水母洗髮皂 (總結請看#117)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-11 13:55:23
11487 116
cklife 發表於 2011-6-14 10:48:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:17
等我安排下先.... 唔.... 月尾上課時俾你~ 個桶真係好靚架, 之前掉左一個, 即刻俾看更執左~ ...

終於我......開始期待上課喇....

貼下相先.....

一個月仲係好多泡泡...

無搖均既樣....睇到D水唔係清架....D西柚皮溶緊係水度喇...

依兩樽係搖勻左....睇到分別幾大下....兩樽相隔2日啫...
最大分別...左邊依樽個樽好密氣....成日開香檳.....右邊依樽唔多密氣....個樽蓋用手搓下...佢就會"吱"咁放氣...而且氣少好多...

之前版聚網友話唔洗咁麻煩...係樽口用膠袋包住用丈筋扎住...唔比昆虫走入去就得...佢自己會放氣..唔洗理佢...話OK...
經過依兩樽野比我既經驗...當然網友方法係得既...但論分解程度有可能差好遠....

睇下左邊果樽...果皮溶得好好多...右邊果樽個樣好似新浸既咁...

評分

查看全部評分

回復

joelai 發表於 2011-6-17 11:05:55 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-14 10:48

貼下相先.....

勁,你真係好有求實精神﹗
回復

cklife 發表於 2011-6-17 11:11:44 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-6-17 11:05
勁,你真係好有求實精神﹗

用係身仲係實驗階段....仲要等兩個月...
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-24 23:43:48 |顯示全部樓層
今次試個新配方, 以篦麻油為主,  0 橄欖油洗髮皂!!!   篦麻油比例高的話, 皂較易軟爛, 所以調較呢個配方用了一些時間.

30% 篦麻油!  兩天半脫模,再放了四天, 那麼乾燥的天氣(平均50%濕度), 皂還是不太夠硬, 唉~ 算喇~ 切左先啦~

等一個月左右,試試洗感,到時再和大家分享下心得~

特別鳴謝貓后送出有機到手香汁,今次的皂那麼深色,皆因用了濃到手香汁溶鈉,還下了可樂果粉在底皂內,何守烏做色.攪到變左黑人添~

個樣好高貴呀﹗  發表於 2011-11-25 13:50
我鐘意!  發表於 2011-11-25 11:42
回復

八王爺 發表於 2011-11-25 09:35:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-11-24 16:43
今次試個新配方, 以篦麻油為主,  0 橄欖油洗髮皂!!!   篦麻油比例高的話, 皂較易軟爛, 所以調較呢個配方用 ...

睇見都覺得好軟!
回復

jellyfishy 發表於 2011-11-25 09:40:36 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-25 09:35
睇見都覺得好軟!

係呀~ 切時要好小心,否則好易碰扁.
我等左大半年,終於等到現在日日紅色火災咁乾的天氣,才夠膽做呢個皂.呢個配方,雖然用左好多篦麻油,但INS 150 算很高,希望乾左夠硬,吸左水都唔會咁易軟晒啦~

INS 150, 就喺唔知等到幾時先夠乾。  發表於 2011-11-25 09:41
回復

mono 發表於 2011-11-25 14:16:59 |顯示全部樓層
攪到我想種到手香添。

易種到爆~ 不過無全日照的話, 會生得慢d細d~  發表於 2011-11-25 14:40
回復

mono 發表於 2011-11-25 14:53:59 |顯示全部樓層
我個樹可以全日照喎。
有無得比幾支碰碰香,交換到手香呢?

好似cherry和你都好近~   發表於 2011-11-25 15:14
我約你啦, 我跟你個頭近d~ -.-  發表於 2011-11-25 15:14
有冇機會見到你,我有到手香呀~  發表於 2011-11-25 15:05
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-11-25 15:30:11 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-11-25 14:53
我個樹可以全日照喎。
有無得比幾支碰碰香,交換到手香呢?

mono 向邊樹出現多呀,睇下邊位花友近d~
回復

mono 發表於 2011-11-25 15:42:22 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-11-25 15:30
mono 向邊樹出現多呀,睇下邊位花友近d~

元朗附近,其實邊個西鐵或輕鐵站都 OK 。返工呢,就人在葵芳。
如果真係有花友願意分享。我去邊樹攞都無所謂。

不如你比個地址我,我寄比你啦  發表於 2011-11-25 15:59
約下星期俾d你種啦~  發表於 2011-11-25 15:56
回復

八王爺 發表於 2011-11-25 16:19:02 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-14 03:48

貼下相先.....

