「睡得安寧」固元膏~ 大棗黑芝麻合桃燉阿膠

作者: BanbieChan 发表于 2010-10-20 21:33:29
15242 57

大棗黑芝麻合桃燉阿膠~

材料:

阿膠 4兩
大棗(去核) 4兩
黑芝麻 4兩
合桃 4兩
冰糖 適量

紹興酒 1L

做法:

1. 阿膠拍碎,用250ml紹興酒浸泡過夜至阿膠完全融化;
2. 黑芝麻洗淨,用白鑊炒香,備用;
3. 大棗、黑芝麻、合桃及750ml紹興酒(本人不嗜酒,所以用咗水代替)同加至攪拌機中打成蓉;

4. 加入阿膠及冰糖拌勻後注入燉盅內,隔水燉3小時,取出攤涼後,放入玻璃瓶內存放 ~ 完成

呢個配方叫做「睡得安寧」,臨睡前1小時吃2-3湯匙,有助改善失眠現象~

由於材料具有滋陰養顏、補虛潤燥的功效,就算沒有失眠的人都可以經常食用~

評分

查看全部評分

oneonewe 發表於 2010-10-20 21:46:16 |顯示全部樓層
呢排都訓得麻麻地
等我試下先
jellyfishy 發表於 2010-10-20 21:52:05 |顯示全部樓層
對女人好補血養脾.
知唔知阿膠係乜?
BanbieChan 發表於 2010-10-20 22:16:01 |顯示全部樓層
對女人好補血養脾.
知唔知阿膠係乜?
jellyfishy 發表於 2010-10-20 21:52

關於阿膠~

【藥用】
本品為驢皮熬製成的膠塊。

【性味與歸經】
甘,平。入肺、肝、腎經。

【功效】
補血止血,滋陰潤肺。

【臨床應用】
1.用於血虛萎黃,眩暈,心悸等症。
阿膠補血作用較佳,為治血虛的要藥,常配伍當歸、黨參、黃耆等同用。

2.用於虛勞咯血、吐血、便血、尿血、崩漏等症。
阿膠善於止血,對一切失血之症,均可應用,然以咯血、便血、崩漏等用之較為適宜。對出血而出現的血虛症候,應用阿膠既能止血,又能補血,有標本兼顧之效。臨床上用於止血,常與生地黃、蒲黃、藕節等同用。

3.用於熱病傷陰,虛煩不眠等症。
本品能滋陰而潤燥,對熱病傷陰,內風欲動,常配合鉤藤、牡蠣等同用;對陰虧火熾、虛煩不眠,常配合白芍、黃連等同用。

此外,本品又可用於陰虛咳嗽、咯血,常與麥冬、沙參、馬兜鈴等配伍,有養陰潤肺止血的功效。

【處方用名】
阿膠、陳阿膠、驢皮膠(補血止血)。阿膠珠、蛤粉炒阿膠(用海蛤殼研粉同炒,用以潤肺化痰,止咳止血)。蒲黃炒阿膠(用以止血)。

【一般用量與用法】
三錢至五錢,煎服。單用阿膠,應另燉佯化後衝入藥汁內服。【按語】阿膠與熟地都能補血滋陰,但阿膠的補血功效較佳,且能潤肺、止血,它的粘膩之性超過熟地;熟地則以補腎滋陰見長。凡內有瘀滯,脾胃虛弱、消化不良以及有表症者,均不宜應用阿膠。

【方劑舉例】
補肺阿膠湯《小兒藥證直訣》:阿膠、馬兜鈴、牛蒡子、炙甘草、杏仁、糯米。治陰虛火盛,咳嗽,氣急,痰少而粘,或痰中帶血,咽干或咽痛,咽紅。

【文獻摘錄】
《本經》
「主心腹內崩,勞極灑灑如瘧狀,腰腹痛,四肢痠痛,女子下血,安胎。」

《用藥法象》
「止血安胎,兼除嗽痢。」

《本草綱目》
「療吐血衄血,血淋尿血,腸風下痢,女人血病血枯,經水不調,無子,崩中帶下,胎前產後諸疾....虛勞咳嗽,喘急,肺痿唾膿血....和血滋陰,除風潤燥,化痰清肺。   

資料來源:

香港中醫網

http://www.chinesemedicine.com.hk/disc600big5/upload/viewthread.php?tid=1518
BanbieChan 發表於 2010-10-20 22:20:06 |顯示全部樓層
呢排都訓得麻麻地
等我試下先
oneonewe 發表於 2010-10-20 21:46

如果你個人唔係熱底的話,可以用返紅棗架~
fianfumy 發表於 2010-10-20 23:28:30 |顯示全部樓層
阿膠.... 記得好難食呀 , 想起以前調理身體, 煲完中藥后下阿膠,  "杰撻撻"真係好難頂呀 ...

