水母種菌日記(紅茶菇/Kambucha)

作者: jellyfishy 發表于 2010-10-21 18:03:54
25480 88
jellyfishy 發表於 2010-10-22 23:30:51 |顯示全部樓層

大家笑完一輪, 又係時候看看水母的"養水母頭"報告啊~

DAY 3 (22/10/2010)
11:00pm
種菌 72 小時
一打開櫃門, 已聞到淡淡萍果醋香味, 打開樽細看, 好生養的菇菇, 已經完全覆蓋整個茶面.
水母忍不到香味, 拿了一些出來喝, 味道跟CK給我喝的一模一樣, 只是甜左少少和茶味濃些.
嘩~ 正, 完全成功. 唔洗七日已經有得飲, 立即煲水, 準備明天加茶入樽.
一路煲一路想... ... 為左隻菇生長良好, 加上希望第一次釀的茶完全成熟, 方便比較甜度和味道, 決定還是等七天後才加茶.
(室溫25度)

氣泡比昨天更多

紅茶菇已有5mm厚!

菇菇已覆蓋整個茶面!

倒出來的紅茶, 顏色和第一天入樽的時候一樣, 飲落去沒有怪味, 少少酸, 有點甜, 如果有氣泡, 應該更好味~

待續~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-22 23:39:00 |顯示全部樓層
fyi, 重貼一次以下資料:

美容專家/商家都推介~
http://www.beautytalk.com.hk/fresh-conference
節錄:
News from  Beauty Talk on Friday, 11 September 2009:
"Fresh品牌經理更透露Fresh研發黑茶緊緻美肌系列背後的小故事。話說創辦人Lev Glazman於喝紅茶菌(Kombucha)時初次體驗其神奇的保健功效,於是醉心尋找有關黑茶的資料。"

在網上幾個賣貨的人說名護膚品牌Kiehl's 用紅茶菇做材料造"馬黛茶多酚活采保濕乳液",75ml 賣千多港元!!!
但check 過Kiehl's 網又無詳細介紹該產品成份.
http://www.kiehls.com.tw/product ... oup=face&key=14

還有德國品牌:ARTDECO 新型清爽慕絲水面膜   Oxyvital Hydra Mousse    容量:50ml TW$1200!!
據台北大型購物網站 PChome線上購物所說,這個mask 也有紅茶菇成份: 紅茶菇酵素~
回復

lameric 發表於 2010-10-23 00:13:09 |顯示全部樓層
wow.. 正呀! 我其實都有啲擔心自己整嘅時候,儲存時嘅其他菌入侵,影響咗個衛生或產生毒素..不如討論吓大家係點樣儲存同埋防止污染嘅呢?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 00:30:33 |顯示全部樓層
wow.. 正呀! 我其實都有啲擔心自己整嘅時候,儲存時嘅其他菌入侵,影響咗個衛生或產生毒素..不如討論吓大家係 ...
lameric 發表於 2010-10-23 00:13

我還在起步階段, 只懂把儲存茶的樽用滾水洗一洗, 開茶的水都是過濾水~
這要靠其他有經驗的花友說說心得了~
回復

lameric 發表於 2010-10-23 00:58:15 |顯示全部樓層
睇嚟去 ck 個post 度討論吓好喎.. 等我嚟啦!
回復

cklife 發表於 2010-10-23 11:49:49 |顯示全部樓層
wow.. 正呀! 我其實都有啲擔心自己整嘅時候,儲存時嘅其他菌入侵,影響咗個衛生或產生毒素..不如討論吓大家係 ...
lameric 發表於 2010-10-23 00:13

我係我果邊貼左一D...你去睇下...
回復

cklife 發表於 2010-10-23 11:52:13 |顯示全部樓層
回復 21# jellyfishy

係呀...個菌膜差少少未夠厚....下次你己經有兩塊菌膜既話,就可以飲架喇....今次都係養厚少少先,咁第日食塊菇時先夠厚肉嘛...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 15:44:30 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

係呀...個菌膜差少少未夠厚....下次你己經有兩塊菌膜既話,就可以飲架喇....今次都 ...
cklife 發表於 2010-10-23 11:52

你咁講一講, 令我忽發奇想, 拿了少少菇茶出來(約200ml), 以1份菇茶份量比7份茶和1.5片黃糖, 放佢一邊唔理佢, 唔知要幾多日才有靚菇長成呢?
回復

cklife 發表於 2010-10-23 16:29:34 |顯示全部樓層
你咁講一講, 令我忽發奇想, 拿了少少菇茶出來(約200ml), 以1份菇茶份量比7份茶和1.5片黃糖, 放佢一邊唔 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-23 15:44

我估都係咁上下時間.....個容器直徑細D...個菇厚D....
因為要形成菇...時間都係一個因素....

