「睡得安寧」固元膏~ 大棗黑芝麻合桃燉阿膠

作者: BanbieChan 發表于 2010-10-20 21:33:29
15260 57
muitau 發表於 2010-11-12 15:16:04 |顯示全部樓層
回復  cklife
hahaha~比我起屋企發現左三年阿膠,唔係好捨得食添~
農夫 發表於 2010-11-12 14:48

執到寶啦你 add7icon , 你點知有3年呀?
回復

農夫 發表於 2010-11-12 15:51:49 |顯示全部樓層
ha ha ha,岩岩又入左貨.
回復

農夫 發表於 2010-11-12 15:55:22 |顯示全部樓層

回復 21# muitau

因為佢個盒有生產日期.
仲有批號可以打去check真假.
市面好多都係假架,係某牌子先係真(食開d朋友話既)
有興趣pm我比資料你地
回復

農夫 發表於 2010-11-12 16:33:07 |顯示全部樓層

# 专家支招:阿胶如何辨真伪
    消费者如何识别正品阿胶呢,专家支招教我们辨真伪。
  一看表面特征,正品的阿胶表面为黑褐色,胶块很平整、色泽均匀,没有油孔、气孔;而假阿胶胶块的表面通常是棕黄或青黄色,有的有油孔、气孔等,胶块也不太规则.
  二是看质地,正品的阿胶质地硬而脆,将胶块放在桌面或硬物上轻轻一拍,就会拍碎,成无数块小块,而假冒阿胶则不容易拍碎.
  三是闻气味,正品的阿胶闻起来有一股淡淡的香味,而假冒的阿胶则有刺鼻的异味,或者腥臭味。【详细】
# ·四大“绝招”教你挑选正宗阿胶
    比较有经验的消费者都知道,买阿胶就要认品牌,要买就要在正规药店、商超专柜购买地道正宗东阿阿胶。假冒伪劣产品流通市场,让消费者苦不堪言。在此提醒大家“认、看、问、闻”四大“绝招”,教大家如何挑选正宗阿胶。
  第一招 认品牌让假冒伪劣产品无处藏身;
    第二招 看产品
    第三招 打电话
    第四招 闻气味
将所购阿胶碎块置于手中,先由口中哈出气体在其上,而后置于鼻前闻嗅,若是真阿胶则有中药特有的清香;若是假阿胶则有明显的异臭。

如果仍不放心,还可以用以下简单易行的这招进行终极判断:

东阿阿胶:砸碎后放入杯中,加沸水适量,放置1-2分钟,胶液澄清,有清香味。

伪劣阿胶:砸碎后放入杯中,加沸水适量,放置1-2分钟,液体浑浊,有刺鼻的异臭味。

相信消费者只要掌握好辨别技巧,用心甄选,一定能买到正宗阿胶。(来源:搜狐)
回復

cklife 發表於 2010-11-12 20:41:42 |顯示全部樓層
回復  cklife

hahaha~比我起屋企發現左三年阿膠,唔係好捨得食添~
農夫 發表於 2010-11-12 14:48

唔捨得食就再放耐d啦...放夠五年先食啦...
==============
呃...我係同仁堂買,斷估唔會假掛.....
回復

農夫 發表於 2010-11-13 12:03:42 |顯示全部樓層
五年...... d皮未皺晒都未有得食.....=.=!!
回復

農夫 發表於 2010-11-13 12:05:29 |顯示全部樓層
ck,禽晚聽你講焗定紅棗水今朝飲,我既材料有:
紅棗,杞子同元肉,好好飲,可唔可以日日飲呀?
回復

cklife 發表於 2010-11-13 19:38:41 |顯示全部樓層
ck,禽晚聽你講焗定紅棗水今朝飲,我既材料有:
紅棗,杞子同元肉,好好飲,可唔可以日日飲呀? ...
農夫 發表於 2010-11-13 12:05

你連續飲幾日睇下燥唔燥啦...我同我老公都唔多飲得元肉....會見燥....

怕燥既咪日抖食番隻天津鴨嘴梨囉....
回復

cklife 發表於 2010-11-13 19:39:34 |顯示全部樓層
五年...... d皮未皺晒都未有得食.....=.=!!
農夫 發表於 2010-11-13 12:03

再等多兩年之嘛....眨眼就過啦.....
回復

cklife 發表於 2010-12-4 19:37:24 |顯示全部樓層
今日睇到一d資料,比大家參考一下....因為文章好長,大可以以直接按連結去睇下....寫得好詳細...

