luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update@27/5)

作者: luffy 發表于 2011-2-13 13:59:13
34145 258
sheetaada 發表於 2011-10-23 17:57:30 |顯示全部樓層
luffy :我想問園圃是否提供埋竹支及工具的AR

竹支要自己買, 工具就有提供---->水桶, 淋水壺, 花釗, 大細齒耙, 泥剷  發表於 2011-10-23 21:36
唔會~  發表於 2011-10-23 21:09
回復

zoeyuhk 發表於 2011-10-23 21:09:11 |顯示全部樓層
我地填左表抽田啦~~~
多謝你~~

唔使客氣, 祝好運^^  發表於 2011-10-23 21:37
回復

sheetaada 發表於 2011-10-24 00:23:27 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2011-10-23 17:57
luffy :我想問園圃是否提供埋竹支及工具的AR

THK!你AR!等我睇下邊到有竹支賣先...

五金舖都有得賣, 仲有園圃竹仔高度唔可以超過150cm架  發表於 2011-10-24 22:16
回復

sheetaada 發表於 2011-10-24 23:02:32 |顯示全部樓層
sheetaada 發表於 2011-10-24 00:23
THK!你AR!等我睇下邊到有竹支賣先...

THK.....等我去五金店問問先
回復

蕃薯mo 發表於 2011-10-25 00:34:55 |顯示全部樓層
d茄子靚到不能形容

thx^^  發表於 2011-10-25 21:56
回復

luffy 發表於 2011-10-29 23:45:34 |顯示全部樓層

今個星期終於記得幫坑口園圃影相

蕃薯d葉仍然生到癲左
100_4800 (Large).jpg

清左青瓜後, 種左早水蘿蔔, 香茅, 和櫻桃蘿蔔
100_4799 (Large).jpg

櫻桃蘿蔔有2星期大
100_4798 (Large).jpg

紅菜頭長極都唔大
100_4797 (Medium).jpg

今日見到一隻奇怪的飛蟲, 有d似羽絨毛
100_4795 (Large).jpg

旺角的新園圃有50幾棵櫻桃蘿蔔發左芽
100_4785 (Medium).jpg

新園圃種的薯仔長高左
100_4783 (Medium).jpg

驅鳥大眼紙版公仔
100_4791 (Large).jpg

用來驅鳥的風車
100_4792 (Large).jpg

至於天台, 上星期細細粒的紫色花皮茄子已經長大, 收得
100_4771 (Large).jpg

仍然好靚
100_4782 (Large).jpg

朱告力椒的椒仔長大左, 可惜仍受蚜蟲困擾
100_4772 (Large).jpg

100_4774 (Large).jpg

天台的翠玉瓜2邊側芽都生長得幾好, 要多謝台風的幫忙, 吹爛生長點, 令到翠玉瓜1棵變"2棵"
100_4769 (Large).jpg

呢2日收左天台的4個櫻桃蘿蔔, 其中1個爆左
100_4781 (Large).jpg

亦都收左d油麥菜
100_4802 (Large).jpg

to iceiceice, 呢隻花皮茄子係英國網站買---> http://www.thompson-morgan.com/v ... ope-f1-hybrid/791TM
幾個月前半價時買的

purplelove, 因為和同事一起玩, 所以都唔係太忙

lok_1980, 坑口園圃位置在常寧遊樂場

坑口園圃在邊個位的?  發表於 2011-11-8 12:39
兩個園圃咪好忙囉:p  發表於 2011-10-30 23:58
請問花皮茄子嘅種子邊度有得賣呢? 因為真係好靚呀!  發表於 2011-10-30 13:57

評分

查看全部評分

回復

luffy 發表於 2011-11-6 21:48:48 |顯示全部樓層

坑口園圃只剩下2星期就要收田啦

今個星期坑口園圃, 植物生長進度都幾好, 收田時應該都有d野收ge

蕃薯仍然不斷長葉, 長咁多葉都唔知有冇蕃薯收
100_4811 (Large).jpg

早水蘿蔔長大左, 仲伸左出來, 要加返d泥啦
100_4807 (Large).jpg

100_4808 (Large).jpg

櫻桃蘿蔔見到個波波啦
100_4806 (Large).jpg

100_4805 (Large).jpg

種左4個月的韭菜, 開始粗左dd
100_4803 (Large).jpg

唉, 天台受蚜蟲大舉侵略, 用左綠油油和清源保幾次都攪唔惦

d蚜蟲多到....., 今日同左花皮茄子沖涼
100_4820 (Large).jpg

朱告力結左超過100粒椒啦, 但蚜蟲數量可能超過幾千粒
100_4824 (Large).jpg

雖然結到椒, 睇下葉底的蚜蟲
100_4825 (Large).jpg

翠玉瓜今日開左女花啦, 可惜公花明天先會開
100_4819 (Large).jpg

天台菜盆的油麥菜食得啦, 不過有幾條青蟲
100_4812 (Large).jpg

收割完油麥菜, 見到d櫻桃蘿蔔啦
100_4813 (Large).jpg

100_4814 (Large).jpg

收左400g油麥菜, 3個櫻桃蘿蔔
100_4815 (Large).jpg

100_4817 (Large).jpg

mirry, 呢隻黃色翠玉瓜係 thompson& morgan牌子, 話細個時擇係翠玉瓜, 大個時擇係南瓜, 唔知真定假??? 請問奶水比例係幾多呀?
http://www.thompson-morgan.com/v ... all-f1-hybrid/908TM

