水母 diy 左旋C美白抗斑精華液

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-4 13:24:54
19781 188

今次去台灣演出,行程實在密到無私人時間,嚴重唔夠訓和無休息,個樣好殘,還長了幾粒暗瘡~ 嗚~
當中只有一個多小時可以在街上自由活動.我選了行圖書館,站到腳軟,但一個小時好不足啊!
買了幾本書,其中有台灣人氣diy護膚品天皇牛爾先生的書.看了幾次,又到網上找寻資料.決定試下這個”diy 左旋C美白抗斑精華液”.

左旋維他命C粉 (我叫佢左旋C) 是甚麼?
學名:Ascorbic Acid (VitaminC)
簡單的說,左旋C 滲透性佳,可以深入皮膚深層,左旋C能還原氧化作用,中和游離自由基,修理受損皮膚,改善皮膚鬆弛老化、皺紋等問題。是增生骨膠原的主要原素。強化皮膚抗紫外線。

詳細資料:
http://www.nicedoctor.com.tw/vitc.php
http://lovepalace.mysinablog.com ... mp;articleId=196723
http://lovepalace.mysinablog.com ... mp;articleId=196710

牛爾配方(我簡化了)
1份  左旋C粉 (10%)
10份 純水

上網看了一些資料,我攺左少少配方,左旋C粉是很酸的東西(pH below 4),皮膚敏感者應把左旋C粉著量減半,即5% only.
所以我的配方也只用了5%左旋C粉.
左旋C粉很容易氧化,強烈建議放在雪櫃,七日內盡快用完.變色變味千萬別用了.

用法
牛爾建議早上洗乾淨臉,抹乾水,拿適量左旋C精華拍拍臉頸,和眼四周.之後如常護膚搽cream.
我就早晚都試,唔試過點知佢效用係點.

昨晚第一次試,嘩~ 真的如網上評論一樣,好快吸收,拍多d都無防,我諗我用左10cc以上!手掌手背都拍滿精華.
5%左旋C粉,對我來說全沒刺痛感.拍落暗瘡都無事,加上凍水開粉,很凍涼,一站式收毛孔(冬天用,真係有點凍),good~

如常去睡,第二天醒來,望下鏡,無眼花呀? 黑眼圈真係淡了!暗瘡印都淡了!面色好似勻衡了,哈哈~~ 唔係掛,一次就有咁明顯分別?台灣後遺症俾左旋C攪掂?

急不及待洗臉再搽左旋C精華,上班時決定lunch 出帖,把這東西報告大家,希望一齊研究下.

評分

查看全部評分

貓后 發表於 2011-1-4 13:45:38 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

多謝你d diy心得丫,
回復

flower 發表於 2011-1-5 00:29:07 |顯示全部樓層
謝謝分享 ....
純水 = 蒸餾水嗎?

回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 08:48:35 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-1-5 00:29
謝謝分享 ....
純水 = 蒸餾水嗎?

yes~~
我就用五重過濾水.
也可以用精油純露~

講多少少, 我覺得, 左旋C 最大功用係幫助還原皮膚結構, 強化表皮抗游離基和UV, 助膠原蛋白增生, 減少乾紋, 回復皮膚彈性, 但不會越搽越白, 即係你原本皮膚係咁既質地和膚色, 左旋C 會幫你keep住佢, 或幫你修補, 但唔會令你變左完美膚質.
所以頭幾次用左旋C 時, 皮膚的反應會較大, 特別當我去完旅行, 皮膚特別殘和疲勞時, 搽了左旋C, 第二天效果會很明顯~

我諗我會keep住用, 原因有三:
1. 真係有效;
2. 粉開水, 製作簡單, 容易存放;
3. 左旋C 粉, 很平宜. 遠遠平過市售有牌子的左旋C精華. (一樽粉批發只是幾十港元, 可以開出最少十倍的量! 但市售幾十ml 一般都要幾百元)

回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 10:30:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 08:48
yes~~
我就用五重過濾水.
也可以用精油純露~

可愛傻豬水母,你有足夠睡眠,成個人都靚返晒啦
証明你超愛美,少少改善已經咁開心,我估係男丁見到真係由心度笑出黎
所有化工原料一定平過成品,更加平過有代言人的產品,呢個係商業社會,D人要食腦發達架~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 10:33:53 |顯示全部樓層
仲有,皮膚既大敵係陽光,要補防晒比甚麼都重要
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 10:39:00 |顯示全部樓層