摘錄自︰山藥社區

固元膏的問題不得不說一下了!下面總結了三類患者,誤服“固元膏”出現的情況如下:
        情況一:脾胃不好的人。本來脾胃就不足,胃口就不好,大便容易溏泄,面色萎黃,疲乏無力,舌苔胖淡,脈緩細弱。盲目聽信固元膏可以補氣血,誤服之後,出現下列症狀:
       “胃口變得更差,肚子發脹、滿悶,大便粘稠稀溏,無精打采,婦女月經血塊增多,體質下降,本來脾胃不好,結果越吃越虛,面色萎黃……”,這種情況直接反映到門診上來了,門診這類患者最多。
         情況二:子宮寒的婦女。本來小腹部就怕冷,一來例假疼得就厲害,痛經,月經色偏暗,有血塊,腰部發酸、發沉、兩條腿特別涼,尤其是雙腳發冷,晚上鑽到被窩好久腳都是冰冷的,去找中醫師看病,往往都得到這樣的資訊:“肝腎虛,血虛、氣血不足”之類的結論。看了“教母”的書之後,認為自己非常需要補氣血,就開始服用固元膏,結果事與願違,出現以下情況:
        “月經血塊增多(因為固元膏中的阿膠是滋膩固攝之品,如果不配合活血溫陽的藥物,就會導致氣血凝滯,其他的紅棗、冰糖、黑芝麻、核桃仁也都是滋膩補益之品,更加加重了固元膏的滋膩礙滯之性,子宮寒的婦女服用之後,會導致氣滯血瘀,血塊增多),痛經繼續,甚至加重,脘腹脹滿,小肚子發脹,乃至於鼻子出血(丹田寒凝,虛火迫血妄行),口幹,手腳繼續寒涼……”到門診找我看病,我還要說一大堆話把她從“教母”那里拉出來,然後再給她開溫陽健脾、活血化瘀的藥把固元膏造成的血凝化開,折騰一星期(多則兩周)之後,再開中藥調理月經。
        情況三:脾胃虛弱的小朋友
        有一類小朋友的情況就是:不愛吃飯,不長胖,不長個,體質不好,容易感冒,小臉蠟黃,鼻子周圍發青(中醫把鼻子周圍的部位叫做氣池,從這裏看中焦脾胃足不足),典型的脾胃不足的表現。這類小孩子去看中醫,大多得到的診斷就是“脾胃虛弱”。然後家長看了的相關的書之後,就開始對號入座般的應用固元膏給小孩吃,特別是書中說:“不少家長反應孩子在吃了後眠品質明顯好了,胃口開了”睡眠品質好不好沒有對照,但是胃口變好,這就……,怎麼我就沒碰到這樣的孩子呢?
        我遇到的情況是這樣的:“脾胃虛弱的孩子吃固元膏一月之後,肚子發脹,大便難排,氣池部位發青,容易感冒,而且脾氣特別大(體內有濕熱的孩子容易這樣),喜歡頂嘴,吃飯照樣不好,食欲更加變差……”為什麼呢?
回復

農夫 發表於 2010-12-9 17:18:27 |顯示全部樓層
都係想身體好d先食d補品補下姐.
都唔知食唔食得添
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:17:03 |顯示全部樓層
都唔知食唔食得添
農夫 發表於 2010-12-9 17:18
我都算虛,補不得,一補就出事,飲地/人字人參會胃脹同痛,淨係可以飲天字+花旗參同燉,飲當歸會痾到八彩,而家有人介紹(話好勁既xx中醫院醫師,即係佢以前d尖子同學)叫我老細個老公日日飲飲元肉+紅棗+杞子+薑+當歸,佢有老同學飲左一年降血脂,血糖同膽固醇;咁我老細又向寫字樓整黎大家一齊飲,我一飲又出事啦,肚痾,爆飛滋同咳,咁我老細個老公問佢個同學咁點算,佢竟然話要不停繼續飲,飲到受得為止add5icon
omg ,我估我向受得之前已經咳死同痾死左啦(成日痾就好容易缺鈣抽筋,跟住好易冚旗)~
就算減左當歸都係咳,飲左1個星期我拒絕再玩啦~

