呈呈家的小天地

作者: jessicayip31 發表于 2011-7-2 00:13:59
41972 535
jessicayip31 發表於 2011-12-3 16:52:13 |顯示全部樓層

掛滿花冧的辣椒

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-3 16:57:37 |顯示全部樓層

菜菜篇   你地估下呢度有d乜野菜~

嘻嘻~全部都係食得嘅菜囉~  發表於 2011-12-3 19:14

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-3 17:01:17 |顯示全部樓層

日日春, 向日葵 & 金銀花

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-3 19:37:52 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-3 16:57
菜菜篇   你地估下呢度有d乜野菜~

jessicayip~

我搶答,獎品要呈呈妹妹香吻一個~

蕃薯葉

jessicayip的蕃薯葉

jessicayip的蕃薯葉

韭菜

jessicayip的韭菜

春菜

jessicayip的春菜

韭菜

小棠菜

jessicayip的小棠菜

jessicayip的小棠菜

春菜

白菜 & 蔥

jessicayip的白菜

jessicayip的白菜

菠菜

jessicayip的菠菜

jessicayip的菠菜

公主似强吻多啲喎 ^~^  發表於 2011-12-4 00:55
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-4 02:38:26 |顯示全部樓層

錯左一個~~~ 哈... 係奶白菜!

都送一個呈呈濕吻俾你啦!! 接招~~~~ (4個月大)

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-4 07:57:07 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-4 02:38
錯左一個~~~ 哈... 係奶白菜!

呈呈妹妹~這是回禮啊~

wao~~~ 甘索!~  發表於 2011-12-5 00:42
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-7 22:33:03 |顯示全部樓層

今日收既秋葵, 長過我手指. 仲有一隻好大隻未收, 等收種子!!

太過份喇秋葵,成日都有收成~~~  發表於 2011-12-7 22:40

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-7 22:44:49 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-7 22:33
今日收既秋葵, 長過我手指. 仲有一隻好大隻未收, 等收種子!!

卡...公主呢隻種子真係幾好生養, 多得MIRRY分享俾我!  等我留左種子, 明年你都一齊玩下啊! 我都係種左3棵, 呢棵食完第二棵又有得收, 都幾好!!

Springonions  嘻, 公主唔要, 我要, 得唔得? 早陣時, 花友分享咗一棵秋葵苗, 但勁多蚜蟲, 兼遇到寒流, certified. 我女好鍾意食, 所以都想種. 原本諗住買Y牌.  發表於 昨天 12:36
BanbieChan  嘿....多謝喇~~~唔使客氣喇~~~

<-----Springonions 我個d都勁多蚜蟲, 即使我噴左牛奶, 苦練油都好, 佢地都係你有你噴佢有佢生存! 我都無晒計, 但係秋葵好得意嫁, d蚜蟲多數都痴係朵花度, 當朵花開完謝左, d蚜蟲會跟住朵花唔知跌左去邊! 開完花, 照結果! 所以我都無理d蚜蟲了! 你細心留意下我d相, 未開花前, 花冧都係痴滿晒蚜蟲嫁!! 但係結左果, d果果又無蚜蟲啦喔~ 等收完種子我會放去分享版同大家分享嫁, 到時你留意下!

嘻, 公主唔要, 我要, 得唔得? 早陣時, 花友分享咗一棵秋葵苗, 但勁多蚜蟲, 兼遇到寒流, certified. 我女好鍾意食, 所以都想種. 原本諗住買Y牌.  發表於 2011-12-8 12:36
嘿....多謝喇~~~唔使客氣喇~~~  發表於 2011-12-7 22:47
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-10 14:24:28 |顯示全部樓層

今日收左d蔥~

其實妳只要 6 色部份,就唔使成棵拔出來呀,留底個頭佢會繼續標新蔥出來呀  發表於 2011-12-10 14:46
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-10 14:27:46 |顯示全部樓層

用左d蔥來炒日式香蔥炒飯!

