呈呈家的小天地

作者: jessicayip31 發表于 2011-7-2 00:13:59
41943 535
jessicayip31 發表於 2011-11-17 00:36:23 |顯示全部樓層

昨天開花既秋葵今天結果果了~

呈呈都幫手務農

仲幫手採摘秋葵入屋俾我食

因為有呈呈幫手, 切開左既秋葵充滿了愛~

babycherry  so sweet!!! 呈呈, 送枝愛心秋葵比姐姐得唔得呀~  發表於 13 小時前
BanbieChan  係啵~愛心秋葵好靚呀,食咗一定身體健康,充滿愛心,好幸福呀~
<-----  甜在心啊~

Springonions  甜在心頭^^. 秋葵冬天種唔種到?
<------ 唔知啊~ 我都係第一次種, 只知佢秋天種會好D~

SO SWEET~~ 心都甜埋~~  發表於 2011-11-24 10:57
甜在心頭^^. 秋葵冬天種唔種到?  發表於 2011-11-18 11:30
so sweet!!! 呈呈, 送枝愛心秋葵比姐姐得唔得呀~  發表於 2011-11-17 09:12
係啵~愛心秋葵好靚呀,食咗一定身體健康,充滿愛心,好幸福呀~  發表於 2011-11-17 07:42

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-17 00:40:19 |顯示全部樓層

今日秋葵既食法係: 秋葵蟹柳煎蛋卷~

babycherry  好正呀!! 我奶奶又係好鐘意整呢d蛋卷,不過唔落秋葵
<----我都係第一次試落秋葵做餡 !

好正呀!! 我奶奶又係好鐘意整呢d蛋卷,不過唔落秋葵 :P  發表於 2011-11-17 09:13

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-17 00:55:38 |顯示全部樓層

呈呈~卡娃依呢~

哈...多謝公主~ 佢都有魔鬼既一面!! 嘿...  發表於 2011-11-17 00:56
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-17 01:00:48 |顯示全部樓層

小魔鬼呈呈 ~ 嘿...

呈呈: 快D俾晒你地既收成我, 唔係咀暈你!!

lou  呈呈,好可愛呀 ^^  
<------- thx!!

babycherry  咀我喇咀我喇~~~
<------俾佢咀完會成面都係口水嫁~!   我諗你都係乖乖交出收成品會安全d!! 卡...

lou
呈呈,好可愛呀 ^^  發表於 2011-11-17 09:32
咀我喇咀我喇~~~  發表於 2011-11-17 09:14

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-17 01:06:58 |顯示全部樓層
我冇收成架~不過有手指,呈呈叻叻幫媽咪手好乖~

哈... 雖然佢有時忍唔住都會做下採花賊, 但同佢一齊種下野都幾開心嫁~ 教佢講花花, 果果... ^ ^  發表於 2011-11-17 01:11
回復

babycherry 發表於 2011-11-17 09:14:39 |顯示全部樓層
Jessica, 快d生多個,多個小農夫!!

留返俾你生! 卡....  發表於 2011-11-17 22:17
回復

babycherry 發表於 2011-11-17 22:34:33 |顯示全部樓層
好呀!快d生快d生~

^ ^ 甘你要努力d造人啦!! 卡...  發表於 2011-11-17 23:08
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-18 16:03:52 |顯示全部樓層

雨後秋葵

OH GOD~ 跌左粒洛神花 

青擰

等食第二轉既蕃薯葉

飲極都有既薄荷 

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-18 16:10:18 |顯示全部樓層

兩盆小堂菜

準備移苗既莞茜

雨後春菜苗大左D

MIRRY 分享白菜發芽了~

奶白菜都發芽了~ 

你盆春菜密到.......  發表於 2011-11-22 23:51
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-18 16:15:08 |顯示全部樓層

燈籠椒  好多花啊~ 

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-18 16:18:38 |顯示全部樓層

等左好耐先有粒車厘茄食, 本來打算KILL左佢, 但係原來  佢仲好可愛嫁~ 

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-18 17:38:45 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-11-18 16:18
等左好耐先有粒車厘茄食, 本來打算KILL左佢, 但係原來  佢仲好可愛嫁~ 

千祈唔好殺呀,e家正是收成期啊~

係~ 公主!! 上個月都開左好多花, 但係結得一粒車厘茄, 所以有d灰! ^ ^ 依家俾d時間佢啦~ 呵...  發表於 2011-11-18 23:14
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-22 22:32:27 |顯示全部樓層

左邊係網友俾既紫蘇葉. 右邊都係網友俾既迷迭香出左好多根了! 可以入泥種!!