不過...近年好聽D 中醫講, 好多阿膠是假貨喎...
八王爺 發表於 2010-10-21 00:10:26 |顯示全部樓層
第二樣可以叫人常吃, 哩樣真係唔得.
1. 非常燥, 女人都要過咗冬至先好食, 如果唔係燥到爆瘡,流鼻血.
2. 驢皮, 極腥, 難食. 用酒只能幫少少. 一般妇女難入口.
3. 每天只能吃一湯匙, 持續食才有功效.
fianfumy 發表於 2010-10-21 01:32:33 |顯示全部樓層
我2003年時, 我食了中藥1年多, 其中有半年是食阿膠, 我都算食得中藥的人,  但阿膠味的味道真係幾難頂 , 而且又杰撻撻, 每次飲這碗中藻我都誓願咁.
BanbieChan 發表於 2010-10-21 08:38:54 |顯示全部樓層
1. 非常燥, 女人都要過咗冬至先好食, 如果唔係燥到爆瘡,流鼻血.
2. 驢皮, 極腥, 難食. 用酒只能幫少少. 一般妇女難入口.
3. 每天只能吃一湯匙, 持續食才有功效.
八王爺 發表於 2010-10-21 00:10

謝謝王爺提醒~

食譜來源係明週2162期~

當然服用藥物同進補~要視乎個人體質及需要啦~

以下再有一d網上嘅資料給大家參考~

女人一定要學會吃阿膠-女性生活小百科-健康資訊
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=9494999

三七健康網-認識藥材
http://www.sanqi.com.tw/Chinese_pages/Chinese_Herb_Introduction/Recognizing_Chinese_Herb/ejiao/health-ejiao.htm
BanbieChan 發表於 2010-10-21 08:44:44 |顯示全部樓層
阿膠.... 記得好難食呀 , 想起以前調理身體, 煲完中藥后下阿膠,  "杰撻撻"真係好難頂呀 ...

不過...近年好聽D 中醫講, 好多阿膠是假貨喎...
fianfumy 發表於 2010-10-20 23:28

我2003年時, 我食了中藥1年多, 其中有半年是食阿膠, 我都算食得中藥的人,  但阿膠味的味道真係幾難頂 , 而且又杰撻撻, 每次飲這碗中藻我都誓願咁.
fianfumy 發表於 2010-10-21 01:32

fianfumy

我出名唔飲中藥架~

呢個我都食到~一d都唔腥,不過酒味有d濃~
cklife 發表於 2010-10-21 09:01:57 |顯示全部樓層
回復 1# BanbieChan

依個配方應該都好多人講過.....好似係慈禧太后古方....

N年前我都整過黎食,不過唔知係咪我打得唔夠醉,覺得D渣好難食,好似茶葉渣咁,我諗應該打到芝麻糊咁先對。

阿膠係滋陰既,照理唔會好燥,燥其實係因為新製阿膠既關係。據講新製阿膠因為製作過程既關係,會有火氣,所以一般老人家會吃老阿膠。據網上資料,阿膠製好最少存放3年才吃,存放5年火氣減半,能放10就最正。當然10年真係好難,一來要時間,二來存放10又要保存得好無虫蛀喎。

根據依個講法,我走去問過相熟藥材舖老闆,係老人家黎既,佢話係真架,但依家乜野都講保質期,所以大家買到既阿膠大多係新製阿膠,佢話就算佢地有老阿膠都留番自己食,唔賣喎....一來就算賣價錢會貴D,買既人覺得太貴,賣既人覺賺左唔夠蝕倉租同心機錢,而且費事比唔識既人話佢地賣過期野,所以你想買老阿膠真係唔易。

