呈呈家的小天地

作者: jessicayip31 發表于 2011-7-2 00:13:59
41858 535
jessicayip31 發表於 2011-9-17 22:56:23 |顯示全部樓層
今天都幫呢d小苗苗轉左盆施左肥啦~ 睇下一部份既植物啊

3盆長到好高既蕃茄仔

紫色蕃茄仔有一棵濃左! 有無人知點解會甘啊??

車厘茄開花啦~

茄子一號

茄子二號

cherry分享既九層塔

zoe分享既波斯菊

mplc分享既龍利葉大左好多啦~

紅莧菜

zoe分享既洛神花

準備下泥種既蕃薯, 薯仔同薑

落左泥啦~ 左邊係蕃薯, 右邊係薯仔

new1分享既薄荷葉, 後面個桶係落泥種既薑

new1分享既碰碰香

回復

jessicayip31 發表於 2011-9-17 23:32:23 |顯示全部樓層

街市買返來既蔥剪剩白色部份連根種, 長剪長有.

廚房發左芽既干蔥頭, 入左泥3日已經長過手掌!

多謝啊zoe讚賞啊~
CHERRY 我D九層塔拿左出門口種好耐啦~ 係窗口種唔大啊! 依家佢地都係好矮咋, 我諗佢個盆都唔係好夠大啊! 應該要轉再大D既盆先得!!
purplelove  我都試過用蔥頭種, 但冇耐就死左,,>_< 唔知係咪淋太多水呢? 可否請教一下呀!!
<---purplelove請教唔敢當! 我都係第一次甘種咋, 估唔到甘開心, 哈...好快長! 我都係每日淋小小水咋~ 放係窗口無理佢!隔幾日就剪d來食. 自己種既可能新鮮即剪即食, 好香嫁~

thx purplelove~夏天我家門口小河有得摸蜆啊~ 野生蜆加蔥花炒仲正d! 哈...不過呢碟係買返來嫁!

Thx! 等我下次留起d葱頭先!你碟蜆好吸引呀!!!  發表於 2011-9-21 10:10
我都試過用蔥頭種, 但冇耐就死左,,>_< 唔知係咪淋太多水呢? 可否請教一下呀!!  發表於 2011-9-18 11:40
丫~~~ 你果度就好喇, 好環境.... 我早種既九層塔到而家都係矮小既~~~~~~~ 窗台真係麻麻地!!  發表於 2011-9-18 00:58
我今日無去買蔥添~  發表於 2011-9-18 00:58
樣樣都種得好好啊~~~  發表於 2011-9-17 23:51
回復

Juliana 發表於 2011-9-18 03:50:36 |顯示全部樓層

IMG_1352 (Small).JPG
已經種左大半個月!! 係唔係清走佢呢??

jessicayip31  係咪已經停止左無再大啊?  發表於 半小時前

係呀!! 唔識大!!

係紅莧菜!!

前兩日個場黃雨, d紅莧菜明顯大棵左啊! 哈..........  發表於 2011-9-21 16:06
拎晒去堆肥啦...天氣唔啱啦~~  發表於 2011-9-20 23:40
甘長痛不如短痛, 種過其他野啦~ 我依家種緊個3盆紅莧菜都大得好慢!! = ="  發表於 2011-9-18 23:47
係咪已經停止左無再大啊?  發表於 2011-9-18 22:52
係唔係莧菜呀?  發表於 2011-9-18 11:44
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-20 23:34:17 |顯示全部樓層

今晚又剪左d蔥來整炒飯食! 一條冷既晚餐

係啊~ zoe~ 粒粒蔥花咬落又香又脆! 好正~ 為一人晚餐增色不少~

好哇~ cherry種左就幾日可以剪來食一次~ 正!!

babycherry  忍唔到聽日...頭先落左泥喇 XD<--- 哈...好似我一樣咩都甘心急!

忍唔到聽日...頭先落左泥喇 XD  發表於 2011-9-21 00:40
我要種喇~~~ 我明天落泥  發表於 2011-9-21 00:16
好味啊...啲蔥實係好香啦~~  發表於 2011-9-20 23:42
回復

babycherry 發表於 2011-9-21 00:58:10 |顯示全部樓層
C 忽痕買左三種返黎種
我想剪完又剪剪完又剪,所以把心一橫種夠四粒
不過細大肉厚果粒好似唔出根, 唔理喇, 種左先算