莞茜出左真葉啦~ 好香啊!!

春菜...好密... 我真係唔想移苗!!

csw_sylvia  是否我給你那枝 rosemary (magichand 分享出來我再分部分給你) ? 係就要 post 俾 20 睇 la, 轉寄後都可以咁靚仔.
<-----係你俾我個枝來啊! THX!! 成功浸到出根了! 係20俾你嫁??

csw_sylvia  係magichand給 20 分享給 29/10 飯聚的朋友, 我浸出根後再分一部分給你. 很多分享到的朋友都種得生,只有 20 的全部都死了, 可去 20 的貼看她們的對答, 好笑
<------哈...係啊! 甘慘~~ 再試過囉 20 !! 我地呢度好多人都係甘啦! 唔得咪再來過~!! ^ ^

係magichand給 20 分享給 29/10 飯聚的朋友, 我浸出根後再分一部分給你. 很多分享到的朋友都種得生,只有 20 的全部都死了, 可去 20 的貼看她們的對答, 好笑  發表於 2011-11-25 09:36
是否我給你那枝 rosemary (magichand 分享出來我再分部分給你) ? 係就要 post 俾 20 睇 la, 轉寄後都可以咁靚仔.  發表於 2011-11-23 08:55
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-22 22:37:31 |顯示全部樓層
紫蘇唔似紫蘇啵~佢個樣仲好唔掂添啵~

係啊! 因為係郵寄收, 收到時已經好似標本甘, 干晒又偏晒! 不過浸左水見佢都有綠色新芽標出, 所以cut左d爛枝試下入泥睇下種唔種到!  發表於 2011-11-22 22:40
回復

Pear 發表於 2011-11-22 22:41:49 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-11-22 22:32
左邊係網友俾既紫蘇葉. 右邊都係網友俾既迷迭香出左好多根了! 可以入泥種!!

我都係最驚移苗架

無錯!! 玩過一次移苗! 腰都伸唔直!!~ = =""  發表於 2011-11-22 23:03
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-22 22:47:42 |顯示全部樓層

今日既收成, 俾左媽媽大人~

有小棠菜

蕃薯葉

仲有薄荷

jessica, 樣樣都種得好靚呀!恭喜恭喜.

<-----thx mo~我樣樣都種少少玩下咋!!

Springonions  全部都好靚 番薯葉怎樣食的? 好吃嗎?
<------ 我俾晒媽媽大人食啊! 佢用蒜溶炒!! 都幾好!!

全部都好靚:) 番薯葉怎樣食的? 好吃嗎?  發表於 2011-11-23 09:24
jessica, 樣樣都種得好靚呀!恭喜恭喜.  發表於 2011-11-23 00:03
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-22 22:47:49 |顯示全部樓層
jessicayip31  係啊! 因為係郵寄收, 收到時已經好似標本甘, 干晒又偏晒! 不過浸左水見佢都有綠色新芽標出, 所以cut左d爛枝試下入泥睇下種唔種到!  發表於 2分鐘 前

原來如此~附上2隻可食用紫蘇的樣子,看看你是那1款~

可食用紫蘇

可食用紫蘇

此外~這個吻是送給可愛的呈呈~

哈...呈呈今天不回家~ 去了婆婆家過夜了! 我都唔知佢係邊款紫蘇啊!? 干晒都睇唔出了!! = ="""  發表於 2011-11-22 23:01
回復

呀雞老豆 發表於 2011-11-22 23:03:07 |顯示全部樓層

你地過黎買餸,我一定認得呈呈

jessicayip31 : 大人我就會唔認得,小朋友通常都走唔甩

甘你見到呈呈要請佢食餅餅嫁~ !! ^ ^  發表於 2011-11-23 00:30
甘勁~ 你好似未見過佢真人喔~ 哈...  發表於 2011-11-22 23:04
回復

mirry 發表於 2011-11-22 23:53:34 |顯示全部樓層
我有圓圓葉可食用赤紫蘇種子......如你有興趣的話

今日收到你的種子啦~ THX MIRRY!!! =3=  發表於 2011-11-24 23:49
有啊~ thx mirry!!! =3=  發表於 2011-11-23 00:30
回復

mirry 發表於 2011-11-24 23:51:51 |顯示全部樓層
唔知係唔係好難發芽既呢, 我果D落左超過7日都未見影~~

mirry我等左兩日都未發芽~ 再等...  發表於 2011-11-28 17:47
係啊! 我過兩日又試下先~  發表於 2011-11-24 23:54
回復