水母種菌日記(紅茶菇/Kambucha)

作者: jellyfishy 發表于 2010-10-21 18:03:54
25481 88
SSL200507 發表於 2010-10-24 15:43:29 |顯示全部樓層
According to packing, it looks like Japanese sweet bums.  Am I right?  
回復

cklife 發表於 2010-10-24 16:02:19 |顯示全部樓層
According to packing, it looks like Japanese sweet bums.  Am I right?
SSL200507 發表於 2010-10-24 15:43

差唔多....我睇紙袋寫係台灣手信店....包裝真係好似日本....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-26 00:35:57 |顯示全部樓層
DAY 6 (25/10/2010)
11:00pm

昨天掛住打皂, 唔記得左影相. 今晚回家立刻開櫃觀察, 嘩~ 驚見23/10 用高身磨砂樽種的紅茶菌, 已長了薄薄一層菌, 明顯見到菌絲和氣泡!! 多口試左少少茶, ... 好甜, 都係等多幾日成熟d 才再試.

睇番大樽, 種菌快七日了, 整體隻菇有1cm厚喇, 哈哈~~~ (應該叫早熟的菇菇!)
茶味比新種磨砂樽的茶淡好多, 無咁甜.

見到好多層菌, 好似雲吞皮~
回復

cklife 發表於 2010-10-26 10:06:57 |顯示全部樓層
第一張圖點解有D一舊舊黑色野?係菌膜薄既地方嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-26 10:10:10 |顯示全部樓層
第一張圖點解有D一舊舊黑色野?係菌膜薄既地方嗎?
cklife 發表於 2010-10-26 10:06

睇又唔覺,影先有黑野.... 唔通.... 水母鬼仔~?!add12icon
(今晚番家望清楚d先)
回復

sukyee0227 發表於 2010-10-26 14:18:34 |顯示全部樓層
我想問種姑菌平均要保持溫度25-27度 , 咁到了夏天放在家裡怎样可保持25-27度 , 因天氣只會越來越熱 , 到夏天家裡都有成29-32度?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-10-26 15:55:48 |顯示全部樓層
睇又唔覺,影先有黑野.... 唔通.... 水母鬼仔~?!
(今晚番家望清楚d先) ...
jellyfishy 發表於 2010-10-26 10:10

似啦 小心小心
回復

cklife 發表於 2010-10-26 19:57:40 |顯示全部樓層
睇又唔覺,影先有黑野.... 唔通.... 水母鬼仔~?!
(今晚番家望清楚d先) ...
jellyfishy 發表於 2010-10-26 10:10

睇唔覺就OK喇....可能係相機色差或光暗問題...
回復

cklife 發表於 2010-10-26 20:09:49 |顯示全部樓層
我想問種姑菌平均要保持溫度25-27度 , 咁到了夏天放在家裡怎样可保持25-27度 , 因天氣只會越來越熱 , 到夏 ...
sukyee0227 發表於 2010-10-26 14:18

網上搵度有關資料...
醋酸菌 適溫30-40度,繁殖溫度28-33度

酵母菌 生長適溫4-30之間...最適合繁殖溫度 20度左右

乳酸菌 生長5-35度...最佳繁殖溫度17-18度
佢唔係菇黎架....係以上三種菌既聚生物...

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-10-27 01:05:46 |顯示全部樓層
DAY 7 (26/10/2010) 第七天!!!
12:00am

大樽的菇菇厚度平均有1.5cm!!!! 真係好肥美!!!  茶味有淡淡果醋香, 少甜, 好好飲~~
已經煲好左茶, 明天加茶!!!

P1030001 copy.jpg

P1030002 copy.jpg

至於在磨砂樽內新培養的茶, 菇已清楚可見, 2mm 厚. 怕太甜, 未敢飲住.

看, 樽口細d, 菇生得很平滑, 外觀較為討好~
P1020999 copy.jpg
回復

lameric 發表於 2010-10-27 01:15:27 |顯示全部樓層
網上搵度有關資料...
醋酸菌 適溫30-40度,繁殖溫度28-33度

酵母菌 生長適溫4-30之間...最適合繁殖溫度  ...
cklife 發表於 2010-10-26 20:09

咁夏天咪造唔夠 乳酸菌 同 酵母菌, 大部分都係 醋酸菌?
回復

cklife 發表於 2010-10-27 08:03:11 |顯示全部樓層
咁夏天咪造唔夠 乳酸菌 同 酵母菌, 大部分都係 醋酸菌?
lameric 發表於 2010-10-27 01:15

剛剛昨日搵到一分關於紅茶菇既報告....裡面對各種菌既含量都有做測試.....
其實係養既過程中,和種菌既數量都一直有變人架...唔可以只睇溫度,仲有好多其他因素,我遲D會貼出黎大家睇下。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-27 09:10:23 |顯示全部樓層
剛剛昨日搵到一分關於紅茶菇既報告....裡面對各種菌既含量都有做測試.....
其實係養既過程中,和種菌 ...
cklife 發表於 2010-10-27 08:03

為方便大家找料, 有關資可去以下post 的#229 and #230:
http://hkplants.com/thread-64243-16-1.html
回復

cklife 發表於 2010-10-27 12:48:45 |顯示全部樓層
為方便大家找料, 有關資可去以下post 的#229 and #230:
jellyfishy 發表於 2010-10-27 09:10

天氣開始涼喇.....寒底或有傷風感冒時可以加一茶匙薑汁入茶裡面一齊飲.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-29 08:56:06 |顯示全部樓層
報告, 昨天第一次俾左100ml左右的茶給男丁飲, 佢話佢昨日好多屁屁, 多到可以火箭升空~~
又話暢快左幾次, 次次都山洪爆發, 份量驚人, 諗唔到原來個肚放到咁多.. .. ... add7icon

佢話佢今日唔敢飲~~
回復

貓后 發表於 2010-10-29 08:59:32 |顯示全部樓層
報告, 昨天第一次俾左100ml左右的茶給男丁飲, 佢話佢昨日好多屁屁, 多到可以火箭升空~~
又話暢快左幾次, 次 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-29 08:56

add4icon 多成咁丫
回復

sukyee0227 發表於 2010-10-29 13:48:58 |顯示全部樓層
漬成咁其實都好辛苦
回復

cklife 發表於 2010-10-29 19:13:38 |顯示全部樓層
又話暢快左幾次, 次 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-29 08:56

100ML就咁勁....我日日250ML...都只可以比較正常咋.....
會唔會佢個肚積左好多垃圾呢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-29 22:35:18 |顯示全部樓層
100ML就咁勁....我日日250ML...都只可以比較正常咋.....
會唔會佢個肚積左好多垃圾呢? ...
cklife 發表於 2010-10-29 19:13

我笑佢有個金魚肚,成肚x~~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-30 02:02:38 |顯示全部樓層
笑完佢, 輪到我今晚長疴長有~~~
回復