水母洗髮皂 (總結請看#117)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-11 13:55:23
11377 116
cherrylwy 發表於 2011-6-8 11:35:56 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-6-8 11:12
我都要返工,又要照顧d貓,都係咁啦

我發覺呢度好多魔鬼........
回復

貓后 發表於 2011-6-7 19:21:29 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-7 17:41
唔會既唔會既,我屋企細無位放咁多野,又要番工又要湊仔,邊得閒吖,除非........唔種野囉~ ...

d時間係可以慢慢安排的,而且diy的東西用係上嚟又安心,對家人又好,慢慢嚟啦
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-7 17:41:14 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-6-7 17:35
係,嚟得而樹問問下咁多嘢,遲早會打的

唔會既唔會既,我屋企細無位放咁多野,又要番工又要湊仔,邊得閒吖,除非........唔種野囉~
回復

joelai 發表於 2011-6-9 13:41:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-7 09:15
呀~ 如果你轉用手工皂洗頭, 肯定會有一個月左右的適應期, 呢個時間, 每次洗頭髮, 可能都會甩多左頭髮和頭 ...

hi,我都有用手工皂洗頭,用左有三星期左右,以家好搞笑,新出個D頭髮位置好順滑,但髮中及尾就好乾澀,開叉斷裂好多,無光澤,其實有無辦法整靚佢呢﹖

另外,護髮個PART,可唔可以用自己浸個D酵素來取代醋﹖因為都係酸的。
回復

maywong918 發表於 2011-6-8 00:31:53 |顯示全部樓層
回復 cherrylwy 的帖子

我咩都齊喎............
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-8 09:35:28 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-6-8 00:31
回復 cherrylwy 的帖子

我咩都齊喎............

你唔洗番工喎
如果我唔洗做野實學~

打緊住家工呀@@" 無做野都大把野做呀..................  發表於 2011-6-8 15:41
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-9 14:23:44 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-6-9 13:41
hi,我都有用手工皂洗頭,用左有三星期左右,以家好搞笑,新出個D頭髮位置好順滑,但髮中及尾就好乾澀,開 ...

你換緊髮~  無啦,肯定要退晒舊個d頭髮才有得滑滑靚靚lu~
我無試過用酵素呀,剛開始儲酵素咋,八月才用得.不如你試下,再來報告~~ 
回復

joelai 發表於 2011-6-10 10:28:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-9 14:23
你換緊髮~  無啦,肯定要退晒舊個d頭髮才有得滑滑靚靚lu~
我無試過用酵素呀,剛開始儲酵素咋, ...

HA,咁只有等佢換完髮LA。

我昨晚試左,唔太SURE水同酵素個比例係幾多,所以當醋咁試左8比1,即8份水,1份酵素來做,又OK WO,感覺同醋無咩分別,你D酵素OK左之後,都可以試下,等我KEEP住用先~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-10 10:53:09 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-6-10 10:28
HA,咁只有等佢換完髮LA。

我昨晚試左,唔太SURE水同酵素個比例係幾多,所以當醋咁試左8比1,即8份水,1 ...

我都試自己釀的酵素,不過只有300ml左右(幾日一個橙,好難儲夠果皮) , 好似好快會用晒~
回復

joelai 發表於 2011-6-10 19:14:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-10 10:53
我都試自己釀的酵素,不過只有300ml左右(幾日一個橙,好難儲夠果皮) , 好似好快會用晒~ ...

如果用來洗碗洗廁所洗廚房個D,我會用多D其他野浸,好似洗菜時D唔要的菜葉等等,試過有一次用煲完的中藥渣加埋一起浸,一樣成功,不過中藥色好深,成樽變左啡色,但就橙味(成功的酵素都係有柑橘的氣味)用來洗野時總覺怪怪,但一樣得,你可以試下。但如果用係身,都係用橙皮一類野感覺上會好D
回復

joelai 發表於 2011-6-13 16:49:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-9 14:23
我無試過用酵素呀,剛開始儲酵素咋, ...

我用左酵素護髮幾日,好用過醋呀,頭髮滑身左,更易梳開,報告完畢
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 08:54:17 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-6-13 16:49
我用左酵素護髮幾日,好用過醋呀,頭髮滑身左,更易梳開,報告完畢

哎呀~~~ 我要等到八月呀~~~
回復

cklife 發表於 2011-6-14 10:04:55 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-6-9 13:41
hi,我都有用手工皂洗頭,用左有三星期左右,以家好搞笑,新出個D頭髮位置好順滑,但髮中及尾就好乾澀,開 ...

剪左舊果D頭髮囉....

自己浸既酵素如果夠酸應該可以既...
回復

cklife 發表於 2011-6-14 10:07:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 08:54
哎呀~~~ 我要等到八月呀~~~

哈...我浸西柚皮果D都係要八用...之前浸果用黎做肥既...又放蕃茄又放菜葉...唔敢用起身...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:09:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-14 10:07
哈...我浸西柚皮果D都係要八用...之前浸果用黎做肥既...又放蕃茄又放菜葉...唔敢用起身... ...

我個d 全部係橙皮/奇異果皮, 好重果香~ 希望三個月後, d 味仍然好聞啦~
回復

cklife 發表於 2011-6-14 10:12:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:09
我個d 全部係橙皮/奇異果皮, 好重果香~ 希望三個月後, d 味仍然好聞啦~

最近先諗住試下用係肥料以外途徑...所以浸左全西柚皮....多得老公幫忙日日食西柚...

其實仲想不停浸...怕唔夠用...但無樽喇...

我朋友既泰國朋友係用水桶黎發架...佢話係泰國佢地係咁做架...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:13:01 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-14 10:12
最近先諗住試下用係肥料以外途徑...所以浸左全西柚皮....多得老公幫忙日日食西柚... ...

你老公咁幫得手~ 日日食西柚~  佢減肥嗎?  
係喎, 佢身體好d未呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:14:30 |顯示全部樓層

ck , 我有個好大個好實淨好密封的25L 膠桶, 之前買海鹽養魚, 多了出來~ 掉了很浪費, 你要的話, 我就拿俾你啦~
回復

cklife 發表於 2011-6-14 10:15:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:14
ck , 我有個好大個好實淨好密封的25L 膠桶, 之前買海鹽養魚, 多了出來~ 掉了很浪費, 你要的話, 我就拿俾你 ...

要呀...要呀...我極缺呢....太多野需要依種桶喇...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-14 10:17:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-14 10:15
要呀...要呀...我極缺呢....太多野需要依種桶喇...

等我安排下先.... 唔.... 月尾上課時俾你~ 個桶真係好靚架, 之前掉左一個, 即刻俾看更執左~
回復