簡單來說份子由原子形成,同樣的結構排列可能會有分別,維C亦一樣,但結構有分向左排及各右2種,向左的產品是人工改做的
維C係強抗氧化劑,經過研究,大份子會被吸收較慢,比喻來說原來的維C(右旋)會以數十個份子結集成一舊存在,而左旋的份子只會數個結集在一起,結構上體積細左,滲透入皮膚會快D,效果會好D
不過要小心,呢個產品只係修補作用,並不是減少傷害,所以都係果句,出街有冇陽光都要防UVA及UVB
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 10:51:11 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 10:30
可愛傻豬水母,你有足夠睡眠,成個人都靚返晒啦
証明你超愛美,少少改善已經咁開心,我估係男丁見到真係由 ...

其實番到香港都係唔夠訓,每晚叫自己12am上床,最後都要攪到1am...  唉~~ 不過都好過响台灣喇,始終係自己張床.

我估我唔算好愛美,只係怕見到乾紋和甩皮~ d皮膚唔好差落去(或差得咁快),已經飲得杯落~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 10:52:09 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 10:39
簡單來說份子由原子形成,同樣的結構排列可能會有分別,維C亦一樣,但結構有分向左排及各右2種,向左的產品是人 ...

似乎佢啱我呢d又唔夠訓又氧化左的人~~ 

無計啦,工作成日要戶外,自己又不時有戶外運動~ 防曬係有做足,不過雀斑乾紋照出~ 
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 10:56:50 |顯示全部樓層
哇~好吸引呀,好0岩我甘喎~ 菰16.gif
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 13:51:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 10:52

無計啦,工作成日要戶外,自己又不時有戶外運動~ ...

氧化左,即係生鏽,我地都知你生鏽
其實我都好生鏽,由細到大都會自己照顧自己,唔洗老豆呀媽擔心
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:53:39 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-5 10:56
哇~好吸引呀,好0岩我甘喎~

你去置訂的diy 材料店看看~ 真係平得很吸引架~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:54:38 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 13:51
氧化左,即係生鏽,我地都知你生鏽
其實我都好生鏽,由細到大都會自己照顧自己,唔洗老豆呀媽擔心:victo ...

咁都俾你諗到~

剛敗了本程老師的手工皂講義,準備敗埋她的diy護膚講義~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 13:55:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:53
你去置訂的diy 材料店看看~ 真係平得很吸引架~~

水母護膚產品研發中心
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 13:57:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:54
咁都俾你諗到~   
剛敗了本程老師的手工皂講義,準備敗埋她的diy護膚講義~ ...

以前d人講野有鄉音.......
又向diy姐姐到定係台灣敗回來的?
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:57:37 |顯示全部樓層
早幾日diy 了面霜,覺得幾啱自己用.
今晚試埋眼gel~~ 哈哈~~~
因為添了透明質酸~~~ 哈哈哈~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 14:01:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 13:57
早幾日diy 了面霜,覺得幾啱自己用.
今晚試埋眼gel~~ 哈哈~~~
因為添了透明質酸~~~ 哈哈哈~~ ...

你得架啦 可以慳埋唔少錢,小富婆
回復

maywong918 發表於 2011-1-5 14:06:30 |顯示全部樓層
我又懶又蠢.........唔知點搞.......
水母大大,不如妳開鋪喇,我第一個幫襯~
(話時話,點解加唔到表情圖既?)
回復

jeffiau 發表於 2011-1-5 14:12:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-5 10:52

無計啦,工作成日要戶外,自己又不時有戶外運動~ ...

我也是啊,
一星期曬足6日,由日出曬到日落,
仲曬住咁回你貼tim~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-5 14:38:16 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-5 14:01
你得架啦 可以慳埋唔少錢,小富婆

鬼叫我至弱智唔叻錢搵錢!

惟有一味靠慳~ 
平平地的面霜現在都要百幾元,但要搽好多,想靚d成份,甚麼含透明質酸/Squalene, 下下都要幾百大洋,就算Olay Oreal 吅等大眾化價錢品牌,一樣要幾百元,用係幾好用,但一樣好快用完~
若果diy ,可以買好靚的材料,但成本好低.長遠計,diy 護膚品點都扺好多~

有日在台灣,趕住出去,唔記得搽防曬和搽少了面霜,未到中午已經睇到乾紋係面上築路,好驚!個日仲要係咁影相,惟有站後d,好驚...以前都未試過咁擔心自己皮膚.人大左(唔得唔認老~ ),花在健康和護膚的錢好come計~
回復