材料

完成品

同呈呈一齊你喂下我, 我又喂下你, 哈... 冧爆鳥!!

yummy~~

呀雞老豆  呈呈食到喊既^o^  
<-----雞爸, 呈呈唔係喊啊! 佢天生左眼生倒yup, 者係d眼睫毛倒插入眼, 左眼久不久都會流眼水嫁! 好慘嫁!

csw_sylvia  見到個小可愛, 真想咀啖 ~~
<------哈...

purplelove  好想要佢d眼睫毛 @@
<----- = ="  其實......我都想有佢甘長甘密 T^T

好想要佢d眼睫毛 @@  發表於 2011-12-10 18:02
呈呈食到喊既^o^  發表於 2011-12-10 15:05
見到個小可愛, 真想咀啖 ~~  發表於 2011-12-10 14:54

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2011-12-10 14:52:56 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-10 14:24
今日收左d蔥~

我又係今日收咗 D 蔥 (只剪上邊, 下次又可再剪) 午餐用來蒸魚.
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-10 15:09:07 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-10 14:27
用左d蔥來炒日式香蔥炒飯!

材料

呈呈媽媽~何解呈呈妹妹流眼淚呢,唔通好難食~~~
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-10 16:28:35 |顯示全部樓層
公主呈呈唔係喊啊! 佢天生左眼生倒yup, 者係d眼睫毛倒插入眼, 左眼久不久都會流眼水嫁! 好慘嫁!
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-10 17:06:25 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-10 16:28
公主呈呈唔係喊啊! 佢天生左眼生倒yup, 者係d眼睫毛倒插入眼, 左眼久不久都會流眼水嫁! 好慘嫁!
...

呈呈媽媽~吓~咁快d叫醫生醫好呈呈妹妹啦~

等佢大D先帶佢去電眼睫毛!! 哈...  發表於 2011-12-10 19:00
無得醫!! 只有拔走d毛~ 我右眼都係甘!!  發表於 2011-12-10 18:48
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-11 00:40:31 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-12-10 14:24
今日收左d蔥~

因為我想種其他野啊蛙哥, 白色部份我都有用埋嫁, 不過俾d綠色既'com'左咋!!
回復

jessicayip31 發表於 2011-12-15 15:20:57 |顯示全部樓層

update下我d有機農作物先~~~

洛神終於開花啦~~~啦~~~啦~~~

萬壽菊準備開花啦~~~~

日日春都出左好多種子夾啦~~~

仲有等緊收種子既秋葵~~~~

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-15 15:29:53 |顯示全部樓層

菜菜篇~~~

莞莤崔我快d食左佢!!

大左好多既春菜, 等冬節用來加餸!

菠菜好像唔識大甘!

奶白菜......點解個樣甘似小棠菜既?!!

仲有mirry俾既白菜!

嘩!芫茜正呀!  發表於 2011-12-19 21:50
菠菜會不會疏苗,好像密了點  發表於 2011-12-16 12:45
菠菜要好成個幾月先大得快, 我園圃開左成50日, d菠菜先大呀,,  發表於 2011-12-16 10:53

評分

查看全部評分

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-15 15:34:37 |顯示全部樓層

椒...椒...椒...椒...椒...

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-16 16:12:14 |顯示全部樓層

呈呈既舅父order 要種刁草for佢煮西餐, ok~ 就甘種左兩盆仔, 不過太遲出聲啦! 聖誕趕唔切啦!!

回復

jessicayip31 發表於 2011-12-16 16:16:32 |顯示全部樓層

早前係跳蚤用6蚊買返來既迷迭香

俾我cut頂浸水, 迷迭香終於生根了! 可以落泥種啦!

仲有csw分享既一棵, 都生長得唔錯!!

呈呈媽媽~快d貼去異靈度啦~~~~  發表於 2011-12-16 16:30
回復