水母 diy 左旋C美白抗斑精華液

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-4 13:24:54
19796 188
flower 發表於 2011-1-6 08:06:12 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 22:40
我就俾kimkim呢段話毒死..........
"黑眼圈真係淡了!暗瘡印都淡了!面色好似勻衡了......." ...

咁快手, 我都要加快腳步喇........
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 09:24:52 |顯示全部樓層

又報告下~ (引下你地先~)
用了四天,早晚都用.

嗱~ 我唔係hard sell, 真係全無商業成份~ 我真係覺得面上皮膚柔軟左,乾紋淡左,膚色均勻了,眼圈淡了(太開心喇,哈哈哈!!!)~
也可能原本我唔多理塊面,皮膚本來就幾傷,俾左旋C好多機會發揮(定係我太易滿足呢?)~~ 如果給無乜皮膚問題的花友試,佢可能會無乜效果~

旅行後遺症,係咁爆瘡,我一向唔搽暗瘡膏或消炎水,唔知係咪左旋C精華很酸,幫助消炎,暗瘡好快消腫,不過要小心用,咪點到眼和太大的傷口,始終有點嗱~

報告完畢~
回復

cklife 發表於 2011-1-6 10:20:59 |顯示全部樓層
花無知 發表於 2011-1-5 19:49
等我都不日上演試下先~~
不過,我皮膚敏感,
穩陣0的,會先搽手手腳腳試下之後才搽臉 ...

皮膚敏感,如果試左係面,有少少拮拮地係正常,可以搽番D蘆薈啫喱。
但如果發覺好似好多隻蟻係度行,又或紅腫,就即係用清水洗走佢,用花水敷一陣再搽番蘆薈啫喱就OK。

唔洗太擔心....

另外皮膚敏感既人用蘆薈啫喱真係唔錯,可以去藥房買,美國出透明膠唧樽既就比較容易買到,可以用,不過唔好搽眼,會攻眼。做眼膜或眼啫喱可以去買永興貨,唔會攻眼。
另外有D加左香精好大陣味(通常係啫喱唧出黎係綠色)就唔建議用喇。聞到我氣管即刻收縮。

老公今個冬天起荨麻疹,都係用蘆薈啫喱攪惦,依家無事喇。
以下係我用既配方︰
蘆薈啫喱100ML+椰子油10ML+甘油10ML+真正薰衣草精油5滴

街買既蘆薈樽可以翻用,我係五蚊銀甘粗既膠針筒(裕華國貨買),裝左啫喱,再唧入去樽度用。翻用左成十次都個樽仲未爛。

DIY材料可以平過市面好多,但好多時,計落個樽貴過材料好多,尤其係做d平材料時,所以玩DIY既人,會養成儲樽既習慣,尤其係見到D大廠既樽好靚,就算有錢都未必搵到黎買。出去睇化妝品同護膚品變左睇樽....

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2011-1-6 10:38:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 21:24
對啊~
咁酸,都係用純水好,較安全。

我學DIY前都中左佢毒,果時係屈人寺買,用過後跟住DIY發覺可以自己做,仲平好多好多。
我妹唔多用我整既野,都愛用透明質酸黎急救......(自己係街外買一堆野用到敏感又脫皮就黎求救,但只想用透明質酸,其他野唔想用)

最方便係永興買粉自己開,但最少係10G($225),如果有幾個人夾份就最好,五個人夾每人2G(22.5),開水後就有200ML既1%溶液喇....

面膜用50%(1%溶液),即係可以做出400ML既透明質酸精華液(紙面膜用)<--可以急救脫皮既皮膚,用完面膜唔洗過去,即刻搽油封左個面唔好比水走。
做面霜我會用20-30%(1%溶液),當佢20%咁就可以做到1000ML補濕面霜。

真係幾抵玩架....

------------------------
我自己用後覺得,左C去黃氣好勁,所以最快見效應該係黃氣比較勁既皮膚,佢可以增加透明感...去斑呢....我果時用無咩斑,睇唔到效果....

另外,檸檬精油去黃氣都好有效,如果可以加埋永久花一齊用就仲好,不過檸檬精油有光敏依個問題,最好夜晚用。
回復

貓后 發表於 2011-1-6 10:43:30 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

ck,你而方面資料,有無咩書可以參考下,因為我想了解多d丫
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 10:59:22 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-6 10:43
回復 cklife 的帖子

ck,你而方面資料,有無咩書可以參考下,因為我想了解多d丫

你去花墟linda 個樹和diy姐姐度買,佢地有好多書.
我在台灣都買了本牛爾出的書.

ck講的透明質酸係幾好用架.我淨係覺得佢最work係保濕和去乾紋,黃氣,唔多覺好work,可能我個配方落得太少透明質酸.