iceiceice, 花皮茄子現在花開花落, 唔再結茄啦

zoeyuhk,  恭喜呀

purplelove, 以前棵朱告力椒冇蚜蟲架, 我仲以為勁辣會冇蚜蟲tim

mirry, 唔該哂^^

椒辣葉唔辣架嘛...傻豬~haha...  發表於 2011-11-7 23:15
我冇咩比例, 求其開D, 大約1:30 咁上下, 早上噴左夜晚就見D蚜虫死哂; 最好跟手係泥倒埋茶籽粉水, 殺埋D蟻  發表於 2011-11-7 23:03
圓形翠玉瓜係黃色既, 咩品種呀??? 蚜虫試下噴奶水, 幾WORK 架  發表於 2011-11-7 00:58
芽蟲圍住左我鐘意嘅花皮茄子......花  發表於 2011-11-6 23:47
我抽到田啦^o^~~~  發表於 2011-11-6 23:46

評分

查看全部評分

回復

mirry 發表於 2011-11-7 23:06:57 |顯示全部樓層
見你好似幫襯唔少thompson morgan咁, 運費貴嗎????? 係唔係一定要用paypal 俾錢呢??

因為有次上thompson&morgan網站,見到所有種子半價, 就一次過買左11包種子, 埋單時其中1包仲免費, 運費3.99磅, 我用credit card比錢, 計過平均每包種子17蚊港紙左右   發表於 2011-11-8 22:38
農作物覺得Johnny's 好o的,thompson就好似多o的花花草草  發表於 2011-11-8 14:18
回復

ernestng 發表於 2011-11-8 11:15:56 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-3-25 17:33
青瓜大左d, 有埋青瓜bb

沙律生菜一個月就咁大?
我在室內種, 就快一個月, 都係苗咁:S

由種子種起, 出到3片真葉要差唔多3-4星期架, 跟住換盆之後1個月就大得好快啦  發表於 2011-11-8 22:43
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-8 14:36:03 |顯示全部樓層
luffy~

luffy的油麥菜

luffy的油麥菜

luffy的櫻桃蘿蔔

luffy的櫻桃蘿蔔

好靚呀~點食呀~

thx^^ 清抄油麥菜, 冬菜煮櫻桃蘿蔔<---呢個好味  發表於 2011-11-8 22:48
回復

mono 發表於 2011-11-9 13:57:47 |顯示全部樓層

聽講種啲葱向附近,可以防下啲芽蟲。我預備試試。
===========================
luffy  係米買蔥頭就種得架? ﹣﹣﹣>係呀!

唔該哂^^  發表於 2011-11-11 22:49
係米買蔥頭就種得架?  發表於 2011-11-9 21:37
回復

luffy 發表於 2011-11-13 22:43:29 |顯示全部樓層

坑口園圃只剩下一星期,  樣樣都生長得幾好

早水蘿蔔, 櫻桃蘿蔔, 香茅, 都生長理想, 冇咩蟲蟲
100_4842 (Large).jpg

早水蘿蔔又破泥而出, 又要埋過 現在埋到一座小山咁, 下次要整個低窪地帶比蘿蔔
100_4841 (Large).jpg

在園圃收左d櫻桃蘿蔔, 都幾靚
100_4845 (Large).jpg

金色馬齒莧開始大棵左
100_4843 (Large).jpg

花墟園圃, 新出的櫻桃蘿蔔訓哂係泥面, 又要套圈圍住
100_4833 (Large).jpg

天台今星期有驚喜 黃色翠玉瓜授粉成功, 長大中
100_4848 (Large).jpg

黃色翠玉瓜第2個女花開左
100_4828 (Large).jpg

今日收哂天台d油麥菜和櫻桃蘿蔔
100_4846 (Large).jpg

iceiceice, 遲些就會有女花啦, 要耐心等待

banbiechan, zoeyuhk, thx

翠肉瓜好多囡囡呀, 我棵本地全部都係花仔... ><  發表於 2011-11-14 01:33

評分

查看全部評分

回復

faiwan 發表於 2011-11-14 17:18:35 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-6-18 16:56
經過一輪大雨update 一下

多謝karine的台灣白苦瓜種子, 發芽啦

你的茄子用了防虫網係咪無虫架?

