水母 diy 左旋C美白抗斑精華液

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-4 13:24:54
19798 188
jellyfishy 發表於 2011-1-7 14:17:51 |顯示全部樓層
我淨係用皂頭皂尾都有排, 靚個d俾朋友訂晒lu~~  

ck, 你加henna粉打皂, 有乜效能架? 
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 14:20:39 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-7 14:09
回復 cklife 的帖子

乜而家就要準備夏天用的皂,咁春天咪唔打得皂囉

天氣太潮濕, 皂好難乾又會有好多水出, 攪到皂面唔靚~~~
回復

貓后 發表於 2011-1-7 14:31:48 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

如果係咁,用嘢修一修表面,淨返個d做再生皂得唔得
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 14:44:27 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-7 14:31

如果係咁,用嘢修一修表面,淨返個d做再生皂得唔得

如果舊皂係有不平的花紋, 咁就無得修.
同埋如果已打印, 修左就唔靚喇~ 所以晾好的皂, 我會用保鮮紙包好佢~~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 16:58:04 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-7 14:09

乜而家就要準備夏天用的皂,咁春天咪唔打得皂囉

春天濕度高...細菌多...易變壞皂又難乾呀....
回復

貓后 發表於 2011-1-8 08:50:52 |顯示全部樓層

咁請問如果我想其它日子都可以打皂,如春夏天,應該要注意d咩嘢事呢,d皂打完咪要保溫,如果保溫多幾日有無問題架,因為諗住有嘢遮住,無咁多塵
回復

cklife 發表於 2011-1-8 10:06:50 |顯示全部樓層

其實咩天打皂都得....如果想春天打皂,最大問題係濕度...咁你有抽濕機咪解決囉。
溫度呢...除非好似依幾日咁低過十五度啦....怕假皂化姐.....其他日子好少會假皂化既....(假皂化咪坐暖水打皂囉)

保溫呢....咁冬天氣就一定要保溫喇.....但如果有番二十度,保溫就無咁重要,包條毛巾就夠喇....

一般我睇書教都係保溫24小時,之後就拎出黎風乾。

咁風乾幾多日先可以收埋呢....就要睇濕度喇...因為手工皂含甘油,會吸收空氣裡面既水份,如果濕度高,係晾唔乾架...佢會好似吸濕大笨象咁架....

風乾幾耐亦要睇你舊皂有幾大舊,方包咁大又無切開梗係耐D啦...

一般天氣乾燥日子,晾一星期,摸下個面乾身可以收埋佢,但其實每個月都應該拎出黎檢查下。
怕佢外面乾裡面濕,咁收埋係密封地方,佢裡面既濕慢慢會出番黎,所以要定期檢查。

發覺佢濕翻咪又拎出黎風乾番佢囉...

所以...春天就算用抽濕機,可能你抽濕左三日,摸落去乾晒,但收埋左,佢裡面既濕會出番黎,要密D檢查囉。

仲有既係你用既配方都有關係,有D油做左皂係比較吸水既,就算乾晒,放係空氣裡面佢都會自己濕左架....

唔洗諗咁多,落手做左就知架喇....衰左咪拎去洗厠所囉.....

怕有塵....晾皂時係面放張廚房紙就得架喇...
回復

貓后 發表於 2011-1-8 23:10:13 |顯示全部樓層

CK你而句好岩听"落手做左就知架喇....衰左咪拎去洗厠所囉"係的要多做先知道有咩地方要改善
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-9 11:36:40 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-8 23:10

CK你而句好岩听"落手做左就知架喇....衰左咪拎去洗厠所囉"係的要多做先知道有咩地方要 ...

呢個一定,唔做過會出咩問題都唔知~
回復

貓后 發表於 2011-1-9 11:39:38 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

但d材料還未買齊丫
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 00:21:27 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-9 11:39
回復 prodorothyhkg 的帖子

但d材料還未買齊丫

有油有模有NaOH, 唔通欠水?
回復

貓后 發表於 2011-1-10 08:29:38 |顯示全部樓層

欠時間丫.今個星期試打馬賽皂
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-10 08:47:29 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-10 08:29

欠時間丫.今個星期試打馬賽皂

加油啊!! 祝成功!!!
回復

貓后 發表於 2011-1-10 09:08:42 |顯示全部樓層

我會努力,到時會post相片上嚟
回復

cklife 發表於 2011-1-11 19:49:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 14:17
我淨係用皂頭皂尾都有排, 靚個d俾朋友訂晒lu~~   

ck, 你加henna粉打皂, 有乜效能架?  ...

其實係手痕,想加野囉....

不過henna 真係可以護髮既,但所講既係用黎做護髮泥(即係染髮),做henna頭髮表面會有一層蛋白質,可以維持到一個月度,頭髮睇茖會有光澤左,而且順滑D。
另外,有去頭皮屑作用,我老公用洗髮皂,加每次剪完髮就用henna染髮。之前最麻煩既頭皮屑就好反晒。

但唔知加落洗髮皂,有無效果....初時想整黎試下做實驗囉,不過依家無得試囉....

底皂衰左囉...
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-11 19:51:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-11 19:49
其實係手痕,想加野囉....

不過henna 真係可以護髮既,但所講既係用黎做護髮泥(即係染髮),做henna頭髮 ...

oh~~~ why??? 點解衰左呀? 整佢做再生皂~~ 嘻~~~
回復

cklife 發表於 2011-1-11 20:42:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-11 19:51
oh~~~ why??? 點解衰左呀? 整佢做再生皂~~ 嘻~~~

無得再生....D油變左呀....又益又酸。

我一向唔多識聞油有無變壞,次次都係覺得怪怪就叫老公幫我聞。

有時係晒皂時,老公聞到就話我知...

所以,依家橄欖油唔敢留油架,一定要用晒佢。

但今次變既係椰子油...椰子油唔易變架...所以無為意...
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-11 23:59:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-11 20:42
無得再生....D油變左呀....又益又酸。

我一向唔多識聞油有無變壞,次次都係覺得怪怪就叫老公幫我聞。

我仲有1L 橄欖油,1L 椰油,1L 棕櫚油....  未用...
希望春雨前打低晒佢地~~~
回復

cklife 發表於 2011-1-12 09:03:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-11 23:59
我仲有1L 橄欖油,1L 椰油,1L 棕櫚油....  未用...  
希望春雨前打低晒佢地~~~  ...

洗乜等春雨丫.....痴線架....臘月天都唔停落雨,攪到我打唔到皂...

D臘肉醃係雪櫃唔敢拎出黎滴水。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-12 09:12:00 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-12 09:03
洗乜等春雨丫.....痴線架....臘月天都唔停落雨,攪到我打唔到皂...

D臘肉醃係雪櫃唔敢拎出黎滴水。 ...

你好似醃左好多, 會唔會食唔晒~~~  

我昨晚打左2底皂~~~ 安全d 都係明天才開盍脫模~~
回復