我成面雀斑又要戶外工作,暫時會用左旋C 做精華,透明質酸做面霜材料~~
回復

貓后 發表於 2011-1-6 11:03:48 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

唔該晒丫,我都好耐無打理自己塊臉了,你哋講到我都心郁郁丫
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 11:13:23 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-6 11:03

唔該晒丫,我都好耐無打理自己塊臉了,你哋講到我都心郁郁丫  ...

你咁後生又白淨,洗乜點打理~
回復

貓后 發表於 2011-1-6 11:17:57 |顯示全部樓層

我懶姐,我對眼出賣咗我了
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 11:20:06 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-6 11:17

我懶姐,我對眼出賣咗我了

真係? 睇唔出~~ 
反而覺得你要做下運動,d手手腳腳肌肉好似無乜力.
回復

貓后 發表於 2011-1-6 11:21:31 |顯示全部樓層

我都知道要做運動丫,又係懶字囉
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 11:31:38 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-6 11:21

我都知道要做運動丫,又係懶字囉

.... 無肌肉,老來d關節好易受損架~~ 到時就補唔到架喇~~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 11:33:44 |顯示全部樓層
呀~ 係喎~~ 我成日聽人講透明質酸用來急救和超強保濕,咁佢可否強化或修補皮膚細胞?
回復

貓后 發表於 2011-1-6 11:33:50 |顯示全部樓層

我而家都有了,應該係話細個都有了
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 11:35:11 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-6 11:33

我而家都有了,應該係話細個都有了

可在家做多點強化肌肉的運動,我地好多打波的人都要做,唔做會好易關節痛~

下次見到你,和你分享下~~
回復

貓后 發表於 2011-1-6 11:41:16 |顯示全部樓層

好丫
回復

candyafr 發表於 2011-1-6 12:39:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 10:59
你去花墟linda 個樹和diy姐姐度買,佢地有好多書.
我在台灣都買了本牛爾出的書.

左旋C呢d,我用唔到,因為我本身d皮膚就好易敏感................透明質酸,我用緊Dr. Wx,但用下間中都要停下,否則好易又敏感;透明質酸eye cream, 我好有興趣................anyway, 多謝水母分享
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 13:09:01 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-1-6 12:39
左旋C呢d,我用唔到,因為我本身d皮膚就好易敏感................透明質酸,我用緊Dr. Wx,但用下間中都要停 ...

係呀~ 你試過左旋C有敏感? 係咪濃度高呀? 我用5%咋,全無刺激~
回復

candyafr 發表於 2011-1-6 13:12:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 13:09
係呀~ 你試過左旋C有敏感? 係咪濃度高呀? 我用5%咋,全無刺激~

我係用現成Dr. Wx的........唔記得濃度了,我用好多野都敏感的, SK XX枝神仙水,用左2次塊面腫晒
回復

cklife 發表於 2011-1-6 13:15:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 09:24
又報告下~ (引下你地先~)
用了四天,早晚都用.

皮膚柔軟左(去左死皮嘛),乾紋淡左(去左死皮,皮膚加快更新,有網友話可以刺激骨膠原增生),膚色均勻了(去左死皮加快血液循環),眼圈淡了(去左死皮加快血液循環)

對於平日唔理既人見效梗係快喇.....不過...你眼底有無青血管呀?

大家當笑話聽︰

話說我貪靚,隱約見到少少斑(後來先知係初形成既肝斑),走左去醫院做彩光,咁個醫生見我無乜斑,咪主力攻我個陳年黑眼圈囉(由小朋友時己經倍住我架喇,我貧血底)。效果唔錯,皮膚緊左,毛孔紅左,眼角幼紋唔見晒,黑眼圈都淡埋。

忽然有一日,老公同我講,你隻眼好肉酸,好似D喪屍咁,有條好粗既青色血管係度,好得人驚。

我照下鏡,真係好明顯好似手背D青筋咁粗。

後來老公話...都係有黑眼圈靚D....

所以....依家唔敢咁大力去黑眼圈囉...希望你眼袋無青筋啦...
回復