲有豆苗啊~

回復

jessicayip31 發表於 2011-10-25 11:59:37 |顯示全部樓層
好yeah~~ 秋葵有花冧啦!!

回復

jessicayip31 發表於 2011-10-25 12:02:41 |顯示全部樓層
今日既收成, 用來打邊爐~ 哈....

一大盆蕃薯葉

收左第一轉松柳

加送紅莧菜一棵, 係盆邊生出來~

回復

jessicayip31 發表於 2011-10-25 12:04:27 |顯示全部樓層
紫黑色茄子是否受粉了?

回復

學種植 發表於 2011-10-25 19:31:20 |顯示全部樓層
請問松柳即係咩??
有少少似通菜

係上次既農友聚會分享返來既芽苗菜來~ http://baike.baidu.com/view/2698923.htm  發表於 2011-10-25 20:27
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-26 22:42:47 |顯示全部樓層

今日收摘左兩棵龍利葉啊! 最大個幾塊長過我手掌啊!

材料有: 龍利葉, 蜜棗 & 豬骨

功效: 清肺止咳、化痰平喘

MIRRY 咦, 個湯岩我wor, 醫哮喘!!! 咩味架??? 龍利葉係由種子種起定點呢??? 種幾耐??
<----係7月尾時mplc俾苗我種嫁! 你睇返本貼 p.5  99# 個陣好細棵! 都唔難種, 好喜歡雨水, 一落雨大得超快!!

babycherry  咁少就夠? 我有四棵... 只不停標高
<----- 夠啦~ 每次用二兩就夠啦! d葉先有用喔~  

多謝banbie評分~   會繼續努力~~ 卡...

咁少就夠? 我有四棵... 只不停標高...  發表於 2011-10-27 20:40
咦, 個湯岩我wor, 醫哮喘!!! 咩味架??? 龍利葉係由種子種起定點呢??? 種幾耐??  發表於 2011-10-26 23:19

評分

查看全部評分

回復

ernestng 發表於 2011-10-27 17:07:10 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-9-21 00:58
C 忽痕買左三種返黎種
我想剪完又剪剪完又剪,所以把心一橫種夠四粒
不過細大肉厚果粒好似唔出根, 唔理喇,  ...

想問蔥頭種左可以點食? 係唔係泥底會出蔥頭?

我都係用蔥, 食左幾轉下面個頭會開始爛, 唔要得!! d蔥用核煎下蛋, 炒下飯, 蒸下魚啊甘~  發表於 2011-10-28 22:45
我要蔥咋~用黎蒸魚、炒野囉~  發表於 2011-10-27 20:39
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-31 11:57:44 |顯示全部樓層
又有兩枝朱頂蘭靜待開花中~

剛剪左D來飲既薄荷葉又努力開枝散葉中~

蕃薯葉都準備快速生長中

今日播種, 多謝ZOE & 呀雞老豆既分享, 小堂菜.

回復

jessicayip31 發表於 2011-10-31 12:00:41 |顯示全部樓層
今日收成第二轉松柳苗! 正~  

回復

jessicayip31 發表於 2011-10-31 12:05:47 |顯示全部樓層

今日都收左碰碰香來沖花茶飲, 多謝NEW1既分享

留左D枝插返入泥又多幾棵了! 有無人想要啊! PM我寄回郵信封加個膠盒仔俾我就OK!! 有6枝!

啊~ 正啊!! 有潤喉清肺既作用!! 岩晒我老公~

csw_sylvia  請問個膠盒仔要大概幾大呀
<---- 碰碰香每枝大約有一隻食指甘長, 你預個膠盒可以放得入就ok!!

babycherry  就咁洗淨加熱水焗? 我都有六枝分享黎既碰碰香, 都係果個問題: 大得慢!!!
<---- 係啊~ cherry好似沖茶甘沖就得! 你參考下 http://takiflower.blogspot.com/2011/04/blog-post.html 可能幫到你~

staw  嗚....我都想要啊...但可惜我唔要得苗.....結籽既話可以留俾我嗎?
<---- 點解唔要得苗啊? 種子發左芽都係變苗喔! 碰碰香係就甘用枝插入泥來種嫁~ 我都會keep住一路飲一路剪, 應該唔會見到佢結籽啦~ 哈...

babycherry  唔該哂!!! 我真係超鐘意佢陣味呀!!!!!
<---- 唔使客氣~ 我都好喜歡! 得閒淋完花都拍下佢!! 勁香~

請注意, 碰碰香會轉移去分享同大家分享! 有興趣就去分享版排對啦!

唔該哂!!! 我真係超鐘意佢陣味呀!!!!!  發表於 2011-11-2 16:22
嗚....我都想要啊...但可惜我唔要得苗.....結籽既話可以留俾我嗎?  發表於 2011-11-2 16:13
就咁洗淨加熱水焗? 我都有六枝分享黎既碰碰香, 都係果個問題: 大得慢!!!  發表於 2011-11-2 16:12
請問個膠盒仔要大概幾大呀 ?  發表於 2011-10-31 15:12
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-2 16:03:02 |顯示全部樓層

小堂菜發芽了~ 真係快~ 好似綠色的蝴蝶一樣, 好令啊!!

