luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update@27/5)

作者: luffy 發表于 2011-2-13 13:59:13
33958 258
mono 發表於 2011-11-28 00:14:18 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-11-27 22:36
花墟園圃的植物開始長大啦, 魚翅瓜已經長到竹頂, 有埋公花蕾

咁都唔算多....落咗苦錬油未?

冇用苦練油啦, 以前試過用係泰茄上, 噴得太多, 連泰茄都死埋=.=  發表於 2011-11-28 21:53
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-28 07:25:32 |顯示全部樓層

嘻嘻~呢隻貓貓我舊史都有~

我都有啊~  發表於 2012-1-2 19:53
我知道呀, 因為見到你用, 我先去買的, hehe  發表於 2011-11-28 21:55
回復

bbbabies 發表於 2011-11-28 08:02:15 來自手機 |顯示全部樓層
超勵害,可以同一時間打理幾塊田再加天台,勁!不過你種得好成功。

園圃係同一位同事合作的, 2人打理3幅田, 每個周未都要花1日時間去園圃工作, 至於天台就每朝早d起身自己打理  發表於 2011-11-28 22:01
對啊,好似有3塊田呀~  發表於 2011-11-28 08:14
回復

mono 發表於 2011-11-28 22:05:00 |顯示全部樓層
苦錬油妳開幾多倍?1:200 應該無問題喎。
仲有一隻 ‘依天得’ 粉嚟嘅開水用。同苦錬油輪住用都OK㗎。

我覺得因為茄子係防蟲網裡, 蚜蟲先不受控制, 所以諗住搬去園圃, 等大自然殺蚜蟲  發表於 2011-11-28 22:26
我都係用1:200, 不過我一次過用左5L噴5棵茄子, 隔日所有葉掉哂落地, 先知道噴得太多=.=  發表於 2011-11-28 22:12
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-29 05:19:27 |顯示全部樓層

luffy~  我知道呀, 因為見到你用, 我先去買的, hehe  發表於 昨天 21:55

噢~是真的嗎~

是真的啊^^  發表於 2011-11-29 22:59
回復

mono 發表於 2011-11-29 12:16:55 |顯示全部樓層
魚翅瓜而家先種遲唔遲呢?

魚翅瓜應合時種架  發表於 2011-12-4 00:00
我尋日咗上環買泥同種子,都買咗魚翅瓜,店員話依家啱種。「D店員個個都係伯伯」  發表於 2011-11-29 14:48
回復

mono 發表於 2011-11-29 14:49:50 |顯示全部樓層
唔該晒 bbbabies
回復

luffy 發表於 2011-12-1 22:28:14 |顯示全部樓層

昨天放假, 去左文昌街園圃移苗

第一幅移左椰菜仔2棵, 燈籠椒, 白茄子, 泰國辣椒, 紫色辣椒, 仲播左遲水蘿蔔, 荷蘭豆,
亦都帶左天台的花皮茄子, 準備移入園圃

100_4920 (Large).jpg

第二幅暫時移左head mix 生菜, 意大利生菜

100_4927 (Medium).jpg

100_4928 (Medium).jpg

天台的留種的油麥菜有花蕾啦

100_4913 (Large).jpg

100_4914 (Large).jpg

至於天台的紅菜頭開始有粒波子咁大, 亦都諗住移去園圃種

100_4916 (Large).jpg

小寶,   哦, 唔該哂^^

泥可以堆高些,紅菜頭會生上泥面的~  發表於 2011-12-1 23:34
我D紅菜頭都有你呢D咁大棵啦, 又係D葉東倒西歪咁, 等我學下你LUP 住佢地先  發表於 2011-12-1 22:39
回復

Springonions 發表於 2011-12-2 09:28:19 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-11-27 22:36
花墟園圃的植物開始長大啦, 魚翅瓜已經長到竹頂, 有埋公花蕾

頭批椒經過1個月的乳酪水
請問乳酪水係點溝? 除了乳酪水, 還有没有用其他肥?

我每隔一至兩星期會比少量雞屎肥, 紅牛鉀, 海鳥磷肥, 至於用了一個月乳酪水的原因-->辣椒中左病毒, 所以每日都用半茶匙乳酪加500ml水噴葉淋泥  發表於 2011-12-2 20:58
回復

