水母 diy 左旋C美白抗斑精華液

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-4 13:24:54
19792 188
jellyfishy 發表於 2011-1-5 14:41:41 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 14:06
我又懶又蠢.........唔知點搞.......
水母大大,不如妳開鋪喇,我第一個幫襯~
(話時話,點解加唔到表情圖既 ...

你咪玩啦~ 我開鋪,等執~ 哈哈哈~~~
 唔係呀,我用到表情圖~~

你都試下啦,好玩又易製~
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 16:40:14 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

mao9[1].gif 我未玩過,咩都無,咩都唔識,kimkim開班?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 16:49:43 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 16:40

我未玩過,咩都無,咩都唔識,kimkim開班?

我驚爆炸喎~~ 哈哈~~ 講笑~~
我無任何美容護膚學歷,只係當自己白老鼠咁試咋,梗係唔教得人啦~
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 16:56:26 |顯示全部樓層

我唔介意做白老鼠呀~妳可唔可以pm話我知妳D左旋C去邊買呀?
我都係搞唔到表情........><"
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:00:31 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 16:56

我唔介意做白老鼠呀~妳可唔可以pm話我知妳D左旋C去邊買呀?

傻maymay ~~ 有人陪水母傻~~ 哈哈~~

這兒有好多link,你可以慢慢比較.
http://hkplants.com/forum.php?mo ... &extra=page%3D1

我是在這兒買的~
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/article?mid=602

佢支野係台灣第一化工出品~

還有其他店有批發,不同產地,但我唔知有幾大分別.
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 17:20:18 |顯示全部樓層

唔該,等我研究研究先,但我係咪要買工具,要買D咩架生呢?(唔好怪我無知,真係無搞過....)XD
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:27:20 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 17:20

唔該,等我研究研究先,但我係咪要買工具,要買D咩架生呢?(唔好怪我無知,真係 ...

一個小玻璃樽就ok 啦~
因為重酸性, 玻璃物料穏定唔會影響精華液品質.
我就用以前留下來的保濕水玻璃樽. 10ml 小樽, 夠你用幾日就得~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:29:33 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 17:20

唔該,等我研究研究先,但我係咪要買工具,要買D咩架生呢?(唔好怪我無知,真係 ...

係喎~ 你住得遠, 去牛頭角交收可能好難為你. 如果你真係想買, 可以打電話問店主可否寄給你. 我見佢個blog都有幫人郵寄.
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 17:46:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:29
係喎~ 你住得遠, 去牛頭角交收可能好難為你. 如果你真係想買, 可以打電話問店主可否寄給你. 我見佢個blog ...

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:27
因為重酸性, 玻璃物料穏定唔會影響精華液品質.
我就用以前留下來的保濕水玻璃樽.  ...

係咪仲要買磅同其它野,搞到我心郁郁先,女人都係貪靚@@
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:52:10 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 17:46
jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:27
因為重酸性, 玻璃物料穏定唔會影響精華液品質 ...

由於配方超簡單(我都係睇中呢點), 基本上唔一定要磅~
我淨係用攪奶茶咖啡的小茶匙,
洗乾淨, 抹乾水, 1茶匙粉, 10匙純水, 即 10% 左旋C ~  
如果要5%, 即係 1 茶匙粉, 20匙純水~ 係咪好易呢~~  
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 17:55:45 |顯示全部樓層

又係喎,甘好易0者,甘都諗唔到,真係鈍呀........
THX kimkim~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:59:44 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 13:57
以前d人講野有鄉音.......
又向diy姐姐到定係台灣敗回來的?

頭先去 花墟時敗回來的~ (呢輪睇得台灣書多, 學下佢地d style~)

但都會去diy 姐姐樹買其餘一兩本書~~~
死得喇.... 呢輪買左好多書~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 18:01:17 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 17:55

又係喎,甘好易0者,甘都諗唔到,真係鈍呀........

如果你真係試用, 記得報告下~
我都會keep住報告~~
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 18:07:56 |顯示全部樓層

ok~一定報告,睇睇下好多野想買添........><"
回復

cklife 發表於 2011-1-5 19:06:26 |顯示全部樓層
嘩...咁凍....我就放棄唔搽喇...每次洗完面都要企係雪櫃門前搽精華液....好凍呀...

