水母洗髮皂 (總結請看#117)

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-11 13:55:23
11386 116
jellyfishy 發表於 2011-2-17 08:35:26 |顯示全部樓層

Round 2
上個月打的"山茶花洗髮皂", 昨日終於用了.
洗感: 泡泡綿密, 很滑, 容易起泡和容易搽落頭, 過一次水已經乾淨. 過水沒有澀感, 連落醋潤髮也不用了~
吹乾後的頭髮: 頭髮輕爽易梳,現在那麼潮濕的天氣,頭髮也沒有鬆起,感覺很好.
皂的狀況:幾硬,濕了水也不軟,不過比較易溶水,可能較快用完.濕水後不及之前的洗髮皂那麼實淨不易溶.

山茶花洗髮皂 (中乾性易受損髮質)
配方:
橄欖油  28%
椰子油  28%
蓖麻油  20%
荷荷芭油  4%
山茶花油  20%
INS: 144

添加物:
熟何首烏粉, 可樂果粉)

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-17 10:06:13 |顯示全部樓層
下午茶山茶花芝士餅洗髮皂
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-18 00:28:34 |顯示全部樓層
我都未用完第一round 的洗髮皂, 但呢round的皂真係好易出泡和好潤滑, 攪到唔想用番轉頭~ 點算呀?
回復

貓后 發表於 2011-2-18 08:37:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-18 00:28
我都未用完第一round 的洗髮皂, 但呢round的皂真係好易出泡和好潤滑, 攪到唔想用番轉頭~ 點算呀?   
...

把之前的送比人丫
回復

claudiatang 發表於 2011-2-18 09:19:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-18 00:28
...

早晨﹗我幫你用丫......................
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-18 08:53:37 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-2-18 08:37
把之前的送比人丫

無乜人用皂洗頭啊~
回復

貓后 發表於 2011-2-18 08:59:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-18 08:53
無乜人用皂洗頭啊~

我幫你放d出去,但唔知幾錢好
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-18 12:44:21 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-2-18 09:19
早晨﹗我幫你用丫......................

乜claudia 你現在也用皂洗髮喇?
回復

claudiatang 發表於 2011-2-18 14:27:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-18 12:44
乜claudia 你現在也用皂洗髮喇?

未呀﹗只是想幫你分擔你的煩惱..............
回復

candyafr 發表於 2011-2-18 19:53:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-18 08:53
無乜人用皂洗頭啊~

我想用啊,不過上次d太'立'..................
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-18 21:14:21 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-18 19:53
我想用啊,不過上次d太'立'..................

你好似電過髮, 一般這樣的髮可能要多點時間適應, 唔知我有無估錯.
回復

epwww 發表於 2011-2-23 17:01:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-17 08:35
Round 2
上個月打的"山茶花洗髮皂", 昨日終於用了.
洗感: 泡泡綿密, 很滑, 容易起泡和容易搽落頭, 過一次 ...

水母 , 山茶花洗髮皂應該落幾多 NaOH 同 水 ?
回復

epwww 發表於 2011-2-24 08:42:03 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

用醋耐左 ,  會唔會連塊面 都潔白左架    酸好似有美白作用
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 08:55:28 |顯示全部樓層
epwww 發表於 2011-2-24 08:42
回復 jellyfishy 的帖子

用醋耐左 ,  會唔會連塊面 都潔白左架    酸好似有美白作用   ...

D醋咁鬼酸, 我每次洗頭用醋, 都好小心唔好點到塊面, 而且塊面有傷口, 有時唔小心俾d醋 'hi'到個傷口, 嗱到醒晒~~
所以用完支醋, 我會試下用檸檬酸, 希望唔會咁嗱~~

不過真係諗唔到那麼少量的醋, 原來已做到中和成個缸和水渠的皂垢.  
回復

epwww 發表於 2011-2-24 08:56:23 |顯示全部樓層
網上搵到依個洗髮皂配方,係最下方有公佈  http://peggy0713.pixnet.net/blog/post/27234129
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 09:01:12 |顯示全部樓層
epwww 發表於 2011-2-24 08:56
網上搵到依個洗髮皂配方,係最下方有公佈  http://peggy0713.pixnet.net/blog/post/27234129  ...

中油性髮質~
又係喎~ 30%椰子油, 洗力強~
但苦茶油和荷荷芭比例很高, 肯定舊皂遇水很快軟爛.
總油量3000g... 嘩~ 好多, 佢可能用來賣, 所以咁大量~

回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 08:11:38 |顯示全部樓層
epwww 發表於 2011-2-23 17:01
水母 , 山茶花洗髮皂應該落幾多 NaOH 同 水 ?

要看你每種油的量喎~ 整洗髮皂,我一向預總油量很少,未必適合大家參考,所以今次只出了比例.
你可以根據你想要的總油量,利用以下的帖裡幾個手工皂計算機,跟番我個手工皂比例預油量,就可以知道你要的NaOH, water, 和可superfatting量喇~ 這些計算機都很易用的~~

http://hkplants.com/forum.php?mo ... &extra=page%3D1

e.g. 250g total oil 的洗髮皂, 根據%分出每種油的量,就成了以下的配方:
olive oil: 70g
coconut oil: 70g
caster oil: 50g
jojoba oil: 10g
camellia oil: 50g

Water: 84g
NaOH: 37g
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 08:14:07 |顯示全部樓層
話時話,呢2日用番醋過水,因為d醋可以同時中和缸中的皂垢,日後容易洗缸和水渠~~
回復

epwww 發表於 2011-2-24 09:08:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 08:55
D醋咁鬼酸, 我每次洗頭用醋, 都好小心唔好點到塊面, 而且塊面有傷口, 有時唔小心俾d醋 'hi'到個傷口, 嗱 ...

檸檬酸?? 咩來的?  邊度買架?? 宜家我都用檸檬汁開水,都幾麻煩,所以一個星期用一兩次洗髮皂咋,舊皂係買既,一直都好想自己整皂,無動力去買齊d 工具同材料,想平又想好質數,格完價,計計下,批發低好多,但驚自己三分鐘熱度。
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 09:15:34 |顯示全部樓層
epwww 發表於 2011-2-24 09:08
檸檬酸?? 咩來的?  邊度買架?? 宜家我都用檸檬汁開水,都幾麻煩,所以一個星期用一兩次洗髮皂咋,舊皂係 ...

啊~ 我就慘喇~~ 中左皂毒, 成日掛住打皂~~~哈哈哈~~~
檸檬汁, 好煩喎~ 我用醋開水 1:1, 每次洗完頭, 用1湯匙左右搽下d 頭髮, 再過水, 都好good架~ 當然你唔可以嫌醋陣味~ 過水後無晒味, 又方便又好用.

檸檬酸, 市售好多食品都用呢樣野架, 用來調節酸度, 味道, 和防腐. 批發很平宜, 10元左右500g~ 有排用.

回復