2020 發表於 2011-12-2 12:55:12 |顯示全部樓層
你D成果好colourful, 樣樣都好靚, 特別鍾意隻 黃色翠玉瓜,勁靚

thx^^, 我朋友話黃色翠玉瓜靚到好似假的  發表於 2011-12-2 21:01
回復

luffy 發表於 2011-12-15 18:00:10 |顯示全部樓層

文昌街園圃: 兩幅田都移滿哂植物啦

天台的蚜蟲花皮茄移左落園圃, 好似少左d蚜蟲
101_4939 (Large).jpg

移植前收左d茄子
100_4934 (Medium).jpg

移植後茄子一路長大, 仲可以收成tim
101_4950 (Large).jpg

除左花皮茄子, 仲有花生2棵
101_4947 (Medium).jpg

椰菜仔2棵
101_4944 (Medium).jpg

白茄子
101_4948 (Large).jpg

黃薑
101_4946 (Large).jpg

燈籠椒
101_4945 (Large).jpg

孔雀草開花啦
101_4949 (Large).jpg

遲水蘿蔔發左芽
101_4942 (Medium).jpg

荷蘭豆都發左芽
101_4943 (Medium).jpg

成幅田的面貌
101_4941 (Large).jpg

另一幅田移左紅菜頭, 意生
101_4954 (Medium).jpg

head mix 生菜, 仲有其他........, 下次先影相
101_4955 (Medium).jpg

天台前幾日好大風, 吹跌左薯仔, 連根拔起--->死亡
未死前照片
100_4937 (Large).jpg

朱告力椒好生養, 好多椒
100_4932 (Medium).jpg

第2批椒細粒d, 未紅都收左(因阿媽喜歡青色的椒)
100_4935 (Large).jpg

第2批椒陸續變紅, 今日又收左d
101_4963 (Large).jpg

現在朱告力椒樣貌
101_4961 (Large).jpg

今日移左好多苗, head mix 生菜, 意生, 迷你蕃茄, 泰椒, 紫椒, 芥蘭頭
101_4965 (Large).jpg
101_4966 (Large).jpg

仲有插枝成功的迷迭香
101_4976 (Large).jpg

大葉韭菜發芽好成功, 元朗買的種子係唔同d
101_4967 (Medium).jpg

springonions, thx  ,我仲有好多想種, 但冇位又冇泥啦, 所以要再抽園圃先得, 你都去抽園圃啦, 可以多d位種野

kinawong, 又真係幾似樹上燈飾

朱古力椒好靚啊!似樹上D燈飾^^  發表於 2011-12-19 14:14
樣樣都好靚,你真幸福,有這麼多地方種嘢:)  發表於 2011-12-16 20:00

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-15 22:14:54 |顯示全部樓層
椒椒椒靚~

thx>3<  發表於 2011-12-15 22:18
回復

luffy 發表於 2011-12-18 11:21:02 |顯示全部樓層
花墟園圃陽光不足, 收成麻麻, 種左接近2個月的50棵櫻桃蘿蔔, 只有10幾粒收成,
其他超細的已全部拔除, 連埋葉比左隔離屋的兔仔食

100_4977 (Large).jpg

期待已久的魚翅瓜有女花啦
100_4979 (Large).jpg

新一批的花皮茄子開始結果啦, 有好多粒, 移落地真係唔同d, 其中有粒仲好得意
100_4982 (Large).jpg

荷蘭豆長得好快, 開始出鬚鬚啦
100_4981 (Medium).jpg

文昌街第二幅的田全貌, 用左吉吉島的防蟲網
100_4929 (Large).jpg
100_4984 (Medium).jpg

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-18 11:29:19 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-12-18 11:21
花墟園圃陽光不足, 收成麻麻, 種左接近2個月的50棵櫻桃蘿蔔, 只有10幾粒收成,
其他超細的已全部拔除, 連埋 ...

