水母 diy 左旋C美白抗斑精華液

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-4 13:24:54
19788 188
貓后 發表於 2011-1-12 09:12:38 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

咁你個雪櫃一定好大的了,唔係點放到咁多嘢
回復

cklife 發表於 2011-1-12 09:27:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:12
你好似醃左好多, 會唔會食唔晒~~~   

我昨晚打左2底皂~~~ 安全d 都係明天才開盍脫模~~   : ...

第三轉囉...諗住最後一轉囉....全部都比媽媽食架....第一轉佢差唔多食晒囉....第二轉攞過去時未完全曬好,佢去掛多三幾日先收入雪櫃。依轉醃比佢過年架....仲想醃多兩隻雞比佢,點知又落雨....睇多日...聽日仲落雨都無法...要拎出黎滴水架喇.....

如果持續落雨既話,唯有用食物風乾機啦...

係囉....可以既等天氣好D先脫模喇....攞出黎都係吸水既....濕度九十幾呀....
回復

cklife 發表於 2011-1-12 09:28:52 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-12 09:12
回復 cklife 的帖子

咁你個雪櫃一定好大的了,唔係點放到咁多嘢

唔大架.....
生果格己經唔可以放生果...因為放左油同藥材。生果要即買即食,好彩去買生果都好方便。

因為野多,所以雪櫃要一個月大掃除一次。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:31:34 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-12 09:28
唔大架.....
生果格己經唔可以放生果...因為放左油同藥材。生果要即買即食,好彩去買生果都好方便。

你講開, 我有d 幾年前阿媽留下來的乾貨還在雪櫃, 都唔知係乜... 可能要影張相問下大家係乜, 可唔可以掉左佢~~(因為我都唔識煮)
回復

cklife 發表於 2011-1-12 11:00:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:31
你講開, 我有d 幾年前阿媽留下來的乾貨還在雪櫃, 都唔知係乜... 可能要影張相問下大家係乜, 可唔可以掉左 ...

乾貨可能係寶都唔定喎....
回復

maywong918 發表於 2011-1-12 19:42:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 18:01
如果你真係試用, 記得報告下~
我都會keep住報告~~

今日終於第一次用喇,暫時未有太多發現,不過我本來有少少脫皮既位,搽完就唔多覺喇~
尋日仲特登去左書局買埋左牛老師既大作返來慢慢刨~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-13 08:51:14 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-12 19:42
今日終於第一次用喇,暫時未有太多發現,不過我本來有少少脫皮既位,搽完就唔多覺喇~:vict ...

係喎, 你一講我就諗起, 以前一到冬天, 個鼻就甩皮, 做完facial頭幾日無甩, 但之後又會甩皮.
現在用左c, 個鼻真係無左甩皮問題.
回復

maywong918 發表於 2011-1-13 11:34:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-13 08:51
係喎, 你一講我就諗起, 以前一到冬天, 個鼻就甩皮, 做完facial頭幾日無甩, 但之後又會甩皮.
現在用左c,  ...

今朝用第3次,下巴痘痘好左好多~ (博命甘搽多D~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-13 12:16:13 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-13 11:34
今朝用第3次,下巴痘痘好左好多~ (博命甘搽多D~ )

哈哈... 博命甘搽,因為成本低~~ 

我都係,搽埋手背和頸,手背d乾紋無左.
不過又要重新,呢隻只可以restore 我地原本有的膚色和質地,但唔會變靚d變白d
之前ck和菲媽都有提,我諗住搽夠一個月,停番一個月,和等身體有足夠時間完全排走左C,同時觀察下它的效果持久性.
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-20 17:39:40 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-12 11:00
乾貨可能係寶都唔定喎....

喂喂ck ~ 你講得啱, 有朋友探我, 佢話我知, 雪櫃有一大盒好似碎晒的膠片, 原來係燕窩, 好彩無掉~
回復

cklife 發表於 2011-2-21 09:30:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-20 17:39
喂喂ck ~ 你講得啱, 有朋友探我, 佢話我知, 雪櫃有一大盒好似碎晒的膠片, 原來係燕窩, 好彩無掉~   ...

咁快D食左佢啦.....唔食放係度係雙重浪費呀....

(浪費食物&儲存空間)
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-21 10:51:26 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-2-21 09:30
咁快D食左佢啦.....唔食放係度係雙重浪費呀....

(浪費食物&儲存空間)

食左會唔會影響傷口架?
回復

BanbieChan 發表於 2011-2-21 12:51:45 |顯示全部樓層
嘩~睇嚟大家都可以做千年樹妖嚕~
回復

亞實 發表於 2011-2-21 18:32:02 |顯示全部樓層
我今日買左左旋C及玻尿酸, 原來玻尿酸都幾貴下,
有冇 人想SHARE ?
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-21 18:47:31 |顯示全部樓層
亞實 發表於 2011-2-21 18:32
我今日買左左旋C及玻尿酸, 原來玻尿酸都幾貴下,
有冇 人想SHARE ?

你買左成100ml? 係呀~ 有排用,我現在乜cream都加佢~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-21 18:47:52 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-2-21 12:51
嘩~睇嚟大家都可以做千年樹妖嚕~

你做左妖精未呀?
回復

亞實 發表於 2011-2-21 19:05:29 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我買果D係玻尿酸粉粉, 二百幾蚊
回復

maywong918 發表於 2011-2-21 21:51:31 |顯示全部樓層
亞實 發表於 2011-2-21 19:05
回復 jellyfishy 的帖子

我買果D係玻尿酸粉粉, 二百幾蚊

你早講嘛,我都係買左粉呀,早排買架,我開左一樽溶液都有排用呀﹗﹗﹗
講開又講,想問下開左既溶液可以擺几耐架
回復

cklife 發表於 2011-2-21 22:10:12 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-2-21 21:51
你早講嘛,我都係買左粉呀,早排買架,我開左一樽溶液都有排用呀﹗﹗﹗
講開又講,想問下開 ...

開左盡快用晒....左C接觸空氣就好快氧化.....放雪櫃好D....
回復

cklife 發表於 2011-2-21 22:15:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-21 10:51
食左會唔會影響傷口架?

燕窩含有皮膚生長因子,據說可刺激細胞組織再生、分裂,即加速正常細胞新舊交換。

但對傷口有無影響唔知呀.........眾說紛紜,有人話有益處,有人又話唔好。

你擔心就等傷口好番先食啦.....反正放左咁耐......

回復