都會有蟲架, 蚜蟲和紅蜘蛛係會入到防蟲網的  發表於 2011-11-14 23:29
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-14 20:10:16 |顯示全部樓層
種得好靚呀~~~

thx^^  發表於 2011-11-14 23:27
回復

faiwan 發表於 2011-11-15 16:24:03 |顯示全部樓層
faiwan 發表於 2011-11-14 17:18
你的茄子用了防虫網係咪無虫架?

紅蜘蛛有毒嗎?

紅蜘蛛好細粒好似一點塵, 會令到d葉花左, 有白點, 應該對人冇毒掛, 我會用手整死紅蜘蛛架  發表於 2011-11-15 22:45
回復

faiwan 發表於 2011-11-15 16:26:34 |顯示全部樓層
faiwan 發表於 2011-11-15 16:24
紅蜘蛛有毒嗎?

另外你的防虫網可以用麵粉溝水噴灑在網面,可以令到d虫行唔到上網。會好滑!

不過我的防蟲網都唔細, 要噴哂都有d難度, 同埋d細小蟲係會穿過防蟲網, 飛入去的  發表於 2011-11-15 22:53
回復

luffy 發表於 2011-11-19 23:56:33 |顯示全部樓層

坑口園圃收田啦!

收田前的樣貌
100_4884 (Large).jpg
100_4883 (Large).jpg
100_4882 (Large).jpg
100_4881 (Large).jpg

收田後的收成, 蕃薯超細隻(失望 ),
好彩都有靚靚早水蘿蔔收
100_4885 (Large).jpg
100_4889 (Large).jpg

花墟園圃, 植物生長得幾好, 魚翅瓜開始爬架, 櫻桃蘿蔔
長多左葉, 薯仔仍然細細棵
100_4890 (Large).jpg

天台黃色翠玉瓜, 授粉已經2星期, 決定收左佢, 重440g
100_4865 (Large).jpg
100_4879 (Large).jpg

另一個授粉左一星期的黃色翠玉瓜長大中
100_4866 (Large).jpg

朱告力椒開始變紅啦
100_4868 (Large).jpg

hempseed, thx
mirry, 呢隻瓜授粉後一星期時個皮好薄, 似翠玉瓜, 2星期時個皮硬左似南瓜, 我仲有2粒種子, 寄比你試下, 好嗎?
你的地址, 我仲有呀, 明天寄給你

springonion,翠玉瓜蒸排骨, 幾好味, 質地似冬瓜, 連皮食都ok
100_4893 (Large).jpg

翠玉瓜好靚呀:) 吃咗未? 咩嘢味?  發表於 2011-11-28 13:18
好呀好呀, 多謝你呀, 仲有冇我地址???  發表於 2011-11-20 15:51
又多又靚,正  發表於 2011-11-20 00:06
真係有D似南瓜  發表於 2011-11-20 00:04

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-11-20 00:05:00 |顯示全部樓層
d農作物好靚呀~顏色仲好搶眼添啵~~~~

thx^^  發表於 2011-11-20 00:15
回復

mirry 發表於 2011-11-22 23:10:03 |顯示全部樓層
收到啦, 多謝你呀~~

唔使客氣^^ , 我吃左個黃色翠玉瓜啦, 質地似翠玉瓜or冬瓜, 唔似南瓜架  發表於 2011-11-23 22:26
回復

luffy 發表於 2011-11-27 22:36:35 |顯示全部樓層

花墟園圃的植物開始長大啦, 魚翅瓜已經長到竹頂, 有埋公花蕾

100_4906 (Large).jpg

今日開始又有新園圃開田啦 , 仲要2幅田, 地點文昌街,
可惜中午過後就冇陽光, 南面太陽被大廈遮擋

100_4907 (Large).jpg

100_4908 (Large).jpg

天台今星期有椒收, 朱告力椒陸續變紅, 頭批椒經過1個月的乳酪水, 特別大隻有2吋半長,
一共收左36隻, 送哂比同事

100_4897 (Large).jpg

100_4898 (Large).jpg

100_4899 (Large).jpg

今日收左第2個黃色翠玉瓜, 一樣440g重, 原來耐左變南瓜應該係真的, 因為會由黃色變綠色,
個頂以下開始變綠色啦

100_4905 (Large).jpg

至於天台的花皮茄仍然超多蚜蟲, 攪唔惦, 雖然蚜蟲多多, 仍冇影響結茄子的能力
有7個長緊, 今日仲收左1 個tim

100_4903 (Large).jpg

springonion, 我每個星期都噴下唔同的野, 奶水, 肥皂水, 清源保, 茶子粉水, 綠油油, 水攻都試過, 蚜蟲生長速度永遠好快

isababy8888, thx^^

妳種啲瓜好靓呀,超鐘意個茄子囉~  發表於 2011-11-29 13:00
好恐怖! 噴咗藥未?  發表於 2011-11-28 13:19

評分

查看全部評分

回復