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-2 16:06:06 |顯示全部樓層

we.............可惡蚜蟲入侵, 數目多到想暈!! 點算好!!!!

babycherry  包住哂.......................  
<----- 好慘啊! 成塊葉都係, 俾我cut左塊葉了! 其他植物都有! 真係想c!! 都唔明已經一星期keep住噴一次苦練油都仲甘利害!! 仲要d秋葵已經有花冧了! 好擔心影響結果數量啊!

hempseed  好慘呀~  
<----- 哎~~~~~~~~  

babycherry  下...秋葵..你見唔見到我兩眼又發光呀!!!
<----- 點解啊?! 你喜歡食秋葵啊?!

mirry  苦楝油唔係即時有效架, 用奶開水用噴壺噴啦, 幾有效架, 早晚都噴一噴, 好快冇哂
<---- mirry我都有考慮過呢個方法, 但好擔心會惹來更多既蟻!

mirry  奶唔會惹蟻, 我之前D甜椒都有蚜虫, 我都係用呢個方法, 你唔好用甜果D奶, 我用屋仔鮮奶, 一盒可以連噴幾日, 噴完一盒咩事都冇
<---- 明白~ thx mirry!! 明天去買先~甘噴完奶使唔使過水啊?

奶唔會惹蟻, 我之前D甜椒都有蚜虫, 我都係用呢個方法, 你唔好用甜果D奶, 我用屋仔鮮奶, 一盒可以連噴幾日, 噴完一盒咩事都冇  發表於 2011-11-2 23:18
苦楝油唔係即時有效架, 用奶開水用噴壺噴啦, 幾有效架, 早晚都噴一噴, 好快冇哂  發表於 2011-11-2 23:03
好慘呀~  發表於 2011-11-2 16:25
下...秋葵..你見唔見到我兩眼又發光呀!!!  發表於 2011-11-2 16:23
包住哂.......................  發表於 2011-11-2 16:13
回復

babycherry 發表於 2011-11-2 16:25:41 |顯示全部樓層
如果冬天放在有空調的室內,那麼一年四季都將是碰碰香的快速生長期。

咁我要帶佢返公司種先得喇!!!!!不過無陽光得冷氣咋

))))
但我又唔想帶佢地返黎,因為佢地四盆係屋企擺位擺得幾靚.. 我唔想破壞佢地 XDDD

快d讚下先喇!!!!

又整得幾令喔~ 你得閒轉下個盆, 等棵野生返正d! 佢地依家全部都各陽光個邊揮手啊! 哈...  發表於 2011-11-2 22:39
讚~讚~讚~~~~~~~~~~~  發表於 2011-11-2 18:13
你試下插一枝種睇下得唔得~  發表於 2011-11-2 16:29
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 22:32:37 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-10-10 19:33
仲有豆苗啊~

請問你的豆苗是用泥種的嗎?我也在試種,但很多蚜蟲蚊滋。你的豆苗好健康,可以說說你的種法嗎?

哦~ 我浸左水就甘舖平係泥面, 再"com"返一層薄泥! 噴濕佢!! 加左蚊網係面, 每日噴一次水!! 唔使理佢地!  發表於 2011-11-2 22:41
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 22:36:49 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-10-31 12:05
今日都收左碰碰香來沖花茶飲, 多謝NEW1既分享

家里没有地方了,想在公司種,但冬天只有2﹣3小時陽光,可以種嗎?還有没有苗?

我未試過在室內種啊! 你可以試下既! 你pm我寄回郵信封俾我, 加個小膠盒喔! 你預棵野有一隻食指甘大棵!!  發表於 2011-11-2 22:43
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 22:38:34 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-11-2 16:06
we.............可惡蚜蟲入侵, 數目多到想暈!! 點算好!!!!  

看到帖子說“綠油油”對付蚜蟲很有效。

真係啊!! 不過都唔知幾時先有時間去買!~ 今日噴左一次加強劑苦練油!! 唔知得唔得!  發表於 2011-11-2 22:48
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 22:47:38 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-11-2 22:32
請問你的豆苗是用泥種的嗎?我也在試種,但很多蚜蟲蚊滋。你的豆苗好健康,可以說說你的種法嗎? ...

jessicayip31  哦~ 我浸左水就甘舖平係泥面, 再"com"返一層薄泥! 噴濕佢!! 加左蚊網係面, 每日噴一次水!! 唔使理佢地!
=====================================================
原來是這樣。我没有com泥,更加没有蚊網,蚜蟲就來開餐吃豆豆。現在太遲,因為已經發芽了,下次一定會參考你的種法。謝謝。
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 22:52:13 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2011-11-2 22:38
看到帖子說“綠油油”對付蚜蟲很有效。

jessicayip31  真係啊!! 不過都唔知幾時先有時間去買!~ 今日噴左一次加強劑苦練油!! 唔知得唔得!
===========================================
我剛買了,可以給些你試試,我平時在地鐵港島線出入,你方便嗎?

thx spring~ 我全職湊b, 好少過海啊! 哈...過幾日如果都係唔得我會出去買的了! thx!! ^ ^  發表於 2011-11-2 23:14
回復

mirry 發表於 2011-11-2 23:05:13 |顯示全部樓層
我上次泥種豆苗又係超多虫, 我估可能係有D豆溶左臭左惹哂D虫黎

我 " com" 個網啊! 所以無事 ^ ^  發表於 2011-11-2 23:12
回復

Springonions 發表於 2011-11-2 23:12:13 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-11-2 23:05
我上次泥種豆苗又係超多虫, 我估可能係有D豆溶左臭左惹哂D虫黎

那你後來怎樣做?

好簡單呀, 食左一轉就唔要LOR~  發表於 2011-11-2 23:17
回復