luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update@27/5)

作者: luffy 發表于 2011-2-13 13:59:13
33963 258
luffy 發表於 2012-3-26 13:58:53 |顯示全部樓層

天台車厘蕃茄收成, 好甜好好味; 芥蘭頭收左3個小小的, 每個半斤重
20120325_084826 (Large).jpg

街市燈籠椒開始大左d
20120325_091340 (Large).jpg

蔥頭開花了
20120325_091328 (Large).jpg
20120325_091313 (Large).jpg

園圃今星期開始清田,收左好多野, 有意生沙生兩大包, 紅菜頭3小個, 芥蘭頭4個, 中芹一斤, 荷蘭豆一斤,
但因太趕時間冇影相

有獎遊戲, 大家估下以下圖片是什麼植物? 最快估中者可得皇冠牌沙律生菜種子一包or thompson&morgan 牌 thai dragon f1 pepper種子一包

20120325_091252 (Large).jpg
20120325_091244 (Large).jpg

加多張開花相
20120326_145936 (Large).jpg

評分

查看全部評分

回復

Springonions 發表於 2012-3-26 14:19:59 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-26 13:58
天台車厘蕃茄收成, 好甜好好味; 芥蘭頭收左3個小小的, 每個半斤重

似basil, 但無理由咁易

basil的花, 不是這樣啊^^  發表於 2012-3-26 14:56
回復

Springonions 發表於 2012-3-26 16:39:42 |顯示全部樓層
係por, 無留意啲花添.
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 17:48:22 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-26 13:58

食得唔食得架~有冇貼士呢~
回復

luffy 發表於 2012-3-26 18:07:14 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2012-3-26 17:48
食得唔食得架~有冇貼士呢~

比d貼士大家, 呢種植物用來整一樣食得的野(呢種食得ge 野, 大家一定食過架)

咁即係冇講啦~ >.<"  發表於 2012-3-26 18:23
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 18:22:04 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-26 18:07
比d貼士大家, 呢種植物用來整一樣食得的野(呢種食得ge 野, 大家一定食過架) ...

我知~

勁!佩服  發表於 2012-3-26 18:33
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 18:22:53 |顯示全部樓層
猜對了吧~

咁呢種植物係咩呢?  發表於 2012-3-26 18:34
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 18:37:28 |顯示全部樓層
luffy 咁呢種植物係咩呢?  發表於 40 秒前

紅小姐~紅c線~

我淨係知道吉老太包 碱水糉 會包條 "柴" 响中間,我又唔鍾意食 碱水糉,所以我只會叫果條嘢做柴~ >.<"  發表於 2012-3-26 20:29
答左....我都未知係嘜!  發表於 2012-3-26 20:00
對了, 真叻, 你想要邊款種子?  發表於 2012-3-26 18:40
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 19:32:47 |顯示全部樓層
luffy  對了, 真叻, 你想要邊款種子?  發表於 半小時前

謝謝~我想要的是  thompson&morgan 牌 thai dragon f1 pepper種子~

公主~~~ 我要小苗~  發表於 2012-3-26 20:44
回復

luffy 發表於 2012-3-26 19:40:18 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2012-3-26 19:32
luffy  對了, 真叻, 你想要邊款種子?  發表於 半小時前

謝謝~我想要的是  thompson&morgan 牌 thai dragon ...

好的,請你pm地址給我
回復

henman 發表於 2012-3-26 19:48:04 |顯示全部樓層
我都最煩d蚊蟲..
但,用左防蟲網, 點解可以結果??
唔使授粉咩??
回復

luffy 發表於 2012-3-26 19:57:59 |顯示全部樓層
henman 發表於 2012-3-26 19:48
我都最煩d蚊蟲..
但,用左防蟲網, 點解可以結果??
唔使授粉咩??

