luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update@27/5)

作者: luffy 發表于 2011-2-13 13:59:13
33960 258
BanbieChan 發表於 2012-1-22 19:42:31 |顯示全部樓層
purplelove  wakaka, 公主你想用咩方法做瓜佢呢? XDDD  發表於 9 分鐘前

我會用嚟煮魚翅瓜素翅~

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 00330/cooa/vnb1.txt

似乎好好味, 多謝公主提供^^  發表於 2012-1-23 16:35
回復

蕃薯mo 發表於 2012-1-23 01:21:04 |顯示全部樓層
恭喜發財,恭祝各位新年行好運,越種越有,滿載而回,心想事成...哈哈哈
回復

luffy 發表於 2012-1-23 16:32:54 |顯示全部樓層

祝大家身體健康, 心想事成, 樣樣都豐收

今日煲左紅菜頭雜菜豬肉湯,  好好味

100_5122 (Large).jpg

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2012-1-23 17:08:06 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-1-23 16:32
祝大家身體健康, 心想事成, 樣樣都豐收

今日煲左紅菜頭雜菜豬肉湯,  好好味

呢個就係遠近馳名嘅鴻運當頭湯喇~飲咗會全年行好運架~

呵呵呵, 咁正, 全年行好運, wakaka^^  發表於 2012-1-26 22:14
回復

luffy 發表於 2012-2-9 21:05:20 |顯示全部樓層

星期六又收左幾個紅菜頭, 有大有細
20120204_174335 (Large).jpg

沙律生菜, 意大利生菜收完外圍葉, 菜菜又有位再長過
20120204_174214 (Large).jpg

荷蘭豆開始結豆豆
20120204_174450 (Large).jpg

thx 2020

評分

查看全部評分

回復

luffy 發表於 2012-2-9 21:19:04 |顯示全部樓層

天台的沙律生菜, 意大利生菜好大棵啦=食得
100_5123 (Large).jpg

芥蘭頭有個小頭出現左
100_5125 (Large).jpg

迷你蕃茄仔有果啦
100_5126 (Large).jpg
Thx^^ zoe

評分

查看全部評分

回復

desmond 發表於 2012-2-9 22:26:54 |顯示全部樓層
社區園圃好多人抽,你真係好彩,咁多次都抽到!!

我自己只抽中一次,其如都是同事朋友抽中的,社區園圃係好難抽的  發表於 2012-2-11 09:19
回復

luffy 發表於 2012-2-12 23:37:03 |顯示全部樓層

冇咩陽光的花墟園圃終於完結啦, 種左4個月, 收成只有十幾粒櫻桃蘿蔔, 和2個魚翅瓜,
連種菜都奀奀的, 唔會再抽花墟lu

全靠魚翅瓜爬上架搵陽光, 先有第2個魚翅瓜收成, 重1815g, 都唔錯架 l
100_5127 (Large).jpg
100_5130 (Large).jpg

又有新田開始啦 , 今次都係文昌街, 暫時移左d紅菜頭, 皇帝菜, 油麥菜, 花墟自來蕃茄
100_5132 (Large).jpg

荷蘭豆有收成啦, 有22條
100_5131 (Large).jpg

花皮茄子移左落田之後, 越來越大棵, 用左幅田1/4位, 仲有好多花蕾tim,
至於2棵椰菜仔size又係超大棵, 但仲未有椰菜仔
100_5133 (Large).jpg

Thx all^^

見到個魚翅瓜,我好驚訝!勁!  發表於 2012-3-6 13:51
見到個魚翅瓜,我好驚訝!勁!  發表於 2012-3-6 13:50
魚翅瓜好正呀!其他都好靚,好羡慕你呀!  發表於 2012-2-14 00:06
好靚的魚翅瓜  發表於 2012-2-13 22:47

評分

查看全部評分

回復

zoeyuhk 發表於 2012-2-13 22:45:18 |顯示全部樓層
魚翅瓜食左未呀?點呀?^•^

未呀, 呀媽話要等齊人先煮, 今個星期六先有得食-.-  發表於 2012-2-13 22:52
回復

zoeyuhk 發表於 2012-2-13 22:57:42 |顯示全部樓層
期待你既試食報告
回復

babycherry 發表於 2012-2-14 09:18:24 |顯示全部樓層
豆豆好大呀~~~ 正呀!!