佢話唯有我自己買番屋企存放,但要唔受潮唔比虫蛀,要自己諗惦佢囉。

阿膠對更年期婦女都好架,有番咁上下日子既朋友或者諗諗佢買定D番黎擺下啦,我自己果D係今年開始買咋,放左半年,有排先食得。

我用密實箱加防潮珠係底,個面放花椒八角,真係好怕佢生虫。

jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:06:25 |顯示全部樓層
公主, 你好似熱底架喎~ 唔好吃咁多呀~ 驚你爆瘡瘡~~
cklife 發表於 2010-10-21 09:06:26 |顯示全部樓層
2. 驢 ...
八王爺 發表於 2010-10-21 00:10

八王爺真係好熟女人之補呀....

1. 非常燥, 女人都要過咗冬至先好食, 如果唔係燥到爆瘡,流鼻血.(食新阿膠真係好燥,老阿膠應該每日食一匙無問題)
2. 驢皮, 極腥, 難食. 用酒只能幫少少. 一般妇女難入口.(我自己都仲接受到唔覺好腥,而且我會一湯匙,再加液體稀釋,我無加其他野,就咁用酒燉溶,平時飲湯加一湯匙溝稀佢,或者加蜜糖水。)
3. 每天只能吃一湯匙, 持續食才有功效.(依個係重點,要量少,但持續食,所以用新阿膠咁食法,分分鐘食出病。火氣太重喇)
cklife 發表於 2010-10-21 09:07:40 |顯示全部樓層
公主, 你好似熱底架喎~ 唔好吃咁多呀~ 驚你爆瘡瘡~~
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:06

我驚佢病倒多D....新阿膠真係好大火....仲有加埋酒一齊....酒會加快藥效...同樣火氣會再加大
cklife 發表於 2010-10-21 09:11:56 |顯示全部樓層
記得係中華醫藥有一集係訪問一個女人,佢長年每日食阿膠一湯匙,醫好左佢個身體,好似都係貧血果類啦...唔係好記得清楚,但最記得就係佢有一把好長黑黑既頭髮,佢都幾老下但頭髮好靚囉......我諗要頭髮靚真係血氣要好囉...
等我D阿膠夠三年,我都要試下經常食....
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:15:06 |顯示全部樓層
我血氣弱, 頭髮生長慢, 掉髮都幾多, 咁即係阿膠啱我食?
cklife 發表於 2010-10-21 10:01:39 |顯示全部樓層
我血氣弱, 頭髮生長慢, 掉髮都幾多, 咁即係阿膠啱我食?
jellyfishy 發表於 2010-10-21 09:15

基本上....女人多數都適合食阿膠架....當然老阿膠比較好,如果你買D阿膠未夠老,飲住紅棗水先啦....
紅棗去核,唔洗煲....晚黑放入真空水壼,加入沸水,朝早就有得飲,唔會話燥既....我覺得效果幾好。

介招過一個台灣女仔食,佢話有效,佢公司唔係坐厠....去厠所暈低過幾次....飲左之後佢話無再暈喇。

細路女自己搬出黎住,無人管住身體就好易變差架喇。
---------------

我以前甩頭髮都甩得好勁架,仲試過鬼剃頭添呀.....梳完頭望住塊鏡,係條界度睇到晒D頭肉,好擔心呀....(老公頭髮好濃密嘛...我怕個樣老過佢好多)

依家咪生番晒出黎囉....所以為左貪靚,要顧身體架....
fianfumy 發表於 2010-10-21 12:23:37 |顯示全部樓層
記得以前有 人講過, 作小產是用阿膠, 芝麻和酒整來食喎 , 不過我唔得得點整, 加上我又未整過.
農夫 發表於 2010-11-12 14:48:54 |顯示全部樓層
回復 11# cklife

hahaha~比我起屋企發現左三年阿膠,唔係好捨得食添~
muitau 發表於 2010-11-12 15:15:20 |顯示全部樓層
記得以前有 人講過, 作小產是用阿膠, 芝麻和酒整來食喎 , 不過我唔得得點整, 加上我又未整過. ...
fianfumy 發表於 2010-10-21 12:23

fian你整左未呀? 頂唔頂到呀?
123下一頁