凍天都係透明質酸算喇....不過依兩年懶...全程精油純露就算...

仲有...以往網友既討論,如左旋C依類野,建議用純水,唔好用花水(純露)
回復

花無知 發表於 2011-1-5 19:49:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 17:52
由於配方超簡單(我都係睇中呢點), 基本上唔一定要磅~
我淨係用攪奶茶咖啡的小茶匙,
洗乾淨, 抹乾水, 1茶 ...

等我都不日上演試下先~~
不過,我皮膚敏感,
穩陣0的,會先搽手手腳腳試下之後才搽臉
回復

花無知 發表於 2011-1-5 20:27:13 |顯示全部樓層

在網抄下:
左旋C的濃度有5-.20%,濃度較高的左旋C會引發皮膚刺痛、癢、發紅、脫皮等不適的症狀。使用左旋C從低濃度開始試用起,剛開始使用時,臉上會有些微刺痛灼熱感,這是左旋C滲透到皮膚,進行作用時發生的效用,是屬於正常的現象;如果刺痛感維持超過一分鐘要趕緊洗掉,避免太刺激引起後續的過敏。

使用左旋C保養請盡量不要混合太多品牌以及產品,會影響左旋C發揮的功效,不要把果酸、水楊酸、A酸混合一起使用容易引起對皮膚的傷害。
白天外出時記得要擦上隔離霜,做好最佳的防護步驟。不過不建議白天使用,因為怕你的防曬工作不夠徹底。
20%左旋C建議擦在臉部,擦於眼睛四周對皮膚太刺激,因眼睛周圍皮膚較薄,所以擦眼睛建議使用10%左旋C眼膠。

左旋C有各種劑型,水溶液狀、油狀、凝膠、乳霜、乳液、粉末等,通常水溶液的活性與濃度都比乳液、乳霜高,但刺激性也較強。

單純的水解左旋C比較容易讓皮膚吸收,成分活性較強、刺激性也大。所以過敏皮膚使用維他命C最好選擇脂溶性,刺激性較低,如妮傲的產品。對於皮膚耐受性高的人,則可以使用水解左旋C,.如仙麗施、skinceutical(巴爾桑波) ,水溶性左旋C吸收透較強,適用於有使用經驗或講求速效者,但需要加強使用後的保濕修復。
若從來沒有使用過果酸產品,一般建議都是從低濃度(15%)果酸開始,敏感性肌膚或是剛開始使用果酸的人,會發生皮膚刺痛、癢、發紅、脫皮等不適的症狀。皮膚非常敏感的人,可以在初期使用時,將15%果酸乳液加上一般乳液或是水稀釋後,再抹在臉上,來適應,隔一段日子後就可以嘗試較高度的左旋C。

初使用左旋C毛孔變大,因為左旋C代謝出您真皮層中其他雜質;
偶而有反黑現象,是因為左旋C會幫助代謝出您真皮層的黑色素;
會有效脫皮且有緊繃感,所有有效的美白產品都會使皮膚較乾。

建議您左旋C搭配乳液,均勻的塗抹全臉。早晚不宜超過2滴,用量太多反而使皮膚負擔不了。
左旋C很容易氧化變質,最好在期限內趕快使用完畢,避免重複開關多次,用後要將瓶蓋蓋緊。

回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 21:24:32 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-5 19:06
嘩...咁凍....我就放棄唔搽喇...每次洗完面都要企係雪櫃門前搽精華液....好凍呀...

凍天都係透明質酸算喇. ...

對啊~
咁酸,都係用純水好,較安全。

就係有次買皂料,老板送左少少透明質酸我試,用了真係幾好,跟著開始對diy護膚品產生興趣~~
呢樽透明質酸毒死左我~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 21:32:37 |顯示全部樓層
花無知 發表於 2011-1-5 19:49
等我都不日上演試下先~~
不過,我皮膚敏感,
穩陣0的,會先搽手手腳腳試下之後才搽臉 ...

最衰這粉很難share給你地試。(寄白粉!危險品?哈哈~)
試啦~~嘻嘻.~~
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 22:40:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 21:24
對啊~
咁酸,都係用純水好,較安全。

我就俾kimkim呢段話毒死.......... 豬4.gif
"黑眼圈真係淡了!暗瘡印都淡了!面色好似勻衡了......."
回復