呈呈家的小天地

作者: jessicayip31 發表于 2011-7-2 00:13:59
41871 535
jessicayip31 發表於 2011-11-2 23:18:30 |顯示全部樓層

今日mplc俾左11個bb我照顧!~ 係迷你版火龍果! 太多了種唔晒~有興趣去分享版排隊啦~

zoeyuhk  迷你版好似係唔食得???
<----點解啊? 有毒? 但係我見有人拿來食喔! 到時種到果我會試食~

係yeahyeah分享出黎的~  發表於 2011-11-14 09:29
細細棵有果食又幾好喎hehe  發表於 2011-11-7 01:05
迷你版好似係唔食得???  發表於 2011-11-2 23:42
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-6 15:08:37 |顯示全部樓層

仙人掌bb大粒左~~

兩棵洛神爆花中

最近多左好多蜜蜂!!

哈...朱頂蘭又開花了!!花開醉人~ 真係好令啊!!

火龍果不停長出新枝! 我想要花多d喔~ 開朵來睇下啦!!

薄荷真係可愛啦~ 不停生我就不停飲~~

幾十粒種子先發到一棵苗既木瓜, 做乜你甘瘦弱嫁!? 要找d野幫佢補下先得!!

mirry  木瓜咁難發架??? 我....落左3粒....
<----係啊mirry~ 唔知係咪我技術有問題, 我由6月尾就試發木瓜苗, 一直都發唔到芽, 買散裝種子既又有, 買街市木瓜取種種又有, 得呢棵發到芽, 仲要甘瘦弱  都唔知點解, 前年我都種過, 仲有木瓜出! 唔知係咪d種子有問題!! 好難搞!!

zoeyuhk  火龍果唔知可唔可以落鉀肥谷佢出花呢???
<----- 我有落嫁~  

火龍果唔知可唔可以落鉀肥谷佢出花呢???  發表於 2011-11-7 01:08
木瓜咁難發架??? 我....落左3粒....  發表於 2011-11-6 17:02
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-6 15:18:44 |顯示全部樓層

無懼蚜蟲入侵既秋艾長出了很多花冧!!

小堂菜~

轉色中既車厘茄都算大粒

打邊爐剩既指天椒發芽了, 有好多棵啊!

BanbieChan  嘻嘻~呢期大家都種好多小棠菜啵~~~
<----- 多謝你評分俾我啊banbie~ 卡....大家一齊種同一樣野, 唔識又可以交流心得~好開心嫁~

公主,要多謝呀雞老豆送出咁多種子俾大家啊!  發表於 2011-11-7 01:10
嘻嘻~呢期大家都種好多小棠菜啵~~~  發表於 2011-11-6 16:41

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-13 22:50:06 |顯示全部樓層
兩盆小堂菜長大中~

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-13 22:55:50 |顯示全部樓層

睇埋其他植物既成長情況先~

青檸

百合花

燈籠椒

蕃薯葉

窗台邊的薑芽

莞茜發芽了~

指天椒

蘆薈

日日春

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-13 23:03:42 |顯示全部樓層

仲有我棵巨形火龍果 不停出新枝!!

回復

mirry 發表於 2011-11-13 23:07:00 |顯示全部樓層
百合花!!!! 好期待呀!!!

原來你都種左唔少野~~

哈...咩都試下種!! ^ ^  發表於 2011-11-13 23:15
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-13 23:09:51 |顯示全部樓層

...

今日既收成: 車厘茄同埋秋葵!! 哈....好開心~

多謝讚賞啊 ~ zoe!
多謝公主 ~    

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-13 23:18:23 |顯示全部樓層

仲有超可愛既朱頂蘭開晒花~~

vivio  好靚既花花呀,之前分享的是她的"子孫"?會好好照顧佢地的 ^^
<-----係啊~ vivio! 你個d開花未啊?

purplelove  我屋企都係呢隻色啊~~天氣一凍就出花林^^
<------無錯啊~ purple 佢真係好易種, 唔使點理佢, 年年都有花開! 仲大大朵顏色又靚~ !!

vivio  呢邊d可能仲係bb,未有花箖噃,唔知有無上次分享的已開花呢?
<------呢盆同分享俾你地個d都係同一盆來嫁, 佢開完花又會出好多bb球根出來!