我尋晚浸左la,死,又要諗吓搵個位出嚟種佢地添>o<  發表於 2011-9-22 17:02
Jessica,好呀,等我聽日都買d返嚟玩先.  發表於 2011-9-21 23:45
淨係蔥都玩咁多盆@@""  發表於 2011-9-21 23:21
hempseed好哇~ 一齊玩啦~  發表於 2011-9-21 16:07
wahaha, 係咪又一齊玩蔥呀~  發表於 2011-9-21 10:24
回復

babycherry 發表於 2011-9-21 01:13:51 |顯示全部樓層
vivio  四種不同的葱頭?  發表於 1 分鐘前
三種咋

jessicayip31  CHERRY一入泥好快D根生得好勁嫁啦~ 我諗緊使唔使轉個大小小既盆俾佢?!  發表於 5 分鐘前
我浸左一日水,已經有d根喇! 我仲打算細細地種添,所以先剪樽仔...

hempseed  wahaha, 係咪又一齊玩蔥呀~  發表於 半小時前
呢個提議好喎!! 搵人攪攪佢喇... :X

purplelove  你搞到我好心急呀!今日收工就去買先!!XDD  發表於 半小時前
心急去買咩?? 買盆定買蔥豆?

jessicayip31  VIVIO右邊白色個粒係獨子蒜來啊!  發表於 9 小時前
係呀,係蒜黎架, 我想問咁佢標出黎果d可唔可以當蔥咁用?  其實我唔知種佢黎做乜, 我見擺係隔離隨手買埋佢囉, 我好鐘意食蒜架~~

ckathy29  jessica, 我都種緊乾蔥頭, 都係冇浸水就塞入泥種, 但種o左3日都冇反應既... =.= 係唔係要淋好多水??...  發表於 1 分鐘前
咁你不如將幾個乾蔥豆試下水浸,見有根出先落泥,咁下咁樣種..會唔會開心d~起碼知邊棵係可以種得出~

jessicayip31  cherry 種出來既蒜可以用來煮牙帶魚啦~ 炒薯仔都一流嫁~ 再唔係用蒜粒+蔥花+辣椒粒+蛋粒干炒米線, 正到爆啊!!  發表於 12 分鐘前
咁蒜種出黎既"葉"可以做D乜? 蒜可以再生蒜嗎? 還是好似蕃薯咁要插葉先有蒜

jessicayip31  cherry甘我地發完豆苗就玩種蔥頭啦~ 好玩啊!!  發表於 13 分鐘前
  一於咁話!! 豆苗都玩大家成個月!! 呵呵

個d就係用蒜生出來個d'葉"來煮啊! 個d叫蒜, 你種緊呢粒叫蒜頭~ 哈... 至於蒜頭可唔可以生蒜頭真係唔知喔~ 我未試過! 會唔會又係開過花先會有?   發表於 2 小時前
你呢個問題好深啊... 咁我果粒獨子蒜種黎有咩用?  ((唔通用黎觀賞))

zoeyuhk  淨係蔥都玩咁多盆@@""  發表於 25 分鐘前
zoe: 唉,,, 你睇下你d莧菜都收左,,我果d仲係 BB... 我家睇黎不宜種菜..........

jessicayip31  係囉~ cherry 一齊收莧菜啦~ 一齊煮來食!! 哈...  發表於 16 小時前
當芽菜苗食咩............ 細到貢...

係囉~ cherry 一齊收莧菜啦~ 一齊煮來食!! 哈...  發表於 2011-9-22 01:09
筧菜已經唔啱糙啦...可以收晒佢啦, 再等都唔會點大  發表於 2011-9-21 23:59
我無位陪你地玩>.<"  發表於 2011-9-21 23:57
買蔥頭呀, 不過今日太支力, 剛回家, 現在才沖完涼咋! 明天去買蔥頭先! wakaka!  發表於 2011-9-21 23:50
cherry我講個d就係用蒜生出來個d'葉"來煮啊! 個d叫蒜, 你種緊呢粒叫蒜頭~ 哈... 至於蒜頭可唔可以生蒜頭真係唔知喔~ 我未試過! 會唔會又係開過花先會有?   發表於 2011-9-21 16:59
回復

kamen5002 發表於 2011-9-21 23:31:47 |顯示全部樓層
jessicayip31 發表於 2011-7-4 22:27
仲有種左兩年既火龍果.

我都有種火龍果,我用咗科學泥種咗兩個星期好似無乜動靜,為什麼????