豆豆都幾好食,有少少甜味  發表於 2012-2-14 23:44
回復

puffycream 發表於 2012-2-17 23:34:46 |顯示全部樓層
你那魚翅瓜好靚,我每次經過見到都非常羨慕~~~

thx^^  發表於 2012-2-18 23:12
回復

luffy 發表於 2012-2-18 23:29:49 |顯示全部樓層
魚翅瓜盅食左啦, 好好味, 個瓜好清甜
100_5148 (Large).jpg

煮完的瓜殼, 好得意
100_5150 (Large).jpg

園圃的荷蘭豆又高左, 仲有好多豆豆
100_5135 (Large).jpg

今日收左43條
100_5140 (Large).jpg

園圃的花皮茄子好多花, 多到有d驚
100_5137 (Large).jpg

椰菜仔(brussel sprout)開始出現啦
100_5136 (Large).jpg

遲水蘿蔔出蘿蔔頭啦
100_5134 (Large).jpg

今日園圃的收成有少量油麥菜, 小白菜, 沙律生菜, 茄子
100_5143 (Large).jpg

天台都有收成, 又係沙律生菜, 意大利生菜
100_5144 (Large).jpg

勁, 茄子好多花  發表於 2012-3-6 12:13

評分

查看全部評分

回復

mirry 發表於 2012-2-20 00:00:54 |顯示全部樓層
睇書話, 椰菜仔要將下面果d葉cut 左佢架

我都有種過, 但失敗左, 結唔到球, 有機會我會再種~

希望你果d成功啦~~

椰菜仔已經唔多惦, 好多蟲仔咬=.=  發表於 2012-3-18 13:01
我上網見到話要摘頂, 先會有椰菜仔, 所以跟住做左, 網上又話天氣唔夠凍, 就會結唔到球, 我那梱都結唔到球=.=  發表於 2012-3-3 22:06
回復

luffy 發表於 2012-3-3 22:30:38 |顯示全部樓層

今日去園圃, 有d傷心, 種左6條遲水蘿蔔, 竟然有2條爛哂變成糊狀, 仲要係最大的那條
點解上星期都冇事, 今日就爛哂, 最衰都係d霧水天氣
唯有即刻將所有蘿蔔收哂, 以免其他都爛掉, 其如4條, 最重的有2斤3兩
20120303_134752 (Large) (2).jpg

荷蘭豆又有得收, 今日有55條
20120303_135818 (Large).jpg

收左2個變左長形的芥藍頭, 2個重800g
20120303_143320 (Large).jpg

椰菜仔兩星期前摘左頂, 上星期開始長左好多椰菜仔, 不過是打開的
20120226_114040 (Large).jpg

今日已經夠大, 剪左一些出來試食
20120303_143544 (Large).jpg

to puffycream: 椰菜仔的外圍葉好硬好老, 唔食得, 不過可以比隔離屋的兔仔食

馬拉盞炒左佢!  發表於 2012-3-18 23:27
外圍大的葉可以吃嗎?  發表於 2012-3-18 13:06
呢啲天氣真係好麻煩,有時真係無晒心機>•<  發表於 2012-3-4 11:21

評分

查看全部評分

回復

tt28 發表於 2012-3-6 12:01:29 |顯示全部樓層
你好 你的沙律菜種得好好呀 茄子好多花恭喜

thx^^  發表於 2012-3-17 22:51
回復

happyamydog 發表於 2012-3-6 13:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
魚翅係咪有易種?有咩技巧,幾耐先有收成?

魚翅瓜都幾易種, 最好9月尾開始種, 25度以上就唔開花, 陽光充足就2個月開始有女花, 開花時要早上10時前授粉, 否則不容易結果, 成功授粉後大約3至4星期後有收成   發表於 2012-3-17 23:00
回復

luffy 發表於 2012-3-18 12:59:05 |顯示全部樓層

天台的蘿蔔收成啦, 一共2條, 共重1斤半, 送左比朋友食
20120304_112836 (Large).jpg
20120309_071607 (Large).jpg
20120309_072933 (Large).jpg

由種子種起的無花果開始長大
20120318_105859 (Large).jpg

朱告力辣椒剪枝後, 重新長葉, 仲開始爆花蕾, 葉比較黃, 要比多d雞屎肥佢
20120318_110006 (Large).jpg
20120318_110019 (Large).jpg

迷你蕃茄, 果果開始變紅, 由於天氣太潮濕, 有幾個爛掉
20120318_105830 (Large) (2).jpg

to happyamydog: 我會等到冇哂果又冇花開時, 將棵蕃茄棄掉, 因為再熱d, 蕃茄會好難種得好

收完果後,如何處理?是否不能再種?  發表於 2012-3-19 08:40
我d迷你蕃茄都轉紅,尋日有收成約十二粒,俾仔仔食清光XD  發表於 2012-3-19 08:38
回復

Springonions 發表於 2012-3-18 22:19:41 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-18 12:59
天台的蘿蔔收成啦, 一共2條, 共重1斤半, 送左比朋友食

我都想用種子種無花果,請問你種咗幾奈?
回復

luffy 發表於 2012-3-19 22:04:13 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-3-18 22:19
我都想用種子種無花果,請問你種咗幾奈?

確實日期就唔記得, 我諗上年10月中或10月尾開始發芽, 種左5個月。

上年11月19日就有幾塊葉, 圖中下半幅就是無花果苗仔,
發芽都容易, 不過現在只有一棵長得大, 其他死哂
100_4874 (Large).jpg

咁都幾奈吓. 你真好耐性.  發表於 2012-3-20 09:31
回復