呢邊d可能仲係bb,未有花箖噃,唔知有無上次分享的已開花呢?  發表於 2011-11-14 10:09
我屋企都係呢隻色啊~~天氣一凍就出花林^^  發表於 2011-11-13 23:33
好靚既花花呀,之前分享的是她的"子孫"?會好好照顧佢地的 ^^  發表於 2011-11-13 23:29
回復

saru 發表於 2011-11-14 13:35:24 |顯示全部樓層
hi jessica

之前分享的朱頂蘭開花la! thx!!

哇~ 好令啊!! ^ ^  發表於 2011-11-14 14:43
回復

faiwan 發表於 2011-11-14 15:59:57 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-4 22:27
仲有種左兩年既火龍果.

想問火龍果可以分盆種嗎?

剪一節落來插泥就成為第二盆啦~  發表於 2011-11-14 22:42
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-14 20:23:17 |顯示全部樓層

jessicayip31~

IQ題~一家大細點食呢~~~

公主我同bb一人半粒車厘茄, 佢食到咀郁郁嫁~ 下次努力d種多d啦~ 哈...  發表於 2011-11-14 22:41
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-15 15:49:07 |顯示全部樓層

介紹大家秋葵車厘茄新食法~ 哈...  一人一啖, 小食多滋味!!

公主秋葵可以生食的!

e....請問秋葵可以生食嗎~~  發表於 2011-11-15 16:54
嘻嘻~呢個方法幾好呀,差你一蚊~  發表於 2011-11-15 16:51

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-15 15:53:12 |顯示全部樓層

今天殺了不爭氣的茄子, 開極只有無效花 種左奶白菜, 白菜!!

仲有秋葵不停有花開, 一齊賞下花先~

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-15 16:00:02 |顯示全部樓層

仲有新成員倒手香, 多謝new1分享~

發極都發唔到苗既木瓜把幾火用左15大元買左棵苗返來種! 哈...

木瓜苗要種幾耐先有花出呀??我果兩盆都係用苗仔種,都差唔多9個幾月喇~  發表於 2011-12-28 13:19
回復

faiwan 發表於 2011-11-15 16:21:59 |顯示全部樓層
faiwan 發表於 2011-11-14 15:59
想問火龍果可以分盆種嗎?

在整支哪個位置剪,另外我的火龍果只有三支莖,長度為10吋左右,厚約8cm左右,我的情況可以剪嗎?

有相睇,我的火龍果剛一年!!

我的火龍果剛剛一年

我的火龍果剛剛一年
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-15 16:56:29 |顯示全部樓層
jessicayip~

jessicayip的瓢蟲~

jessicayip的瓢蟲~

瓢蟲呀~

正~ 食晒d蚜蟲 ! 真係愛c佢!! =3=  發表於 2011-11-15 19:31
回復

jessicayip31 發表於 2011-11-15 19:35:45 |顯示全部樓層
faiwan 發表於 2011-11-15 16:21
在整支哪個位置剪,另外我的火龍果只有三支莖,長度為10吋左右,厚約8cm左右,我的情況可以剪嗎?

有相睇,我 ...

你好faiwan 請看以下副圖, 紅圈位置剪下, 插入泥就可以啦~ 希望幫到你!

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-11-17 00:31:45 |顯示全部樓層

前日落種子既春菜今早見已經發晒芽了~

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-17 00:34:50 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-11-17 00:31
前日落種子既春菜今早見已經發晒芽了~

春菜~ citisuper 喺賣好貴架~~~

係咩?! 街市應該會平D, 不過都好少見! 我好喜歡食嫁~ ^ ^ 仲有多謝公主俾分我啊! ^ ^  發表於 2011-11-17 00:44
回復