甘大工程 '= =""  發表於 2011-9-22 01:10
加個鐵絲網圍住佢得唔得呀??  發表於 2011-9-22 00:36
依家又大左好多!! 明天睇下有無時間影相新相俾大家睇下! 好似鬼爪甘~  發表於 2011-9-22 00:20
zoe ~ 成盆貓屎啊!! d貓超鐘意係火龍果盆便便!! = ="  發表於 2011-9-22 00:18
kamen, 首先, 我個人唔贊成用科學泥種, 唔好講有無機先, 唔夠疏水都已經唔好=.="  發表於 2011-9-22 00:03
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-22 14:34:38 |顯示全部樓層

今日幫火龍果影左d相!

不斷出新枝但就找朵花來睇下都無!!

zoe我要等明天先得閒搞啊~ 哈... 鉀肥係咪都要com泥嫁?

唔冚都OK  發表於 2011-10-10 21:06
你噚日買左肥架喎...試下落啲囉haha  發表於 2011-9-26 00:45
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-22 14:45:46 |顯示全部樓層

車厘茄花有一朵離奇濃左?!

另一束就好正常!

金銀花終於種生左出新葉了~

朱頂蘭個盆度無啦啦生左好多白花蛇舌草出來!! 正~

矮種向日葵發芽啦~ 不過得一棵咋!

今日又幫左波斯菊轉大盆~ 原來好多棵啊!!

仲發現係青瓜苗盆泥有好多呢d白色同紫紅色既蟲!! 咩來啊! ? 好肥o都o都~ 篤佢一下, 佢就郁一下~ 好噁心!!!!!!!!

茄子大棵左好多啊!! 請問你幾時先有花啊??

今日既秋葵~

仲有洛神花~

呀雞老豆呢盆d蟲係換盆時係泥中底部了出來嫁! 青蛙應該唔識係泥度了蟲食掛! 多數都係食d飛來飛去個d蚊啊~ 烏蠅啊~ 係地下蘭既蜈蚣. 加上呢排唔見左隻青蛙~ 唔知佢去左邊呢??

D青蛙無食D蟲架咩?  發表於 2011-9-26 16:21
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-22 14:56:54 |顯示全部樓層

今日既收成薄荷葉, 用來沖菊花茶俾生痱之既老公飲~

CHERRY係啊! 薄荷有消炎止痛殺菌既功效! 涼涼地幾好飲~ 你都試下!

我同事都帶左返公司種, 加菊花對非滋有效架咩???  發表於 2011-9-22 17:30
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-22 15:02:35 |顯示全部樓層

今日都收左3盆紅莧菜啦~ 唔當造細細棵得187g重咋~

cherry係啊!係紅莧菜來啊! = =" 同一個盆種都唔知點解一邊識大一邊唔識大!!

可能真係太涼喇, 我都收晒紅莧了, 清左個盆想種油麥呀~~  發表於 2011-9-22 23:46
莧菜旁邊係哂苗黎架? 又係莧菜呀??  發表於 2011-9-22 17:31
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-22 22:09:00 |顯示全部樓層

今晚煮左d紅莧菜來食啦~ 一個字: 正到不得了~

purplelove  自己種零舍不同~好滑架~~~!  
<---無錯啊~ 多謝你d種子啊!

自己種零舍不同~好滑架~~~!  發表於 2011-9-22 23:46
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 00:39:14 |顯示全部樓層
收摘九層塔啦~ 送左俾啊媽!!

分多盆俾啊媽玩下~

回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 13:31:02 |顯示全部樓層
有無人答到我點解蕃茄d花係甘開又係甘謝晒又無蕃茄出?

回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 13:38:22 |顯示全部樓層

睇下棵人心果, d果果大左d無甘圓啦~

準備開花中的朱頂蘭~ 花未開已經覺得佢好令!!

茄子花lum?? 係就好啦~

睇下兩盆秋葵先~

仲有洛神

成長中的薑

成長中的波斯菊

回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 13:53:00 |顯示全部樓層

干蔥頭種的蔥又長高左!

街市蔥開始生長慢左! 食埋呢轉唔要佢啦~

purplelove ~ 你放係邊種啊? 我放係窗口有陽光既地方種, 一日淋一次水, 好少好少水就夠! 佢好快就好大棵嫁啦~

我種左乾蔥成個星期都冇反應呀........係咪做錯左D乜呀? T.T  發表於 2011-10-1 12:28
回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 13:54:47 |顯示全部樓層
今日既收成----白花蛇舌草.

