水母種菌日記(紅茶菇/Kambucha)

作者: jellyfishy 發表于 2010-10-21 18:03:54
25483 88
貓后 發表於 2010-11-10 17:18:18 |顯示全部樓層
聞落好似無乜壞咗嘅味..不過飲啲放咗7日嘅培養液又唔係勁酸喎...(係唔夠營養做唔多醋酸菌?/定死咁啲醋 ...
lameric 發表於 2010-11-10 17:10

如果唔得壞咗,你又照飲,會唔會去得好勁架add4icon
回復

cklife 發表於 2010-11-11 09:33:37 |顯示全部樓層
聞落好似無乜壞咗嘅味..不過飲啲放咗7日嘅培養液又唔係勁酸喎...(係唔夠營養做唔多醋酸菌?/定死咁啲醋 ...
lameric 發表於 2010-11-10 17:10

佢無臭味,個樣又正常咁就OK喇...
回復

cklife 發表於 2010-11-11 09:38:04 |顯示全部樓層
如果唔得壞咗,你又照飲,會唔會去得好勁架
貓后 發表於 2010-11-10 17:18

如果懷疑壞左一定唔可以飲架,會食物中毒呀....

有少少懷疑就用黎洗地啦(可以趕虫),重新做過好喇,又唔洗得幾多錢,係花左心機咁解啫...

我都放棄左兩樽,呢....咪就係用古法紅糖做果兩樽,兩樽聞落都怪怪地,D水又濁,入左膠樽留番黎洗厠所同洗地。

本來屋企都有D蚊滋好係廚所,昨日用黎拖地,之後蚊滋仔就消失左喇。
------------

報告,本來我下身著細碼,之後變左中碼好耐,近來又變番細碼喇.....似乎有d減肥副作用。

不過我係果種難肥易瘦既人....
回復

貓后 發表於 2010-11-11 09:46:49 |顯示全部樓層

有少少懷疑就用黎洗地啦(可以趕虫),重新做過好喇,又唔 ...
cklife 發表於 2010-11-11 09:38

嘩,咁d菇茶好勁丫,可以用嚟洗地,咁如果真係擔心的話,再做過真係好d,唔係食錯嘢出事就唉
回復

cklife 發表於 2010-11-11 14:36:24 |顯示全部樓層
嘩,咁d菇茶好勁丫,可以用嚟洗地,咁如果真係擔心的話,再做過真係好d,唔係食錯嘢出事就唉 ...
貓后 發表於 2010-11-11 09:46

係呀..所以曾經有報道話有人肝中毒.....我懷疑係咁囉.....
回復

lameric 發表於 2010-11-20 00:24:48 |顯示全部樓層
遲到好過無到!
今晚終於倒啲茶出嚟飲...OK 夠酸,仲有少少甜味...放多兩日係咪會酸啲架?

越耐越酸  發表於 2011-11-28 21:03

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-11-20 08:31:09 |顯示全部樓層
遲到好過無到!
今晚終於倒啲茶出嚟飲...OK 夠酸,仲有少少甜味...放多兩日係咪會酸啲架?

...
lameric 發表於 2010-11-20 00:24

快d 倒開d 茶, 加番d 新茶入去, 否則過幾日就無得飲喇~
回復

lameric 發表於 2010-11-20 14:11:19 |顯示全部樓層
好!今晚攪o左佢!聽日就開始第二代!
回復

031504 發表於 2011-11-27 03:47:24 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2010-11-11 09:38

有少少懷疑就用黎洗地啦(可以趕虫),重新做過好喇,又唔 ...

洗廁所就ok姐~拖地都得?
造哂d茶都落左好多糖喎~咪會痴囉

放得耐..D糖被菌菌食晒囉...會好酸..唔多甜..唔會痴..  發表於 2011-11-28 21:04
回復