水母洗髮皂 (總結請看#117)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-11 13:55:23
11375 116
epwww 發表於 2011-2-24 11:11:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 09:15
啊~ 我就慘喇~~ 中左皂毒, 成日掛住打皂~~~哈哈哈~~~
檸檬汁, 好煩喎~ 我用醋開水 1:1, 每次洗完頭, 用1 ...

將檸檬酸加入手工皂又得唔得呢?
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 11:32:59 |顯示全部樓層
epwww 發表於 2011-2-24 11:11
將檸檬酸加入手工皂又得唔得呢?

這會中和皂的潔淨力,始終皂是用來清潔身體上多餘的油和污垢,所以不會加酸。皂結合污垢後,經水排走,但很多時會貼著缸邊和渠,用醋可以中和,帶走皂垢。
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-29 23:34:45 |顯示全部樓層

唔覺唔覺用左手工皂洗頭已有三個月, 報告下先.

昨日找一位幫襯左幾年的理髮姐姐剪頭髮, 她說整體我d頭髮好健康, 佢話我的頭髮好似無以前咁易斷.

順便總括下用手工皂洗頭的心得:
或許大家都有聽過, 由於頭髮和頭皮被市售洗頭水裡的化學劑和瑩光劑膠住左, 初用手工皂洗髮, 要有適應期, 一般人一個月左右, 起初d 頭髮好似洗極唔乾淨, 手工皂抹幾多落頭都無乜泡, 洗完頭d 頭髮會笠笠的, 甚至會有d 頭髮開叉和黃左, 這是正常反應, 因為頭髮甩左d 膠, 原本開叉的頭髮會俾你見到. 只要過了適應期, 頭髮會光鮮d, 無咁易斷, 甚至會長多左.

頭髮原本嚴重受損的朋友, 初用手工皂洗頭, 也可能甩多了頭髮, 因為有些頭髮由根到毛囊受市售洗髮水化學物封得太久, 很傷了, 當手工皂洗掉化學物時, 受傷的頭髮會現形~ 等幾個星期, 生長頭髮的週期更新後, 會發現頭髮實淨左, 頭油都少左架~
我個適應期大約二三個星期, 可能因為我無電或染過, 所以比較快適應.
亦有花友老公 (嘻~~ 你知我講緊你~) 原本好多頭皮和頭痕, 用左手工皂後, 無晒敏感和頭皮.
回復

oneonewe 發表於 2011-3-29 23:38:44 |顯示全部樓層
係咪用隻隻手工皂洗頭都ok?
回復

candyafr 發表於 2011-3-30 00:27:33 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-29 23:34
唔覺唔覺用左手工皂洗頭已有三個月, 報告下先.

昨日找一位幫襯左幾年的理髮姐姐剪頭髮, 她說整體我d頭髮 ...

我剛開始用洗頭皂,d頭髮真係好鬼立..............不過會俾d時間啊..............
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-30 09:27:04 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2011-3-29 23:38
係咪用隻隻手工皂洗頭都ok?

即係咁, 例如你用72%橄欖油成份的馬賽皂洗頭, 由於清潔力不強, 又無乜泡, 要搓很多皂才能洗乾淨頭髮~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-30 09:27:47 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-3-30 00:27
我剛開始用洗頭皂,d頭髮真係好鬼立..............不過會俾d時間啊..............

如果電過染, 適應期可能要耐一點啊~
回復

hellokitty_971 發表於 2011-3-30 19:37:19 |顯示全部樓層
水母, 水母, 點解d再生皂煲唔溶, 要煲幾耐,大火? 細火? , 我用130度火煲左半個鐘都唔用
回復

hellokitty_971 發表於 2011-3-30 20:12:45 |顯示全部樓層

解決了, 原來皂多, 要CUP蓋蒸先溶, 1226385271.jpg

你病病地,唔清醒  發表於 2011-3-31 14:25
好攪笑丫  發表於 2011-3-31 10:11
回復

msfion 發表於 2011-3-30 21:57:27 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2011-3-30 20:12
解決了, 原來皂多, 要CUP蓋蒸先溶,

哈哈哈,見到你個貼文,下次我知點做嘞
回復

hellokitty_971 發表於 2011-3-31 17:33:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-31 09:39
你平時煲水都會"CUP蓋"啦~~ 嘻~~~~

我平時煲水係唔"CUP蓋, 因為可以睇到d水滾到咩程度
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-31 17:53:20 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2011-3-31 17:33
我平時煲水係唔"CUP蓋, 因為可以睇到d水滾到咩程度

咁會用多好多煤氣/電架~ 
回復

hellokitty_971 發表於 2011-3-31 17:57:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-31 17:53
咁會用多好多煤氣/電架~ 

1226385269.jpg 咁下次要cup蓋了
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-31 18:13:18 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2011-3-31 17:57
咁下次要cup蓋了

你有無計時鬧鐘仔呀?放一個在廚房用,每次煲水記得按鬧鐘,咁就唔怕煲瀉~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-31 09:39:56 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2011-3-30 20:12
解決了, 原來皂多, 要CUP蓋蒸先溶,

你平時煲水都會"CUP蓋"啦~~ 嘻~~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 11:22:10 |顯示全部樓層
可樂果粉/蕁麻葉粉, 是添加粉啊~
我覺得蕁麻葉粉的綠色很美~~
回復

紅紅蘋果 發表於 2011-5-31 11:14:25 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

Hi 水母,
星期日我打左你呢條方既洗髮皂, 不過sf :  可樂果粉/蕁麻葉粉,
希望好似你講既金好用... wish wish wish ^-^

回復

紅紅蘋果 發表於 2011-5-31 12:25:57 |顯示全部樓層
系ar, 二隻色混在一起, 感覺很美.....
我真系中毒了, 個腦成日系到諗打勿皂好.... 不過我好enjoy ^-^

另外, 我想請問, 長備炭粉(SF)系米要"另外"加水 (總油量300gX2%=6g)來開粉, 即不計開naoh的水 ?
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 13:26:18 |顯示全部樓層
紅紅蘋果 發表於 2011-5-31 12:25
系ar, 二隻色混在一起, 感覺很美.....
我真系中毒了, 個腦成日系到諗打勿皂好.... 不過我好enjoy ^-^

SF = superfatting, 指多d油加入已計好的油內.
我估你講的粉是添加粉,不是SF.
加幾多粉入皂液,必須根據你想要的效果,再決定粉的量,不同粉的特性都不同,遇上NaOH後變色變成點,也不一樣,所以不能就咁用油量計出粉的量,備長炭粉比較穩定,色不會變,想要黑芝麻效果,1%粉已很好看,想黑d,就要下多d粉,個人喜好不會加太多備長炭粉入皂液,除非你想要好黑和有鈃磨效果.
混粉做色的話,記得一定要攪衡攪散晒d粉,否則會影響成品外觀和洗感.
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-31 13:27:39 |顯示全部樓層

仲有,如果要開水混粉,記得相應把開NaOH的水扣掉,否則水量太多,皂有排都唔乾.
回復