luffy 天台小種植+社區園圃種植--(update@27/5)

作者: luffy 發表于 2011-2-13 13:59:13
33953 258

Hello, 大家好, 這大半年係呢度學左好多野, 多謝大家

今日開始會不定期upload自己的種植, 希望大家多多指教.

首先出場係不知品種的車厘茄成長記錄:

車厘茄3日就發芽啦
100_3870 (Small).jpg

天台太多蟲蟲, 入左元朗買防蟲網保護車厘茄
100_3914 (Small).jpg

換盆之後, 快速成長, 迫住個網
100_3940 (Small).jpg

原來已經有花蕾啦
100_3943 (Small).jpg

幫車厘茄換左大d的防蟲網屋, 這間網屋跟花園仔老師學的, 不過我整得唔好, 企唔穩, 要2個門神頂住
100_3966 (Small).jpg

開花啦
100_3954 (Small).jpg

葉開始有d枯
100_3975 (Small).jpg

有果果啦
100_3980 (Small).jpg
100_3999 (Small).jpg

等左好耐, 果果開始變色
100_4012 (Small).jpg

多左好多果果
100_4019 (Small).jpg
100_4041 (Small).jpg

越來越多果果變紅色
100_4067 (Small).jpg
100_4068 (Small).jpg

收成啦!
100_4101 (Small).jpg

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2011-2-13 14:06:39 |顯示全部樓層
好厲害呀!!!! 個防虫好似間屋咁大!!!!!!!!!!!!

我都種緊ROMA TOMATO, 岩岩換左第一次盆, 希望都有你咁好成績
回復

luffy 發表於 2011-2-13 14:56:27 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

防蟲網唔係好大咋, 不過都整左半日, 遲d整個更大先夠用。

我種得麻麻地, d葉開始轉黃, 可能太凍, 不過第一次種, 有果果收都好開心^^
回復

luffy 發表於 2011-2-13 15:42:54 |顯示全部樓層

再來出場的F牌沙律生菜 (未長成)

紅綠色沙律生菜要4-5日發芽
100_4045 (Small).jpg
100_4046 (Small).jpg

一星期後, 又長大D
100_4069 (Small).jpg

但係放係龜靈膏盒的, 生長緩慢, 點解?
100_4072 (Small).jpg

請大家看下花花
100_4009 (Medium).jpg
回復

小諸 發表於 2011-2-13 16:47:29 |顯示全部樓層
回復 luffy 的帖子

可仲以為d車厘茄可以細細棵咁玩下添……
我都買左d種子但係未開波種。
回復

mirry 發表於 2011-2-13 16:57:41 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-2-13 16:47

係lor, cherry tomato 都咁大棵, 我擔心緊我d roma tomato......
回復

mirry 發表於 2011-2-13 16:59:25 |顯示全部樓層
種完櫻桃蘿蔔, 我都打算種d 沙律菜, 但我揀左羅馬生菜, 因為而家係超市賣到好貴
回復

luffy 發表於 2011-2-13 17:15:48 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

我未種過櫻桃蘿蔔, 希望今年年尾種下 , 至於羅馬生菜, 真係幾貴下, 種多D都唔錯

前幾日都落左D雜錦沙律生菜, 有牛油生菜, 羅馬生菜, 同一D唔知咩名的生菜, 希望長得大啦!
回復

luffy 發表於 2011-2-13 17:22:31 |顯示全部樓層
小諸 發表於 2011-2-13 16:47

見花墟D車厘茄好細棵, 可能唔同品種會唔同, 我呢D冇咩分枝架, 葉又唔多, 高度3尺多D
回復

小諸 發表於 2011-2-13 17:31:54 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-2-13 17:22
見花墟D車厘茄好細棵, 可能唔同品種會唔同, 我呢D冇咩分枝架, 葉又唔多, 高度3尺多D ...

3呎多……好驚……
我都買左幾種車厘茄﹐打算係窗台到種only。花墟個d真係幾細盤﹐我都以為係咁上下。不過我諗我會成日修下﹐咁可以keep住細d掛﹐i hope。
回復

mirry 發表於 2011-2-13 17:45:28 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-2-13 17:22
見花墟D車厘茄好細棵, 可能唔同品種會唔同, 我呢D冇咩分枝架, 葉又唔多, 高度3尺多D ...

cherry 都3呎!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我D ROMA, 老闆話呎零2呎........我係唔係俾人厄左....
回復

luffy 發表於 2011-2-13 18:00:15 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-2-13 17:45
cherry 都3呎!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我D ROMA, 老闆話呎零2呎........我係唔係俾人厄左....  ...

ROMA 番茄好大個架? 我棵車厘茄冇摘頂, 由得佢生, 不過用9吋盆種果棵就只有29吋高, 可能盆大同小都有分別
回復

mirry 發表於 2011-2-13 18:10:07 |顯示全部樓層
ROMA 應該係大個CHERRY 的, 佢係中型, 好似雞蛋咁既形狀

cherry 你都用9吋.....我只預備了8吋給我的roma.....
回復

aazz1234 發表於 2011-2-22 11:43:03 |顯示全部樓層
種車厘茄都好成功,恭禧恭禧!!!!!!!
回復

luffy 發表於 2011-2-24 00:01:15 |顯示全部樓層
aazz1234 發表於 2011-2-22 11:43
種車厘茄都好成功,恭禧恭禧!!!!!!!

其實我唔係好識種野, 仲係初學者,  不過種野真係好開心, 好多謝你的稱讚
回復

cookie20002005 發表於 2011-2-24 09:33:42 |顯示全部樓層
我想問你隻防蟲網剪完披唔披口架?係邊度買架?我都係係天台種菜架,多多指教
回復

aazz1234 發表於 2011-2-24 19:03:56 |顯示全部樓層
回復 cookie20002005 的帖子

你可看看這(有防蟲網買)!!!!!!
http://www.hinsgarden.com.hk/chinese/
回復

luffy 發表於 2011-2-24 22:06:11 |顯示全部樓層
cookie20002005 發表於 2011-2-24 09:33
我想問你隻防蟲網剪完披唔披口架?係邊度買架?我都係係天台種菜架,多多指教 ...

我係元朗黃x興買架, 剪完會披口, 本來想買那隻有銀線的防蟲網, 但黃x興冇得賣。

我睇左你的貼, 你種得好好, 好叻,  我其實唔係好識種野, 多多指教
回復

cookie20002005 發表於 2011-2-25 06:48:30 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-2-24 22:06
我係元朗黃x興買架, 剪完會披口, 本來想買那隻有銀線的防蟲網, 但黃x興冇得賣。

我睇左你的貼, 你種得好 ...

我都係學習中.大家交流吓啦
回復

owlcyr 發表於 2011-2-25 09:44:33 |顯示全部樓層
其實無論係番茄定車厘茄都會好高的,要上架,如果得果2呎高都唔慌有得食........
暫時唔覺有咩品種可以好矮都有得收

有隻日本種是矮化的, 我種到1尺就開花, 如果收到我再REPORT  發表於 2011-11-8 11:04
回復