點解個配方要等七日呢........其實係計過數,咁上下既糖同茶比例,放到七日咁上下,菌數目應該夠,而且飲既味道係最多人接受到。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 17:27:19 |顯示全部樓層
我估都係咁上下時間.....個容器直徑細D...個菇厚D....
因為要形成菇...時間都係一個因素....

點解個 ...
cklife 發表於 2010-10-23 16:29

今次完全無菇浮起茶面, 可能要多一兩日先有菇長出來.
你講得無錯, 今次我用的樽細好多, 睇下一長菇的話, 會否很快就成熟,
另外, 你介紹的建議份量係咪最optimal, 等多三日, 再報告, 到時大家可以比較下.
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-23 17:58:20 |顯示全部樓層
DAY 4 (23/10/2010)
04:00pm
種菌88小時
日光充足, 看到菇面不平, 但整體隻菇都有5mm厚, 菇種最厚, 型成小山坡~
又試飲左少少, 和昨晚的味道差不多, 沒乜分別.

不平的菇面

日光充足, 看見一層層的菌絲, 長成平均 5mm厚的菇~

拿了少少菇茶出來, 約150ml, 放入樽口細好多的新樽內, 加 1L 左右的新茶和1.5片糖, 實驗下咁少紅茶菌的情況下, 要幾多時間完成長菇.
回復

cklife 發表於 2010-10-23 18:10:45 |顯示全部樓層
DAY 4 (23/10/2010)
04:00pm
種菌88小時
日光充足, 看到菇面不平, 但整體隻菇都有5mm厚, 菇種最厚, 型成小 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-23 17:58

吓...我誤會左添.....以為你一份茶,有放一舊仔菌母落去添.....
咁少舊茶....你養成功就真係好叻呀......有實驗精神,支持你....加油....
回復

lameric 發表於 2010-10-24 02:25:55 |顯示全部樓層
水母,乜可以照日光架咩...怕唔怕生清苔架?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-24 08:13:10 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2010-10-24 02:25

影相才拿它出來, 平時放在櫃裡, 陰涼地方, 應該無咁易生其他東西~ 例如青苔~
回復

cklife 發表於 2010-10-24 10:31:09 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2010-10-24 02:25

下生青苔.....我無諗過依個問題...但青苔怕唔怕酸架....咁酸可能生唔到青苔喎.........
我通常放係無陽光直射既地方,主要係唔想日間有陽光晚間無陽光,令佢溫差太大,但陽光會唔會殺死裡面D菌呢...要去搵搵資料先...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-24 10:33:31 |顯示全部樓層
下生青苔.....我無諗過依個問題...但青苔怕唔怕酸架....咁酸可能生唔到青苔喎.........
我通常放係無 ...
cklife 發表於 2010-10-24 10:31

eric當左紅茶樽係淡水魚缸~~ 
回復

cklife 發表於 2010-10-24 10:46:01 |顯示全部樓層
水母...想請教依個係咩名堂呀...比老公問到口啞啞.....食一個就飽晒...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-24 10:47:06 |顯示全部樓層
水母...想請教依個係咩名堂呀...比老公問到口啞啞.....食一個就飽晒...
cklife 發表於 2010-10-24 10:46

桃太郎?! add7icon add7icon
回復

lameric 發表於 2010-10-24 12:40:19 |顯示全部樓層
桃太郎?!
jellyfishy 發表於 2010-10-24 10:47

乜唔係壽包咩? haha...
回復

cklife 發表於 2010-10-24 15:04:06 |顯示全部樓層
乜唔係壽包咩? haha...
lameric 發表於 2010-10-24 12:40

係囉...我第一間睇到....E~~~壽包呀.....但...點解咁重既...仲話要放雪櫃添....
回復