回復

jessicayip31 發表於 2011-9-26 14:05:08 |顯示全部樓層
白花蛇舌草可以當涼茶飲~ 參考資料 : http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E ... 7%E8%88%8C%E8%8D%89

形態特徵白花蛇舌草是一種一年生披散草本植物,高約15-50公分。根細長,白色,有分枝。莖略帶方形或扁圓柱形,纖細,中央有白色的髓部,具縱棱,光滑無毛,從基部分枝。葉線形至線狀披針形,單葉,對生,薄紙質,無葉柄,先端急尖,側脈不明顯,與托葉相連,上面光滑,下面有時稍粗糙,長約1-3.5公分,寬約1-3公釐;托葉膜質,基部合生成鞘狀,頂端有小齒,長約1-2公釐。花單生或成對生於葉腋;花白色;多具花梗,花梗略短粗;花冠4裂;花萼管與子房合生,球形,頂端4裂,裂片長圓狀披針形,邊緣具睫毛,宿存,長約1.5-2公釐;花冠漏斗形,白色,長約3.5-4公釐,先端4深裂,裂片卵狀長圓形,禿淨,長約2公釐;雄蕊4枚,長於冠管喉部,與花冠裂片互生;花絲扁形;花藥卵形;子房下位,2室;柱頭半球形,2淺裂。果為蒴果,雙生,膜質,扁球形,頂端具宿萼4齒裂,成熟時室背開裂,直徑約2-2.5公釐。種子棕黃色,細小,具3個稜角。[1][5][6][7][2][8]

[編輯] 醫藥用途白花蛇舌草全草入藥,味苦、甘,性寒,無毒,歸心、肺、肝、大腸經。能清熱解毒、活血止痛、利尿消腫、利濕通淋、抗氧化、抗腫瘤、抗炎、抗化學誘變、保護胃黏膜損傷及增強免疫力等。主治肺癰、咽喉腫痛、肺熱喘咳、水腫、肝炎、闌尾炎、扁桃體炎、泌尿系統感染、腸癰、痢疾、黃疸、惡性腫瘤等,外用可治毒蛇咬傷。中藥名為白花蛇舌草。[4][1][6][7][5][2]

[編輯] 醫藥典故傳說古時一位善者,因得肺癰而病重,群醫束手無策,家屬邀得一位名醫診治,名醫診病閱方一時亦未能找出治療良方,倦極伏案小睡,夢見一位白衣女子託夢對他說:「此君乃是大好人,樂善懷仁,惠及生物,見有捕蛇者,他即買下放生,先生務必精心施治,救他一命。」,名醫於是向其討教治療良方,白衣女子帶名醫往戶外,在白衣女子所到之處有一條白花蛇,蛇舌伸吐處化作小草,其後名醫醒來在田邊發現夢中小草,採下煎服給病者,病者服後痊癒。名醫其後查遍當時的歷代本草,也未能查出此草為何種草藥,有感吟詩:「白花蛇舌草纖纖,伏地盤桓農舍邊,自古好心多善報,靈蟲感德藥流傳。」,白花蛇舌草因而得名。[9][2]本種民間應用於清朝末年,始於中國廈門、汕頭一帶,其後大量出口至東南亞地區。六十年代,逐漸由民間草藥轉型成為中成藥原料藥。[4]

[編輯] 藥材鑑定本種乾燥全草,灰綠至灰棕色,扭纏成團狀;莖質脆易折斷,幼細捲曲狀;主根細長1條,鬚根纖細;以莖葉完整,果實飽滿者為佳。但本種尚未載入《中國藥典》,故而沒有評價標準。[4][6][7][2]

[編輯] 化學成份全草含環烯醚萜類、三萜類、黃酮類、蒽醌類化合物、有機酸及其酯類等化學成分組成,當中以熊果酸(ursolic acid)及齊墩果酸(oleanolic acid)常作為指標性成分參考,以便於控制其藥材質量
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-10 19:00:13 |顯示全部樓層

update 下我d植物先~

紫色茄子又開了一朵無效花, 要等...

紫色車厘茄結果了, 雖然得一粒, 但都好祈待佢轉色既樣子!

成個星期不在家, 差d錯過了朱頂蘭開花!

萬壽菊

洛神

蕃薯葉周圍爬

秋葵

龍利葉

波斯菊

金銀花

花旗心苗

Mirry, zoe 呢款花旗心係觀賞花來, 唔係中藥個d花旗心啊~ 不過佢d葉係食得既! 可以6米粉食! 哈...有無興趣種啊? 留種子俾你地啊~ 好易種好粗生嫁!!
回復

jessicayip31 發表於 2011-10-10 19:31:07 |顯示全部樓層
今日又收採左薄荷來沖茶飲, 今次份量都唔少!

回復