隔離屋隻兔仔真幸福~~~

可以將種得唔成功的給兔仔食, 我都覺得好開心  發表於 2011-12-18 11:33
回復

luffy 發表於 2012-1-2 15:02:39 |顯示全部樓層

天台Y牌翠玉瓜受到白粉病, 蚜蟲侵擾, 依然開女花, 仲好似越來越健康

29/12 授粉
100_5010 (Large).jpg
100_5013 (Large).jpg

2/1 條瓜開始大左
100_5042 (Large).jpg

仲有第2個女花準備開花
100_5043 (Large).jpg

油麥菜開左花啦, 好可愛
100_5014 (Large).jpg
100_5032 (Large).jpg

天台的28天菜心有花蕾啦, 就來有得食
100_5037 (Large).jpg

沙律生菜大左dd, 原來沙律生菜幾貴下, 花墟公園的嘉年華要$30/斤
100_5038 (Large).jpg

迷你蕃茄開花啦
100_5040 (Large).jpg

園圃方面, 魚翅瓜26/12已開花授左粉, 31/12有3吋大, 用袋套住
100_5017 (Large).jpg

紅菜頭大棵左, 個頭露出來了
100_5022 (Medium).jpg
100_5023 (Medium).jpg
100_5026 (Medium).jpg

芥蘭頭, 皇帝菜成長中
100_5021 (Large).jpg
100_5020 (Large).jpg

意大利生菜大得好快
100_5027 (Large).jpg

意大利生菜中間多左幾棵植物, 聽園圃裡的嬸嬸講係艾草
100_5028 (Large).jpg

背面有白色毛
100_5030 (Large).jpg

iceiceice, 翠玉瓜要授粉架, 最好在早上授粉

thx zoe

mono, 其實我唔識種架, 我由得魚翅瓜生長, 所有側芽都冇剪走ar, 你去漁農處網睇下點種

Luffy 我盆魚翅瓜約一呎高。要第幾節才開始留側芽?Thanks!  發表於 2012-1-3 21:30
翠玉瓜係咪要授粉呢?? 我個瓜囡就快開花  發表於 2012-1-2 19:57

評分

查看全部評分

回復

luffy 發表於 2012-1-7 22:13:30 |顯示全部樓層

花墟園圃的魚翅瓜現在11天大, 5吋半長
100_5047 (Large).jpg

文昌街園圃, 菜心已經收得, 亦收左d皇帝菜
100_5050 (Large).jpg
100_5051 (Large).jpg
100_5052 (Large).jpg

另一幅田, 椰菜仔大棵左好多, 越凍越靚 , 花皮茄子長左好多個茄子, 今日收住5個先,
燈籠椒開左第一朵花, 唔知會唔會結到果呢?
100_5048 (Large).jpg
100_5053 (Large).jpg

thx  all^^

好靚的茄子呀  發表於 2012-1-15 23:36
將有好多收成,恭喜恭喜.  發表於 2012-1-8 00:24
嘩,兩個園圃,加天台,咁多地方,好羡慕啊:)  發表於 2012-1-7 22:56

評分

查看全部評分

回復

luffy 發表於 2012-1-15 23:00:09 |顯示全部樓層

花墟園圃的魚翅瓜膨脹中, 18天大
100_5070 (Large).jpg

文昌街園圃的花皮茄子開始再爆花蕾, 蚜蟲已經差唔多冇哂 , 好多謝瓢蟲bb幫忙

孖茄子長大了
100_5075 (Large).jpg

今星期的茄子收成
100_5078 (Large).jpg

椰菜仔好大棵,  唔知幾時先有椰菜仔呢
100_5073 (Large).jpg

燈籠椒出左d花花
100_5072 (Large).jpg

沙律生菜長到好迫, 要摘d外圍葉食下
100_5081 (Large).jpg
100_5088 (Large).jpg

意大利生菜好似朵花
100_5082 (Large).jpg

紅菜頭大粒左, 唔知可以生到幾大個呢
100_5083 (Large).jpg
100_5085 (Large).jpg

天台的沙律生菜, 意大利生菜都大棵左
100_5064 (Large).jpg

翠玉瓜的瓜好細條, 唔知係米咁樣
100_5061 (Large).jpg

收左14天大的翠玉瓜 連埋超細的黃色翠玉瓜
100_5090 (Large).jpg

springonions, 原來紅菜頭太大會老架, 咁星期六去收d來食下先, 唔該哂

zoe, thx^^

咁多菜瓜,有排食囉:) 聽講紅菜頭要趁嫰食,1﹣2吋就食得,太大會老。  發表於 2012-1-15 23:52

評分

查看全部評分

回復

luffy 發表於 2012-1-22 18:45:59 |顯示全部樓層

魚翅瓜收左啦, 重超過1kg(因個磅只能砰1kg 以下 ), 同事拿回家煮魚翅瓜盅
100_5107 (Large).jpg

荷蘭豆冇見一星期, 開埋花tim, 好靚
100_5115 (Large).jpg

今星期的園圃的收成, 除左魚翅瓜, 還有少少皇帝菜, 韭菜, 沙律生菜, 花皮茄子, 黃薑, 艾草, 紅菜頭
100_5119 (Large).jpg

天台的2棵朱告力辣椒, 由9月修枝後, 一共出左超過170隻辣椒, 現在又要修支了
100_5093 (Large).jpg

迷你蕃茄開始結果啦
100_5097 (Large).jpg

thanks zoe, banbie

luffy 超勁呀!!!!  發表於 2012-1-22 19:03

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2012-1-22 19:02:00 |顯示全部樓層
嘩~個魚翅瓜好大個呀~

哇, 留鼻血喎  發表於 2012-1-22 19:10
回復

BanbieChan 發表於 2012-1-22 19:14:54 |顯示全部樓層
luffy  哇, 留鼻血喎  發表於 1 分鐘前

點只呀,仲想做瓜佢添啵~

wakaka, 公主你想用咩方法做瓜佢呢? XDDD  發表於 2012-1-22 19:30
笑死我, wakaka!  發表於 2012-1-22 19:21
回復