你指結果是燈籠椒嗎?還是蕃茄嗎?它們都是自花授粉,只要有風就可以結果
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 20:33:56 |顯示全部樓層
2020  答左....我都未知係嘜!  發表於 半小時前

孖吉  我淨係知道吉老太包 碱水糉 會包條 "柴" 响中間,我又唔鍾意食 碱水糉,所以我只會叫果條嘢做柴~ >.<"  發表於 3 分鐘前

相傳月老專司幫世間男女牽引著那條代表姻緣的就是紅絲線~

上網查詢有說~紅絲線是一種中草藥,據說有清肺止咳,散淤止血的功效。而端午節食嘅粽子呢,紅絲線就係其中一種材料喇,據說是可以清熱消滯架~

紅絲線 係 月老 牽足用,咁大家種多啲,人人有赤絲~ ^^  發表於 2012-3-26 20:42
講到9唔搭八添,果條 "柴" 叫 "蘇木"。  發表於 2012-3-26 20:40
講返正名係叫 "蘇木"  發表於 2012-3-26 20:36

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 20:53:45 |顯示全部樓層
孖吉 紅絲線 係 月老 牽足用,咁大家種多啲,人人有赤絲~ ^^  發表於 7 分鐘前

孖吉  講到9唔搭八添,果條 "柴" 叫 "蘇木"。  發表於 9 分鐘前

孖吉  講返正名係叫 "蘇木"  發表於 13 分鐘前

哎吔吔~等我仲好「認真」咁上網搵g料添~

http://blog.yahoo.com/_JAWAAPP7S7IGALWKGTYP6XY3OI/articles/109556

這blog只令我想起深雪!  發表於 2012-3-26 21:32
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 20:55:45 |顯示全部樓層
孖吉  公主~~~ 我要小苗~  發表於 9 分鐘前

冇問題~如果靈台發到芽的話~~~

孖吉先生,俾種子你發安全D wor~  發表於 2012-3-26 21:05
回復

luffy 發表於 2012-3-26 21:00:48 |顯示全部樓層
回復

luffy 發表於 2012-3-26 21:03:29 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2012-3-26 20:53
孖吉  紅絲線 係 月老 牽足用,咁大家種多啲,人人有赤絲~ ^^  發表於 7 分鐘前

孖吉  講到9唔搭八添,果 ...

你快我一步
回復

BanbieChan 發表於 2012-3-26 21:39:40 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-26 21:03
你快我一步

我哋心有靈犀一點通吖~
回復

henman 發表於 2012-3-26 23:23:30 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2012-3-26 19:57
你指結果是燈籠椒嗎?還是蕃茄嗎?它們都是自花授粉,只要有風就可以結果 ...

原來係咁
回復

luffy 發表於 2012-4-1 19:34:52 |顯示全部樓層

RE: luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update @1/4)

今日清左園圃2幅田, 最唔想掘的就係花皮茄子, 溫暖天氣令茄子結左好多茄b, 有20+粒左右

未掘時樣貌, 好大棵, 好多茄b
20120331_171115 (Large).jpg
20120331_171127 (Large).jpg

掘左之後, 放左落大發泡膠箱, 用左遮光網, 希望冇事啦
20120401_111533 (Large).jpg

發現有個孖茄
20120401_114138 (Large).jpg

魚翅瓜開始有女花啦, 一共有3粒
20120401_111644 (Large).jpg
20120401_111711 (Large).jpg
20120401_111614 (Large).jpg

泰國辣椒有花蕾
20120401_111407 (Large).jpg

紫色辣椒開花啦, 好靚紫白色花花
20120401_111400 (Large).jpg

園圃的燈籠椒已經大個網球啦
20120401_111327 (Large).jpg

是日園圃收成, 荷蘭豆, 紅菜頭
20120331_195143 (Large).jpg
20120331_195353 (Large).jpg

是日天台收成, 芥蘭頭, 蕃茄仔, 意生
20120401_152945 (Large).jpg
20120401_152243 (Large).jpg

幫無花果換左大盆, 條莖只有飲管咁粗咋
20120401_160250 (Large).jpg

Thx 2020, 公主

花皮茄子好唔好食?  發表於 2012-4-2 11:01
請問呢棵無花果是什麼品種?D葉同平時果D唔果嘅!  發表於 2012-4-2 00:02

評分

查看全部評分

回復