所以補之前最好問清楚中醫,以免浪費~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:23:38 |顯示全部樓層
後尾我問個中醫,佢話唔受得既野唔好夾硬黎,尤其係大補藥材~
一般女人補得d野我都唔食得,淨係得花旗參,虫草同燕窩可以食,不過除花旗參外,其他2樣貴到嘔~
回復

農夫 發表於 2010-12-9 18:39:39 |顯示全部樓層

回復 33# prodorothyhkg

一般女人補得d野我都唔食得,淨係得花旗參,虫草同燕窩可以食,不過除花旗參外,其他2樣貴到嘔~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
真係有d卻步,整一次試下,睇下有咩反應先,料都買左唔好浪費.
我諗都係湯療岩我多d.由細到大晚晚都有老火湯飲,
前幾年去量抗氧化指數,勁高,一般hk人3萬-4萬指數,我有成6萬幾.
近年無得晚晚飲,覺得身體差好多.

其實你食得既個三樣野都貴呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:47:12 |顯示全部樓層

向上環d專賣花旗參出入口鋪頭買d細支裝,3百幾4百一斤,有排食啦,而且冇假貨,如各向d海味鋪買就真係要識睇,好多係溝白干參~
以前向上環做野果陣d冬虫草都係好平架咋,係而家抄到貴過金,成6/7千銀一兩,癲架~
以前買燕窩都係4千幾一斤,而家好少少既都成皮野,不過一至二個星期先食一次,都係二三百蚊,當出街食少次飯囉,都仲比得起(買少次花都向樹啦),再遲d退左休就冇得食架啦add2icon
回復

candyafr 發表於 2010-12-9 22:30:48 |顯示全部樓層
一般女人補得d野我都唔食得,淨係得花旗參,虫草 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:23

試下籃棗吖
回復

cklife 發表於 2010-12-10 15:46:22 |顯示全部樓層
我都算虛,補不得,一補就出事,飲地/人字人參會胃脹同痛,淨係可以飲天字+花旗參同燉,飲當歸會痾到八彩,而家有 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:17

有d食補材料如果你覺得真係適合你自己想試下,但好轉反應或排毒反應太劇烈時,建議你可以將濃度降低,間疏D黎飲,慢慢身體既毒素無咁多時,可以加慢慢加番去原本既濃度,咁樣就無咁辛苦架喇....
另外就算覺得真係飲得好舒服,覺得好適合自己,都應該隔一段時間停一停佢,大約一星期度,先再飲番,會比較好。
回復

cklife 發表於 2010-12-10 15:49:01 |顯示全部樓層
都唔知食唔食得添
農夫 發表於 2010-12-9 17:18

你講固元膏嗎?

脾胃消化能加無問題咪放心食囉....如果唔知自己算唔算好,咪食一、兩次感覺下先囉,食完無話飽飽滯滯,腸胃無事咪得囉.....

怕消化力唔夠咪間中先食下囉,一星期食一次,少少地食咪無問題囉。冬天消化力會比夏天好,夏咪唔好食囉。
回復

cklife 發表於 2010-12-10 15:55:30 |顯示全部樓層
一般女人補得d野我都唔食得,淨係得花旗參,虫草 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-12-9 18:23

睇各人體質啦....我老公都算係好身子果隻,仲以前睇一個老中醫,個中醫都有開當歸比佢食,都無問題。只要對症,適合體質,食時又有加其他野落去平衡番佢,其實好多野男女都食得。當然,要做得到適得咁樣配方,要有一定經驗同知識囉....

(所以人地做中、西醫要讀咁多書,又要實習囉)

我整鹿茸高麗參燉雞汁時,都有比老公飲一、兩啖架.....飲一個人份量梗係出事喇...一、兩啖唔死得人既,夜晚再燉個雪梨比佢食下潤番下,就唔會燥火。(當然係佢無傷風感冒,同無上火情況下先會咁做喇...都係果句,要睇住當時身體情況囉)
回復

cklife 發表於 2010-12-10 15:59:38 |顯示全部樓層
回復  prodorothyhkg

一般女人補得d野我 ...
農夫 發表於 2010-12-9 18:39

買左材料可以整下,原本諗住一個人食既整左咪一家人食,咁每次份量咪食少左囉。固元膏係怕太滋膩姐。咁食完隔一陣咪飲番杯康普茶囉。覺得上火再少D份量加多D水,跟住食番幾隻鴨嘴梨,睇下點。

如果真係太燥火(怕你用既係新阿膠),就送比適合既朋友食囉,唔好夾硬黎呀...
回復