知唔知鳳梨酵素有咩用呢?
我阿媽俾咗一樽我,約有500ML。

要問番你亞媽...我整過兩種..一種係要黎做清潔..一種係要黎飲....兩種都可以用鳳梨做材料..(我估你枝係要黎飲既..)  發表於 2011-11-28 21:05
回復

mono 發表於 2011-11-25 17:01:05 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-11-25 15:42
元朗附近,其實邊個西鐵或輕鐵站都 OK 。返工呢,就人在葵芳。
如果真係有花友願意分享。我去邊樹攞都無 ...

回覆點評
prodorothyhkg  不如你比個地址我,我寄比你啦
jellyfishy  約下星期俾d你種啦~

Thanks! 大菲媽同水母。
如果可以寄,就唔好麻煩水母攞出嚟。
菲媽,我 PM 地址比妳啦。

菲媽好似幾忙喎~ 不如我約你响地鐵交收仲快啦~ 唔洗攪郵寄~  發表於 2011-11-29 10:42
回復

mono 發表於 2011-11-25 22:41:37 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-11-25 16:19
知唔知鳳梨酵素有咩用呢?
我阿媽俾咗一樽我,約有500ML。

鳳梨酵素~係咪食得?
個名好似好好味。
回復

八王爺 發表於 2011-11-28 21:16:08 |顯示全部樓層
cklife:  要問番你亞媽...我整過兩種..一種係要黎做清潔..一種係要黎飲....兩種都可以用鳳梨做材料..(我估你枝係要黎飲既..)  發表於 8 分鐘前

喺飲架!用糖造的。
想知有乜功效。

呢隻仲可以做麵包的酵母  發表於 2011-11-29 09:33
回復

mono 發表於 2011-11-28 21:39:23 |顯示全部樓層
應該都係清下腸胃排下毒。
回復

diy 發表於 2013-3-21 10:40:43 |顯示全部樓層
請問可樂果粉&蕁麻葉粉可以係邊到買?

請看置頂的材料店帖.  發表於 2013-3-21 10:52
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-23 00:12:01 |顯示全部樓層
為方便大家找尋手工皂洗髮的資料,現就我個人經驗提供以下心得供大家參考:

手工皂洗頭的心得:

或許大家都有聽過, 由於頭髮和頭皮被市售洗頭水裡的化學劑和瑩光劑膠住左, 初用手工皂洗髮, 要有適應期, 一般人一個月左右, 起初d 頭髮好似洗極唔乾淨, 手工皂抹幾多落頭都無乜泡, 洗完頭d 頭髮會笠笠的, 甚至會有d 頭髮開叉和黃左, 這是正常反應, 因為頭髮甩左d 膠, 原本開叉的頭髮會俾你見到. 只要過了適應期, 頭髮會光鮮d, 無咁易斷, 甚至會長多左.
頭髮原本嚴重受損的話, 初用手工皂洗頭, 也可能甩多了頭髮, 因為有些頭髮由根到毛囊受市售洗髮水化學物封得太久, 很傷了, 當手工皂洗掉化學物時, 受傷的頭髮會現形~ 等幾個星期, 生長頭髮的週期更新後, 會發現頭髮實淨左, 頭油都少左架~

我個適應期大約二三個星期, 可能因為我無電或染過, 所以比較快適應.  有朋友更短到好似無適應期一樣, 也有朋友有電髮和染髮, 佢就要個多月適應期了.
亦有朋友老公原本好多頭皮和頭痕, 用左手工皂後, 無晒敏感和頭皮.

想找護髮素代替品潤頭髮,可用醋開水 1:1 或5%-10%檸檬酸開水,或檸檬汁溝水,搽上頭髮後再過水,你會feel 到頭髮上多餘的油和污垢甩出來,吹乾頭髮後,頭髮會很軟很柔順的.這是物理反應,酸性中和鹼性,使油份釋出,同時打開頭髮鱗片,令卡在頭髮鱗片上的污垢甩出來~ 令頭髮油亮但清爽.

無論造鈉皂或鉀皂,個人不建議SF,減鈉,或鉀皂有不完全皂化的油份.這些做法都會令洗後的頭髮皂垢增多,不利清潔.

以上全是個人經驗,僅供參考.

回復